ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Καζάνι που βράζει» από τις κοινωνικές ανισότητες

«Περιποίηση» αστυνομικών σε διαδηλωτές στη Λουιζιάνα
«Περιποίηση» αστυνομικών σε διαδηλωτές στη Λουιζιάνα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αναβρασμός και οργή για τα αυξανόμενα θύματα της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ αλλά και προβληματισμός για την έξαρση των ταξικών, κοινωνικών και φυλετικών ανισοτήτων επικρατεί στη χώρα, ιδιαίτερα μετά το σοβαρό ένοπλο επεισόδιο που σημειώθηκε στο κέντρο του Ντάλας, την περασμένη Πέμπτη, ανάμεσα σε αστυνομικούς και τον 25χρονο Αφροαμερικανό, πρώην έφεδρο του στρατού, Μίκα Τζόνσον, που έριξε πυρ εναντίον των πρώτων, σκοτώνοντας πέντε αστυνομικούς, τραυματίζοντας εννιά άλλους και δύο πολίτες, προτού πέσει και αυτός αργότερα νεκρός από εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε από τηλεχειριζόμενο αστυνομικό ρομπότ...

Σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ, υποστηρικτές του άτυπου κινήματος «Οι Ζωές των Μαύρων Εχουν Σημασία» («Black Lives Matter»), που αφορά τους Αφροαμερικανούς (αλλά και άλλες μειονότητες) που πέφτουν θύματα αστυνομικής βίας, ξεσηκώθηκαν συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις και κλείσιμο δρόμων, με αποτέλεσμα να συλληφθούν, το Σαββατοκύριακο, πολλές δεκάδες άτομα για «παρακώλυση της κυκλοφορίας». Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν προχτές βράδυ στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα και στη Βιρτζίνια, ενώ ανάλογες λαϊκές κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετείχαν λευκοί και μαύροι Αμερικανοί, ακόμη και αστυνομικοί με πολιτική αμφίεση, στη Φιλαδέλφεια και το Λος Αντζελες...

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη εν ψυχρώ εκτέλεση του 32χρονου Φιλάντο Καστίλ από τη Μινεσότα και του 37χρονου Αλτον Στέρλινγκ από τη Λουιζιάνα, στις αρχές της περασμένης βδομάδας, από λευκούς αστυνομικούς για ασήμαντη αφορμή. Τα γεγονότα αυτά θεωρείται πως έδωσαν αφορμή στον 25χρονο Αφροαμερικανό πρώην έφεδρο του στρατού, Μ. Τζόνσον, να επιτεθεί σε αστυνομικούς στη διάρκεια ειρηνικής, αντιρατσιστικής διαδήλωσης στο Ντάλας.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντάλας, Ντέιβιντ Μπράουν, δίνοντας χτες βράδυ συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως δεν είχε το παραμικρό ηθικό δίλημμα για τη χρήση του τηλεχειριζόμενου ρομπότ στην αστυνομική επιχείρηση, που προκάλεσε τελικά το θάνατο του 25χρονου Αφροαμερικανού πρώην εφέδρου, Μ. Τζόνσον, επικαλούμενος το μεγάλο αριθμό θυμάτων που είχε προκαλέσει ο δράστης. Πρόσθεσε ότι το ρομπότ (που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από αστυνομικές δυνάμεις στις ΗΠΑ για τον τερματισμό ένοπλου περιστατικού...) είχε αγοραστεί από την αστυνομία του Ντάλας το 2008, έναντι 151.000 δολαρίων «και λειτουργεί ακόμη». Σημείωσε ότι η αστυνομία του Ντάλας «αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά και ερευνά όλες τις απειλές» που διατυπώνονται σε βάρος των αρχών και ότι αναλύονται εξονυχιστικά τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σε βίντεο συνολικής διάρκειας 170 ωρών, τα οποία καταγράφηκαν από τις βιντεοκάμερες που φορούσαν οι αστυνομικοί στη διάρκεια της επιχείρησης εναντίον του Μ. Τζόνσον.

Ο Μπράουν δήλωσε ότι μετά από έρευνες που έγιναν στο σπίτι του 25χρονου δράστη, βρέθηκαν «μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών υλών», που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών. Υπαινίχθηκε ότι ο Τζόνσον, που είχε υπηρετήσει για ένα εξάμηνο το Νοέμβρη του 2013 στο Αφγανιστάν, είχε «μεγαλύτερα σχέδια», δίχως να προβεί σε λεπτομέρειες. Σημείωσε, εντούτοις, ότι «έδρασε μόνος».

Η μητέρα του δράστη, που συγκατοικούσε με το γιο της σε ένα ήσυχο προάστιο του Ντάλας, δήλωσε σε αμερικανικά δίκτυα πως ο γιος της γύρισε ριζικά αλλαγμένος μετά τη θητεία του στο Αφγανιστάν. «Ηταν σαν ερημίτης» είπε, μετά από την εξαετή θητεία του στις Ενοπλες Δυνάμεις...

Η στάση του Ομπάμα

Αντιδράσεις και συζητήσεις προκαλεί, ανάμεσα σε όλα, ακόμη και η σημερινή συμμετοχή του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμαρχος του Ντάλας στη μνήμη των πέντε λευκών αστυνομικών που σκοτώθηκαν στην πόλη από τα πυρά του 25χρονου πρώην έφεδρου του στρατού, που είχε υπηρετήσει και στην ιμπεριαλιστική αποστολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν για τουλάχιστον ένα εξάμηνο από το Νοέμβρη του 2013.

Κάποιοι κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Ομπάμα πως μεροληπτεί υπέρ των αστυνομικών και πως θα ήταν προτιμότερο να παραστεί πρώτα σε εκδήλωση μνήμης για τους Αφροαμερικανούς Καστίλε και Στέρλινγκ, που σκοτώθηκαν πριν μία βδομάδα άδικα από τα πυρά λευκών αστυνομικών.

Σε νεώτερες δηλώσεις του που έκανε το βράδυ της Κυριακής, κάλεσε σε κατευνασμό, κρατώντας ίσες αποστάσεις από θύτες - αστυνομικούς και θύματα. Ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές «να ακούσουν σοβαρά» τα παράπονα πολιτών για «κρούσματα μη ανοχής» ιδιαίτερα σε βάρος μειονοτήτων, λέγοντας: «Οποτεδήποτε κάποιοι από μας, που ανησυχούν για τις αποτυχίες του δικαστικού και του ποινικού συστήματος, επιτίθενται στην αστυνομία, προσφέρουν κακές υπηρεσίες».


ΙΣΠΑΝΙΑ
Προτροπές Ομπάμα για αλλαγή μείγματος διαχείρισης

Αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποίησε το Σάββατο επίσκεψη στην Ισπανία, όπου είχε συναντήσεις με τον βασιλιά Φελίπε, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τους ηγέτες των άλλων αστικών κομμάτων σε μια περίοδο που συνεχίζονται τα παζάρια για το σχηματισμό νέας αστικής κυβέρνησης (που εκκρεμεί από το Δεκέμβρη του 2015, ζήτημα που επιτείνεται και από το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Ιούνη).

Στις επαφές που έκανε ο Ομπάμα κυριάρχησαν η ανησυχία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, τα προβλήματα της Ευρωζώνης, το ζήτημα της νέας διαπραγμάτευσης και της λεγόμενης Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων ΗΠΑ και ΕΕ (TTIP). Ενδεικτικά, σε συνέντευξή του, στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», αφήνει σαφή υπονοούμενα κατά της περιοριστικής πολιτικής που προωθεί η Γερμανία στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τη λιτότητα ως έναν «σημαντικό παράγοντα» για τη ενίσχυση του λεγόμενου ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού. Επίσης, επιχειρεί να παρουσιάσει το λεγόμενο επεκτατικό μείγμα διαχείρισης ως διέξοδο που υποτίθεται θα βοηθήσει και τους λαούς «και θα τονώσουν την ανάπτυξη» που συνδέει, όπως είναι φυσικό, εκπροσωπώντας τα αμερικανικά μονοπώλια, με τη Διατλαντική Συμφωνία. Ο Ομπάμα συνέχισε, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «στην Ισπανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο (...) τις πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τούς ανθρώπους, τονώνουν την ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας», υπερασπιζόμενος παράλληλα τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων), που συναντά έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Στις συζητήσεις, ο Ομπάμα έθιξε και το ζήτημα των σχέσεων με την Κούβα, της «πολιτικής κρίσης» στη Βενεζουέλα, που υποτίθεται «στηρίζει τον διάλογο». Επέσπευσε, δε, το ταξίδι του, γιατί έχει προγραμματίσει συνάντηση στο Ντάλας, όπου εξελίχτηκαν οι συγκρούσεις και οι δολοφονίες αστυνομικών.

Συνέχεια στο ενδοαστικό παζάρι

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική κατάσταση στη χώρα με το ενδοαστικό παζάρι για το σχηματισμό κυβέρνησης ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ (πήρε 85 έδρες), δήλωσε ότι το κόμμα του, ούτε θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Ραχόι για τον πρωθυπουργικό θώκο στην ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ούτε θα απόσχει, προκειμένου να διευκολύνει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης υπό το Λαϊκό Κόμμα (PP) (που έχει 137 έδρες). Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις ειδικά αν προκύψει άλλο πρόσωπο, πράγμα που δείχνει απίθανο.

Αντιπαραθέσεις φαίνεται ότι υπάρχουν και στο σχήμα «Ενωμένοι Μπορούμε», του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Ποδέμος» με την οπορτουνιστική «Ενωμένη Αριστερά», όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας (71 έδρες) που καλεί σε συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές αλλά και εθνικιστικά κόμματα. Για να συγκεντρωθούν οι 176 έδρες για πλειοψηφική κυβέρνηση είναι απαραίτητη η σύμπραξη πολλών κομμάτων αλλά αυτό διχάζει.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τις «χαμένες ευκαιρίες»

Νέα επίσκεψη της Β. Νούλαντ, σήμερα, στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενδεικτικές του προσανατολισμού που έχουν οι διαπραγματεύσεις είναι οι επισημάνσεις που περιέχει προσχέδιο της επόμενης έκθεσης που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ, στο προσχέδιο χαρακτηρίζεται «χαμένη ευκαιρία» η πρόσφατη «προθυμία» της Τουρκίας να βοηθήσει στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών που είχαν ξεσπάσει πριν από μερικές βδομάδες στην Κύπρο, επισήμανση που προσπερνά προκλητικά το γεγονός ότι η Αγκυρα αρνήθηκε τότε τα πτητικά της μέσα να ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των αρμόδιων επιτελείων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε επικρίνει τότε την «ελληνοκυπριακή πλευρά», επειδή «ζήτησε να κατεβούν τα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του νότου» και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία τέτοιον όρο δεν μπορεί να τον αποδεχθεί», βεβαιώνοντας ότι η Τουρκία αξιοποιεί κάθε «μέτωπο» για να προωθήσει τις δικές της μεθοδεύσεις.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα επέλεξε να αφήσει υπονοούμενα για κακή πληροφόρηση του γγ του ΟΗΕ. «Είτε θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του γγ για να καταγράφονται όλα τα γεγονότα ή δημιουργώντας την εικόνα μεροληπτικής αξιοποίησης του γγ προς τη μια ή την άλλη των κοινοτήτων, το μόνο που μολύνουν είναι το κλίμα των διαπραγματεύσεων και θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί όσοι ενημερώνουν τον γγ ή όσοι θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος» δήλωσε, ενώ είναι καθαρό πως ειδικά το τελευταίο διάστημα δυναμώνουν οι σχεδιασμοί που ενθαρρύνουν την τουρκική επιθετικότητα, συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, μεγαλώνοντας τις πιθανότητες και για επικίνδυνες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά τα άλλα, στις δηλώσεις του ο Ν. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι δυναμώνουν οι προσπάθειες για να βρεθεί κοινό έδαφος στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό καθώς «καταβάλλουμε προσπάθεια να συγκεκριμενοποιήσουμε τα πεδία όπου υπάρχουν συναντιλήψεις (σ.σ. στο Κυπριακό), ώστε να μπορέσουν να μετατραπούν σε συγκλίσεις». Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτό «δεν είναι εύκολο έργο, καθώς στις λεπτομέρειες κρύβονται οι δυσκολίες. Αυτό όμως το γνωρίζαμε εξ αρχής και παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθειά μας».

Σήμερα, αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο για τρίτη (τουλάχιστον) φορά μέσα σε ένα χρόνο η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνη για ζητήματα Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ.

Η Νούλαντ θα έχει επαφές τόσο με την κυπριακή κυβέρνηση όσο και με αξιωματούχους του ψευδοκράτους.

Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν διαρρεύσει διάφορα «σενάρια» ως προς τις «εναλλακτικές» που αναζητούνται, για να αλλάξει το «σύστημα εγγυήσεων» όπως εφαρμόζεται σήμερα στο νησί, ανάμεσα στα οποία ορισμένοι εμφανίζουν και μια πιθανή εμφάνιση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Κύπρο, στη θέση της «ειρηνευτικής δύναμης» του ΟΗΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ