ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2016
Σελ. /24
Κάν' το όπως ο Γιαννίτσης

«Τον Σημίτη μπορείς να τον κατηγορήσεις για πολλά πράγματα, π.χ. για την ενθάρρυνση της διαπλοκής. Πρέπει όμως από τον πρωθυπουργό Σημίτη και τον Τάσο Γιαννίτση να ζητήσουμε συγγνώμη διότι από τότε είχαν καταλάβει ότι το Ασφαλιστικό καταρρέει, ότι τα Ταμεία καταρρέουν και έπρεπε να κάνουμε κάτι», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου. Θυμίζουμε ότι το σχέδιο Γιαννίτση προέβλεπε σαρωτικές αντιασφαλιστικές ανατροπές, πολλές από τις οποίες ενσωματώθηκαν σε νόμους που ψήφισαν στη συνέχεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η φιλοσοφία του σχεδίου Γιαννίτση ήταν ένα σύστημα «τριών πυλώνων» (προνοιακές συντάξεις από το κράτος, επαγγελματικά Ταμεία και ιδιωτική Ασφάλιση), το οποίο βήμα το βήμα χτίζεται με όλες τις επόμενες μεταρρυθμίσεις. Επομένως, κανέναν λόγο δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα να ζητήσει συγγνώμη από τον Σημίτη και τον Γιαννίτση. Με το σχέδιο που παρουσίασε, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στο κεφάλαιο, διαλύοντας ό,τι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού. Δικαιώνει και μ' αυτόν τον τρόπο τόσο την αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, όσο και τις άλλες που ακολούθησαν και εφάρμοσαν παραλλαγές της ίδιας ταξικής πολιτικής.

3 στα 13!

Τέτοιο «τέμπο» υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, οι καπιταλιστές δεν το περίμεναν ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους. Μόλις το περασμένο Σάββατο, ο «Ριζοσπάστης» έγραφε για το πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον τομέα της Ερευνας, ακολουθώντας κυριολεκτικά κατά πόδας κάθε απαίτηση των καπιταλιστών... πριν σχεδόν τη διατυπώσουν. Δεν πρόλαβε καλά καλά ο ΣΕΒ να διατυπώσει στις 29 Δεκέμβρη, μέσω επιστολής, την απαίτησή του για «επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία» (ως στοιχείο αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων) και η κυβέρνηση έσπευσε όχι με μία, ούτε με δύο, αλλά με τρεις παρεμβάσεις σε 13 μέρες (!) να αποκριθεί στη συγκεκριμένη απαίτηση των βιομηχάνων: Ετσι, μετά την υφυπουργό Βιομηχανίας, Τζάκρη, που στις 4 Γενάρη «απάντησε» στην απαίτηση του ΣΕΒ, ανακοινώνοντας στο «φόρουμ βιομηχανίας» τη σύσταση «ομάδας διασύνδεσης καινοτομίας και βιομηχανίας», ήρθε και το υπουργείο Παιδείας με «διπλό χτύπημα» μέσα στο προηγούμενο τριήμερο, ανακοινώνοντας ότι μπαίνει επίσημα στη διαβούλευση (βλέπε κοροϊδία του «διαλόγου») το σχέδιο - έκτρωμα για την Ερευνα και χτες την «ανασυγκρότηση της εθνικής επιτροπής εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης»! Πραγματικά «πολυβόλα» στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής οι ΣΥΡΙΖΑίοι...

Ομολογίες από την ΕΣΕΕ

Για τους δικούς του λόγους, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξηγεί με μια μακροσκελή ανοιχτή επιστολή τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις δέχτηκαν μια προσωρινή αύξηση των εισφορών τους στο σύστημα της επικούρησης κατά μία μονάδα. Γράφει μεταξύ άλλων ότι η αποδοχή της μικρής αυτής αύξησης έγινε για να μη μειωθούν άλλο οι κύριες συντάξεις, άρα και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, για να μην επιβληθεί τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές, που θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, για να «περάσει» η χώρα την 1η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί το συντομότερο η δόση των 5 δισ. και για να αποφευχθεί ένα οριστικό «game-over» για την οικονομία του τόπου. Οσο για το ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι εργοδότες από την αύξηση της εισφοράς τους, υπολογίζεται από 17 έως 25 εκατ. ευρώ το χρόνο, για τρία χρόνια. Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω; Οτι η αύξηση στις εισφορές για την επικούρηση, το μόνο μέτρο που «θίγει» τους εργοδότες, είναι αμελητέα. Ολα τα υπόλοιπα μέτρα που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό δίνουν συντριπτικό χτύπημα σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ο βαθιά ταξικός χαρακτήρας του σχεδίου. Γι' αυτό, άλλωστε, έγινε αποδεκτό «μετ' επαίνων» από την εργοδοσία, όπως εξηγεί στην επιστολή του και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Μπαγαπόντης ο υπουργός

«Να βγει (ο κόσμος στους δρόμους). Αυτά που υποστηρίζει ο κόσμος στους δρόμους είναι αυτά που υποστηρίζω κι εγώ. Αναδιανομή, υψηλότερες συντάξεις... Κι εγώ γι' αυτά προσπαθώ να διαπραγματευτώ με τους θεσμούς. Προσπαθώ, όμως, να ισορροπήσω ταυτόχρονα ανάμεσα στην ανάγκη να έχει το συνταξιοδοτικό σύστημα αυτά τα χαρακτηριστικά και να τιθασεύσω τα ελλείμματα που υπάρχουν. Και η βασική μας διαφορά με τους προηγούμενους είναι ότι η δική μου μεταρρύθμιση είναι αναδιανεμητική και κοινωνικά μεροληπτική για τους ''από κάτω''». Αυτά λέει ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Το θράσος του δεν έχει όρια. Αφού οι στόχοι της κυβέρνησης συμφωνούν με αυτές του κόσμου, τότε πώς γίνεται ο ΣΕΒ και οι «θεσμοί» να χειροκροτούν το αντιασφαλιστικό της σχέδιο και ο Κατρούγκαλος να επιχαίρει γι' αυτό; Αφού η κυβέρνηση θέλει τάχα τον κόσμο στο δρόμο, τότε γιατί έστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τη διαδήλωση του ΠΑΜΕ την περασμένη Παρασκευή; Αν η μεταρρύθμιση που κάνει είναι «κοινωνικά μεροληπτική» για τους «από κάτω», τότε γιατί συντρίβει τους μικρομεσαίους αγρότες, καταργεί το ΕΚΑΣ των μικροσυνταξιούχων, καταδικάζει σε συντάξεις πείνας παλιούς και νέους συνταξιούχους; Ψεύτης και μπαγαπόντης ο υπουργός, θέλει το κίνημα να διαδηλώνει υπέρ της κυβέρνησης, ώστε να μη φαίνεται ότι αυτή είναι στην ίδια όχθη με τους εργοδότες και τους «θεσμούς». Να είναι βέβαιοι ο υπουργός και η κυβέρνησή του ότι θα μείνουν με την όρεξη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1628 Γεννιέται ο Γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περό, που έγραψε παραμύθια όπως «Η Σταχτοπούτα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο Καρυοθραύστης», κ.ά.

1848 Ξεσπά αστικοδημοκρατική εξέγερση στο Παλέρμο της Σικελίας.

1873 Γεννιέται ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης.

1876 Γεννιέται ο σοσιαλιστής Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον. Αρχικά έκανε διάφορα επαγγέλματα, όπως εφημεριδοπώλης, λιμενεργάτης, ναυτικός, αλλά και πολεμικός ανταποκριτής στη διάρκεια του πολέμου των Μπόερς στη Νότια Αφρική και του Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου στα 1904. Συνδυάζοντας τις εμπειρίες του με τη μελέτη του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου», στράφηκε προς το σοσιαλισμό. Από το 1896 γίνεται μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και προσπαθεί, με το συγγραφικό του ταλέντο και τη γεμάτη πάθος συμμετοχή του στην πολιτική, να βοηθήσει το αμερικανικό προλεταριάτο. Γράφει πολλά διηγήματα, μυθιστορήματα και πολιτικά δοκίμια με μεγάλη απήχηση.

1934 Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Σε αυτήν και σε αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς στηρίχθηκε η προβληματική στρατηγική των σταδίων. Διαπίστωσε ότι η Ελλάδα ανήκε στον τύπο των χωρών, που στο Πρόγραμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς χαρακτηρίζονταν «χώρες με μέσο επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού (...) με σημαντικά υπολείμματα μισοφεουδαρχικών σχέσεων στην αγροτική οικονομία, με ορισμένο μίνιμουμ υλικών προϋποθέσεων, με όχι τελειωμένο ακόμα τον αστικοδημοκρατικό μετασχηματισμό» και για τις οποίες προβλεπόταν «πορεία λίγο ή πολύ γρήγορου περάσματος της αστικοδημοκρατικής επανάστασης σε επανάσταση σοσιαλιστική...».

1943 Οι Γερμανοί υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους γύρω από το Λένινγκραντ. Η ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών του έγραψε μια από τις ενδοξότερες σελίδες στην Ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1943 Συνέρχεται στο μοναστήρι Αγίου Γεωργίου στο Μαυρομάτι Καρδίτσας η πρώτη Συνδιάσκεψη ανταρτών Δυτικής Θεσσαλίας, από την οποία εκλέχθηκε 4μελές αρχηγείο.

1945 Ξεκινά η επιχείρηση «Βιστούλα - Οντερ» του Κόκκινου Στρατού, κατά την οποία τα σοβιετικά στρατεύματα έφτασαν έως και 70 χλμ. από την πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας, το Βερολίνο, απελευθερώνοντας πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης, μεταξύ των οποίων και το Αουσβιτς, όπου οι Σοβιετικοί βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με μια από τις μεγαλύτερες φρικαλεότητες των ναζί.

1949 Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας μπαίνει στη Νάουσα.

1953 Διαλύεται, με απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του υπουργείου Εσωτερικών, η Πανελλήνια Ενωση Οικογενειών Πολιτικών Εξόριστων - Φυλακισμένων (ΠΕΟΠΕΦ).

1976 Πεθαίνει η Βρετανίδα συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι.

1979 Η χούντα της Αργεντινής συλλαμβάνει 40 μητέρες εξαφανισθέντων. Οι γυναίκες αυτές, γνωστές ως «οι τρελές της πλατείας του Μάη», συγκεντρώνονταν επί ένα χρόνο στην κεντρική πλατεία Μάη του Μπουένος Αϊρες, ζητώντας πληροφορίες για την τύχη των χαμένων παιδιών τους.

2010 Ισχυρός σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αϊτή προκαλεί πάνω από 100.000 νεκρούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ