ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Ιούνη 2016
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνει το πολεμικό «θερμόμετρο»

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας (από αριστερά προς δεξιά) Ρωσίας, Ιράν και Συρίας στην Τεχεράνη...
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας (από αριστερά προς δεξιά) Ρωσίας, Ιράν και Συρίας στην Τεχεράνη...
Σε αντίθεση με τη σχεδόν πλήρη «ακινησία» που παρατηρείται στο διπλωματικό επίπεδο, οι εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων κυρίως της Βορειοανατολικής Συρίας είναι καταιγιστικές: Οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα» δέχονται πυρά μεταξύ άλλων από δύο σημαντικές, διαφορετικές πλευρές: α) από το συριακό στρατό που πλέον βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης Ράκα, που θεωρείται «πρωτεύουσα του ισλαμικού χαλιφάτου», β) από τις «Δημοκρατικές Δυνάμεις Συρίας» (SDF) που απαρτίζουν Αραβες και Κούρδοι μαχητές που πολεμούν υπό την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και οι οποίοι ενώ ξεκίνησαν πριν περίπου ένα 10ήμερο επίσης για την πόλη Ράκα, στη συνέχεια άλλαξαν πορεία και εστίασαν το κέντρο βάρους των επιχειρήσεων στις προσπάθειες ανακατάληψης της πόλης Μανμπίτζ, που βρίσκεται στο δρόμο προς τη Ράκα. Εως την Παρασκευή, Αραβες και Κούρδοι της οργάνωσης SDF κατάφεραν αφενός να περικυκλώσουν το Μανμπίτζ και αφετέρου να κόψουν τις πιο βασικές (και πιο εύκολα προσβάσιμες) γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας.

Το ίδιο διάστημα, ΗΠΑ και Ρωσία, σε συνεργασία με τους εταίρους τους, κάνουν νέες κινήσεις στο χάρτη των πολεμικών επιχειρήσεων.

Οι ΗΠΑ όχι μόνο κλιμακώνουν την αεροπορική κάλυψη στους Κούρδους της Συρίας, αλλά αυξάνουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, επιδιώκοντας να περιορίσουν τη σημαντική ρωσική ναυτική δύναμη που βρίσκεται εδώ και καιρό στην περιοχή. Πέρα από το αεροπλανοφόρο «USS Harry Truman» που πλέει ήδη στην περιοχή, οι Αμερικανοί έχουν δώσει εντολή στο έτερο αεροπλανοφόρο «USS Dwight Eisenhower» να κινηθεί από τον Ατλαντικό προς την Αν. Μεσόγειο, πριν την κρίσιμη (για τους ιμπεριαλιστές) Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στη Βαρσοβία. Επιπλέον, οι Γάλλοι εντείνουν και αυτοί τη στρατιωτική παρουσία τους στη Βόρεια Συρία, στο πλευρό των Κούρδων, με τον υπουργό Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, να παραδέχεται την περασμένη Πέμπτη πως βρίσκονται στο συριακό έδαφος και Γάλλοι κομάντος (πέρα από τους τουλάχιστον 300 Αμερικανούς...) που παρέχουν «αεροπορική κάλυψη, συμβουλές και όπλα» στους Κούρδους μαχητές...

Οι εξελίξεις αυτές είναι βέβαιο πως προκαλούν έντονο εκνευρισμό στην κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βλέπει δύο από τους πιο στενούς συμμάχους του (Αμερικανούς και Γάλλους) να εξοπλίζουν και να στηρίζουν «και με τα δύο χέρια» τους Κούρδους μαχητές των «Λαϊκών Δυνάμεων Προστασίας» (YPG). Αυτούς, δηλαδή, που η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες» και «συνεργάτες» των Κούρδων μαχητών ΡΚΚ...

Οι Ρώσοι, από την άλλη, δεν έμειναν άπρακτοι ούτε αυτή τη βδομάδα...

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, προειδοποίησε μεσοβδόμαδα πως η ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές εντός και πέριξ του Χαλεπίου. Δεν ήταν η μόνη κίνηση που έκανε η Μόσχα στην κατεύθυνση ενίσχυσης των πολεμικών επιχειρήσεων που κάνει στην περιοχή, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της ρωσικής αστικής τάξης. Ο Σόιγκου μετέβη την Πέμπτη στην Τεχεράνη, μαζί με τον Σύρο ομόλογό του στρατηγό, Φαχντ Τζάσεμ αλ Φρέιτζ, και συναντήθηκαν με τον Ιρανό ομόλογό τους, ταξίαρχο Χοσεΐν Ντέγκχαν, σε μία προσπάθεια να εκτιμήσουν τις έως τώρα εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα και στην ευρύτερη περιοχή και να συντονίσουν τις ενέργειές τους κατά των τζιχαντιστών στη Συρία. Η συνάντηση των τριών κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, εκ των οποίων ορισμένες δημοσιοποιήθηκαν εντασσόμενες στο ακόλουθο γενικό πλαίσιο: Α) «Ενωμένη, άμεση, αποφασιστική δράση κατά της τρομοκρατίας» στη Συρία. Β) Ανάσχεση της οικονομικής υποστήριξης των τζιχαντιστών κυρίως από όμορες με τη Συρία χώρες (με πρώτη την Τουρκία...). Γ) Στήριξη μίας γενικότερης εκεχειρίας στη Συρία, καθώς έκριναν ότι η παύση πυρός που εφαρμόζεται από τις 27 Φλεβάρη μεταξύ συριακού στρατού και ένοπλων αντικαθεστωτικών «μετριοπαθών» οργανώσεων, δεν ενισχύει τους τζιχαντιστές.

Σε κάθε περίπτωση, η έντονη κινητικότητα στα πολεμικά μέτωπα είναι προφανές πως θα ενταθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Ολα δείχνουν πως θα κλιμακωθούν ιδιαίτερα οι πιέσεις κατά των τζιχαντιστών από τους Αραβες και Δυτικούς ιμπεριαλιστές που τους δημιούργησαν, όχι μόνο στα μέτωπα της Συρίας αλλά και σε αυτά του Ιράκ και της Λιβύης. Παρ' όλα αυτά, τα «σύννεφα πολέμου» δεν αναμένεται να φύγουν σύντομα από την περιοχή, για τον απλούστατο λόγο ότι οι αιτίες που τον προκάλεσαν παραμένουν και αφορούν στις ενδοϊμπεριαλιστικές διελκυστίνδες συμμάχων και αντιπάλων στο «Μεγάλο Παιχνίδι» της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, για τον πλούτο, τις αγορές, τις γεωστρατηγικές βλέψεις.


Δ. ΟΡΦ.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενταση των συνομιλιών αλλά και του αμερικανικού ενδιαφέροντος

Από πρόσφατη συμμετοχή Αναστασιάδη - Ακιντζί σε εκδήλωση με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μαθητές

Copyright 2016 The Associated

Από πρόσφατη συμμετοχή Αναστασιάδη - Ακιντζί σε εκδήλωση με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μαθητές
Παρά την έντονη δυσαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης για την εμφάνιση Ακιντζί σε εκδήλωση που έγινε στο περιθώριο Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ, την περασμένη Τετάρτη, όχι μόνο έγινε τελικά νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, αλλά και αποφασίστηκε πως στο εξής οι δυο ηγέτες θα συναντιούνται ακόμα πιο συχνά, δηλαδή δυο φορές τη βδομάδα, με στόχο να γίνει πιο στοχευμένη συζήτηση για τα ζητήματα που εκκρεμούν και υπάρχουν «αποκλίσεις».

Θυμίζουμε ότι ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, εμφανίστηκε στο επίσημο δείπνο που οργανώθηκε προς τιμήν ηγετών κρατών στο περιθώριο της πρώτης Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, όπου μάλιστα και συναντήθηκε με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Η Λευκωσία αντέδρασε με την αποχώρηση του Κύπριου Προέδρου από τη διοργάνωση και αναβάλλοντας την προγραμματισμένη για τις 27/5 συνάντηση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, μιλώντας για «μη πρόσφορο έδαφος», αλλά και διαμηνύοντας την «αποφασιστικότητά» της για «συνέχιση του διαλόγου».

Το αν το «επεισόδιο» αυτό αποτυπώνει νέες δυσκολίες για το συμβιβασμό που «ψήνεται» εδώ και καιρό ή νέα ένταση ενός παζαρέματος στο οποίο εμπλέκονται ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα, είναι δύσκολο να το πει κανείς με σιγουριά.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, έχει σημασία να καταγραφεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, με πρώτες τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό πως μόνο το τελευταίο 15θήμερο: ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε δυο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ν. Αναστασιάδη (αμέσως μετά τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη), όπου και του επισήμανε την ανάγκη να επαναληφθούν χωρίς καθυστέρηση οι συνομιλίες. Μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου επισκέφτηκαν την Κύπρο και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της χώρας, συζητώντας μαζί του θέματα οικονομικής συνεργασίας (ειδικά στην Ενέργεια), ειδικότερα τη Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Κύπρου - ΗΠΑ, το εμπάργκο στην πώληση εξοπλισμών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε πολυήμερες επαφές στην Ουάσιγκτον με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και εκπροσώπους της κυπριακής ομογένειας και του ελληνοαμερικανικού λόμπι, καταρτίζοντας μάλιστα λίστα με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για να προχωρήσουν οι δυο «κοινότητες» στην Κύπρο, όπως η άμεση ολοκλήρωση της μελέτης για την «αξιοποίηση» της Αμμοχώστου και των Βαρωσίων, περιοχής - φιλέτου που «γλυκοκοιτάζουν» πολλά μονοπώλια του Τουρισμού.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει, όμως, η τοποθέτηση που έκανε ο Κένεθ Χαγιάτ, βοηθός υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο. Αφού ανέφερε ότι η εισροή επενδύσεων από τις ΗΠΑ αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά επτά φορές, φτάνοντας τα 2 δισ. δολάρια, λόγω επενδυτικών ευκαιριών στην Ενέργεια και τον τραπεζικό τομέα, τόνισε ότι πολλοί επιχειρηματίες συμμερίζονται την άποψη ότι η Κύπρος είναι πολύ ελκυστική ως εμπορικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας για «στρατηγική ευκαιρία», εξήγησε πως «γι' αυτό το λόγο οι ΗΠΑ πιστεύουν σθεναρά ότι αυτή είναι η στιγμή της Κύπρου να εξελιχθεί σε ένα ακόμη ευρύτερο εμπορικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας τις οικονομίες σε όλη την περιοχή». Μάλιστα, στάθηκε στις προοπτικές που θα δημιουργηθούν για τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την επιστήμη και την καινοτομία μέσα από τη διευρυμένη χρήση νέων τεχνολογιών στην Ενέργεια, σημειώνοντας μάλιστα ότι μια λύση θα επιταχύνει και την οικονομική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

Βέβαια, οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες που σταθερά παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και όλη τη γύρω περιοχή. Δυνάμεις όπως η Γερμανία και φυσικά η Ρωσία δε μένουν καθόλου θεατές. Μόνο το τελευταίο διάστημα, ο Ν. Αναστασιάδης συζήτησε για το Κυπριακό δυο φορές με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, χωρίς μάλιστα να υπάρξουν δηλώσεις ή άλλη ενημέρωση μετά από αυτές τις συναντήσεις. Αντίστοιχα, και η Μόσχα δε χάνει ευκαιρία να δηλώνει την αντίθεσή της στην «παρουσία ξένων στρατευμάτων» στο νησί, προσδοκώντας ανατροπή δεδομένων που σήμερα ευνοούν αντίπαλα γι' αυτήν «στρατόπεδα», αλλά και επενδύοντας σε συνεργασίες όπως αυτή που πριν ενάμιση χρόνο τής εξασφάλισε δικαίωμα να ελλιμενίζει πολεμικά της πλοία σε κυπριακά λιμάνια.


Α. Μ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ