ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
Στη σκιά της βίας και του πολέμου συμφερόντων

Μετά τις πρόσφατες αναμετρήσεις τους για το Κύπελλο, ΠΑΟ και Ατρόμητος τα ...ξαναλένε στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής στη Super League

Eurokinissi

Μετά τις πρόσφατες αναμετρήσεις τους για το Κύπελλο, ΠΑΟ και Ατρόμητος τα ...ξαναλένε στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής στη Super League
Στη σκιά της βίας και των όσων συνέβησαν στην Τούμπα στον ημιτελικό Κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού αλλά και αυτών που ακολούθησαν με τη ματαίωση της διοργάνωσης Κυπέλλου και εν μέσω της κορύφωσης στην κόντρα αντίπαλων συμφερόντων στο ποδόσφαιρο, διεξάγεται η 25η αγωνιστική στη Super League. Αν και αρχικά το τελευταίο 48ωρο φήμες έκαναν λόγο για αναβολή, κάτι τέτοιο μέχρι χτες αργά το απόγευμα δεν επιβεβαιώθηκε.

Ωστόσο, τα τελευταία γεγονότα δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και το πρωτάθλημα, με τον προγραμματισμένο για αύριο Κυριακή αγώνα Ηρακλή - Ολυμπιακού στο Καυταντζόγλειο να αναβάλλεται χτες το απόγευμα αφού το υφυπουργείο έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης. Η τελευταία είχε αναφέρει πως εξαιτίας της παρουσίας δυνάμεών της στην Ειδομένη για το Προσφυγικό δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ο οποίος συν τοις άλλοις θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας λόγω της παρουσίας του Ολυμπιακού στην πόλη λίγες μέρες μετά τα γεγονότα της Τούμπας.

Κατά τ' άλλα στο αγωνιστικό μέρος μετά και τη μαθηματική κατάκτηση του τίτλου από τον Ολυμπιακό την προηγούμενη αγωνιστική και τη λίγο - πολύ διαμορφωμένη κατάσταση στην ουρά, το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στις μάχες για το καλύτερο πλασάρισμα στην πρώτη πεντάδα που οδηγεί στα πλέι οφ.

Μάλιστα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύσκολες αναμετρήσεις για τους... μνηστήρες των πλέι οφ, με τους τρεις εξ αυτών (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Πανιώνιο) να αγωνίζονται εκτός έδρας και τον ένα (ΠΑΟ), αν και γηπεδούχο, να τεστάρει τις δυνάμεις του σε συνοικιακό αθηναϊκό ντέρμπι.

Η δεύτερη της βαθμολογία ΑΕΚ έχοντας πλέον διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες της μετά τη νίκη επί του ΠΑΟ θα δοκιμαστεί στην Τρίπολη με αντίπαλο τον Αστέρα όπου παραδοσιακά δυσκολευόταν. Η Ενωση θέλει να συνεχίσει νικηφόρα ώστε να διατηρήσει (ή να την αυξήσει σε περίπτωση ευνοϊκού συνδυασμού) τη διαφορά απ' τους υπόλοιπους, η οποία ήδη της δίνει πλεονέκτημα ενόψει πλέι οφ (μπαίνει με +2 β.). Απ' την άλλη οι γηπεδούχοι παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά για να προλάβουν το...τρένο της εισόδου στην πεντάδα και δεν έχουν περιθώρια απωλειών.

Ο Παναθηναϊκός, υποδεχόμενος την ομάδα που τον απέκλεισε από το Κύπελλο, τον Ατρόμητο, καλείται να ξεπεράσει την ήττα από την ΑΕΚ και να παραμείνει σε πρώτη φάση στο τρίτο σκαλοπάτι ή και να μειώσει τη διαφορά απ' την 2η Ενωση σε περίπτωση στραβοπατήματός της. Οι Περιστεριώτες με τον αέρα των αγώνων για το Κύπελλο ψάχνουν το θετικό αποτέλεσμα που θα τους εξασφαλίσει και μαθηματικά την παραμονή.

Εν αναμονή των αποφάσεων για τα όσα έγιναν στην Τούμπα και με ορατό το ενδεχόμενο αφαίρεσης βαθμών, ο ΠΑΟΚ αγωνιζόμενος στην Κομοτηνή με τον Πανθρακικό θέλει μόνο νίκη προκειμένου να εδραιωθεί εντός της πρώτης πεντάδας. Χωρίς βαθμολογικές απώλειες καλείται να περάσει και ο Πανιώνιος από την Κρήτη με αντίπαλο τον Πλατανιά προκειμένου να κάνει ένα ακόμη βήμα για συμμετοχή στα πλέι οφ.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Η εμπειρία κόντρα στον ενθουσιασμό

Στους πλέον ιδιαίτερους του θεσμού συγκαταλέγεται ο αυριανός τελικός του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ μεταξύ Παναθηναϊκού και Φάρου Κερατσινίου (17.30 Νovasports 2), όπου θα κριθεί το πρώτο τρόπαιο στο χώρο του μπάσκετ για τη φετινή χρονιά. Η εμπειρία των «πρασίνων» κοντράρεται με τον ενθουσιασμό της ομάδας του Κερατσινίου, που αποτελεί τη φετινή έκπληξη στο θεσμό. Μάλιστα, μια ακόμη ιδιαιτερότητα του φετινού τελικού είναι και το γεγονός ότι για μόλις τρίτη φορά στην ιστορία σε αυτόν θα μετάσχει ομάδα της Α2 μετά τις αντίστοιχες του Πανελληνίου και του Ρεθύμνου.

Ο Φάρος με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνει μια εκπληκτική πορεία στη διοργάνωση, στην οποία περιλαμβάνονται οι αποκλεισμοί 5 ομάδων της Α1 αφού άφησε εκτός τους Κολοσσό Ρόδου, Λαύριο, Τρίκαλα, Κηφισιά και τον ΠΑΟΚ στον ημιτελικό. Ωστόσο, ακόμα και έτσι και παρά το δύσκολο της αυριανής αποστολής στο Φάρο τα όνειρα δεν τελειώνουν μόνο με την παρουσία στον τελικό. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Μπάσκετ ο εκ των κορυφαίων παικτών φέτος της ομάδας και απ' τους πλέον έμπειρους, Μανώλης Παπαμακάριος, «τίποτα δεν είναι ανέφικτο».

Στην αντίπερα όχθη, με ανεβασμένη ψυχολογία απ' τα συνεχόμενα επιτυχή αποτελέσματα στην Ευρωλίγκα (5 συνεχόμενες νίκες), ο Παναθηναϊκός, έχοντας το ρόλο του απόλυτου φαβορί, στοχεύει στην κατάκτηση του πρώτου τροπαίου για τη σεζόν. Κάτι που εκτός του γοήτρου θα δώσει στην ομάδα και νέα ψυχολογική ώθηση ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Για τον Νικ Καλάθη, που μίλησε και αυτός στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ, στην ομάδα η επιθυμία για το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς είναι έντονη, ενώ είπε πως σέβονται τον αντίπαλο, τον οποίο υπολογίζουν ως δυναμική ομάδα.

  • Το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών, με φαινόμενα βίας στο ποδόσφαιρο, δεν αφήνει ανεπηρέαστο ούτε τον τελικό Κυπέλλου. Μπορεί η κόντρα να μην αφορά μια αναμέτρηση δυο ομάδων που θα θεωρούνταν υψηλού κινδύνου για έκτροπα οπαδών, όμως η πειραϊκή καταγωγή της ομάδας - έκπληξη στο θεσμό φέτος, του Φάρου, κρατάει τους υπεύθυνους σε μια εγρήγορση. Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, στο γήπεδο θα βρεθούν περίπου 10.000 οπαδοί του «τριφυλλιού» και 2.000 του Φάρου, με τους Κερατσινιώτες να διαβεβαιώνουν ότι τα εισιτήρια θα δοθούν μόνο σε οπαδούς της ομάδας και όχι σε άλλους, παίρνοντας ειδικά μέτρα.
ΒΟΛΕΪ
Καθοριστικές αναμετρήσεις σε Σύρο και Μίκρα

Οι κομβικές αναμετρήσεις σε Σύρο και Μίκρα, που θα καθορίσουν το σκηνικό για τον κάτοχο της 2ης θέσης και αυτό για τη μάχη της παραμονής, ξεχωρίζουν στη 19η αγωνιστική της Α1 γυναικών. Στα ψηλά σκαλοπάτια το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναμέτρηση των δύο συγκατοίκων στη δεύτερη θέση, Φοίνικα Σύρου και Κηφισιάς. Οι δύο αντίπαλοι ισοβαθμούν με 42 β. και ο νικητής του σημερινού παιχνιδιού θα αποκτήσει σοβαρό προβάδισμα για την κατάκτηση της θέσης στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Σπουδαία αναμέτρηση, που θα καθορίσει κατά πολύ το σκηνικό για τα πλέι άουτ, που θα κρίνουν την παραμονή στην κατηγορία, θα γίνει και στη Μίκρα, με τον Ηρακλή να υποδέχεται τη Λαμία. Οι «κυανόλευκοι», που προέρχονται από σερί πετυχημένων εμφανίσεων, θέλουν να συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς διατηρώντας τις ελπίδες ακόμα και για οκτάδα. Από τα τελευταία της χαρτιά για να πάρει βαθμούς και να μειώσει τη διαφορά της από τις υπόλοιπες ομάδες παίζει η Λαμία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ: («Μελίνα Μερκούρη» 17.00) Ολυμπιακός - Αρης, («Δημήτριος Βικέλας», 18.00, Νοvasports-3), ΑΟ Φοίνικας Σύρου - Κηφισιά, («Γ. Τριαντάφυλλος», 18.00) ΓΑΣ Παμβοχαϊκός - Εθνικός Αλεξ., (Μίκρας 19.00) Ηρακλής Πετ. 2015 - ΓΣ Λαμία, (Αγιυάς 19.00) Παναχαϊκή Πετ. 2013 - Παναθηναϊκός ΔΕΥΤΕΡΑ: («Νίκος Σαμαράς», Ορεστιάδας 18.00, Νοvasports-3) ΑΟ Ορεστιάδας - ΠΑΟΚ.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Καμπάνα» στον ΠΑΟΚ

Μπορεί στον ΠΑΟΚ να βρίσκονται στην αναμονή για την ώρα της... κρίσης των πειθαρχικών οργάνων όσον αφορά τα γεγονότα της Τούμπας στον αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, ωστόσο από χτες ήχησε μια ακόμα «καμπάνα». Συγκεκριμένα, ο Δικέφαλος τιμωρήθηκε με την ποινή της μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών από την Πειθαρχική Επιτροπή της Super League λόγω του μπουκαλιού που πέταξαν οπαδοί της ομάδας στον Λαζαρίδη, παίκτη του Ατρομήτου, στο ματς για την 20ή αγωνιστική, στις 30/1/16. Η συγκεκριμένη ποινή θα ισχύσει για το παιχνίδι με την Καλλονή (20/3) και μένει να φανεί εάν οι «ασπρόμαυροι» θα ασκήσουν έφεση. Επίσης, οι Θεσσαλονικείς τιμωρήθηκαν με χρηματικό πρόστιμο ύψους 24.000 ευρώ για το ίδιο ματς, ενώ για τα όσα έγιναν στο ντέρμπι με τον Ηρακλή ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους 25.000 ευρώ.

FOOTBALL LEAGUE
Kόντρα κορυφής

Η κόντρα της πρωτοπόρου Κέρκυρας με τα τέταρτα στην βαθμολογία Τρίκαλα ξεχωρίζει στο κυρίως μέρος του προγράμματος στην 22η αγωνιστική της Footbal League, η αυλαία της οποίας άνοιξε χτες στη Λάρισα με το έτερο ντέρμπι κορυφής μεταξύ της γηπεδούχου ΑΕΛ (3η στη βαθμολογία) και του Απόλλωνα Σμύρνης (συγκάτοικος των Φαιάκων στο ρετιρέ). Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΚΥΡΙΑΚΗ (ώρα έναρξης 15.00): Αναγέννηση Καρδίτσας - Πανελευσινιακός, Κέρκυρα - Τρίκαλα, Παναχαϊκή - Πανσερραϊκός, Αγροτικός Αστέρας - Χανιά. ΔΕΥΤΕΡΑ: Καλλιθέα - Ζάκυνθος (18.00 ΟΤΕ TV). Σημ.: Δεν θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις Λαμία - Ολυμπιακός Βόλου και Παναιγιάλειος - Εργοτέλης εξαιτίας της αποχώρησης των Βολιωτών και των Κρητικών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΠΑΣ Γιάννινα - Παναιτωλικός (15.00 NS1), Πλατανιάς - Πανιώνιος (17.15 ΝS1).

ΚΥΡΙΑΚΗ: Πανθρακικός - ΠΑΟΚ (15.00 NS3), Ξάνθη - Καλλονή (17.15 NS4), Βέροια - Λεβαδειακός (17.15 NS7), Παναθηναϊκός - Ατρόμητος (19.30 NS3).

ΔΕΥΤΕΡΑ: Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΚ (19.30 NS1).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ