ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Σημαντική συμβολή στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος

Στην ίδρυση νέων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και στην αναζωογόνηση των παλιών, εκεί που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και παρέμειναν στον αγώνα παρά τις δυσκολίες, πρωτοστατούν οι δυνάμεις που παλεύουν με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στόχος είναι να αποκτήσει το αγροτικό κίνημα γερά ποδάρια στα χωριά και στις πόλεις των αγροτικών περιοχών, να ανασυγκροτηθεί σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ και την πολιτική των κυβερνήσεων, που επιταχύνει το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών, ενισχύοντας παράλληλα τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια μεγαλοαγροτών.

Τους τελευταίους μήνες, πάνω από δέκα νέοι Αγροτικοί Σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί πανελλαδικά και άλλοι τόσοι είναι στα σκαριά να λειτουργήσουν. Παράλληλα, σε δήμους και νομούς, με συσκέψεις και άλλες δραστηριότητες, συνεχίζεται η προσπάθεια για να μπουν τα φύτρα νέων τέτοιων συλλογικών οργανώσεων των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διμήνου και ο σχεδιασμός για κλιμάκωση το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη έδωσαν ώθηση σ' αυτήν την προσπάθεια, δημιούργησαν καλύτερες προϋποθέσεις να συσταθούν νέοι σύλλογοι εκεί που είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες και με συλλογικές αποφάσεις να μπουν μπροστά για την οργάνωση του αγώνα.

Ο «Ριζοσπάστης» επιχειρεί σήμερα να αναδείξει πλευρές αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος, μιλώντας με εκπροσώπους των μικρομεσαίων αγροτών, που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία Συλλόγων σε περιοχές της χώρας, και με τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑΛΟΧΩΡΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
Εδωσε φωνή στους αγρότες, απελευθέρωσε δυνάμεις

Στην ενημέρωση και στην οργάνωση του αγώνα των αγροτών της περιοχής, με το πλαίσιο του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Μπλόκων, πρωτοστατεί η νεοσύστατη Ενωση Αγροτών Γιαλοχωρίων Καβάλας. Πρόκειται για έναν Αγροτικό Σύλλογο που, παρά τους λίγους μήνες λειτουργίας, κατάφερε να συσπειρώσει πολλούς αγρότες της περιοχής, να αγκαλιαστεί ιδιαίτερα από τους νέους αγρότες και να δείξει σημαντικά δείγματα αγωνιστικής παρέμβασης και δράσης.

Στην Ενωση Αγροτών Γιαλοχωρίων συμμετέχουν αγρότες από τα χωριά Φωλιά, Μυρτόφυτο, Ελαιοχώρι, Ελευθεραί, Νέα Πέραμο, Αγιο Ανδρέα και Νέα Ηρακλίτσα. Στην πλειοψηφία τους είναι αμπελοκαλλιεργητές. Η συγκρότηση και λειτουργία του Συλλόγου προέκυψε από την ανάγκη να ακουστεί η πραγματική φωνή των αγροτών που χρόνια φιμώνεται μέσα από τους συλλόγους - σφραγίδα της περιοχής, ή εγκλωβίζεται σε κανάλια που θέλουν να εξασφαλίσουν συναίνεση στην πολιτική που τους ξεκληρίζει.

Μιλώντας στο «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης Παναγιώτης Μελισσάκης, αναφέρθηκε στις συνθήκες μέσα στις οποίες συγκροτήθηκε και δρα η Ενωση και την απήχηση που βρήκε στους αγρότες. Σημείωσε την ανάγκη συντονισμού του αγώνα με τα άλλα λαϊκά στρώματα και τους αγρότες άλλων περιοχών, καθώς όπως είπε, «είμαστε όλοι θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής και ενιαία πρέπει να δώσουμε απάντηση».

Μόλις στις 17 Οκτώβρη, η Ενωση πραγματοποίησε την πρώτη μαζική Γενική Συνέλευση και αποφάσισε τη συμμετοχή της στη σύσκεψη της Συντονιστικής των Μπλόκων την επόμενη μέρα. Τις μέρες που ακολούθησαν, έκανε νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να ενημερώσει τους αγρότες για τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις της σύσκεψης και να καθορίσει τα επόμενα βήματα στην οργάνωση του αγώνα.

Με δουλειά πόρτα - πόρτα στα σπίτια των αγροτών, στα καφενεία, αλλά και σε άλλους χώρους, με μαζικές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα η γιορτή Τσίπουρου, που έγινε στη Νέα Πέραμο, μέλη της διοίκησης και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές, πραγματοποιούν εξορμήσεις και παρεμβάσεις, συζητάνε και ενημερώνουν τους αγρότες και τις αγρότισσες, κάνουν νέες εγγραφές στο Σύλλογο. Σημαντική είναι η συμβολή των αγροτισσών που έχουν μπει με όρεξη στην προσπάθεια μαζικοποίησης της Ενωσης.

Την προηγούμενη βδομάδα, η Ενωση, μαζί με τους αλιείς του Παγγαίου οργάνωσαν μαζική κινητοποίηση με τα αγροτικά τους μηχανήματα και αυτοκίνητα έξω από την αντιπεριφέρεια Καβάλας, προβάλλοντας το γενικότερο πλαίσιο διεκδικήσεων, αλλά και ιδιαίτερα αιτήματα που αφορούν τους αμπελοκαλλιεργητές και τους αλιείς της περιοχής.

Αυτήν την περίοδο, τα μέλη της Ενωσης «αλωνίζουν» τα χωριά και καλούν τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν μετά τις 10 Γενάρη. Ταυτόχρονα, στηρίζουν την προσπάθεια συγκρότησης Αγροτικού Συλλόγου στα χωριά των πρώην δήμων Ορφανού και Πιεριαίων.

«Μιλάμε καθαρά στους αγρότες», είπε ο Π. Μελισσάκης. «Εμείς δεν κρύβουμε τον ένοχο, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι σύλλογοι που εκπροσωπούν συμφέροντα μεγαλοαγροτών και δεν μιλάνε καθόλου για την ΚΑΠ, βολεύονται με λίγο μικρότερη φορολόγηση, κ.λπ. Λέμε στους αγρότες να μην νομίζουν ότι οι "νοικοκυραίοι", αυτοί που δεν χρωστάνε, θα μείνουν στη γη τους. Θα μας πάρει όλους η μπάλα. Γι' αυτό χρειάζεται ο αγώνας μας να στραφεί ενάντια στην πολιτική που μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα»...

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΣ
Η δουλειά με επιμονή και υπομονή έφερε αποτέλεσμα

Η συνειδητοποίηση της ανάγκης για οργανωμένη πάλη από ένα μεγάλο μέρος των φτωχών αγροτών της περιοχής και η δουλειά μυρμηγκιού, με επιμονή και υπομονή, από τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, που συγκροτήθηκε γι' αυτό το σκοπό, είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μαζικού Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου στα χωριά του πρώην δήμου Ποταμιάς στην Ελασσόνα, που εντάχθηκε στη δύναμη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Στις εκλογές που έγιναν πριν από λίγες μέρες, ψήφισαν 161 αγρότες από χωριά της περιοχής (Αμούρι, Βλαχογιάννι, Δομένικο, Ευαγγελισμός, Μεγάλο Ελευθεροχώρι, Μεσοχώρι, Παλαιόκαστρο, Πραιτώρι, Συκιά), ενώ αμέσως μετά τη συγκρότηση σε Σώμα του ΔΣ, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αγροτική συγκέντρωση στο Πραιτώρι.

Είναι ο πέμπτος νέος Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος που δημιουργείται μέσα στο 2015 στην επαρχία Ελασσόνας, μετά από αυτούς του Ολύμπου (στον οποίο εντάχθηκε και ο παλιός του Πυθείου), της Βαλανίδας, του Σαρανταπόρου και των Αραδοσιδίων, γεγονός που καταδεικνύει ότι στην Ελασσόνα βρίσκει πρόσφορο έδαφος η προσπάθεια για αναγέννηση, ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση του αγροτικού κινήματος, που συνδυάζεται με την ανάπτυξη των αγροτικών αγώνων.

Ετσι, ενώ πριν από ένα χρόνο, σε μια περιοχή με πάνω από 50 αγροτοκτηνοτροφικά χωριά, υπήρχαν μόνο δύο Σύλλογοι (Τσαριτσάνης, Πυθείου), με 100 εγγεγραμμένα μέλη συνολικά, σήμερα λειτουργούν 6 με πάνω από 500 μέλη.

«Οι δυνατότητες να γίνει πιο μαζικός ο Σύλλογός μας είναι μεγάλες, καθώς πολλοί συνάδελφοι, που δεν πήραν μέρος στις εκλογές, έρχονται και μας λένε πως θέλουν να συμμετάσχουν», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Μπεκιάρης, από το Πραιτώρι, που εκλέχθηκε στη διοίκηση και ήταν μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, τονίζοντας: «Βεβαίως, δεν φτάνει να είναι κάποιος γραμμένος στο Σύλλογο, πρέπει και να συμμετέχει στους αγώνες».

Αναφερόμενος στη δουλειά που έγινε για να πειστούν οι αγρότες να συμμετάσχουν στο Σύλλογο, επισημαίνει: «Η φτώχεια και η εξαθλίωση μέσα στην οποία ζει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής, τον κάνει να σκεφτεί ότι, πλέον, τα ψέματα τέλειωσαν και αν θέλουμε να γλιτώσουμε από την ολοκληρωτική καταστροφή, μόνο με τον αγώνα μπορούμε να το πετύχουμε.

Τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, επί μέρες, γυρνούσαμε στα χωριά, οργανώναμε συσκέψεις, μιλούσαμε στα καφενεία, είχαμε συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, προσπαθώντας να πείσουμε για την ανάγκη δημιουργίας του Συλλόγου και του οργανωμένου αγώνα. Ο κόσμος εδώ μας γνωρίζει, ξέρει τι πιστεύουμε και πώς παλεύουμε, μας έχει εμπιστοσύνη, γι' αυτό και είχαμε αυτά τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ
Νέοι άνθρωποι μπήκαν μπροστά για να στηθεί ο Σύλλογος

Ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Κολυμπαρίου στα Χανιά καλύπτει μια περιοχή με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα του λαδιού. Εγινε στα συντρίμμια των παλιών Αγροτικών Συλλόγων που υπήρχαν και είχαν αδρανοποιηθεί. Επάνω εκεί πάτησε. Δημιουργήθηκε από νέους ανθρώπους, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια, και ειδικά τον τελευταίο καιρό, συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων που δρα στο νομό. Στην πλειοψηφία τους, έχουν και άλλη απασχόληση πέρα από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ο Σύλλογος έχει κάνει τις πρώτες αρχαιρεσίες και τώρα γίνεται προσπάθεια να μαζικοποιηθεί κι άλλο. «Εχουμε βάλει μερικούς στόχους», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Πατεράκης, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου και εξηγεί: «Ο πρώτος και κύριος στόχος είναι η ισχυροποίηση του Συλλόγου, το γράψιμο καινούργιων μελών, οι περιοδείες στα χωριά, η ενημέρωση για το Σύλλογο».

Οπως μας λέει, «στην "ομπρέλα" του Αγροτικού Συλλόγου βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι δραστηριοποιούνται σαν ξενοδοχοϋπάλληλοι, σαν επαγγελματίες με μαγαζιά, στην εστίαση, σε διάφορες δουλειές, μιας και το αγροτικό τους εισόδημα ενώ κάποτε έφτανε, στους πατεράδες τους ας πούμε, τώρα πια δεν τους φτάνει και δεν μπορούν να ζήσουν μόνο με αυτό, με μικρό και μεσαίο κλήρο που έχει μείνει στον καθένα. Θέλουμε να καταστήσουμε το Σύλλογο αποκούμπι των αγροτών της περιοχής, να ξέρουν πού θα απευθυνθούν, αλλά να αναδειχτεί και η σημασία της οργανωμένης πάλης».

Μια ακόμα πλευρά ξεχωρίζει απ' όσα λέει ο Γ. Πατεράκης: «Μιας και τα μέλη μας δεν είναι αυτό που λένε "κατά κύριο επάγγελμα αγρότες", έχουμε ένα πλεονέκτημα, να ευρύνουμε και να δυναμώσουμε τη συμμαχία των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων και να μην περάσει το "διαίρει και βασίλευε". Αυτό είναι βασικό για τη δουλειά μας γιατί κανείς μόνος του, αγρότες, μικροί βιοτέχνες, εργάτες, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Ο ξενοδοχοϋπάλληλος έχει και ένα κομμάτι περιουσία, ο μαγαζάτορας έχει κι αυτός ένα κομμάτι περιουσία και μπορεί και τη δουλεύει και συμπληρώνει το εισόδημα. Αυτό μας βοηθάει να μην περάσει η κυβερνητική προπαγάνδα του "διαίρει και βασίλευε"».

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Ξεπήδησε κυριολεκτικά μέσα από τα μπλόκα

Με τα τρακτέρ στην Καλαμάτα, στην απεργία στις 12 Νοέμβρη
Με τα τρακτέρ στην Καλαμάτα, στην απεργία στις 12 Νοέμβρη
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης ξεπήδησε κυριολεκτικά μέσα από τα μπλόκα, καθώς η πρώτη προσπάθεια να συγκροτηθεί, συσπείρωσε κατά βάση αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 2012 στην περιοχή. Αν και τα θεμέλια μπήκαν από τότε, η προσπάθεια αναθερμάνθηκε τον τελευταίο καιρό με πιο συστηματικό τρόπο και την 1η Νοέμβρη έγινε η ιδρυτική σύσκεψη.

Οπως μας λέει ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, μέλος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου, «για μεγάλο διάστημα γυρνούμε ένα - ένα τα χωριά της περιοχής, που είναι αρκετά μεγάλη και μαζεύαμε αιτήσεις εγγραφής στο Σύλλογο. Η Μεσσήνη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος και είναι αγροτικός. Με την ίδρυση του Συλλόγου, υιοθετήσαμε το πλαίσιο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και συμμετείχαμε στην παμπελοποννησιακή κινητοποίηση στον Ισθμό. Αλλά και στην πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη, κατεβάσαμε γύρω στα 50 τρακτέρ στην Καλαμάτα, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Για αρχή, ήταν επιτυχία η συσπείρωση που πέτυχε ο Σύλλογος».

Τώρα, η προσπάθεια επικεντρώνεται στη μαζικοποίηση του Συλλόγου και στην ενημέρωση των μελών ότι γύρω στο Φλεβάρη θα γίνουν οι πρώτες εκλογές για Διοίκηση. Αντιπροσωπεία του Συλλόγου συμμετείχε στην πρόσφατη σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων στον Παλαμά Καρδίτσας και με βάση τις κατευθύνσεις αυτής της σύσκεψης οργανώνεται τώρα η συμμετοχή των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής στον πανελλαδικό συντονισμό το Γενάρη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Στόχος στο επόμενο συνέδριο να έχει διπλάσια μέλη

Με τη συμμετοχή έξι Αγροτικών Συλλόγων του νησιού, στις 29 Νοέμβρη έγινε στην Καλλονή το ιδρυτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. «Στο νησί υπήρχαν ήδη δύο Σύλλογοι τους οποίους επαναδραστηριοποιήσαμε και τους άλλους τέσσερις τους στήσαμε τα τελευταία χρόνια. Είδαμε ότι υπήρχε ανάγκη το αγροτικό κίνημα να οργανωθεί από τα κάτω», μας λέει ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Ο στόχος που μπήκε είναι στο επόμενο συνέδριο να συμμετέχουν στην Ομοσπονδία τουλάχιστον οι διπλοί σύλλογοι, καθώς ήδη ένας ακόμα είναι στα σκαριά. «Το καταστατικό που έχουμε απευθύνεται και σε αγρότες, και σε κτηνοτρόφους, και σε ψαράδες. Θέλουμε να νομιμοποιηθούμε στη συνείδηση των αγροτών του νησιού μας, δε θέλουμε να νομιμοποιηθούμε από το κράτος, ούτε τις χορηγίες τους θέλουμε», λέει ο Δ. Καραγιάννης.

Για τη δουλειά που προηγήθηκε της ίδρυσης της Ομοσπονδίας, σημειώνει: «Σε σύσκεψη των Συλλόγων που κάναμε τον περασμένο Απρίλη, συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα να δημιουργηθεί Ομοσπονδία. Από κει και πέρα ξεκινήσαμε. Κάναμε σε κάνα - δυο συλλόγους εκλογές, εκλέξαμε αντιπροσώπους σε όλους τους συλλόγους γιατί δεν είχαμε ομοσπονδία και τέλος Νοέμβρη έγινε το Συνέδριο. Τώρα, βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης της πρώτης απόφασης που πήραμε από το συνέδριο για την οργάνωση παλλεσβιακού συλλαλητηρίου στις 16/12, στις 11 π.μ. στον κόμβο της Λάρσου. Φυσικά, συντονιζόμαστε με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και πάμε να κλιμακώσουμε το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ