Το γεγονός ότι τα κέρδη του κεφαλαίου από τέτοιες συμφωνίες πάνε χέρι - χέρι με νέες απώλειες για τους εργαζομένους τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου
«Προνομιακή» ενίσχυση από κινεζικές τράπεζες προσδοκά το εφοπλιστικό κεφάλαιο, την ώρα που ρημάζει η ναυπηγοεπισκευή και τσακίζονται οι αμοιβές των ναυτικών |
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ όπως ανέδειξε στην τοποθέτησή της η ειδική του αγορήτρια, Διαμάντω Μανωλάκου,«η Κίνα εστιάζει τη συνεργασία της σε ζητήματα Ενέργειας, επενδύσεις σε έργα υποδομών και γενικά διευκολύνσεις του εμπορίου για την προώθηση του "δρόμου του μεταξιού", δηλαδή εμπορικών και ενεργειακών διαδρομών, θαλάσσιων και χερσαίων, στη διάνοιξη και αξιοποίηση των οποίων πρωτοστατούν κινέζικες εταιρείες - μεγαθήρια και συνεργάτες τους, προσδοκώντας ενίσχυση της κερδοφορίας και της θέσης τους συνολικά, από την ολόπλευρη σύνδεση Δύσης και Ανατολής (...) Επίσης, προωθεί την εμβάθυνση συνεργασίας με χώρες και ομάδες χωρών εστιάζοντας το ενδιαφέρον σε περιοχές με ενεργειακό πλούτο και γεωστρατηγική σημασία, όπως της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών δημιουργεί δυναμική για σημαντικές ανακατατάξεις και αυξημένες προσδοκίες στα μονοπώλια, που επιδιώκουν να πάρουν μερίδιο της πίτας».
Στην προκειμένη περίπτωση, το μνημόνιο επισφραγίζει την εμβάθυνσης της συνεργασίας της Κίνας με την Ελλάδα, η οποία ακριβώς λόγω της γεωστρατηγικής θέσης εξυπηρετεί το «δρόμο του μεταξιού». Εξάλλου, ήδη κινεζικές τράπεζες χρηματοδοτούν επενδύσεις, όπως γίνεται για την ανανέωση του ελληνόκτητου στόλου μέσω του οποίου διακινεί εμπορεύματα.
Οπως ανέφερε η Δ. Μανωλάκου, οι κινεζικές τράπεζες ενισχύουν «το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο με φθηνό χρήμα και, βέβαια, αυτό είναι το κίνητρο που ρημάζει και τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα. Κερδίζει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, χάνουν όμως οι εργαζόμενοι, με την ανεργία να χτυπάει "κόκκινο" και βέβαια και οι αμοιβές των ναυτικών είναι τσακισμένες».
Οσο για τον απολογισμό τέτοιου είδους συνεργασιών, μεταξύ δηλαδή κυρίαρχων τμημάτων της αστικής τάξης και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η Δ. Μανωλάκου παρέθεσε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά.
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, αδυνατώντας να αντικρούσει τα παραπάνω και επιχειρώντας να κρύψει τη συνειδητή προσήλωση της κυβέρνησης σε αυτήν την αντιλαϊκή κατεύθυνση, ισχυρίστηκε ότι «δεν πρέπει να δούμε φοβικά τέτοιου είδους κείμενα, έστω και εάν είναι εύστοχες μερικές επισημάνσεις για την διαφορά μεγεθών ή για τους σχεδιασμούς που κάθε χώρα μπορεί να έχει»...
Υπέρ της κύρωσης του νομοσχεδίου ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Η ΝΔ επιφυλάχτηκε, αν και ο εισηγητής της, Ν. Μηταράκης, εκθείασε τη συμφωνία, η οποία όπως σημείωσε είχε κλειστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ. Κατά ψήφισε η ΧΑ, με γνώμονα βέβαια τα συμφέροντα τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου που δεν πήραν το μερίδιο που ήθελαν από το λιμάνι του Πειραιά. Χαρακτηριστικά, ο ειδικός αγορητής της ΧΑ, Ν. Κούζηλος, αιτιολόγησε την ψήφο της λέγοντας ότι «η Cosco κάνει επιθετική πολιτική και προσπαθεί να εξαγοράσει τα πάντα»...
Ολοκληρώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη η Ενδιάμεση Σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας - Ρωσίας, με το «επενδυτικό ενδιαφέρον» να εστιάζει - όπως διαχέεται - σε αρκετούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις Μεταφορές.
Διόλου τυχαία, συμπρόεδρος της ΜΔΕ από πλευράς Ρωσίας έχει οριστεί ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Σοκόλοφ, με τον οποίο είχε διμερή συνάντηση ο συμπρόεδρος από ελληνικής πλευράς, Δ. Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Μάλιστα, ο Μ. Σοκόλοφ πραγματοποίησε και ομιλία στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, με θέμα «Η δυναμική ανάπτυξης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας, στο πλαίσιο του καθεστώτος αμοιβαίων οικονομικών κυρώσεων και της περίπλοκης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης στην Ευρώπη», σε μια προσπάθεια των δύο μερών - παρά τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία με αφορμή το Ουκρανικό, κι ακολούθως τα ρωσικά αντίμετρα - να ανιχνεύουν διαύλους ώστε να ξαναστηθούν και να διευρυνθούν κομπρεμί μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών.
Ο δε Δ. Μάρδας, μιλώντας στο ΑΠΕ, τόνισε ότι «υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία», ειδικά στους τομείς των Μεταφορών και της διαπεριφερειακής συνεργασίας. Ωστόσο, στην ατζέντα της ΜΔΕ της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν όλοι οι τομείς που είχαν καθοριστεί στη ΜΔΕ του περασμένου Νοέμβρη στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ήτοι και Ενέργεια, Βιομηχανία, Ερευνα, Πολιτισμός.
Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο των ρωσικών αντίμετρων στις κυρώσεις της ΕΕ, ο Δ. Μάρδας παραδέχτηκε πως έχουν επηρεάσει δυσμενώς τις ελληνικές εξαγωγές, και συγκεκριμένα τα αγροτικά προϊόντα που ανήκουν στη λίστα των απαγορευμένων ειδών. «Δεν είναι όλα τα προϊόντα μέσα στη λίστα», έσπευσε να προσθέσει, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι ασκείται πίεση να ανοίξει η λίστα, να εξαιρεθούν κάποια προϊόντα και να ενταχθούν στη λεγόμενη «λευκή λίστα», τη λίστα με τα προϊόντα που δεν αντιμετωπίζουν κυρώσεις. «Οι Ρώσοι έχουν τις δικές τους απόψεις, εμείς ασκούμε τις πιέσεις που πρέπει να ασκούμε, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», συμπλήρωσε.
Η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής και μνήμης για το ξεκίνημα του αντάρτικου το Μάη του 1942 από την Καλύβα Στεφανή, αύριο Κυριακή, στις 10.30 π.μ., στην «Καλύβα Στεφανή». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πολιτική ομιλία από τον Τάσο Χρονά, στέλεχος του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία της Σπερχειάδας, στις 11.30 π.μ.
Λεωφορείο για την εκδήλωση αναχωρεί από τη Λαμία, στις 9 π.μ., από την πλ. Πάρκου.
Στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, βρέθηκε χτες και προχτές ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για επαφές με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, σε μια προσπάθεια «να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών - μελών της ΕΕ και για να μεταφέρει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τις ελληνικές θέσεις» σε μια σειρά από θέματα, όπως διαχεόταν τις προηγούμενες μέρες από το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Ν. Κοτζιάς είχε προχτές συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σλοβακίας, Α. Κίσκα, τον οποίο ενημέρωσε για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τα «μεταρρυθμιστικά» μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία αποτιμά ως «ευκαιρία για βελτίωση της οικονομίας». Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν, επίσης, οι εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της «προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση της κατάστασης».
Επίσης, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στο σλοβακικό Εθνικό Συμβούλιο (Κοινοβούλιο) με τον πρόεδρο της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λ. Μπλάχα. Εστίασαν στην επικείμενη σλοβακική προεδρία στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2016, και πώς αυτή μπορεί να συμβάλει στη «διαχείριση των μεγάλων ευρωπαϊκών θεμάτων».
Χτες, συναντήθηκε με τον Σλοβάκο ομόλογό του, Μ. Λάιτσακ, καθώς και με τον αντιπρόεδρο της σλοβακικής κυβέρνησης, αρμόδιο για επενδύσεις, Π. Πελεγκρίνι.
Στις 9 π.μ. θα γίνει επίσκεψη - κατάθεση στεφάνου στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου θα μιλήσει και ο δήμαρχος της πόλης, Μιχάλης Σελέκος. Στις 11 π.μ. θα γίνει η κεντρική ομιλία από την Χρύσα Κακουλίδου, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσουν παρουσίαση του χρονικού της περιόδου, απαγγελία ποιημάτων, μουσικό αφιέρωμα.
Θα μιλήσει ο Γιάννης Βήττας, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα αποκαλυφθεί τιμητική πλάκα για τους ήρωες κομμουνιστές στην περιοχή, που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους αγωνιζόμενοι ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση.
Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Θα παρουσιασθεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
Ο Ν. Πλακοπίτης, οικοδόμος, ιδρυτής του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για τη δράση του ως στέλεχος του ΚΚΕ και ήταν ανάμεσα στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, την Πρωτομαγιά του 1944.