ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια
  • Κινδύνεψαν δύο χειριστές αεροπλάνου κατάσβεσης. Καίει κοντά σε χωριά, όπου βρίσκεται η εγκατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ
  • Κλιμάκια του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Μεγάλη ήταν η προσπάθεια των πυροσβεστών, για να σβήσουν τη φωτιά στα Δερβενοχώρια

Eurokinissi

Μεγάλη ήταν η προσπάθεια των πυροσβεστών, για να σβήσουν τη φωτιά στα Δερβενοχώρια
Μάχη με τις φλόγες έδιναν και χτες, Δευτέρα, οι πυροσβέστες για να ελέγξουν τη μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, η οποία συνεχιζόταν ανεξέλεγκτη από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, καταστρέφοντας πευκοδάσος. Την Κυριακή κινδύνεψαν δύο χειριστές αεροπλάνου κατάσβεσης, το οποίο έκανε αναγκαστική προσγείωση. Χτες το μεσημέρι, η φωτιά μαινόταν σε δύο μεγάλα μέτωπα, το ένα με βορειοδυτική κατεύθυνση προς την Οινόη και το άλλο με νοτιοανατολική προς τον Ασπρόπυργο, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλούνταν κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, πλήγηκε δάσος και δασική έκταση 5.000 στρεμμάτων. Κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν στις περιοχές που έχουν πληγεί, από την πρώτη στιγμή, ενώ ο Αντ. Χοροζάνης, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στα Μέγαρα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γ. Βασιλείου.

Το απόγευμα δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα, ωστόσο υπήρχαν πολλές διάσπαρτες κατά τόπους εστίες, κυρίως σε χαράδρες. Μάλιστα, το βράδυ η απόσταση της φωτιάς από τα χωριά Πράσινο και Πάνακτο ήταν ένα χιλιόμετρο. Πίσω από αυτά τα χωριά βρίσκεται εγκατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ. Στις 9 το βράδυ η φωτιά είχε κάνει μέτωπο προς τη Στεφάνη. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπιζαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν η μορφολογία του εδάφους, καθώς η ευρύτερη περιοχή είναι δύσβατη. Κατά δεύτερο λόγο, τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσχέραιναν οι μεταβαλλόμενοι άνεμοι. Από το πρωί χτες συμμετείχαν και πάλι στο έργο της κατάσβεσης 4 ελικόπτερα και 5 αεροπλάνα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ενισχύθηκαν και οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης έπαιρναν μέρος 140 πυροσβέστες με 65 οχήματα, 113 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 30 στρατιώτες, 16 οχήματα των δήμων.

Eurokinissi

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας, στις 10.30 - 10.40 το βράδυ, 400 - 500 μέτρα από το χωριό. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων ακούστηκαν εκρήξεις. Η υπόθεση ερευνάται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εμπρησμών. Η πυρκαγιά, η οποία είχε μεγάλη περίμετρο (περίπου 15 χιλιόμετρα), είχε διασπαστεί σε δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς νοτιοδυτικά και συγκεκριμένα προς την πλευρά της Μαγούλας, και ένα με ανατολική κατεύθυνση, προς την πλευρά της Πάρνηθας. Στο ανατολικό μέτωπο είχε πέσει μεγάλο βάρος των προσπαθειών των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος εξάπλωσης προς την Πάρνηθα.

Ενα από τα «Καναντέρ» που συμμετείχαν στην επιχείρηση πραγματοποίησε στις 11.09 το πρωί της Κυριακής αναγκαστική προσγείωση. Οι δύο πιλότοι του, ευτυχώς, διασώθηκαν. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 111 Πτέρυγα μάχης/αεροπορική βάση Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας. Οι δύο πιλότοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο για εξετάσεις στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, για προληπτικούς λόγους. Αδιευκρίνιστοι παραμένουν οι λόγοι που οδήγησαν τους χειριστές να πραγματοποιήσουν την αναγκαστική προσγείωση. Πάντως, το «Καναντέρ 215», κατά την προσγείωσή του, τυλίχθηκε στις φλόγες και τελικά καταστράφηκε. Σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναφέρει ότι συγκροτήθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που θα διερευνήσει τις συνθήκες και τα αίτια πρόκλησης του ατυχήματος. Το αεροσκάφος είναι από τα παλιά CL-215, για τα οποία έχουν γίνει πολλές επισημάνσεις τα τελευταία χρόνια ότι είναι πλέον «γερασμένα».

Αλλες πυρκαγιές

Στις φλόγες τυλίχθηκε στις 14.20 της Κυριακής χορτολιβαδική έκταση στον Αγιο Στέφανο της Εύβοιας, πίσω από το ΚΤΕΛ, κοντά στην πόλη της Χαλκίδας. Επιτόπου βρέθηκαν 10 οχήματα με 26 πυροσβέστες, οι οποίοι έως το βράδυ έθεσαν την πυρκαγιά υπό έλεγχο. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα από το βουνό, λόγω των ανέμων, κι έφτασε μέχρι το δρόμο Χαλκίδας - Βασιλικού, στο ύψος της Νέας Λαμψάκου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων που κινούνταν στην περιοχή.

Υπό πλήρη έλεγχο βρισκόταν από το βράδυ του Σαββάτου η φωτιά στο Νέο Μαρμαρά της Χαλκιδικής. Η φωτιά ξέσπασε στη 13.10 το μεσημέρι στην περιοχή Χοντρή Ράχη, όπου βρίσκονται και κατοικίες. Εφτασε σε κατοικημένη περιοχή και προκάλεσε ζημιές σε δύο λυόμενες κατοικίες στην περιοχή Πόρτο Καρράς. Από αέρος επιχειρούσαν μέχρι να νυχτώσει 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Κάηκαν 5 εγκαταλειμμένα παραπήγματα και αποθήκες. Κινδύνεψαν σούπερ μάρκετ κι ένα εργοστάσιο ποτών.

Εκτεταμένες ζημιές από πλημμύρες στην Αρκαδία

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ

Δρόμοι καταστράφηκαν από τις πλημμύρες στη Μεγαλόπολη
Δρόμοι καταστράφηκαν από τις πλημμύρες στη Μεγαλόπολη
Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές από τις καταιγίδες του Σαββάτου έχει ο Νομός Αρκαδίας, όπου μετά τη Μεγαλόπολη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Δήμος Τρίπολης. Ρεκόρ βροχόπτωσης σημειώθηκε στην Τρίπολη, όπου έπεσαν 148 χιλιοστά βροχής. Ακόμα μεγαλύτερο ήταν ωστόσο το ύψος της βροχόπτωσης στη Μεγαλόπολη, 200 χιλιοστά νερού, σε διάστημα λίγων ωρών. Περίπου 130 χιλιοστά βροχόπτωσης μετρήθηκαν στην Καλαμάτα.

Στο Δήμο Τρίπολης, το νερό και το χαλάζι έπληξαν και χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Τεγέας και Κορυθίου. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μανθυρέας, Ηλίας Μαχαίρας, έκανε λόγο για πρωτοφανή κακοκαιρία και για εκτεταμένες ζημιές σε οδικές αρτηρίες και καλλιέργειες, ενώ πλημμύρισαν και σπίτια στο χωριό από το νερό που κατέβασε το βουνό του Προφήτη Ηλία.

Για προληπτικούς λόγους διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Τρίπολης - Αστρους στο ύψος του γεφυριού της Μαγούλας, αν και το υπόλοιπο οδικό δίκτυο ήταν ανοιχτό. Για αρκετή ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Μεγαλόπολης αμέσως μετά τη σήραγγα Ραψομμάτη προς Μεγαλόπολη. Λόγω της κακοκαιρίας το οδόστρωμα γέμισε λάσπες από το χώμα που έπεσε από το βουνό, ενώ υπήρξε και συσσώρευση υδάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλά αυτοκίνητα σε μήκος 1 χιλιομέτρου περίπου και σταδιακά οι αστυνομικοί να απομακρύνουν τα αυτοκίνητα, επιστρέφοντάς τα στην Τρίπολη. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα απομακρύνθηκαν τα χώματα που είχαν πέσει στην Εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης στο ύψος της Μανθυρέας και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό. Η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο από Καλαμάτα προς Τρίπολη γινόταν επίσης με πολλά προβλήματα, στο ίδιο σημείο πριν από τη σήραγγα Ραψομμάτη, και τα αυτοκίνητα ανακατευθύνονταν από την Τροχαία προς Σπάρτη από το Λεύκτρο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, υπήρχαν προβλήματα συσσώρευσης υδάτων και στην παλαιά Εθνική οδό Τρίπολης - Μεγαλόπολης, αλλά και στην παλαιά Εθνική οδό Μεγαλόπολης - Καλαμάτας μετά την έξοδο της Μεγαλόπολης, επίσης από συσσώρευση υδάτων.

Στη Μεγαλόπολη, όπου το νερό έφθασε σε 7 ώρες τα 191 χιλιοστά, πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια και έπεσαν σκεπές. Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε 12 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους, από ισόγεια σπίτια στην πόλη και στο χωριό Περιβόλια. Το ύψος του νερού έφτασε το 1 μέτρο μέσα σε ισόγειο σπιτιού στη Μεγαλόπολη. Λόγω της κακοκαιρίας κατέρρευσε τμήμα της στέγης κοσμικού κέντρου, ενώ βρίσκονταν μέσα σε αυτό περί τα 1.000 άτομα, καλεσμένα σε γαμήλια δεξίωση στην Τρίπολη, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Στην περιοχή της Μαγούλας χρειάστηκε να παρασχεθεί βοήθεια σε δύο ηλικιωμένα άτομα, ενώ το νερό παρέσυρε και οχήματα.

Στον κάμπο της Τεγέας πλήγηκαν και καλλιέργειες κηπευτικών, πατάτες και οπωροφόρα δέντρα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Φόβους για πιθανή κατάρρευση του ορυχείου της Μπαρμπουτσάνας εξέφρασε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης. Τα νερά πέρασαν πάνω από τη γέφυρα της Μπαρμπουτσάνας και απείλησαν το ορυχείο. Το ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη βρισκόταν σε επιφυλακή.

Να αποζημιωθούν τώρα οι πληγέντες

Κλιμάκια της Τομεακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ περιόδευσαν χτες στη Μεγαλόπολη και στα γύρω χωριά, στη Μαντινεία, στο Ζευγολατιό, στο Νιοχώρι, στη Μαγούλα, στις Ρίζες κ.α. Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

«Απόγνωση και οργή κυριαρχούν στους αγρότες και στους κατοίκους που είδαν την παραγωγή τους και τα υπάρχοντά τους να καταστρέφονται. Δεν φταίει η κακιά ώρα και οι καιρικές συνθήκες. Φταίει ότι δεν υπάρχει αντιπλημμυρική προστασία. Είναι πρόκληση δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το λιγνιτόσημο στη Μεγαλόπολη και στα γύρω χωριά να τα διαθέτουν για μαντρούλες και βρυσούλες σε έρημα χωριά, για "ράβε ξήλωνε" με τις αναπλάσεις πλατειών και πεζοδρομίων και άλλα τέτοια και ταυτόχρονα πόλεις και χωριά να είναι ανοχύρωτα από τις πλημμύρες.

Είναι ανάγκη οι αγρότες, οι κάτοικοι των χωριών να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση υπεράσπισης του βιου τους, των νοικοκυριών τους, της παραγωγής τους. Γιατί γίναμε όλοι μάρτυρες της φιέστας που διοργάνωσε πριν από δυο μέρες στην Τρίπολη η κυβέρνηση με τον υπουργό Γεωργίας. Ούτε γι' αυτόν ούτε για τους συμβιβασμένους εργατοπατέρες της Ενωσης και της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ που πάνε να στήσουν δεν υπήρχαν στα λεγόμενά τους οι λέξεις αντιπλημμυρική προστασία, κάλυψη από τον ΕΛΓΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό από τέτοιες καταστροφές. Είναι συνένοχοι όλοι τους, κυβερνήσεις - περιφέρεια - δήμοι - συμβιβασμένες ηγεσίες, γιατί χρόνια τώρα αρνούνται τις προτάσεις του ΚΚΕ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.

Τώρα να αποζημιωθούν οι πληγέντες με έκτακτα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, τους προϋπολογισμούς των δήμων και της Περιφέρειας. Τώρα να δεσμευτούν κονδύλια και πόροι, να θεσπιστούν χρονοδιαγράμματα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης».

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή των Δερβενοχωρίων. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ανησυχία για την κατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα, τις ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς και την ύπαρξη απαρχαιωμένων και κακοσυντηρημένων μέσων, τα οποία δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών και την αποτελεσματική δασοπροστασία. Τόνισε ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να μην υπάρχουν νέες καταστροφές το επόμενο διάστημα.

Από τη μεριά του, ο υπουργός άκουσε τους προβληματισμούς του ΚΚΕ, συμφώνησε με την ύπαρξη αυτών των προβλημάτων και ενημέρωσε τον Θ. Παφίλη ότι το Πυροσβεστικό Σώμα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιτελέσει το καθήκον του σε αντίξοες συνθήκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ