Ενταγμένα στη μάχη για τη 48ωρη απεργία είναι τα συλλαλητήρια, που θα γίνουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις
Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που σπέρνει θάνατο και προσφυγιά, βρίσκονται στο επίκεντρο του φετινού γιορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, από το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, την ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ, που καλούν σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια, την Τρίτη 8 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., προετοιμάζοντας παράλληλα τη 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία.
Οι προσυγκεντρώσεις των σωματείων, μαζικών φορέων και Λαϊκών Επιτροπών έχουν οριστεί για τις 6 μ.μ. στα εξής σημεία: Ομόνοια: Εργατικά Συνδικάτα Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, Λαϊκές Επιτροπές. Πλατεία Κάνιγγος: Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, κλαδικές Ενώσεις και Σύλλογοι Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας.
Στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ., το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ οργανώνουν συγκέντρωση στον καταυλισμό προσφύγων στα Διαβατά. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει πρόγραμμα απασχόλησης για τα μικρά προσφυγόπουλα, ενώ θα παραδοθούν και είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται από τα ταξικά σωματεία και τους Συλλόγους Γυναικών.
Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης: Στην Πάτρα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου. Στη Λαμία, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου. Στη Λάρισα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 6.30 μ.μ., στην Αβάντων (στο ύψος του Αγίου Νικολάου). Στα Γιάννενα, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο. Στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Ξάνθη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Στο Αγρίνιο, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στην Αρτα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς. Στην Καλαμάτα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μάρτη. Στο Αίγιο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Λαύρας. Στην Κεφαλονιά, στις 5.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στη Ρόδο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου. Στη Σύρο, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος».
Την Τετάρτη 9 Μάρτη συγκέντρωση θα γίνει στο Βόλο, στις 7 μ.μ., στο Αχίλλειον. Στο Κιλκίς, ο Σύλλογος Γυναικών διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 9 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς.
Στην ανακοίνωση - κάλεσμά του για το συλλαλητήριο το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σημειώνει: «Το μέλλον που μας έχουν ετοιμάσει οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα voucher, τα 5μηνα, η ανεργία, η δουλειά σε καφετέριες, μπαρ κ.λπ. χωρίς ένσημα, περιορίζουν την ασφαλιστική κάλυψή μας και επομένως και το δικαίωμά μας στην κοινωνική ασφάλιση (...) Η αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες δεν είναι απλά αναγκαία απέναντι στο δράμα που ζουν. Είναι πολύ βαθύτερη: μας ενώνει το κοινό ταξικό συμφέρον να αντιπαλέψουμε το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, σε κάθε χώρα».
Επίσης, στη συγκέντρωση καλούν η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καθώς και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). «Συμπαρατασσόμαστε αγωνιστικά στην πάλη για την απόκρουση του σχεδίου - λαιμητόμου για τις εργατικές κατακτήσεις στην Ασφάλιση, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την ελληνική εμπλοκή και τον εγκλωβισμό χιλιάδων κατατρεγμένων - από πολέμους, φτώχεια, ανεργία - στη χώρα μας», σημειώνει η ΕΕΔΥΕ.
Διαμαρτυρία χτες και συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας
Εξω από το υπουργείο βρέθηκαν δεκάδες γυναίκες από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ στην Αττική |
«Κοινωνική Ασφάλιση για μας και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση κι εμάς δικαίωμά μας», «Θέλουν να γεννάμε στο σπίτι τα παιδιά μας, μας κόβουν το επίδομα που 'ναι δικαίωμά μας»: Με συνθήματα και ανακοινώσεις έξω από το υπουργείο ενημέρωσαν για τα αιτήματα της κινητοποίησης, ενώ κάλεσαν στη συγκέντρωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, την Τρίτη στα Προπύλαια.
Στους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν απευθυνθεί γυναίκες που γέννησαν στα τέλη του 2012 και στους πρώτους μήνες του 2013, καταγγέλλοντας ότι λαμβάνουν ειδοποιήσεις από το ΙΚΑ προκειμένου να επιστρέψουν το ποσό του επιδόματος και μάλιστα με τόκους, ενώ απειλούνται με κατασχέσεις στην αντίθετη περίπτωση. «Ετσι, δεκάδες μητέρες που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, την ανεργία να τις απειλεί, τα έξοδα της οικογένειάς τους να αυξάνονται, βρίσκονται "χρεωμένες" στο ΙΚΑ», εξηγεί η ΟΓΕ.
Αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΟΓΕ, με επικεφαλής την πρόεδρο Μαιρήνη Στεφανίδη, συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.
Στο υπόμνημά της η ΟΓΕ σημειώνει: «Το επίδομα τοκετού αποτελούσε μια ελάχιστη συνεισφορά στο νέο ζευγάρι, στη μητέρα (...) και αντιστοιχούσε σε ένα μικρό τμήμα των δυσβάσταχτων εξόδων που χρειάζονται για τις πρώτες μέρες της ζωής του. Η κατάσταση για τις νέες μητέρες και ζευγάρια επιβαρύνεται σημαντικά από την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, καθώς και από τη δραματική κατάσταση στην Υγεία, τις ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων, τα έξοδα της εγκυμοσύνης και του τοκετού».
Επιπλέον, η ΟΓΕ στηλίτευσε το γεγονός ότι παράλληλα με την κατάργηση του επιδόματος τοκετού το 2012 θεσμοθετήθηκε η διατήρησή του για τις περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι, ρύθμιση που θέλει να γυρίσει τις γυναίκες έναν αιώνα πίσω.
Οσον αφορά τα σημειώματα με τα οποία το ΙΚΑ ζητά την επιστροφή του ποσού, ο υπουργός Εργασίας υποσχέθηκε να δοθεί μια λύση, ώστε οι γυναίκες που έχουν «αντικειμενική αδυναμία», να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα» χρήματα. Ως προς το αίτημα για χορήγηση του επιδόματος σε όλες τις γυναίκες, είπε πως δεν υπάρχουν χρήματα και επομένως απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει αυτή η παροχή προς τη λαϊκή οικογένεια. Αναφερόμενος, τέλος, στο επικείμενο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, είπε πως οι όποιες παροχές θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο ενός νέου κανονισμού, αναφορά που ΟΓΕ και ΠΑΜΕ ερμηνεύουν ως προμήνυμα νέων περικοπών.
Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με παρέμβαση στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με αιχμή το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Η ΟΓΕ επέδωσε υπόμνημα με αιτήματα για τους πρόσφυγες και μετανάστες (χώροι ανοιχτής φιλοξενίας, υποδομές για την υγιεινή, ιατρική παρακολούθηση κ.τ.λ.), ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τις εγκύους, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής τους.
Συνάντηση με τον κομμουνιστή δήμαρχο της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, είχαν χτες προσωπικότητες του πατραϊκού αθλητισμού, που στηρίζουν και θα συμμετάσχουν στην αγωνιστική πορεία κατά της ανεργίας από την Πάτρα στο Σύνταγμα το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αθλητές Σάκης Πεφάνης, πυγμάχος, Σήφης Λαμπρόπουλος, ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής, Μιχάλης Κωτσόπουλος, προπονητής του Τάε Κβον Ντο, Σπήλιος Παπαγγελής, Γιώργος Παπανδρεόπουλος, προπονητής Στίβου, Κώστας Πετρόπουλος, προπονητής Μπάσκετ, Βασίλης Διαμαντόπουλος από το ΔΣ του ΠΟΠ, Θόδωρος Πατρώνης, προπονητής Ποδοσφαίρου, Νίκος Καραμανλής, πρόεδρος Παλαιμάχων ΠΓΕ, Γιάννης Χρυσικόπουλος, διαιτητής Χάντμπολ και Βαγγέλης Τζελάτης, πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ.
Συμμέτοχοι στην κινητοποίηση δηλώνουν, επίσης, οι αθλητές Γιώργος Κακουλίδης, προπονητής Πόλο, Τόλης Αποστολόπουλος, προπονητής Στίβου - ΣΕΓΑΣ, Αρης Αγγελόπουλος, προπονητής Βόλεϊ ΕΑΠ, Γιάννης Αυγερόπουλος, οδηγός ράλι και Νίκος Βουρνάς, προπονητής Μπάσκετ.
Αμέσως μετά δόθηκε συνέντευξη Τύπου. Οι αθλητές έκλεισαν το επόμενο ραντεβού πριν τη μεγάλη αγωνιστική πορεία, στην πλατιά σύσκεψη αθλητικών φορέων που θα διοργανώσει η δημοτική αρχή το αμέσως επόμενο διάστημα.
Με συγκλονιστικές εικόνες από τον πόλεμο και την προσφυγιά, στις οποίες κυριαρχούν γυναικείες και παιδικές φιγούρες και με επιβλητική μουσική, «έντυσε» το ΠΑΜΕ το νέο διαδικτυακό σποτ που κυκλοφορεί για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου την Τρίτη 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στις 6.30 στα Προπύλαια. Το σποτ μπορείτε να το δείτε στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=Av09MQ2juyw.