ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, σε μια περίοδο που εκπρόσωποι ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων φτάνουν συνεχώς στο νησί, εκφράζοντας το «ενδιαφέρον» τους για τη «λύση» του Κυπριακού. Αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν «κατά τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο το διάλογο».

Θυμίζουμε ότι προχτές έκανε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι (ενώ την ίδια μέρα ολοκληρωνόταν η επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του, Σ. Λαβρόφ). Στις λιγοστές ώρες που έμεινε στην Κύπρο, ο Κέρι επισήμανε ότι η «λύση» του Κυπριακού θα φέρει ξένες επενδύσεις στην περιοχή και θα αναδείξει την Κύπρο σε εμπορικό και ενεργειακό κόμβο. «Πρέπει να σεβαστούμε το παρελθόν, αλλά αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε, να μην είμαστε φυλακισμένοι του παρελθόντος» ανέφερε μεταξύ άλλων, καλώντας στην πραγματικότητα τον κυπριακό λαό να στοιχηθεί πίσω από τις σύγχρονες στοχεύσεις των ιμπεριαλιστών.

Στην Κύπρο βρέθηκε για λίγο χτες και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για συνομιλίες με τον Κύπριο Πρόεδρο, αφού πρώτα είχε επιθεωρήσει τις δυνάμεις που επεμβαίνουν στη Συρία από το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ».

Στην επιχείρηση επικίνδυνου εγκλωβισμού του κυπριακού λαού πρωτοστατεί και η κυπριακή κυβέρνηση. Χτες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι «καμία ανάμειξη ξένου παράγοντα δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες γίνονται από τους δύο ηγέτες, προχωρούν σιγά - σιγά οι δύο ηγέτες, αλλά με στόχο την πρόοδο, η οποία πράγματι παράγεται και θα είναι κυπριακής προέλευσης και παραγωγής η οποιαδήποτε λύση θα προέλθει. Η λύση δε θα είναι από έξω, δε θα είναι δοτή».

Στο μεταξύ, καθημερινά γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η όποια «λύση» του Κυπριακού προκύψει, θα είναι ενταγμένη σε ευρύτερες διεργασίες και συμβιβασμούς που «ψήνονται» στη Μέση Ανατολή και με την «προσέγγιση» Τουρκίας - ΕΕ να αποκτά τη δική της βαρύνουσα σημασία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουρκοκυπριακές εφημερίδες έγραψαν ότι στην επίσκεψη που έκανε στις αρχές της βδομάδας στα Κατεχόμενα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, ζήτησε από τη «διοίκηση» Ακιντζί την παραχώρηση «υπηκοότητας» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» για 26.500 Τούρκους εποίκους. Τα ίδια ρεπορτάζ εμφανίζουν την ηγεσία του ψευδοκράτους να αρνήθηκε, στοιχείο που πολλοί έσπευσαν να αξιοποιήσουν για να ενισχύσουν απατηλές προσδοκίες περί διάστασης απόψεων μεταξύ ενός «μετριοπαθούς Ακιντζί» και ενός «σκληροπυρηνικού» τουρκικού καθεστώτος. Τέτοιες προσεγγίσεις αναζωπυρώνονται συχνά - πυκνά στον κυπριακό Τύπο και άλλα αστικά επιτελεία, ανάλογα με το πώς κάθε φορά εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν οι λαϊκές αυταπάτες και θα στοιχηθούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα πίσω από τις επιδιώξεις της μιας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου.

ΣΙΝΟ-ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Χρηματοδότηση έργων ύψους 60 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Σι

Ο Κινέζος Πρόεδρος στο βήμα του Σινο-αφρικανικού Φόρουμ
Ο Κινέζος Πρόεδρος στο βήμα του Σινο-αφρικανικού Φόρουμ
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Ξεκίνησε χτες στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής η 15η Σινο-αφρικανική Σύνοδος Κορυφής (FOCAC), με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, να προωθεί ακόμη πιο δραστήρια τα συμφέροντα των σινικών μονοπωλίων σε δεκάδες αφρικανικές χώρες, ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, πακέτο τριετούς προνομιακής χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Το πακέτο των 60 δισ. δολαρίων αφορά αναπτυξιακά έργα έως το 2018, με προτεραιότητες τις κινεζικές επενδύσεις στα εργοστάσια μεταποίησης προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή, τα νέα προγράμματα οδοποιίας και κατασκευής λιμανιών και σιδηροδρόμων στους αφρικανικούς εμπορικούς δρόμους του «κινέζικου μεταξιού». Μάλιστα, ο Πρόεδρος Σι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα ενισχύσει τη συνεργασία της με την Αφρική «στη μάχη κατά του βίαιου εξτρεμισμού, δίχως να εμπλακεί στις πολιτικές αποφάσεις των αφρικανικών χωρών».

Παρουσιάζοντας το περίγραμμα ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου 10 σημείων, υποστήριξε ότι θέλει να οικοδομήσει μια σχέση ίσων, με στόχο να αντιμετωπιστούν, όπως είπε, τρία θέματα που καθυστερούν την ανάπτυξη της Αφρικής: Οι ανεπαρκείς υποδομές, η έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών και εξειδικευμένου προσωπικού και η έλλειψη χρηματοδότησης.

Νωρίτερα, ο Κινέζος Πρόεδρος είχε υπογράψει με το Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Τζέικομπ Ζούμα, διμερείς συμφωνίες στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, του εμπορίου, της βιομηχανίας και της ανάπτυξης υποδομών συνολικού ύψους 94.000.000 ραντ (πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η Σινο-αφρικανική Σύνοδος Κορυφής, που πραγματοποιούταν επί μιάμιση δεκαετία στο Πεκίνο και φέτος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε αφρικανική χώρα, ολοκληρώνει τις εργασίες της σήμερα.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχείς βομβαρδισμοί

Το πρωί της Παρασκευής δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου έπληξαν κατοικημένες περιοχές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ενώ χτυπήθηκε και ένα σχολείο. Είχε προηγηθεί μια σχετικά ήσυχη νύχτα χωρίς βομβαρδισμούς, ωστόσο το πρωί στο στόχαστρο βρέθηκαν η κωμόπολη Σιροκίνο, το χωριό Κομιντέρνοβο στην Αζοφική όπως και Γκορλόφκα και το χωριό Ζαΐτσεβο. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές αλλά όχι ανθρώπινα θύματα, αφού πολλοί ενήλικες και παιδιά πρόλαβαν να μπουν στα καταφύγια.

Οι κινήσεις αυτές, αν συνδυαστούν με την επανασυγκέντρωση οπλικών συστημάτων πυροβολικού και αρμάτων μάχης, που μεταφέρει ο ουκρανικός στρατός ακόμα πιο κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης, δείχνουν ότι εντείνονται οι προετοιμασίες για νέα στρατιωτική κλιμάκωση.

Στην ίδια κατεύθυνση συνέχεια στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία (ως μέρος της ευρύτερης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης έδωσε ο μεγαλοκαπιταλιστής Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, μιλώντας για τις κυρώσεις που θεωρεί «εγγύηση για την αποτροπή επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκδήλωση του στρατού για την απονομή βραβείων σε στρατιώτες ο Ποροσένκο, σημείωσε ότι «η επέκταση των κυρώσεων θα δώσει σίγουρα κάποιες εγγυήσεις ενάντια σε μια πλήρους κλίμακας επίθεση της Ρωσίας και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για το κατεχόμενο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), ώστε να επιστρέψει υπό την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2015 έχει υπογράψει πάνω από 100 συμφωνίες με στρατιωτικές δυνάμεις άλλων χωρών.

ΗΠΑ
Ερευνες για «τρομοκρατική επίθεση»

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι έρευνες, για το μακελειό το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σε κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες στην Καλιφόρνια με 14 νεκρούς από τα καταιγιστικά πυρά δύο νεαρών μουσουλμάνων, δείχνουν πιο πιθανό το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.

Η αστυνομία της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο της Νότιας Καλιφόρνιας ανακοίνωσε πως ερευνά την πιθανή διασύνδεση των δύο δραστών, του Σαγέντ Φαρούκ (γεννημένος στις ΗΠΑ πακιστανικής καταγωγής) και της Τασφίν Μαλίκ (επίσης από το Πακιστάν που ζούσε χρόνια στη Σαουδική Αραβία) με τρομοκρατικές οργανώσεις, εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων όπλων και εκρηκτικών που χρησιμοποίησαν στην επίθεση και παράλληλα βρέθηκαν στην κατοικία τους. Το ίδιο επιβεβαίωσε αργότερα και αξιωματούχος του FBI, σημειώνοντας ότι η επίθεση στο Κέντρο Υγείας του Σαν Μπεραρντίνο αντιμετωπίζεται ως πιθανώς τρομοκρατική πράξη.

Οσον αφορά στην Μαλίκ, αξιωματούχοι του FBI ανακοίνωσαν χτες το απόγευμα πως η νεαρή είχε εκφράσει την υποστήριξή της στο «Ισλαμικό Κράτος» τα τελευταία χρόνια σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το Facebook, όπου ωστόσο έσβησε προσφάτως αναρτήσεις που είχε κάνει υπέρ της οργάνωσης των τζιχαντιστών.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης την Τετάρτη συγκαταλέγεται και ο 52χρονος Ελληνοαμερικανός Νικόλας Θαλασσινός, που δούλευε ως υγειονομικός επιθεωρητής στην υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Σαν Μπερναρντίνο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δεκαέξι νεκροί από φωτιά σε κέντρο διασκέδασης

KAΪΡΟ.--

Εντεκα άνδρες και πέντε γυναίκες κάηκαν ζωντανοί χτες τα ξημερώματα στο υπόγειο κέντρο νυχτερινής διασκέδασης του Καΐρου «Ελ Σεγιάντ», όπου τα σχεδόν ανύπαρκτα μέσα πυρόσβεσης και ασφαλείας επέτρεψαν να πάρει διαστάσεις πολύνεκρης τραγωδίας μία επίθεση με βόμβες μολότοφ που εξαπέλυσαν δύο νεαροί δράστες.

Σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, ο ένας από τους δύο νεαρούς, παρότι φορούσαν μάσκα, αναγνωρίστηκε από το προσωπικό ασφαλείας και τα στοιχεία του δόθηκαν στις αρχές, καθώς φαίνεται πως στο παρελθόν εργαζόταν εκεί και είχε απολυθεί από το εστιατόριο της συνοικίας Αγκούζα (στο κέντρο του Καΐρου). Μία εκδοχή φέρει ως αιτία της επίθεσης έναν διαπληκτισμό μεταξύ εργαζομένων στη ντισκοτέκ και ομάδας νεαρών. Αλλη εκδοχή αναφέρει πως το προσωπικό ασφαλείας του κέντρου εμπόδισε την είσοδο των νεαρών, οι οποίοι επέστρεψαν αποφασισμένοι και οπλισμένοι με βόμβες μολότοφ. Σε κάθε περίπτωση εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Κάιρο διέψευσε τα αρχικά σενάρια που ήθελαν την πολύνεκρη επίθεση στο υπόγειο μπαρ-ρέστοραντ ως αποτέλεσμα επίθεσης τζιχαντιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ