ΑΓΚΥΡΑ.--
Τις εναλλακτικές που μελετούν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» στη Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή φωτίζουν οι δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN, αναδεικνύοντας νέους σοβαρότερους κινδύνους που γεννιούνται για τους λαούς όλης της περιοχής. Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν η χώρα του θα συμφωνούσε στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων για να πολεμήσουν το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ»), ο Νταβούτογλου απάντησε ότι υπάρχει ανάγκη «για μια ενιαία στρατηγική που θα περιλαμβάνει εναέριες επιχειρήσεις και χερσαία στρατεύματα». Ενώ διατυπώνοντας την ετοιμότητα της αστικής τάξης που εκπροσωπεί να εμπλακεί στις σοβαρές ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις, πρόσθεσε όλο νόημα: «Ωστόσο η Τουρκία μόνη της δεν μπορεί να αναλάβει όλο αυτό το κόστος. Αν υπάρξει μια συμμαχία και μια καλοσχεδιασμένη, ενιαία στρατηγική, η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει μέρος με κάθε έννοια».
Με τη φράση «ενιαία και καλοσχεδιασμένη στρατηγική» ο Τούρκος ηγέτης εννοούσε προετοιμασία και της «μετάβασης» στην εποχή «μετά τον Ασαντ», «διαφορετικά - όπως έσπευσε να εξηγήσει - αν (πρόκειται) απλά για μια χερσαία επίθεση ενάντια στο "ΙΚ", αλλά θα συνεχίσουμε να έχουμε κενό εξουσίας στο έδαφος, στη θέση του "ΙΚ" θα εμφανιστεί κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση». Και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Πρέπει να λύσουμε τη συριακή κρίση με έναν ολοκληρωμένο τρόπο».
Η επιλογή του ηγέτη μιας δύναμης, όπως η Τουρκία, να βγαίνει και να δηλώνει «ετοιμότητα» για γενίκευση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία δεν είναι καθόλου τυχαία, τις παραμονές μάλιστα της νέας πολυμερούς συνάντησης που αναμένεται να γίνει για τη Συρία στη Βιέννη, στα τέλη της βδομάδας, και ενώ κλιμακώνονται τα παζάρια για την πολιτική μετάβαση στη Συρία, με τη συμμετοχή και χωρών όπως το Ιράν και η Ρωσία, δηλαδή στενών «εταίρων» της Δαμασκού.
Τις εξελίξεις παρακολουθεί πάντως στενά και η Κίνα, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, να σημειώνει στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών ότι η πρώτη συνάντηση που έγινε στη Βιέννη «είχε θετική σημασία, καθώς ήταν η πρώτη φορά που τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαβουλεύτηκαν με χώρες της περιοχής για το ζήτημα της πολιτικής διευθέτησης του συριακού ζητήματος». Ο ίδιος - που τοποθέτησε την επόμενη συνάντηση της Βιέννης στις 14 Νοέμβρη - υπογράμμισε πως «όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της κινεζικής, στηρίζουν μια επιχείρηση ενάντια στις δυνάμεις της τρομοκρατίας», και συμπλήρωσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί σε πλήρη ισχύ ο συντονιστικός ρόλος του ΟΗΕ για την από κοινού προώθηση αντιτρομοκρατικών δράσεων από διαφορετικές πλευρές».
Τέλος, το θέμα της Συρίας ήταν ένα από αυτά που συζήτησαν στη χτεσινή τους συνάντηση, στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Σαμπάχ Αλ Αχμέντ Αλ Σαμπάχ. Μετά από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε, σύμφωνα με το ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, πως «έχουμε κοινή στάση απέναντι στη συριακή κρίση. Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τις στρατιωτικές εχθροπραξίες, να τερματιστεί η αιματοχυσία και να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και όλων των οργανώσεων της αντιπολίτευσης».
Στο μεταξύ, στη Συρία συνεχίζονται οι στρατιωτικές συγκρούσεις αλλά και οι βομβιστικές επιθέσεις. Χτες, κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 62 τραυματίστηκαν σε δύο εκρήξεις στο ανατολικό τμήμα της παραλιακής πόλης της Λατάκειας (όπου η Ρωσία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις), που ακόμα αποτελεί «προπύργιο» του κυβερνητικού στρατού. Τα αίτια για τις εκρήξεις δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. ΜΜΕ, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο, έκαναν λόγο για επιθέσεις με οβίδες.
Επεσε, χτες, στην ψηφοφορία στη Βουλή η κεντροδεξιά κυβέρνηση
Ο γγ του Σοσιαλιστικού Κόμματος παρουσίασε την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση |
Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση, το μεσημέρι, της συμφωνίας των σοσιαλδημοκρατών Σοσιαλιστών με τα άλλα τρία κόμματα, το επίσης σοσιαλδημοκρατικό Μπλοκ (και μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς), το Πορτογαλικό ΚΚ και τους Οικολόγους Πράσινους, που επίσης κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις μομφής αλλά ψήφισαν αυτή των Σοσιαλιστών. Με βάση τα συμφωνηθέντα των κομμάτων με τους Σοσιαλιστές προδιαγράφεται ένα πρόγραμμα κυβέρνησης αστικής διαχείρισης, που δεσμεύεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, δηλαδή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, φυσικά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, που αξιοποιήθηκαν για να βγουν οι καπιταλιστές από την κρίση και τα βάρη πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι τα όποια μέτρα ληφθούν - αυτά που ονομάζουν «τέλος της λιτότητας» ή «πολιτική που θα απαντά στα πιο άμεσα προβλήματα των Πορτογάλων» - θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, που ορίζονται από τις δεσμεύσεις της χώρας, τα συμφωνημένα στο Σύμφωνο Σταθερότητας, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και ουσιαστικά στα πλαίσια όλων των ελέγχων που προβλέπονται από την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία. Το «παραμύθι» που πουλιέται στο λαό στην Πορτογαλία, όπως άλλωστε έγινε και με την «πρώτη φορά αριστερά» στην Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, και ότι μπορεί από την καπιταλιστική ανάκαμψη να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι.
Χθες μάλιστα έξω από το κοινοβούλιο διοργανώθηκε διαδήλωση κατά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και υπέρ της «αλλαγής», από την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας, CGTP-IN.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στη συμφωνία, που υπογράφεται από τους ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Α. Κόστα, και του Πορτογαλικού ΚΚ, Ζερόνιμο ντε Σόουζα, όπου δηλώνεται η «διαφορετικότητα» και «αυτοτέλεια» των κομμάτων, ρητά επισημαίνεται ότι «οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία αναλαμβάνεται που ξεφεύγει από τον προϋπολογισμό, θα πρέπει πρώτα να συζητιέται σε διμερείς διαβουλεύσεις», όπως επίσης και πιθανή πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.
Αυτό που προβάλλεται ως «αλλαγή της πορείας της χώρας από τη δεξιά πολιτική» είναι η σταδιακή επαναφορά του βασικού μισθού στα 600 ευρώ για τους εργαζόμενους του Δημοσίου έως το 2019 (δηλαδή 70 ευρώ παραπάνω), επιδόματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, περιορισμός της επισφαλούς εργασίας και της μερικής απασχόλησης, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού, όπως και η επανεξέταση των ιδιωτικοποιήσεων. Κατά τ' άλλα γίνεται λόγος για «νέο παραγωγικό μοντέλο που θα φέρει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας». Βάση βεβαίως δεν μπορεί παρά να αποτελεί το πρόγραμμα των Σοσιαλιστών, το σχέδιο του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα και ουσιαστικά περιγράφει την προσπάθεια ανάκαμψης του κεφαλαίου και αναβάθμισης του ρόλου της πορτογαλικής αστικής τάξης, με κάποια «ψίχουλα» για τους εργαζόμενους (Βλέπε σελ. 24, «Αποκαλυπτικά»).
Ολα αυτά βέβαια, με δεδομένο το πλαίσιο της εξουσίας του κεφαλαίου, της συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως έχει αποδειχθεί και σε πολλά άλλα παραδείγματα «αριστερών» κυβερνήσεων με ή χωρίς τη συμμετοχή ΚΚ, δεν μπορεί να αλλάξουν τη ζωή των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων.
Τελικά σε Αυστρία, Τυνησία και Τουρκία θα μεταβεί από τις 13 έως τις 17 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Ο Αμερικανός υπουργός θα συμμετάσχει στη δεύτερη Σύνοδο μεταξύ Τυνησίας - ΗΠΑ. Μετέπειτα θα μεταβεί στη Βιέννη, προκειμένου να μετάσχει στις πολυμερείς διαβουλεύσεις για την κατάσταση στην Συρία.
Την Κυριακή θα βρίσκεται στην Τουρκία και την Αττάλεια, όπου γίνεται Σύνοδος της G20.
Θυμίζουμε ότι η επίσκεψη του Κέρι στην Ελλάδα, που είχε αρχικά ανακοινωθεί για τις 13-14 Νοέμβρη, τελικά αναβλήθηκε, λόγω «των εξελίξεων στο Συριακό».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Επίσημη συνάντηση είχε τη Δευτέρα το βράδυ στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο υποδέχτηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που επισήμανε τους «ιδιαίτερους δεσμούς» οι οποίοι συνδέουν τις δύο χώρες. Εσπευσε επίσης να δηλώσει ότι επιθυμεί να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο, δεκαετές «πακέτο στρατιωτικής βοήθειας» προς το Ισραήλ, ενώ δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει το δικαίωμά του να αμύνεται, καταδικάζοντας τη βία των Παλαιστινίων, λες και δεν είναι η απάντηση στην εντεινόμενη κρατική τρομοκρατία και την κατοχή που πνίγει τον Παλαιστινιακό λαό τόσο στη Γάζα, όσο και στη Δυτική Οχθη.
Ο Νετανιάχου κινήθηκε στη γνωστή γραμμή περί της «ασφάλειας του Ισραήλ», επιβεβαίωσε ότι η φιλία μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ είναι «ισχυρή» και ευχαρίστησε τον Ομπάμα, επειδή θέλει να ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας του με μια νέα συμφωνία για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Οι δύο άντρες συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, με τον Ομπάμα να δηλώνει ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η λύση των «δύο κρατών», ενώ στο θέμα της Συρίας συμφώνησαν στην «ανάγκη» να περιοριστεί η δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορές, που μπορούν όμως να ξεπεραστούν.