ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν στα μπλόκα κόντρα σε τρομοκρατία και ελιγμούς

Νέες κατά τόπους παρεμβάσεις χτες και αποκλεισμοί τελωνείων και δρόμων

Από προηγούμενο αποκλεισμό του κόμβου στο Κιλελέρ
Από προηγούμενο αποκλεισμό του κόμβου στο Κιλελέρ
Συνεχίζονται οι κατά τόπους παρεμβάσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς στα μπλόκα, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί, παρά τα εμπόδια, την τρομοκρατία και τους ελιγμούς, στους οποίους συμμετέχουν και δυνάμεις που παρεμβαίνουν στα μπλόκα, εκφράζοντας τα συμφέροντα καπιταλιστών μεγαλοαγροτών.

Θυμίζουμε ότι το μπλόκο της Νίκαιας έχει ήδη πάρει την πρωτοβουλία να ζητήσει νέα πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, η οποία θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Χτες, αγρότες του μπλόκου, με 30 τρακτέρ, απέκλεισαν τον κόμβο του Πλατύκαμπου, αποκόβοντας την κυκλοφορία στον παλιό εθνικό δρόμο Λάρισας - Βόλου.

Σήμερα, Παρασκευή, στα διόδια του Ακτίου, οι αγρότες των μπλόκων Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και Λούρου Πρέβεζας οργανώνουν συλλαλητήριο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, τονίζοντας ότι το σύνθημα «Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά» πρέπει να γίνει πράξη στους δρόμους του αγώνα.

Στον Εβρο, μαζική συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στην Ορεστιάδα πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι αγρότες από τα μπλόκα των Καστανεών - Ρυζιών και του Διδυμότειχου. Η κινητοποίηση οργανώθηκε προκειμένου να εκφραστεί η συμπαράσταση στους τευτλοπαραγωγούς που παραμένουν απλήρωτοι ενώ έχουν καταβάλει ήδη ΦΠΑ 20%, όπως υποχρεούνταν, στην Εφορία.

Οι αγρότες αποφάσισαν νέα κινητοποίηση στο εργοστάσιο της ΕΒΖ, την ερχόμενη Τρίτη, οπότε υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου της ΕΒΖ. Παράλληλα, συνεχίζουν καθημερινά τους αποκλεισμούς του Τελωνείου Καστανιών και του δρόμου στο Διδυμότειχο.

Στο μπλόκο της Αρτας, που έχει στηθεί στη Γέφυρα, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τον αγώνα μετά τη μεγάλη επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που έγινε στην Αθήνα και γέμισε με δύναμη και αισιοδοξία τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Χτες, πραγματοποίησαν αποκλεισμό των γραφείων της ΔΟΥ Αρτας και την περασμένη Τρίτη τα δύο από τα τρία υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς.

Επίσης, στη συνεδρίαση του μπλόκου αποφασίστηκε να είναι σε συντονισμό με τα 68 μπλόκα που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια μετά από πρόσκληση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Τέλος, και οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα συνεχίζουν τον αποκλεισμό του τελωνείου παρά τις πιέσεις που δέχονται προκειμένου να τον άρουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στήθηκε αντι-μπλόκο από Βούλγαρους φορτηγατζήδες.

Με το επιχείρημα ότι στη βουλγαρική πλευρά τα φορτηγά που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα φτάνουν τα 13 - 14 χλμ., ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών συναντήθηκε προχτές ξανά με εκπροσώπους των ελληνικών τοπικών αρχών, πιέζοντας για την άμεση άρση του αποκλεισμού των συνόρων. Εκτίμησε μάλιστα ότι είναι θέμα ημερών η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...


Χημικά και καταστολή στους υγειονομικούς

Το μπλοκ του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στη χτεσινή παναττική κινητοποίηση
Το μπλοκ του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στη χτεσινή παναττική κινητοποίηση
Παναττική στάση εργασίας και κινητοποίηση στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, απαιτώντας να αποσυρθεί ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό.

Οι υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν αρχικά στο υπουργείο Υγείας όπου έγιναν ομιλίες. Μεταξύ άλλων, που πήραν το λόγο, η Ολγα Σιάντου, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ και μέλος της Γραμματείας Αττικής Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, επανέλαβε το καθολικό αίτημα για άμεση απόσυρση του εκτρωματικού κυβερνητικού σχεδίου για το Ασφαλιστικό και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα με 48ωρη απεργία στην περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει το σχέδιο στη Βουλή.

Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, όπου οι εργαζόμενοι δέχτηκαν χημικά από τις αστυνομικές δυνάμεις που τους απώθησαν από την είσοδο του υπουργείου και ενώ εξέφραζαν τη διαμαρτυρία για το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος απουσίαζε, παρά το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί εδώ και μια βδομάδα για την κινητοποίηση και το αίτημα για συνάντηση. Οι εργαζόμενοι απάντησαν στην επιχείρηση τρομοκράτησής τους με συνθήματα όπως: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει».

To ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, σε ανακοίνωσή του, καταδικάζει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την επίθεση κατά των διαδηλωτών. Ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «Τα χημικά και η καταστολή δεν μπορούν να αναστείλουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών, την κλιμάκωση των αγώνων, για να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης. Η επίθεση αυτή είναι συνέχεια της τρομοκρατίας, που αναπτύσσεται σε πολλά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και προνοιακά ιδρύματα!».

Νωρίτερα το πρωί, συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ απέκλεισαν συμβολικά τις εισόδους του υπουργείου Υγείας.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ
Ανακοίνωση για τις «νέες» προτάσεις της κυβέρνησης

Απάντηση στα σενάρια τα οποία αφήνει να διαρρεύσουν η κυβέρνηση για «νέες» προτάσεις στο Ασφαλιστικό που αφορούν τους αγρότες, δίνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, σημειώνει:

«Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα "σενάρια", σύμφωνα με τα οποία:

1. Η μεταβατικότητα της πλήρους εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού (20% για την κύρια σύνταξη), αντί να γίνει το 2019, θα ολοκληρωθεί το 2020, ενώ παραμένει η ίδια μεταβατικότητα ως προς το χρόνο για την επιβολή του 7,45% εισφορά για την Υγεία.

2. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα (δηλαδή τις διαρροές της κυβέρνησης), δημιουργούνται τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για την κύρια σύνταξη, στο 12%, 14% ή 20% του "καθαρού φορολογητέου εισοδήματος" από την αγροτική δραστηριότητα. Ετσι, όσοι διαλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12% του εισοδήματος, θα δικαιούνται τα 12/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 230 ευρώ, ενώ θα έχουν αντίστοιχη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα. Οσοι πληρώνουν εισφορές στο 14% του εισοδήματός τους, θα παίρνουν 14/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 268 ευρώ, συν το ανταποδοτικό κομμάτι από τις εισφορές τους. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα γίνει σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς από το 2017.

Αλλωστε, κυβερνητική επιδίωξη είναι η απαλλαγή του προϋπολογισμού από τη χρηματοδότηση των συντάξεων που αποτελεί υποχρέωση του 3ου μνημονίου που ψήφισαν οι 222 βουλευτές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

3. Βασικό ρόλο για όποια "ευνοϊκότερη" ρύθμιση θα έχει ο ορισμός "κατά κύριο επάγγελμα αγρότης".

4. Ο ΟΓΑ διατηρεί την αυτονομία του ως ασφαλιστικός φορέας, για ένα μεταβατικό διάστημα που θα είναι όμως μέσα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μέχρι την κατάργησή του. Ομως αυτόνομος ή όχι ο ΟΓΑ, η αύξηση των εισφορών και η μείωση των συντάξεων είναι δεδομένες.

5. Θα γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών (παλιών και νέων) με τις επιδοτήσεις. Δηλαδή, θα κρατούνται οι ασφαλιστικές οφειλές και θα παίρνουμε το υπόλοιπο από τις ενισχύσεις, όπως πρότεινε και ο νέος αρχηγός της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης.

Οι "προτάσεις" αυτές δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει γράψει "στα παλιά της τα παπούτσια" το πλαίσιο αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών που αποφασίσαμε στις 7 Φλεβάρη στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια και αποτέλεσε κοινό αίτημα με όλους τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Αθήνας.

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά προς την κυβέρνηση, κάθε είδους συνεταίρους της και γνωστά "παπαγαλάκια", ότι η κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας συγχύσεων και αποπροσανατολισμού της ξεσηκωμένης μικρομεσαίας αγροτιάς δεν θα πιάσει.

Ενημερώνουμε τους "πρόθυμους", "λαγούς" κ.λπ., που συνωστίζονται στους "διαδρόμους του Μαξίμου" για διαλόγους - απάτη, ότι οι "παραχωρήσεις" της κυβέρνησης οδηγούν στο ξεκλήρισμα και τη φτώχεια τους μικρομεσαίους αγρότες και ευνοούν τους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες, που τα συμφέροντά τους μαζί με την κυβέρνηση εξυπηρετούν. Τέτοιες "συμφωνίες", σας τις χαρίζουμε.

Τα μπλόκα των μικρομεσαίων αγροτών, του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Θα νικήσουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ