Eurokinissi |
Στόχος τους η στήριξη των επιδιώξεων του κεφαλαίου για ενεργό συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αξιοποιώντας το «χαρτί» διαχείρισης του διαρκώς διογκούμενου οξυμένου προσφυγικού μεταναστευτικού προβλήματος.
Το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι περιλαμβάνει επικίνδυνες αποφάσεις, με κυριότερες την αποδοχή για την μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων, τη δραστική ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής όπως η Frontex, την πλήρη ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο.
Η συμφωνία αυτή φάνηκε να δρομολογείται αμέσως μετά τον πρώτο γύρο της σύσκεψης, ο οποίος αφορούσε κυρίως την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.
Το ΚΚΕ αφού κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που απαντούν και στις αιτίες του προσφυγικού αλλά και στην ανακούφιση από τις επιπτώσεις του προβλήματος, διαφώνησε ριζικά με αυτή την εξέλιξη και ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δ. Κουτσούμπας αποχώρησε από τη συνάντηση.
Στο κοινό ανακοινωθέν στις πρώτες γραμμές αναφέρεται ότι «η Ελλάδα (...) θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δηλαδή τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών».
Στη δεύτερη παράγραφο του κοινού ανακοινωθέντος προδιαγράφεται η πολύμορφη συμμετοχή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών διεκδικώντας μάλιστα να αποτελέσει και επίκεντρο των επιχειρήσεων! Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα «φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπ' αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ' Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις»!
Στην αμέσως επόμενη παράγραφο φαίνεται η ενίσχυση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών με την περαιτέρω δημιουργία κλειστών κέντρων υποδοχής τύπου Αμυγδαλέζα θέση που προέβαλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης στη σύσκεψη, την οποία ο πρωθυπουργός παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις έκανε δεκτή. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα «Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών».
Στη διάρκεια στης σύσκεψης με συνεχής διαρροές από τα επιτελεία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων στο φόντο και των διεργασιών προσπάθησαν να διογκώσουν υπαρκτές διαφωνίες. Η Φ. Γεννηματά έθεσε ως όρο να τεθεί στο κοινό ανακοινωθέν ότι απαιτείται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ο Στ. Θεοδωράκης πρότεινε τον διορισμό υπερυπουργού με αποκλειστική αρμοδιότητα την διαχείριση του προσφυγικού, ενώ ο Β. Λεβέντης την συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Μάλιστα ο τελευταίος αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν επειδή δεν έγινε δεκτή η πρότασή του.
Στην αρχή της σύσκεψης ο πρωθυπουργός έδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς φάκελο με στοιχεία που αφορούσαν το προσφυγικό. Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση τα στοιχεία αφορούσαν στον αριθμό των προσφύγων, «την πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών. Πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι όποιες «επιφυλάξεις» εκφράστηκαν, πέρα από το χαρακτήρα καλλιέργειας... «αντιπολιτευτικού προφίλ» ενώ δεν είχε ακόμα στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στο κοινό ανακοινωθέν, αφορούσαν ακριβώς στην ικανότητα ή μη της κυβέρνησης να υπηρετήσει αποτελεσματικά αυτήν την «εθνική γραμμή» του κεφαλαίου.
Εξερχόμενος από τη σύσκεψη - πρώτος μετά τη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος και εκπροσωπώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση - ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, έσπευσε να επικροτήσει τη διαμόρφωση «εθνικής γραμμής» στο Προσφυγικό. Δεν έκρυψε μάλιστα ότι ο Αλ. Τσίπρας με τη «γραμμή» αυτή θα προσέλθει ενισχυμένος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, για να ζητήσει την υλοποίηση των αποφάσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ που επιτείνουν το προσφυγικό πρόβλημα.
«Είναι σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες έχοντας μια εθνική γραμμή που αφορά το Μεταναστευτικό, μια κοινή γραμμή στα ελάχιστα (...) ζητώντας να εφαρμοστούν διεθνείς συμφωνίες, η συμφωνία του ΝΑΤΟ, η συμφωνία για την επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που ξεκινούν από τα παράλιά της προς την Ελλάδα και την ΕΕ, η δημιουργία της Ακτοφυλακής της ΕΕ, της μετατροπής της Frontex σε ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή που ζητήσαμε να έχει έδρα την Ελλάδα (...) Να φτάσουμε πλέον σε μια ευρωπαϊκή λύση του θέματος», δήλωσε, περιγράφοντας με σαφήνεια το αντιλαϊκό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εγκλωβισμού στην Ελλάδα χιλιάδων ξεριζωμένων.
Τέλος, απένειμε εύσημα στις Ενοπλες Δυνάμεις επειδή «κατάφεραν σε λίγες μέρες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της χώρας και ο πρωθυπουργός να πάει τη Δευτέρα έχοντας καλύψει όλα τα απαιτούμενα που ζήτησαν οι εταίροι μας».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του με το πέρας της σύσκεψης, παρότι συνυπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν, ανέφερε ότι «η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της ως σήμερα στο Προσφυγικό».
Ξεκαθαρίζοντας, βέβαια, τι είδους «δριμύτατη κριτική» άσκησε, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το ότι «έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό», ο οποίος για τη ΝΔ είναι ακόμα μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα, αλλά και εναντίον όσων μεταναστών δεν λάβουν το χαρακτηρισμό του πρόσφυγα.
Παραπέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι «βρέθηκε και συμφωνήθηκε ένα ελάχιστο στρατηγικό πλαίσιο, που πρέπει να διεκδικήσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι διατηρεί επιφυλάξεις ως προς το αν μπορεί να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στα παραπάνω προαπαιτούμενα.
Καθότι στη σύσκεψη ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε για κέντρα κλειστού τύπου για τους λεγόμενους «παράτυπους μετανάστες», σημείωσε με έμφαση ότι στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχει πρόβλεψη για «κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για παράτυπους μετανάστες».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά το τέλος του Συμβουλίου, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Η διάθεσή μας για εθνική συνεννόηση δε σημαίνει ανοχή στα λάθη και στην αδράνεια».
Γνωστοποίησε ότι ζήτησε «άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και οικονομική ενίσχυση της χώρας όσο διαρκεί η κρίση και οι ροές».
Τέλος, πιστή στη γραμμή της, τόνισε: «Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο. Δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε σήμερα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι μετά κόπων και βασάνων χαράχτηκε μια μίνιμουμ εθνική γραμμή με 3 άξονες: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις πατρίδες τους ή στις χώρες από όπου ήρθαν. Ασφάλεια των κατοίκων των νησιών μας. Η πίεση της πραγματικότητας έφερε την κυβέρνηση σε πιο ρεαλιστικές θέσεις».
Καθότι στη σύσκεψη ο Στ. Θεοδωράκης κατέθεσε προτάσεις, μεταξύ άλλων να ορισθεί ένας υπερυπουργός για το θέμα, ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή μας για υπερυπουργό (...) Δεν κατέθεσα πρόταση για πρόσωπο από τη στιγμή που δεν ήταν διατεθειμένος ο πρωθυπουργός να συζητήσει».
Παραπέρα, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «δεν έχει έγκριση από τους αρχηγούς για χρήση βέτο στην ΕΕ, ούτε είπε ότι είναι κάτι που θέλει να χρησιμοποιήσει». Τέλος, χαρακτήρισε «προκλητικό για τους Ελληνες πολίτες να συνδέσουμε την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται η χώρα, με το Προσφυγικό. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα».
Εμφανώς δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, γιατί... η «συναίνεση» των αστικών κομμάτων περιορίστηκε σε αυτήν τη φάση μόνο στο Προσφυγικό. Εξερχόμενος από τη σύσκεψη δήλωσε ότι δεν συνυπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν επειδή τα υπόλοιπα κόμματα δεν έκαναν δεκτό το αίτημά του η συζήτηση να είναι εφ' όλης της ύλης και να επικεντρωθεί στο ζήτημα - που μετ' επιτάσεως θέτει εδώ και καιρό - για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης.
Οπως είπε, «η Ενωση Κεντρώων ζήτησε η συζήτηση να κινηθεί και γύρω απ' την οικονομία και το μέλλον της χώρας και το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβέρνησης με 230 βουλευτές, ευρύτερου κοινοβουλευτικού πέλματος». Αφού απορρίφθηκε η πρότασή του, δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει το ανακοινωθέν αλλά και ότι θεωρεί τη σύσκεψη φιάσκο, παρότι συμμετείχε σ' αυτήν μέχρι τέλους.