Διατηρείται το κλίμα τρομολαγνίας στο Παρίσι |
Η γαλλική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά, ώστε να θωρακίζεται διαρκώς ο αστικός κρατικός μηχανισμός, στο φόντο των «τρομοκρατικών επιθέσεων» του περασμένου Νοέμβρη, αλλά και του περσινού Γενάρη που σκόρπισαν τον τρόμο σε όλη τη χώρα και αφαίρεσαν τη ζωή πάνω από 160 ανθρώπων.
Το νέο «αντι-τρομοκρατικό» νομοσχέδιο, που ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ήδη ετοιμάζεται, θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο στις αρχές του Φλεβάρη. Σπεύδοντας να το υπερασπιστεί, ο Φρανσουά Ολάντ ισχυρίστηκε προκλητικά ότι αποτελεί μέρος της ...προσπάθειες να λήξει το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» που έχει ενεργοποιηθεί μέχρι το Μάρτη (προς το παρόν, ενώ έχουν εμφανιστεί και «σενάρια» νέας παράτασης). «Για να βγούμε από το καθεστώς αυτό χωρίς να αποδυναμωθούμε, η κυβέρνηση ευχήθηκε νέα νομοθετικά μέτρα να μπορέσουν να κατατεθούν στο Κοινοβούλιο», υποστήριξε ο Ολάντ. Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, τα νέα «μέτρα» ενισχύουν τις διωκτικές αρχές και τις δυνάμεις καταστολής, σε μια περίοδο που βασική προτεραιότητα της αστικής τάξης σε κάθε χώρα είναι η παρεμπόδιση και αποδυνάμωση των εργατικών - λαϊκών αγώνων με κάθε τρόπο και μέσο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στόχος του νέου νόμου θα είναι η αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα, ενισχύοντας τις εξουσίες, μεταξύ άλλων, και της αστυνομίας, στη δράση της κατά της «τρομοκρατίας». Ηδη, γαλλικά ΜΜΕ καταγράφουν κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για ασύμμετρη ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας. Μεταξύ άλλων, ο νόμος φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει διατάξεις για τη «χαλάρωση των κανόνων στρατιωτικής εμπλοκής των αστυνομικών», για τον έλεγχο ατόμων που επιστρέφουν από την «τζιχάντ σε Συρία και Ιράκ», τη «διεύρυνση των όρων έρευνας αποσκευών», αλλά και των ερευνών και καταδιώξεων τη νύχτα, όπως και τη διευκόλυνση της πρόσβασης δικαστών και διοικητικών αρχών για ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις κ.τ.λ.
Οι αστοί πολιτικοί ο Πολωνός Καζίνσκι (αριστερά) και ο Ούγγρος Ορμπάν συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο στα σύνορα Σλοβακίας - Πολωνίας |
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στην Πολωνία (και θυμίζουμε και παλιότερα στην Ουγγαρία επίσης με νόμο για τα ΜΜΕ), κάνει λόγο για «επίθεση στο κράτος δικαίου» που δήθεν είναι θεμέλιος λίθος της ΕΕ. Για το λόγο αυτό εξάλλου ο επίτροπος Γκίντερ Ετινγκεν, αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία, έχει προγραμματίσει στις 13 Γενάρη συνάντηση με την πολωνική ηγεσία, ενώ εξετάζεται - αν δεν υπάρξει συμβιβασμός - η διαδικασία της εποπτείας, που αποτελείται από τρία βήματα που μπορεί να φτάσουν και ως την άρση των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας στα όργανα της 28μελούς ΕΕ (κάτι που δεν έχει γίνει με άλλη χώρα ως τώρα).
Η εξέλιξη αυτή - που θα είναι πολύ σοβαρό γεγονός αν επιβληθεί η λεγόμενη εποπτεία για το «κράτος δικαίου» - όπως και η σύγκλιση της Πολωνίας με τη φιλορωσική (για άλλους λόγους) Ουγγαρία αντανακλούν στους ανταγωνισμούς που υπάρχουν στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας. Οσο και αν είναι κοινή η επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, όταν πρόκειται για καταμερισμό κερδών ή επιμερισμό ζημιάς στην περίπτωση της κρίσης ή το ζήτημα του κόστους για την υποδοχή προσφύγων «βγαίνουν τα μαχαίρια». Και η κάθε αστική τάξη επιχειρεί να χτίσει τις δικές της συμμαχίες για να εξυπηρετήσει τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα. Αυτό φαίνεται και από την ιδιαίτερη σχέση της Πολωνίας με τις αντιδραστικές κυβερνήσεις της Βαλτικής (φάνηκε και στην επέμβαση στην Ουκρανία) ή από την «Ομάδα του Βισεχράντ» από Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία με παρατηρητές και άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτή είναι η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, όπου στο πλαίσιο της ανισομετρίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης το κάθε αστικό κράτος, ανάλογα με τη δύναμή του (οικονομική, πολιτική, στρατιωτική) διεκδικεί το μερίδιό του.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Τις «ενθαρρυντικές προοπτικές για την έγκαιρη λύση» του Κυπριακού θα αναλύσει ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε στις 15 Γενάρη, σε συζήτηση - ενημέρωση που θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (γίνεται τακτικά, με αντικείμενο και την ανανέωση της θητείας της «ειρηνευτικής» δύναμης του ΟΗΕ στο νησί). Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μια σειρά επαφές που όλες οι πλευρές προσδοκούν να έχουν στο περιθώριο του Φόρουμ στο Νταβός (20-23 Γενάρη).
Στο «τραπέζι» όλων αυτών των συναντήσεων φαίνεται να ξεχωρίζει το θέμα των «εγγυήσεων», ζήτημα που πολλοί συνδέουν με τη «διασφάλιση» της εφαρμογής και τήρησης των όσων θα συμφωνηθούν, φυσικά όμως αφορά και τη «σχέση» που θα έχουν με την «επανενωμένη» Κύπρο δυνάμεις που με τις ισχύουσες συνθήκες θεωρούνται «εγγυήτριες δυνάμεις». Παρά τις δηλώσεις πολλών (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) ότι το «σύστημα των εγγυήσεων» είναι «απαρχαιωμένο» και πρέπει να αλλάξει, τίποτα δεν επιτρέπει στον κυπριακό λαό να εφησυχάσει. Η τροχιά στην οποία δρομολογείται η όποια «λύση» του Κυπριακού είναι δεδομένα ενταγμένη στο πλαίσιο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και σχεδιασμών που αφορούν τα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλίων, αντιλαϊκές επιδιώξεις που άλλοτε διαπλέκονται, άλλοτε συγκρούονται, διαμορφώνοντας νέες απειλές για όλους τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποστήριξε ότι το ζήτημα των εγγυήσεων δεν είναι δύσκολο να λυθεί, συμπληρώνοντας πως η μεγαλύτερη εγγύηση είναι η ιδιότητα του μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βέβαια, η βαθύτερη εμπλοκή της ΕΕ (που όρισε και ειδικό εκπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν) αποτυπώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον της λυκοσυμμαχίας για όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ οι «εγγυήσεις» των Ευρωπαίων μόνο τα μονοπώλια που εκπροσωπούν μπορούν να διασφαλίσουν. Επιπλέον, η «νέα εποχή» στις σχέσεις Βρυξελλών - Αγκυρας, με αφορμή το Μεταναστευτικό αλλά και στο φόντο της όξυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία, αυξάνει την ανησυχία για το αποτέλεσμα των παζαριών. Τέλος, η τουρκική επιθετικότητα όχι μόνο είναι δεδομένη αλλά και δυναμώνει, όπως φαίνεται με τη στάση της στο Αιγαίο, στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, στις κινήσεις της σε Ιράκ και Συρία, ενώ η Αγκυρα επιμένει και στη διατήρηση των «εγγυήσεων».