ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίθεση σε βάρος των εγκλωβισμένων μεταναστών

Σε επίθεση σε βάρος εγκλωβισμένων μεταναστών από την Ασία και την Αφρική, που βρίσκονται στην περιοχή της Ειδομένης, προχώρησαν οι δυνάμεις καταστολής της ΠΓΔΜ το περασμένο Σάββατο. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τραυματίστηκε από ηλεκτροπληξία μετανάστης από το Μαρόκο, όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες συμπατριωτών του, ο νεαρός βρισκόταν σε απόγνωση και ανέβηκε σε σταθμευμένο βαγόνι απ' όπου, για άγνωστο λόγο, έπιασε τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Ο μετανάστης που υπέστη σοβαρά εγκαύματα, βρίσκεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Οι συνθήκες διαβίωσης εξακολουθούν να είναι απάνθρωπες για πρόσφυγες μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και πολλές μέρες στην ουδέτερη ζώνη, στην Ειδομένη του Κιλκίς, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να επιτρέπει την είσοδο στη χώρα της, μόνο σε Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς. Η πολυήμερη παραμονή περίπου 1.000 προσφύγων και μεταναστών άλλων εθνικοτήτων, που είναι αναγκασμένοι να διαβιούν μέσα σε άθλιες συνθήκες, έχει διαμορφώσει μια τεταμένη κατάσταση. Ο κύριος όγκος των εγκλωβισμένων συνεχίζει την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, απαιτώντας να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους για τις χώρες προορισμού τους. Ως μορφή πίεσης, συνεχίζουν την απεργία πείνας και οι περίπου 10 Ιρανοί.

Στο μεταξύ, από το πρωί του Σαββάτου, ο στρατός της ΠΓΔΜ ξεκίνησε τις εργασίες για την τοποθέτηση ενός συρμάτινου φράχτη στην ουδέτερη ζώνη. Μέχρι την Κυριακή, ο φράχτης είχε τοποθετηθεί σε μια έκταση περίπου 4 χιλιομέτρων.

Ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής που έχει στηθεί κυριολεκτικά πάνω στα σύνορα, από την πλευρά της Ελλάδας, έχει μετατραπεί σε μια ιδιότυπη και απάνθρωπη φυλακή για τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν τους επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Πρόσφυγες από το Ιράν, το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Αλγερία, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, τη Σομαλία, το Νεπάλ, την Ερυθραία, το Κουβέιτ, κ.α., δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραμένουν εκεί και να περιμένουν, προσπαθώντας και ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα ανοίξουν και γι' αυτούς τα σύνορα.

Το βράδυ προσπαθούν να προστατευθούν από το τσουχτερό κρύο και την υγρασία, ή τη βροχή, μέσα στις σκηνές που είναι εγκατεστημένες. Αναζητούν μια κουβέρτα ή ένα ζεστό ρούχο για να μπορέσουν ν' αντέξουν άλλη μια νύχτα. Αναζητούν ένα ζευγάρι στεγνά και γερά παπούτσια, για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Μέρα νύχτα, προσπαθούν να ζεσταθούν ανάβοντας φωτιές.

Υποφέρουν από κρυοπαγήματα, φλεγμονές, διάρροιες, εμετούς. Τις πρώτες βοήθειες τους παρέχουν κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού, των «Γιατρών του Κόσμου», των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

Μεγάλες ποσότητες ρουχισμού, παπουτσιών, ειδών υγιεινής, ξηράς τροφής, που έδωσε ο λαός μας από το υστέρημά του, βρίσκονται συγκεντρωμένα στις αποθήκες των διαφόρων ΜΚΟ και δεν διατίθενται, ενώ την ίδια ώρα οι πρόσφυγες υποφέρουν.

Το περασμένο Σάββατο, για άλλη μια φορά, η Επιτροπή Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης μαζί με ταξικά σωματεία, τους Συλλόγους Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) το ΜΑΣ, μετέφεραν και διένειμαν ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, εκφράζοντας έμπρακτα την ταξική αλληλεγγύη του λαού μας.

Νέες καταγγελίες για τη δράση ΜΚΟ

Την πλήρη απουσία, από την ελληνική Πολιτεία, δομών υποστήριξης των εξαθλιωμένων προσφύγων που «ξεβράζονται» στις παραλίες της Λέσβου, καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ της Κέρκυρας, που δραστηριοποιείται στη Σκάλα Συκαμιάς περιθάλποντας πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με την καταγγελία, όλα έχουν αφεθεί σε εθελοντές και ΜΚΟ που δρουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που έχει στήσει δομή υποδοχής σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την παραλία. Η ΕΓΕΣΥ αναφέρεται αρνητικά στη δράση ορισμένων ΜΚΟ. Αναφέρει πως η παραλία της Σκάλας Συκαμιάς μέχρι τον Μόλυβο, με μήκος έντεκα χλμ., είναι μια βραχώδης περιοχή, όπου καθημερινά φτάνουν 1.000 - 3.000 άτομα, ακόμα και μέσα στο βράδυ. Σε αυτή την παραλία δρουν διάφορες ΜΚΟ από το εξωτερικό, που έχουν στήσει σκηνές και κοντέινερ για την πρώτη βοήθεια σε όσους φτάνουν.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται, ανάμεσα στα άλλα, πως είναι αδιανόητο σε τέτοιες συνθήκες, το κοντινό Κέντρο Υγείας να μη στέλνει για εφημερία έναν από τους 3 γιατρούς στο τοπικό περιφερειακό ιατρείο, που έχει στελεχωθεί σε υλικά και monitor από δημόσια νοσοκομεία και εθελοντικές προσφορές ιδιωτών και που λειτουργεί με εθελοντικές προσπάθειες γιατρών από την Αχαΐα και από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά να διαφημίζεται σε αυτό με τεράστια banner η ΜΚΟ WAHA. Επίσης, είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσες στρατιωτικές δομές με οργανωμένα κινητά χειρουργικά νοσοκομεία εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), τα οποία να παραμένουν κλειστά σε κουτιά και να μην έχει αυξηθεί η στελέχωση του τοπικού ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και όλες οι διακομιδές (τρεις περίπου ανά μέρα τουλάχιστον) να αφήνονται στην τύχη και την εθελοντική κάλυψη από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

Οσον αφορά μερικές ΜΚΟ, «κάποιες είναι πλήρως άγνωστες και με αγνώστους σκοπούς. Η συνεργασία, όπως ακούγεται, της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας με τη WAHA, που θα καλύπτει τη ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) (πρώην ΠΙ) του χωριού της Σκάλας, είναι τουλάχιστον ανησυχητική, καθώς παίρνει στη διαχείρισή της ένα δημόσιο χώρο, που έχει οργανωθεί από κρατικές δομές και εθελοντές. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ δραστηριοποιείται στον Τρίτο Κόσμο, αλλά εμφανίστηκε ξαφνικά και στη Μυτιλήνη. Πέρα από τα διαφημιστικά της, στελεχώνει με πληρωμένους εθελοντές τρία ιατρεία (του Μολύβου, του stage 2-camp του ΟΗΕ και το περιφερειακό ιατρείο της σκάλας Συκαμιάς)».

Ταυτόχρονα, «κάποιες ΜΚΟ που δεν πρόλαβαν τη μοιρασιά του ΟΗΕ στις δομές της παραλίας, προσπάθησαν να επιβληθούν εκ των υστέρων (όπως το παράδειγμα των "Adventis help" που έστησαν ιατρείο με ένα λεωφορείο δίπλα στη δομή του "Πλατάνου" (σ.σ. πρωτοβουλία εθελοντών), όταν το ιατρείο/τέντα της δομής δεν είχε προσωπικό). Χωρίς καμιά διάθεση περαιτέρω ανάλυσης, θα τονίσουμε ότι τα διαφημιστικά banners που κοσμούν πλέον το λεωφορείο - ιατρείο των "Adventis help", προσφέρουν πολλαπλά κέρδη στη ΜΚΟ αυτή. Τα παιχνίδια με τις ΜΚΟ είναι πολλά», αναφέρεται τέλος στην ανακοίνωση.

ΕΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Στις 15 Δεκέμβρη σχέδιο επανεγκατάστασης από την Τουρκία

Πριν από το συνολικότερο παζάρι στη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας την Κυριακή το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση 8 χωρών (Γερμανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Ελλάδας) όπου συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και επεξεργάζεται ένα σχέδιο επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ. Πρόκειται, όπως άτυπα υπονοείται, για τις κύριες χώρες προορισμού των περισσότερων προσφύγων και μεταναστών, των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Επεμβάσεις που συμμετέχει ενεργά και η Ελλάδα, η οποία προσκλήθηκε στη συνάντηση αυτή γιατί αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου.

Οπως ανακοίνωσε χτες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, το σχέδιο αυτό συζήτησε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ και με άλλους ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα το παρουσιάσει στις 15 Δεκέμβρη. Οπως είπε, πρόκειται «για σχέδιο επανεγκατάστασης από την Τουρκία, σε εθελοντική βάση». Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» κάνει λόγο για 400.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία από τους άνω των δύο εκατομμυρίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που σημειώνει ότι έχει η εφημερίδα από πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσει η Γερμανία.

Ακόμα η Αντρέεβα ανέφερε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει το Μάρτη του 2016 πρόταση για ένα σχέδιο μόνιμης μετεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από άλλες, τρίτες, χώρες.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει και ο τρόπος που παρουσιάζει ο γερμανικός Τύπος τα αποτελέσματα της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας. Στην πλειοψηφία του είναι επικριτικός, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά της. Η «Die Zeit» σε άρθρο γνώμης, με τίτλο «μεταξύ πανικού και ρεαλισμού» θέτει το ερώτημα, αν μπορούν «τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αποφασίζουν ελεύθερα, εφόσον η Τουρκία μπορεί πλέον να απειλεί ότι θα αφήσει τους πρόσφυγες να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος». «Αυτός είναι ο πρώτος κίνδυνος της νέας συνεργασίας: Η ΕΕ πρέπει να προσέξει στη σχέση της με την Τουρκία να μη βρεθεί να εκβιάζεται», σημειώνει. Για «συμφωνία υποκρισίας με την Τουρκία», μιλάει η «Suddeutsche Zeitung», η οποία προσθέτει ότι για τα κράτη - μέλη της ΕΕ η επίλυση της προσφυγικής κρίσης είναι πιο σημαντική από την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Τουρκία.

Σε ανάλογο ύφος κινείται και το περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία μπορεί να είναι ικανοποιημένη», καθώς επέβαλε τις περισσότερες απαιτήσεις της.

Οι επικρίσεις αυτές γίνονται ταυτόχρονα και με την προσπάθεια αστικών επιτελείων να αξιοποιήσουν τους πρόσφυγες ως φτηνό εργατικό δυναμικό, θεωρώντας την εισροή χιλιάδων μεταναστών και ως «λύση» για τη διεύρυνση της καπιταλιστικής παραγωγής άρα και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ