Ασφυκτικά γεμάτη και τις δύο μέρες η Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ. Θέμα των εργασιών, «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ»
Το Σάββατο, πρώτη μέρα των εργασιών, εκατοντάδες εργαζόμενοι, κομμουνιστές εργάτες και υπάλληλοι, πρωτοπόροι συνδικαλιστές στους κλάδους τους, άλλοι αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί τους στους αγώνες, άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, των Γραμμάτων και των Τεχνών, μαζί και πολλοί νεολαίοι, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εισήγηση που έκανε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Οι σκοποί, οι ιδέες και η στρατηγική του ΚΚΕ δεν είναι σημαία ευκαιρίας».
Νωρίτερα, τα μάτια και το μυαλό όλων περιηγήθηκαν στην έκθεση που λειτουργεί στο φουαγιέ της Αίθουσας Συνεδρίων, με ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870 - 1935, με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες». Πρόκειται για μία σημαντική και καλαίσθητη έκθεση, που παρουσιάζει βήμα βήμα την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, μετά την ίδρυσή του, το 1918.
«Εχουμε συνείδηση ότι το θέμα είναι μεγάλο και ότι έχει πολλές πλευρές», σημείωσε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική δουλειά, καλωσορίζοντας όσους βρέθηκαν στην έναρξη της Διημερίδας. «Δεν φιλοδοξούμε - συνέχισε - να το εξαντλήσουμε αυτές τις δύο μέρες. Επιδίωξή μας είναι να προβληματίσουμε και να δώσουμε τροφή για μεγαλύτερη μελέτη και εμβάθυνση, στα ζητήματα της στρατηγικής μας. Η κεντρική εισήγηση, οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις επιδιώκουν να φωτίσουν πλευρές ενός ευρύτερου συνόλου που είναι το θέμα των εργασιών μας».
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που ταξίδεψε όσους το παρακολούθησαν στην εποχή του Μεσοπολέμου, με εργατικά - επαναστατικά τραγούδια της περιόδου 1918 - 1935.
Η Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ παρέμεινε ασφυκτικά γεμάτη και την Κυριακή, δεύτερη μέρα των εργασιών. Ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε εισηγητικά με θέμα «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι ταξικοί αγώνες. Η πείρα και τα συμπεράσματα» και ακολούθησαν δύο ακόμα παρεμβάσεις με θέμα:
Ηδη, όλες οι εισηγήσεις, η καλλιτεχνική εκδήλωση και μια ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης έχουν «ανέβει» σε βίντεο στο πόρταλ «902.gr». Υλικά της Διημερίδας θα δημοσιευθούν και σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη».
Το μουσικό - θεατρικό αφιέρωμα που παρουσιάστηκε στη Διημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ για την εργατική τάξη
Ο Χρ. Λεοντής με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα |
Αντίς "καλημέρα" σφιγμένη γροθιά...»
(Το τραγούδι του Τέλμαν, μετάφραση από το γερμανικό. Δημοσιεύτηκε στο «Κόκκινο Ημερολόγιο», έκδοση του «Ριζοσπάστη», το 1935).
Στην οθόνη προβάλλονται εικόνες της εποχής του Μεσοπολέμου κι ακούγεται ο πρόλογος της συλλογής «Κόκκινα Τραγούδια», που εκδόθηκε το Φλεβάρη του 1921 από το ΣΕΚΕ. «Στη μικρήν αυτή συλλογή διαλεχτήκανε τα λίγα εκείνα ποιήματα που έχει να δείξει η νεοελληνική Ποίηση και που είνε εμπνευσμένα από ένα αίσθημα πιο ανώτερο, πιο ανθρωπιστικό. Είνε λίγα. Πολύ λίγα...».
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Διημερίδας, ένα μουσικό - θεατρικό αφιέρωμα που παρουσίασε το εργατικό - επαναστατικό τραγούδι του μεσοπολέμου (1018 - 1935), κυρίως μέσα από συλλογές των κομματικών εκδοτικών οργανισμών της περιόδου, οι οποίες φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ και πιο συγκεκριμένα: Του εκδοτικού τμήματος του ΣΕΚΕ (Κόκκινα Τραγούδια, 1921), του Σοσιαλιστικού Βιβλιοπωλείου (Επαναστατικά τραγούδια, 1928) και του «Ριζοσπάστη» (Κόκκινο Ημερολόγιο, 1935). Αλλωστε, από τα πρώτα κιόλας χρόνια μετά την ίδρυσή του, το ΚΚΕ αγκαλιάζει κι ενθαρρύνει την τέχνη που συμβάλλει στην εργατική - επαναστατική πάλη.
Τα θέματα των τραγουδιών και των ποιημάτων αντλούνται κυρίως από τα συνταρακτικά γεγονότα της περιόδου, όπως την είσοδο του καπιταλισμού στον ιμπεριαλισμό, το «ξύπνημα» των προλετάριων και των αγώνων τους, τη νικηφόρα Οχτωβριανή Επανάσταση και την πρώτη χώρα των εργατών, την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, τον πόλεμο, τη δολοφονία των Γερμανών κομμουνιστών Λίμπκνεχτ και Λούξεμπουργκ, αλλά και τη φυλάκιση του Τέλμαν. Θίγουν, επίσης, κι άλλα ζητήματα όπως τη θέση της γυναίκας.
Το κοινό, που κατέκλυσε την αίθουσα, άκουσε ποιήματα και τραγούδια που έχουν γραφτεί από επώνυμους δημιουργούς, όπως οι πρόδρομοι σοσιαλιστές συγγραφείς: Κώστας Χατζόπουλος και Ρήγας Γκόλφης, αλλά και το τραγούδι «Κόκκινοι αθλητές» σε στίχους του νεαρού τότε Γιάννη Ρίτσου, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Γ. Σοστίρ. Ακουσε, επίσης, με μεγάλη συγκίνηση άγνωστους στίχους από τη Διεθνή, αλλά και το τραγούδι της ΟΚΝΕ.
Συντελεστές:
Διάβασαν οι ηθοποιοί: Λίλα Καφαντάρη και Θέμης Πάνου
Ενορχήστρωση - διασκευή τραγουδιών και διεύθυνση ορχήστρας: Μανώλης Ανδρουλιδάκης
Ενορχήστρωση - διασκευή στα «Το τραγούδι του τρελού» και «Βαρσαβιάνκα»: Δημήτρης Κουφαλάκος
Διδασκαλία χορωδίας: Ανθή Γουρουντή
Ερμήνευσαν: Πάνος Μπούσαλης - τραγούδι, Τάσος Βιντσεντζάτος - τρομπέτα, Κώστας Εγγλέζος - πιάνο, Γιώργος Καλτσούνης - τρομπέτα, Κώστας Θεοδωρόπουλος - κιθάρα, Δημήτρης Κουφαλάκος - Φαγκότο, φλογέρα, φυσαρμόνικα, Παναγιώτης Μεταλληνός - κρουστά, Βασίλης Παρασκευόπουλος - κλαρινέτο, Δημήτρης Πετρίδης - τυμπάνια, Κώστας Σταυρόπουλος - νυκτά έγχορδα, Ματούλα Φιοράτου - μαντολίνο, Στέφανος Χατζηαναγνώστου - φλάουτο και το πειραϊκό φωνητικό σύνολο LΙΒRΟ CΟRO
Συμμετείχε η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.
Επιμέλεια βίντεο: Κώστας Σταματόπουλος
Στην εκδήλωση διακινούνταν επίσης, καλαίσθητο πρόγραμμα της εκδήλωσης, που περιείχε όλα τα άγνωστα ποιήματα και τραγούδια.
Μέσα από την έκθεση, είδε το φως ένας πλούτος εντύπων και φωτογραφικών υλικών, τα οποία αποτυπώνουν την ιστορική διαδρομή του ελληνικού εργατικού κινήματος την περίοδο ανάμεσα στο 1870 και το 1936.
Επόμενος σταθμός η Οχτωβριανή Επανάσταση και η 18η Νοέμβρη 1918, μέρα και χρονιά ίδρυσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ). Η έκθεση συνεχίζεται με ντοκουμέντα από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν αυτή την περίοδο. Ξεχωριστή θέση έχουν τα ντοκουμέντα από τις απεργίες το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» των ημερών και φωτογραφίες των μεγάλων εργατικών διαδηλώσεων και της καταστολής.
Ειδικό τμήμα της έκθεσης καταλάμβαναν έργα που φιλοτεχνήθηκαν εμπνευσμένα από τους εργατικούς αγώνες και την πάλη των κομμουνιστών. Ανάμεσά τους έργα του κομμουνιστή χαράκτη Τάσσου, όπως δημοσιεύτηκαν σε εργατικά έντυπα και με τίτλους όπως «Πυκνώστε τις Γραμμές μας», «Εξέγερση», «Λιμενεργάτες».