ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με νέο αρχηγό απέναντι σε γνωστές αντιφάσεις και μόνη έγνοια το κεφάλαιο

Το στόχο συγκρότησης αξιόπιστης «εναλλακτικής λύσης» για την αστική διακυβέρνηση προτάσσει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης

Από τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση της επικράτησής του στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ

Eurokinissi

Από τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση της επικράτησής του στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη προχτές βράδυ νέος πρόεδρος της ΝΔ, συγκεντρώνοντας στο β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών - σε σύνολο 334 χιλιάδων ψήφων - το 52,43% έναντι 47,57% του αντιπάλου του, Ευ. Μεϊμαράκη.

Στη δήλωση που έκανε αργά το βράδυ της Κυριακής, έβαλε στόχο για το κόμμα του «ενωμένοι να προχωρήσουμε στη δημιουργική ανανέωση και τη διεύρυνση, ώστε σύντομα η ΝΔ να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Η παράταξη που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης». Δίνοντας το στίγμα της οριοθέτησης που θα επιχειρήσει έναντι του άλλου πόλου του αστικού πολιτικού συστήματος, ανέφερε ότι «ο σκοπός μας είναι ένας, να εκφράσει η ΝΔ όλες τις δυνάμεις του τόπου που βρίσκονται απέναντι στο λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης».

Χτες, εξάλλου, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, αναλαμβάνοντας και επισήμως τα καθήκοντα του προέδρου, διαβεβαίωσε ότι «η ΝΔ θα έχει, πολύ σύντομα, πειστικό εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση». Πρόσθεσε: «Χρέος δικό μου είναι όχι απλά να εξασφαλίσω στην πράξη την ενότητα της ΝΔ, την οποία θεωρώ απολύτως δεδομένη, αλλά να πετύχω και τη δημιουργική της διεύρυνση».

Στη βάση όλων των παραπάνω, ο ίδιος δηλώνει ότι θα τρέξει ένα σχέδιο 111 ημερών, ώστε την Πρωτομαγιά να εμφανίσει στο κεφάλαιο τη ΝΔ ως δύναμη έτοιμη να διαχειριστεί και πάλι την εξουσία του.

Σε αυτό το πλαίσιο, από σήμερα ξεκινά κατ' ιδίαν συναντήσεις με μεγαλοπαράγοντες της ΝΔ. Το μεσημέρι συναντάται διαδοχικά με τους πρώην προέδρους του κόμματος και πρώην πρωθυπουργούς, Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, όπου θα προτείνει τους νέους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και το γραμματέα της. Επίσης, έχει εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσει σε συνέδριο του κόμματος στα τέλη Φλεβάρη.

Χτες συναντήθηκε με τον απερχόμενο μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκη, όπως και με το γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Α. Παπαμιμίκο. Στη συνάντησή τους, αποφασίστηκε η παραμονή Παπαμιμίκου στη θέση του μέχρι το τέλος της θητείας του, που συμπίπτει με τη διενέργεια του Τακτικού Συνεδρίου.

Η αντίφαση

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ πορεύεται στο αμέσως επόμενο διάστημα και με τη νέα ηγεσία της, έχοντας να λύσει την εξής βασική αντίφαση:

-- Από τη μια να βάζει πλάτη ώστε να υλοποιούνται οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις τις οποίες προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακριβώς γιατί αυτές υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Διόλου τυχαία, τα χτεσινά «ΝΕΑ», στο ίδιο μήκος κύματος και με άλλα αστικά κέντρα, έγραφαν στο κύριο άρθρο τους ότι «η νέα ηγεσία της συντηρητικής παράταξης οφείλει να βάλει τη χώρα πάνω από το κόμμα και να πολιτευτεί με υπευθυνότητα», να μη λέει «όχι σε όλα» για να αυξάνει τη συσπείρωσή της.

-- Και ταυτόχρονα να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, αποκτώντας μάλιστα και λαϊκό έρεισμα, ικανοποιώντας άλλη μια ανάγκη του κεφαλαίου, δηλαδή να ενσωματώνει τη λαϊκή αγανάκτηση και αντίδραση μέσω της κυβερνητικής εναλλαγής.

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το αποτέλεσμα, φαίνεται ότι η πλευρά Μητσοτάκη είχε τη στήριξη μιας σειράς τμημάτων του κεφαλαίου, εντός και εκτός Ελλάδας. Ενδεικτική αποτύπωση αυτού του γεγονότος είναι η ανοικτή παρέμβαση υπέρ του Κυρ. Μητσοτάκη από την αμερικανική «Wall Street Journal», όπως και το γεγονός ότι σε πηγαδάκια προχτές βράδυ στα κεντρικά της ΝΔ κι ενώ η ροή των αποτελεσμάτων είχε κάνει αδιαμφισβήτητη τη νίκη Μητσοτάκη, σημειωνόταν η στήριξη που είχε η υποψηφιότητά του από ορισμένα κυρίαρχα συγκροτήματα του αστικού Τύπου της χώρας, με ό,τι εκπροσωπεί. Δεκτή με θετικά σχόλια έγινε, εξάλλου, η επικράτηση Μητσοτάκη από μια σειρά ΜΜΕ του εξωτερικού.

Επίδραση στις διεργασίες αναμόρφωσης

Παραπέρα, η τέτοια «αλλαγή σελίδας στη ΝΔ» είναι σίγουρο ότι θα επιδράσει στις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Πάλι στα κεντρικά της ΝΔ, ήδη από προχτές το βράδυ αλλά και χτες, λεγόταν ότι η ΝΔ με ηγεσία Κυρ. Μητσοτάκη διεμβολίζει το Ποτάμι, εξαϋλώνοντάς το (λέγεται, μάλιστα, ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη ως «μη μετρήσιμο», με ποσοστά κάτω του 1%) και ταυτόχρονα μπαίνει... «σφήνα» και στο «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ.

Μάλλον έτσι εξηγείται η πρεμούρα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, να περιχαρακώσει το χώρο της, λέγοντας χτες ότι «με τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει άβυσσος. Οι νεοφιλελεύθερες, εξάλλου, αντιλήψεις εφαρμόζονται καθημερινά και από αυτή την κυβέρνηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ασφαλιστικό. Εμείς έχουμε υποχρέωση να δουλέψουμε για να δυναμώσουμε το δικό μας σπίτι που είναι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και σε αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβω άμεσα νέες πρωτοβουλίες»...

Πιο... «συζητήσιμο» εμφανίζεται το Ποτάμι και ο Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος συνεχάρη τον Κυρ. Μητσοτάκη στέλνοντάς του το εξής γραπτό μήνυμα: «Mπράβο σου. Ελπίζω να καταφέρεις να στρέψεις το καράβι της ΝΔ σε προοδευτικές όχθες». Οπου ως «προοδευτικές όχθες» το Ποτάμι βάζει την επιτάχυνση μιας σειράς καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Είχε προηγηθεί ανάρτηση στο διαδίκτυο της Αντιγόνης Λυμπεράκη, υπεύθυνης του τομέα Εργασίας του Ποταμιού, ότι «η νίκη του Κυριάκου είναι νίκη για όλους τους μεταρρυθμιστές - όπου και αν βρίσκονται». Θυμίζουμε ότι η ίδια, την Παρασκευή, ως αρμόδια τομεάρχης του Ποταμιού, υπερασπιζόταν την αντιασφαλιστική λαιμητόμο της κυβέρνησης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το πρόγραμμα της κυβέρνησης φέρνει μερικές αναγκαίες και πολύ καλοδεχούμενες αλλαγές»... Εξάλλου, χτες, σε ευρεία σύσκεψη στελεχών του Ποταμιού, όπως ανακοινώθηκε, «κοινή παρατήρηση των στελεχών ήταν ότι η εκλογή Μητσοτάκη είναι μια ευκαιρία για τη ΝΔ να αποβάλει τα συντηρητικά της χαρακτηριστικά και να κινηθεί στο μεταρρυθμιστικό χώρο»...

Η κυβέρνηση...

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Παράλληλα, συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ, κύκλοι της κυβέρνησης διέρρεαν την εκτίμηση πως «για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η συντηρητική παράταξη είναι προσκολλημένη στην οικογενειοκρατία» και πως «παρά τα όσα επαγγέλλεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ανανέωση και νέα αρχή, ο ίδιος είναι προσκολλημένος στο νεοφιλελεύθερο δόγμα, το οποίο έχει επανειλημμένα αποδοκιμαστεί από τον ελληνικό λαό».

Καταλήγοντας, πρόσθεταν ότι έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο ο Κ. Μητσοτάκης θα χειριστεί «ακροδεξιά στηρίγματα, χωρίς τα οποία δε θα είχε καταφέρει να εκλεγεί».

Τα παραπάνω φαίνεται να «κουμπώνουν» με την εικόνα που έδιναν το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικές πηγές υπέρ του Ευ. Μεϊμαράκη, για τον οποίο εκτιμούσαν ότι θα άνοιγε ως επικεφαλής της ΝΔ παραπέρα τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο κόμματα. Εντούτοις, υπάρχουν κι εκείνοι οι κύκλοι της κυβέρνησης που εκφράζουν ικανοποίηση για την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας τη δέσμευσή του στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που εκτιμούν ότι θα εκφραστεί με στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς όπως είναι π.χ. το Ασφαλιστικό.

...και οι διεργασίες στα «δεξιά»

Να σημειωθεί εδώ ότι ούτε οι αναφορές των κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου στο «χειρισμό των ακροδεξιών στηριγμάτων» είναι τυχαίες, καθώς ερωτήματα υπάρχουν και για τις διεργασίες στα «δεξιά» της ΝΔ. Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι στη ΝΔ θα υπάρχουν τάσεις οι οποίες «θα εκπροσωπούνται σε όλα τα όργανα του κόμματος, ανάλογα με τη δύναμή τους», ωστόσο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυκλοφορεί και μια εκτίμηση ότι με τον Κυρ. Μητσοτάκη να στρέφεται προς το χώρο του λεγόμενου «κέντρου» - τον οποίο θεωρεί προνομιακό για να μεγαλώσει τα ποσοστά της ΝΔ, αλιεύοντας από εκεί ψήφους - η ΝΔ θα χάσει προς τα «δεξιά» της, έστω κι αν χρησιμοποιήσει εκεί ως αντίβαρο της τέτοιας στροφής της και προς αμφίπλευρη διεύρυνση στελέχη όπως ο Μ. Βορίδης και ο Αδ. Γεωργιάδης.

Στα κεντρικά της ΝΔ, πάντως, ισχυρίζονται ότι αυτό που απομακρύνθηκε ως ενδεχόμενο είναι η διάσπασή της.

Ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις

Ξεκίνησαν χθες οι χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα και θα διαρκέσουν έως την Δευτέρα 29 Φλεβάρη, με τα καταστήματα να είναι ανοικτά την πρώτη Κυριακή, σύμφωνα με το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και διατηρεί στο ακέραιο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Γενάρη πραγματοποιείται η καθιερωμένη συνεστίαση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ» (Μεταξουργείο - πλατεία Καραϊσκάκη).

Καλούνται οι συναγωνιστές/τριες και οι απόγονοι και φίλοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ να προμηθευτούν προσκλήσεις από τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως) και τα κατά τόπους παραρτήματα στο Λεκανοπέδιο Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ