ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Γενάρη 2016
Σελ. /32
Υποκρισία και θράσος

Πώς το είπε ο πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή στο Τάε Κβον Ντο; «Αγωνιζόμαστε κάθε μέρα και κάθε ώρα που περνά να ελαφρύνουμε τα βάρη του λαού. Γι' αυτόν τον κόσμο παλεύουμε...». Να, λοιπόν, ένα ακόμα αποτέλεσμα αυτού του ...αγώνα. Από αύριο, Δευτέρα 1η Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι για να πάνε στη δουλειά τους θα πρέπει να πληρώνουν 1,4 ευρώ το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες από 1,2 ευρώ. Η 6μηνιαία κάρτα θα κοστίζει 5 ευρώ παραπάνω, δηλαδή 170 από 165 και η ετήσια 330 από 320 ευρώ. Είναι μία από τις πολλές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια που έχουν κάνει όλες οι κυβερνήσεις και βέβαια και η σημερινή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χτυπά το λαό σε όλα τα μέτωπα. Και την ίδια στιγμή δουλεύει για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τώρα έγινε «λογικός συμβιβασμός»

Στην αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον έλεγαν «έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές», στη συνέχεια τον βάφτισαν «επώδυνο συμβιβασμό». Και τώρα τον λένε «λογικό συμβιβασμό». Μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι αν δεν έχουμε έναν «λογικό συμβιβασμό» με τους «θεσμούς», θα καθυστερήσει η «έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία» και ότι εικόνα δείχνει περισσότερο ευοίωνη σε σχέση με το παρελθόν. Ολα αυτά τα είπε με αφορμή το θέμα του πότε θα κλείσει η περίφημη «αξιολόγηση» από τους εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών κέντρων, το πότε δηλαδή θα κριθεί πως όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν παρθεί έχουν φέρει το ποθητό αποτέλεσμα προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οπως και να τον πουν τον «συμβιβασμό», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ευθύς εξαρχής είχε κάνει καθαρό ότι δουλεύει για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και η αλήθεια είναι ότι αυτά τα κολπάκια περί συμβιβασμού - όπως κι αν τον ονομάζει - τα απευθύνει προς το λαό, που τον καλεί να συμβιβαστεί με την αντιλαϊκή πολιτική, στη λογική ότι τίποτα άλλο δεν μπορεί να γίνει. Είπαμε, η δουλειά που έχουν αναλάβει είναι πολύ βρώμικη...

Ποιος θα πάει στη Βουλγαρία;

Στη συγκέντρωση των αγροτών στη Θεσσαλονίκη, ξεχώρισε ένα μεγάλο πανό στερεωμένο στον βραχίονα ενός αγροτικού μηχανήματος, το οποίο απευθυνόταν στην κυβέρνηση και έγραφε: «Μας στέλνετε στη Βουλγαρία». Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται ένας μικρομεσαίος αγρότης να σκέφτεται να μεταναστεύσει στη Βουλγαρία, αν δεν εξασφαλίζει εισόδημα στην Ελλάδα, αφού δεν μπορεί να πάρει μαζί του τη γη, ενώ άμα ήθελε να φύγει ως εργάτης, προφανώς θα διάλεγε μια πιο ανεπτυγμένη οικονομικά χώρα, όπως κάνει και η πλειοψηφία των μεταναστών. Το συγκεκριμένο σύνθημα, όμως, δεν αφορά τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων. Αυτοί, όπως και άλλες ομάδες επιχειρηματιών, θεωρούν ότι θίγονται υπέρμετρα από τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και σκέφτονται να μεταναστεύσουν τις επιχειρήσεις τους για να έχουν μικρότερο κόστος (μικρότερη φορολογία και φτηνότερη εργατική δύναμη). Αλλοι το έχουν ήδη κάνει, αναπτύσσοντας τις μπίζνες τους εδώ και χρόνια σε χώρες των Βαλκανίων και αλλού. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα δικά τους συμφέροντα καμιά σχέση δεν έχουν με την αγωνία της επιβίωσης που κυριεύει τη συντριπτική πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτή είναι η βασική διαχωριστική γραμμή που αντικειμενικά κυριαρχεί σήμερα στα μπλόκα, ακόμα κι αν το αίτημα για απόσυρση του σχεδίου - λαιμητόμου έχει υιοθετηθεί πλέον από όλους τους αγρότες. Και είναι ζήτημα της διαπάλης να πειστεί ο μικρομεσαίος αγρότης ότι πρέπει να διαχωρίσει τον αγώνα του από τους «μεγάλους» που ευνοούνται από την ΚΑΠ και περιμένουν να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι όταν οι «μικροί» πεταχτούν από τη γη τους με τα μέτρα που έρχονται.

Απάνεμο λιμάνι...

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ερωτάται από ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για το πού ορίζονται τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στα οποία θα περιπολεί η Frontex, απαντάει ότι «δυστυχώς, δεν μπορώ να απαντήσω», γκριζάροντας με παχιά μπογιά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου διακινεί - «στο χαλαρό και όχι επίσημα», όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη - πρόταση για να γίνει η Ελλάδα... στρατόπεδο συγκέντρωσης, 300.000 - 400.000 μεταναστών, με αντάλλαγμα ίσως μια απομείωση του χρέους. Πρόταση που σε μια πιο λάιτ εκδοχή έχει προτείνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμετωπίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως «διαπραγματευτικό χαρτί» για περισσότερα ανταλλάγματα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν διακινεί σχέδιο «σφραγίσματος» των συνόρων Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Που με τη σειρά του αποτελεί, θα έλεγε κανείς, όχι «κατάργηση» της Σένγκεν, όπως «κλαίγονται» κυβερνητικοί και άλλοι από τα αστικά κόμματα, αλλά το «απόγειο» της Σένγκεν και της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ που οδηγεί χιλιάδες μετανάστες να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Κι όμως, οι αμετανόητοι υπερασπιστές της ΕΕ μιλάνε ακόμα για το «απάνεμο λιμάνι» της ΕΕ...

... με αέρα αλλαγής

Βέβαια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, δεν μπορεί παρά να περάσει σε μια λαθροχειρία για να υπερασπιστεί στα μάτια του λαού τη στρατηγική αυτή επιλογή του κεφαλαίου. Λέει σταθερά ότι αυτή δεν είναι η ΕΕ... των ονείρων τους! Κι ότι αυτήν την ΕΕ παλεύουν, λέει, να αλλάξουν από κοινού εσχάτως και με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Η οποία, όπως διαβάζουμε στα αντίστοιχα ρεπορτάζ, στη Δανία π.χ. ψήφισε την κατάσχεση των τιμαλφών των μεταναστών! Τέτοιος «αέρας αλλαγής» στο «απάνεμο λιμάνι».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1797 Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Σούμπερτ.

1865 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει την κατάργηση της δουλείας.

1915 Στη μάχη του Μπολιμόφ κατά των Ρώσων οι Γερμανοί επιχειρούν την πρώτη χρήση χημικών όπλων σε μαζική κλίμακα, η οποία απέτυχε λόγω του ψύχους (Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος).

1932 Αρχίζει η λειτουργία της πρώτης υψικαμίνου του μεταλλουργικού εργοστασιακού συγκροτήματος του Μαγκνιτογκόρσκ, ενός εκ των σημαντικότερων έργων της σοσιαλιστικής βιομηχανίας που δημιουργήθηκε από το μηδέν στην περιοχή των Ουραλίων.

1943 Ο στρατάρχης φον Πάουλους παραδίδεται. Εκδίδεται το Ανακοινωθέν της Ανώτατης Διοίκησης των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη συντριβή των Γερμανών στο Βόλγα και αναγγέλλεται, ουσιαστικά, η νίκη στη μάχη του Στάλινγκραντ.

1958 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηλεκτρομηχανικός Εντουιν Αρμστρονγκ, «πατέρας» της διαμόρφωσης συχνότητας, δηλαδή των FM.

1958 Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν τον πρώτο τους δορυφόρο («Εξπλόρερ-1»). Είχαν προηγηθεί οι Σοβιετικοί «Σπούτνικ» 1 και 2, στις 4 Οκτώβρη και 3 Νοέμβρη 1957 αντίστοιχα.

1966 Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει τον «Λούνα-9», το πρώτο σκάφος στην Ιστορία που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη και το πρώτο που μετέδωσε φωτογραφικά δεδομένα πίσω στη Γη.

1968 Η ΚΕ του ΚΚΣΕ απευθύνει γράμμα προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου συνηγορούσε υπέρ της ανάγκης ύπαρξης γερών Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

1971 Εκτοξεύεται στη Σελήνη το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 14». Οι αστροναύτες του προσσεληνώθηκαν στις 5 του Φλεβάρη.

1988 Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Α. Παπανδρέου, και της Τουρκίας, Τ. Οζάλ, συναντώνται στο Νταβός και συμφωνούν τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο να είναι διεθνής υπόθεση και να σταματήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και οι προκλητικές ενέργειες. Βδομάδες αργότερα, ο Α. Παπανδρέου θα αποκήρυσσε από το βήμα της Βουλής αυτή τη συμφωνία, αναφωνώντας το περίφημο «mea culpa».

1996 Η κρίση στα Ιμια «διευθετείται» με την παρέμβαση των ΗΠΑ και την επιβολή από την τουρκική πλευρά της πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ