ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΛΗΡΩΣΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Τα οξυμένα προβλήματα στους τόπους δουλειάς, όπως η απληρωσιά, οι απολύσεις, η εργασιακή ανασφάλεια και άλλα, πυροδοτούν αγωνιστικές αντιδράσεις, με την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στην οργάνωση και τον προσανατολισμό των κινητοποιήσεων. Η εργοδοτική επιθετικότητα εκφράζεται και στο ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων, όπου η αδιαλλαξία για την υπογραφή τους, εναλλάσσεται με την αισχρή παρέμβαση του ΟΜΕΔ υπέρ της εργοδοσίας, όπως φανερώνει η νέα σύμβαση που προτείνει για τους εργαζόμενους στον κλάδο των ζαχαρωδών. Επιβεβαιώνεται ότι αν οι εργαζόμενοι δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, αν δεν γίνει η μάχη των συμβάσεων αντικείμενο συζήτησης, οργάνωσης και κινητοποίησης σε κάθε κλάδο, με πλαίσιο αιτημάτων που θα βασίζεται στην ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, η εργοδοσία θα επιχειρήσει να κατοχυρώσει τα αντεργατικά κεκτημένα της, λίγο πριν η κυβέρνηση κλιμακώσει εκ νέου την επίθεση, με τα μέτρα που σκοπεύει να νομοθετήσει από Σεπτέμβρη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ»
Κινητοποίηση την Τετάρτη στα κεντρικά της εταιρείας

Οι εξελίξεις και το πρόγραμμα δράσης συζητήθηκαν σε γενική συνέλευση που συγκάλεσαν τέσσερα κλαδικά σωματεία στην Αθήνα

Από παλιότερη κινητοποίηση σε κατάστημα της «Μαρινόπουλος» στον Αλιμο
Από παλιότερη κινητοποίηση σε κατάστημα της «Μαρινόπουλος» στον Αλιμο
Οργάνωση στα καταστήματα, συσπείρωση στα κλαδικά σωματεία και αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Αυτός είναι ο δρόμος που καλούνται να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος» απέναντι στις εξελίξεις που δρομολογούν τα επιχειρηματικά παιχνίδια και συμφέροντα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, την Τετάρτη, στις 11 π.μ., προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (Αγίου Δημητρίου 63, Αλιμος). Διεκδικούν ενημέρωση για τις εξελίξεις και για τις προθέσεις της εργοδοσίας, καθώς, τις τελευταίες μέρες δίνουν και παίρνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υπαγωγή της στον πτωχευτικό κώδικα, καθώς και άμεση καταβολή της μισθοδοσίας του Ιούνη και του επιδόματος αδείας.

Η απόφαση πάρθηκε την Κυριακή σε Γενική Συνέλευση που έγινε με κοινή πρωτοβουλία τεσσάρων κλαδικών σωματείων (Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής και Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής). Αντίστοιχες Γενικές Συνελεύσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, μετά από κάλεσμα κλαδικών σωματείων.

Η ανταπόκριση των εργαζομένων που έδωσαν το «παρών» στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και πήραν το λόγο στη Γενική Συνέλευση, έδειξε πως υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις και εργαζόμενοι διατεθειμένοι να συμβάλουν στην ενημέρωση και την οργάνωση του αγώνα.

Παράλληλα, έγινε καθαρό ότι οι εξελίξεις στον «Μαρινόπουλο» αφορούν ολόκληρο τον κλάδο, επηρεάζουν συνολικά τους εργαζόμενους στο Εμπόριο και αλλού. Οπως επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Αποστόλης Γαρμπής, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αττικής, επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων επικαλούνται τα «φέσια» του «Μαρινόπουλου», για να ασκήσουν πίεση στα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των δικών τους υπαλλήλων.

Πρόγραμμα δράσης στα καταστήματα

Την εισήγηση στη συνέλευση έκανε ο Αχμετ Μουσταφά, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και εκλεγμένος στο ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου με τις δυνάμεις της ΔΑΣ. Υπενθύμισε την επίθεση που έχουν δεχτεί οι 12.000 εργαζόμενοι της επιχείρησης, με μειώσεις μισθών και κόψιμο επιδομάτων, κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις, καθυστερήσεις και τμηματική καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Τόνισε την ανάγκη να απαντήσουν με οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση, χωρίς να πέσουν στην παγίδα εφησυχασμού που στήνει η εργοδοσία και χωρίς να περιμένουν τη «σωτηρία» τους από τον έναν ή τον άλλο επενδυτή. Τις επόμενες μέρες, υλοποιώντας τις αποφάσεις της συνέλευσης, οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν πλατύ άνοιγμα στα καταστήματα, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων και τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, τα κλαδικά σωματεία προβάλλουν το εξής πλαίσιο πάλης:

  • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί, να μην εξαναγκαστεί σε παραίτηση ή οικειοθελή αποχώρηση.
  • Καμία καθυστέρηση στην καταβολή ολόκληρου του μισθού και των επιδομάτων. Σε περίπτωση που η εργοδοσία δεν καταβάλει τους μισθούς του Ιούνη την καθορισμένη μέρα, να δοθεί απάντηση άμεσα, με αγωνιστική κινητοποίηση.
  • Σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο προσφυγής της εταιρείας στο άρθρο 99 ή στα άρθρα 106Α, 106Β, άμεση προσαρμογή των διεκδικήσεων, διασφαλίζοντας να μπουν πρώτα οι απαιτήσεις των εργαζομένων απέναντι στην εταιρεία έναντι των υπολοίπων (προμηθευτών, τραπεζών κ.λπ.).

Tο Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, καλεί τα μέλη του, αλλά και όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης «Μαρινόπουλος ΑΕ» και «ΚΡΟΝΟΣ - ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ Ν. ΑΕΒΕ», σε Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 29/6, στις 7.30 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (πλατεία Γεωργίου).

ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Πρόγραμμα δράσης για τις κλαδικές Συμβάσεις

Σύσκεψη με σωματεία οργάνωσε την περασμένη Κυριακή η Ομοσπονδία του κλάδου

Παλιότερη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας
Παλιότερη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας
Σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων από όλη τη χώρα, με θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, έκανε την Κυριακή η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να ενημερωθούν τα σωματεία για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες για τις Συμβάσεις, αλλά και να συζητηθεί η καλύτερη δυνατή προετοιμασία των εργαζομένων του κλάδου, ώστε να διεκδικήσουν με κινητοποιήσεις την υπογραφή τους.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μανώλης Καραντούσας, εξήγησε πως οι βιομήχανοι απορρίπτουν τα σχέδια συμβάσεων που κατέθεσε η Ομοσπονδία, και ότι η υπογραφή τους χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων του κλάδου, προκειμένου να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην εργοδοσία.

Στη σύσκεψη πήραν το λόγο συνδικαλιστές που περιέγραψαν την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και μετέφεραν την πείρα από τη δράση των σωματείων (αναλυτικό ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»). Το επόμενο διάστημα, η Ομοσπονδία σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες και δράσεις με αιχμή τις Συμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ΔΣ των σωματείων σχεδιάζουν τις συνεδριάσεις τους και συγκαλούν Γενικές Συνελεύσεις. Οργανώνουν περιοδείες και εξορμήσεις σε εργοστάσια με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, με ιδιαίτερο βάρος στους χώρους δουλειάς όπου δεν υπάρχει σωματείο που να οργανώνει τους εργαζόμενους.

Ομοσπονδία και Συνδικάτα αναδεικνύουν μια σειρά από ζητήματα, όπως οι χαμηλότεροι μισθοί νέων εργατών και γυναικών, οι χειρότερες συνθήκες δουλειάς των εργολαβικών και εποχικών εργαζομένων, με στόχο την προώθηση της ενότητας των εργαζομένων του κλάδου, τη συσπείρωση και την κοινή τους πάλη με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας, στις 16 Ιούλη, προκειμένου να γίνει αποτίμηση και παραπέρα σχεδιασμός της δράσης.

Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, η οποία συνέπεσε με την ημερομηνία της σύσκεψης, η Ομοσπονδία υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα.

Παναναπηρικό συλλαλητήριο την Πέμπτη

Σωματεία και φορείς αντιδρούν στη διάλυση της Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής

Από κινητοποίηση που έγινε τον περασμένο Μάρτη στην Αθήνα
Από κινητοποίηση που έγινε τον περασμένο Μάρτη στην Αθήνα
Σε παναναπηρικό συλλαλητήριο για τα μέτρα ενάντια στην Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή, καλούν μεθαύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Οπως σημειώνουν τα σωματεία και οι φορείς «μας πουλάνε προοδευτισμό για να κλείσουν μια ώρα αρχύτερα τα δημόσια ειδικά σχολεία και τα κέντρα Ειδικής Αγωγής». Για την κυβέρνηση και την ΕΕ, «η Πρόνοια και η Ειδική Αγωγή είναι πεταμένα λεφτά, θέλουν να απαλλαγούν μια και καλή από αυτούς τους τομείς για να μοιράσουν τα κονδύλια στους επιχειρηματίες και οι γονείς και τα ΑμεΑ να είναι πελάτες. Γι' αυτό και τα ιδιωτικού δικαίου κέντρα Ειδικής Αγωγής δεν τα χαρακτηρίζουν "άσυλα", αυτά δεν καλλιεργούν το ρατσισμό»...

«Ρατσιστικό είναι τα 200.000 παιδιά με αναπηρία που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης και τα υπόλοιπα που θέλουν να τα πετάξουν στο δρόμο. Ρατσιστικό είναι να μην μπορεί ο γονιός να πάρει το φάρμακο για το παιδί του, ρατσιστικό είναι να κόβουν απ' τον ανάπηρο τη σύνταξη και το επίδομά του», σημειώνουν.

«Δεν υπερασπιζόμαστε τα ιδρύματα όπως λειτουργούν, ούτε θεωρούμε ότι τα ειδικά σχολεία καλύπτουν έως τώρα τις ανάγκες. Παλεύουμε όμως να μην κλείσουν, γιατί στηρίζουν έστω κι έτσι ένα τμήμα των αναπήρων και των οικογενειών τους και ταυτόχρονα διεκδικούμε τη γενναία κρατική χρηματοδότηση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό τους με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης».

Επίσης, ξεκαθαρίζουν πως Πρόνοια και Ειδική Αγωγή «δεν μπορεί να είναι έρμαιο στα χέρια φιλάνθρωπων, ΜΚΟ και διάφορων εμπόρων του κλάδου. Το αποτέλεσμα είναι απληρωσιά, τροφεία, παιδιά να πετιούνται στο δρόμο, απολύσεις, περικοπές μισθών, εργαζόμενοι να δουλεύουν απ' το πρωί μέχρι το βράδυ για να πληρώνουν το μπλοκάκι, συρρίκνωση και κλείσιμο δομών, το βάρος να το σηκώνουν οι οικογένειες».

  • Σήμερα στις 11 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά του ΟΓΑ (Καποδιστρίου και Πατησίων) για ασφαλισμένο που του έκοψαν τη σύνταξη αναπηρίας του ΟΓΑ και το επίδομα παραπληγίας μετά από 20 χρόνια Ασφάλισης.
Απεργία την Παρασκευή στην ιδιωτική Υγεία

Από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία

MotionTeam

Από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία
Απεργούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους και τη στήριξη των σωματείων εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ, που έχει ισχύ κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, η οποία έρχεται να προστεθεί στην κατάπτυστη σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) το 2012 και να δώσει «ένα ακόμα βάρβαρο χτύπημα στη ζωή και τα δικαιώματά μας».

Ενδεικτικά, όπως σημειώνουν τα Συνδικάτα της Αθήνας και του Πειραιά, η απόφαση του ΟΜΕΔ «καταργεί το επίδομα εξομάλυνσης. Απαιτεί να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι αναδρομικά στους εργοδότες το επίδομα εξομάλυνσης για το 2016, που αντιστοιχεί σε ποσά από 900 - 3.000 ευρώ! Επιβάλλει νέα μείωση στο βασικό μισθό -0,5%. Καταργεί το 5ήμερο κι επιβάλλει το 6ήμερο. Παγιώνει τον απαράδεκτο μισθολογικό διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζομένων».

Νωρίς το πρωί της απεργίας, τα σωματεία καλούν σε συγκεντρώσεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στο χώρο συνεδριάσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) στο «Ιατρικό Κέντρο» (Μαρούσι). Σήμερα, θα γίνει εξόρμηση στο ΙΑΣΩ General και γενικές συνελεύσεις σε «Ευρωκλινική» και «Ερρίκος Ντυνάν». Τα σωματεία απαιτούν: Να αποσυρθεί η απόφαση του ΟΜΕΔ. Μία σύμβαση για όλο τον κλάδο, που θα έχει υποχρεωτική ισχύ. Κλαδική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς με κάλυψη των απωλειών. Επαναφορά ειδικών ωραρίων και αδειών. Κανένας διαχωρισμός νέων και παλιών εργαζομένων.

Διεκδικούν δεδουλευμένα στην «Τοξότης ΑΕ»

Σε απεργία βρίσκονται από χτες, Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Τοξότης ΑΕ» που απασχολούνται στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική. Τη 48ωρη απεργία, που συνεχίζεται σήμερα, έχει προκηρύξει το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, μετά από συνελεύσεις που έγιναν στα εργοτάξια. Νέα 48ωρη αποφασίστηκε ήδη για Τετάρτη και Πέμπτη, μετά τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή απεργία, αλλά και την απορριπτική στάση της εργοδοσίας στα δίκαια αιτήματά τους.

Οι εργαζόμενοι παλεύουν την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, καθώς οι περισσότεροι είναι απλήρωτοι από τον Απρίλη. Με δεδομένο ότι η απληρωσιά είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μόνιμα, διεκδικούν τη σταθερή πληρωμή του μισθού τους κάθε μήνα και τη χορήγηση καταστάσεων μισθοδοσίας από την εργοδοσία. Αντιδρούν, επίσης, στην εντατικοποίηση και απαιτούν προσλήψεις, ώστε να υπάρχει επαρκές προσωπικό. Τέλος, διεκδικούν την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα οποία πολλές φορές αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι.

Πολυήμερη απεργία για τα δεδουλευμένα τους έκαναν τις προηγούμενες μέρες και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Γεωροή ΑΕ». Χαιρετίζοντας την κινητοποίηση, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Ν. Αττικής σημειώνει ότι, δίπλα στην ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων τους, οι εργαζόμενοι βγαίνουν από τον αγώνα που έδωσαν ενισχυμένοι με την πείρα της οργάνωσης, που είναι παρακαταθήκη για τους επόμενους αγώνες τους.

Απεργούν οι καθαρίστριες την Πέμπτη

Σε απεργία την Πέμπτη, 30 Ιούνη, και συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην Ομόνοια, προχωρούν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Καθαριότητας, με σύνθημα: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων. Καμία απόλυση συμβασιούχου». Η κινητοποίηση γίνεται μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων, στην οποία συμμετέχουν Σωματεία (Αττικής, Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας) και Επιτροπές Αγώνα (Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης).

Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουν στους συμβασιούχους στην καθαριότητα των Δημόσιων Σχολείων, που, για ακόμα μια φορά, βρίσκονται «στον αέρα» με τη λήξη της σχολικής χρονιάς. «Ο αγώνας των καθαριστριών στα δημόσια σχολεία αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία. Αφορά τους εκπαιδευτικούς. Για να είναι καθαρά τα σχολεία, πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους. Οχι με ψίχουλα!», σημειώνει η Πανελλαδική Συντονιστική.

ΦΟΡΕΙΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Διαδηλώνουν στην Αθήνα για Υγεία - σεισμόπληκτους

Με κεντρικό σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από την Υγεία. Μαζικές - μόνιμες προσλήψεις τώρα», η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει κινητοποίηση στην Αθήνα την Παρασκευή, στις 8.30 π.μ. στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια στη Βουλή. Παράλληλα, καταγγέλλουν την εγκατάλειψη των σεισμοπλήκτων.

Απαιτούν: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Νοσοκομείο Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, στα Κέντρα Υγείας, στα Αγροτικά Ιατρεία, στις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του Νομού. Καμιά μετακίνηση προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο, το ΚΥ Ιθάκης και τις υπόλοιπες δομές. Να ανακληθούν τώρα όσες έχουν γίνει. Να επανέλθει η οργανικότητα του Μαντζαβινάτειου στην προ του 2012 κατάσταση. Κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση - κατάργηση νοσοκομείου. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Επίσης, ζητούν: Μέτρα για τους σεισμόπληκτους και τα παιδιά τους, επιστροφή των χρημάτων των κωδικών που υφαρπάχτηκαν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ανακατασκευή των εργατικών κατοικιών και θωράκιση όλων των δημόσιων υποδομών της περιοχής με 100% κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, 20άρια τμήματα στα σχολεία, ποσόστωση για τους μαθητές.

Νέα κινητοποίηση στον «Ζούρα»

Νέα απεργιακή κινητοποίηση έκαναν το περασμένο Σάββατο οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης σε Αλεξανδρούπολη και Βοιωτία. Συνεχίζοντας τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες, οι εργαζόμενοι διεκδικούν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να παρθούν πίσω οι προκλητικές απολύσεις, στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία, απολύοντας μεταξύ άλλων και τον πρόεδρο του παραρτήματος Εβρου του επιχειρησιακού σωματείου. Στις απεργιακές φρουρές στην Αλεξανδρούπολη και τη Βοιωτία βρέθηκαν μια σειρά από σωματεία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

Αύριο η στάση εργασίας των υγειονομικών

Στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) θα κάνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αύριο, Τετάρτη. Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Υγείας, ενώ στην επαρχία θα γίνουν συγκεντρώσεις στα προαύλια των νοσοκομείων ή στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Σήμερα στη 1 μ.μ. το σωματείο εργαζομένων του ΠαΓΝΗ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο, με θέμα τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου. Τη μέρα της στάσης εργασίας, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου καλεί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, μεταξύ άλλων στο Δήμο Σάμου. Οι υγειονομικοί κινητοποιούνται ενάντια στην κρατική υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, τη δραματική υποστελέχωση και τις ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα, τις πληρωμές των ασθενών. Ανάμεσα σε άλλα, οι υγειονομικοί διεκδικούν: Δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις, πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, ένταξη στα ΒΑΕ και ανάκτηση όλων των εργασιακών κι ασφαλιστικών απωλειών.

Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ της Πάτρας

Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, σήμερα, Τρίτη, στις 9 π.μ., στην Ακτή Δυμαίων, οργανώνει η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν τη διοίκηση της ΔΕΗ και τα εργολαβικά συνεργεία με τα οποία συνεργάζεται για τις καθημερινές διακοπές ρεύματος στις οποίες προχωρούν. Στο στόχαστρο των διακοπών, όπως σημειώνουν, βρίσκονται σπίτια ανέργων, αναπήρων, γερόντων, σπίτια όπου ζουν μικρά παιδιά, ακόμα και νοικοκυριά που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και έχουν εισαχθεί στο «κοινωνικό τιμολόγιο» της Επιχείρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ