ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διεκδικούν δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους παιδικούς σταθμούς

Από τη χτεσινή κινητοποίηση...
Από τη χτεσινή κινητοποίηση...
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα των παιδικών σταθμών έκανε χτες το μεσημέρι το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Στην παρέμβαση πήραν μέρος σωματεία Εργαζομένων σε Δήμους, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), οι Σύλλογοι Γονέων Παιδικών Σταθμών Δήμων Αθήνας, Αγίας Παρασκευής και Ζωγράφου, το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Επίσης, έξω από το υπουργείο, στο πλευρό των συγκεντρωμένων, βρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Γιάννης Μανουσογιαννάκης, καθώς και ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

Το Συνδικάτο και οι φορείς απαίτησαν δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), μέσα από το συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα, αντικαθιστώντας την επιδότηση κάθε θέσης στις δομές Προσχολικής Αγωγής με κουπόνι (voucher) που θα δίνεται απευθείας στους γονείς. Οπως εξηγούν, η αλλαγή αυτή έρχεται ουσιαστικά να ενισχύσει τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς σε βάρος των δημοτικών παιδικών σταθμών.

...έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
...έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σημειώνει πως είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες που υπάρχουν: «Το ποσό που θα δοθεί θα είναι μειωμένο κατά 5%. (...) Να θυμίσουμε ότι και πέρυσι μειώθηκε άλλο ένα 5%, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός 45.000, φέτος που μειώνεται άλλο ένα 5% πόσα παιδιά θα μείνουν εκτός;», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Τέλος, το Συνδικάτο επισημαίνει πως το προσωπικό που είχε προσληφθεί μέσα από το πρόγραμμα, ουσιαστικά βρίσκεται «στον αέρα», αφού η επαναπρόσληψή του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αιτήσεις των παιδιών. Εφόσον οι δήμοι δεν γνωρίζουν τον αριθμό των παιδιών που θα εγγραφούν στους σταθμούς μέσω του προγράμματος, παραμένει άγνωστο και πόσοι από τους εργαζόμενους θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται και οι γονείς. Με δεδομένο ότι πλέον δεν ισχύει η υποχρέωση κάθε δομής τα παιδιά που φιλοξενεί μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ να μην ξεπερνούν το 70% του συνόλου των θέσεων που διαθέτει, ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται παρενέργειες. Για παράδειγμα, ο Δήμος Ζωγράφου ενημέρωσε τους γονείς πως δεν θα προχωρήσει σε επανεγγραφές στους παιδικούς του σταθμούς.

Με πρόσχημα ότι δεν έλαβε ειδοποίηση για την κινητοποίηση και το αίτημα για συνάντηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία, ενώ ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση. «Ανοίξτε τις πόρτες, σηκώστε τα ρολά, δεν πρόκειται να φύγουμε ακούστε το καλά», ήταν η απάντηση των συγκεντρωμένων. Κάνοντας πράξη το σύνθημα, αντιπροσωπεία έφτασε μέχρι το γραφείο του υπουργού. Τελικά έγινε συνάντηση με τον υπουργό, Π. Κουρουμπλή, και τον υφυπουργό, Γ. Μπαλάφα, οι οποίοι υπερασπίστηκαν το χαρακτήρα του προγράμματος και τις αλλαγές σε αυτό. Ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου, κάλεσε σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις, τόσο για το δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλειά όσο και για το δικαίωμα των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι, σε αναβρασμό οι γονείς

Απλήρωτοι είναι οι 14 εργαζόμενοι με προγράμματα ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης. Στην άμεση παρέμβαση του Σωματείου τους, η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έδωσε απάντηση στο πότε θα πληρωθούν, αλλά άφησε να εννοηθεί πως είναι αβέβαιη η ανανέωση των συμβάσεών τους για την επόμενη σχολική χρονιά. Το Σωματείο έχει προκηρύξει στάση εργασίας, την Τετάρτη, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας, και καλεί σε συγκέντρωση μπροστά από τους παιδικούς σταθμούς.

Στο μεταξύ, σε Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια σε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο καλεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων για τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Δήμου Ζωγράφου, την Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γαρδένιας. Ο Σύλλογος κινητοποιείται και διεκδικεί να μη μείνει κανένα παιδί εκτός των παιδικών σταθμών, να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για την ομαλή τους λειτουργία και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, με σταθερή σχέση εργασίας. Η δυναμικότητα των παιδικών σταθμών είναι 800 παιδιά, ενώ ήδη έχουν γίνει πάνω από 1.100 αιτήσεις. «Επομένως έχουμε 300 με 400 παιδιά σίγουρα εκτός», τονίζει ο Σύλλογος. Επιπλέον, επισημαίνει πως «το δικαίωμα της αυτοδίκαιης επανεγγραφής καταργείται και αλλάζει το σύστημα αξιολόγησης των αιτήσεων για τη νέα χρονιά. Θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά με τα περίπου 300 παιδιά του ΕΣΠΑ και σταδιακά θα καλούνται τα υπόλοιπα παιδιά εκτός ΕΣΠΑ».

Δικαίωμα των παιδιών η Προσχολική Αγωγή

Την ανασφάλεια των νέων γονιών που αναζητούν μια θέση στον παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους σημειώνει η ΟΓΕ. «Οι επιχειρούμενες αλλαγές επιβεβαιώνουν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η μετατροπή της Προσχολικής Αγωγής - ενός συλλογικού δηλαδή κοινωνικού δικαιώματος που θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους - σε ατομική υπόθεση της κάθε οικογένειας», τονίζει.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι πολυτέλεια.Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Και ως τέτοια πρέπει ν' αντιμετωπίζεται. Απαιτεί ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, πλήρως εξοπλισμένο σε υλικοτεχνική υποδομή, πλήρως στελεχωμένο με προσωπικό, με σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, έτσι ώστε να βοηθηθεί το κάθε παιδί να αναπτυχθεί σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά».

ΛΕΡΟΣ
Αβάσταχτη η ζωή για τους πρόσφυγες στο hot spot

Τεταμένη ήταν το περασμένο Σάββατο η κατάσταση στη Λέρο, ανάμεσα σε πρόσφυγες, Αστυνομία και ομάδα «αγανακτισμένων» κατοίκων. Η αφόρητη ζωή που έχουν οι 690 εγκλωβισμένοι στο πρώην hot spot στα Λεπίδια τούς έσπρωξε να κατέβουν στο Λακκί και να ζητήσουν καλύτερες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο το απόγευμα, σταδιακά, 130 πρόσφυγες από το Ιράκ, περπατώντας με γυναίκες και παιδιά τρία χιλιόμετρα, κατέβηκαν στην πλατεία του λιμανιού. Στην αρχή εγκαταστάθηκαν στο κινηματοθέατρο, με στόχο να πάνε και σε ένα μισοτελειωμένο κτίριο ξενοδοχείου. Ο δήμαρχος και ο αστυνομικός διευθυντής τούς ενημέρωσαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Οι πρόσφυγες ανέφεραν ότι φοβούνται να μείνουν στα Λεπίδια, γιατί στο κέντρο υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία. Κάποια στιγμή δε προσπάθησαν να αφαιρέσουν τα προστατευτικά του κτιρίου. Στο μεταξύ, άρχισαν να συρρέουν ομάδες «αγανακτισμένων» κατοίκων. Η κατάσταση ήταν τεταμένη και όταν ομάδες κατοίκων και πρόσφυγες βρέθηκαν πολύ κοντά, αφού οι δεύτεροι προσπαθούσαν να πάνε στο μισοτελειωμένο ξενοδοχείο, έγινε μικρή χρήση χημικών από την ομάδα των ΜΑΤ που ήταν εκεί.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αριθμός προσφύγων κατέβηκε στο λιμάνι για να εγκατασταθεί στο μισοτελειωμένο ξενοδοχείο, αφού στο κέντρο δεν ζουν καλά. Ακόμα και το συσσίτιο είναι κακής ποιότητας, τη στιγμή που ο προμηθευτής παραμένει απλήρωτος. Την ώρα που μαζεύονταν οι πρόσφυγες, έρχονταν και κάτοικοι μερικοί από τους οποίους κρατούσαν ξύλα. Κάποια στιγμή σημειώθηκε συμπλοκή ανάμεσα στους «αγανακτισμένους» κατοίκους, τους αλλοδαπούς, αλλά και αλληλέγγυους. Τελικά, οι πρόσφυγες περπατώντας επέστρεψαν στην... ασφάλεια του πρώην hot spot.

Μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο

Σε μερικό έλεγχο ήταν από την Κυριακή τα πύρινα μέτωπα στη Σάμο, όπου, αν και δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμεναν σε επιφυλακή. Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν το βορινό προς Μαλαγάρι, ενώ η «ουρά» της ήταν προς Μεσόκαμπο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Παναγιώτη Κοτρίδη, το βράδυ του Σαββάτου, η φωτιά δεν θεωρούνταν ακόμα υπό έλεγχο, δεδομένου ότι στην πληγείσα περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι έξι μποφόρ και ήταν συχνές διάσπαρτες αναζωπυρώσεις στις καμένες δασικές και γεωργικές εκτάσεις, κυρίως στην περιοχή Φλόκα Μυτιληνιών, αλλά και στο Σιδερένιο Γεφύρι.

Από το πρωί της Κυριακής, ρίψεις νερού πάνω από τις πληγείσες εκτάσεις έκαναν ένα ελικόπτερο κι ένα «Καναντέρ», εξακολουθούσαν δε να βρίσκονται εκεί και 54 πυροσβέστες με 26 οχήματα, οκτώ εθελοντές, δύο οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τέσσερα οχήματα εθελοντικών κλιμακίων και 65 άτομα πεζοπόρου τμήματος. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, η φωτιά «κύκλωσε» 5.000 - 6.000 στρέμματα. Ωστόσο, δεν κάηκαν όλα, καθώς στην περίμετρό της αυτή αρκετές εκτάσεις γλίτωσαν από τις φλόγες. Την ίδια ώρα, στην Εισαγγελία Σάμου οδηγήθηκαν την Κυριακή ο 46χρονος και ο 23χρονος γιος του που συνελήφθησαν ως υπαίτιοι της μεγάλης πυρκαγιάς, καθώς ενώ ήταν σε ισχύ σχετική απαγόρευση κι έπνεαν ισχυροί άνεμοι στο νησί, έκαναν εργασίες ηλεκτροκόλλησης. Πλέον, αντιμετωπίζουν την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τα μεσάνυκτα της 29ης Ιούλη. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση Μυλλέρου 73 - 77 Αθήνα, ΤΚ 10436.

Οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ στις 17 Αυγούστου. Ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 24 Αυγούστου.

Ανάληψη ευθύνης

Με κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου και υπογράφεται από τις αυτοαποκαλούμενες «Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλακής», έγινε ανάληψη ευθύνης για το φόνο το μεσημέρι της Τρίτης 7 Ιούνη στα Εξάρχεια ενός 36χρονου Αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών με το ψευδώνυμο «Χαμπίμπι». Οι συντάκτες του κειμένου μιλούν για «δίκαιη εκτέλεση» του Αιγύπτιου, «όταν έκανε το λάθος να επιτεθεί σε τρεις αναρχικούς συντρόφους του ΒΟΞ». Μιλούν για ένα «παρανοϊκό» άτομο, που ασκούσε «ασύστολη βια με την παραμικρή αφορμή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ