Επίσης, δεύτερο ναυάγιο σημειώθηκε την Κυριακή στα ανοιχτά των τουρκικών παραλίων, βόρεια του Φαρμακονησίου, χωρίς να έχει γίνει σαφές εάν σημειώθηκε στα ελληνικά ή στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν τέσσερις σοροί, ενώ τέσσερα άτομα διασώθηκαν. Από το συγκεκριμένο ναυάγιο υπήρχαν αγνοούμενοι. Μετά από έρευνες αρκετών ωρών πλωτό του ΛΣ εντόπισε και περισυνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού 22χρονη αλλοδαπή καθώς και τέσσερις σορούς αντρών, ενώ εντοπίστηκε σε ακτή του νησιού 40χρονος.
Στο μεταξύ, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση στη Ρόδο, 171 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στο νησί. Το σκάφος τους ακινητοποιήθηκε σε απόσταση 30 περίπου μέτρων από βράχια στην πόλη της Ρόδου, στα οποία πριν από μερικούς μήνες είχε βυθιστεί άλλο σκάφος, οδηγώντας στο θάνατο τρία άτομα, μεταξύ των οποίων κι ένα παιδί. Στο νοσοκομείο, για προληπτικούς λόγους, μεταφέρθηκαν δύο άτομα, ένα κοριτσάκι 11 χρόνων κι ένας 50χρονος.
Εξάλλου, ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η τραγωδία με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες ανήμερα της 28ης Οκτώβρη, όταν το ξύλινο σκάφος που τους μετέφερε ανατράπηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου, έξω από την Εφταλού. Από την περασμένη Τετάρτη μέχρι προχτές είχαν ανασυρθεί από τη θάλασσα 43 σοροί (σ.σ. 17 ανδρών, 6 γυναικών, 19 παιδιών και 1 βρέφους). Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο ναυάγιο διασώθηκαν 274 άτομα.
Και στο εσωτερικό της κυβέρνησης του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού της Γερμανίας σημειώνονται κραδασμοί, σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το προσφυγικό ζήτημα. Το σύμμαχό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών του Βαυαρού πρωθυπουργού, Χορστ Ζεεχόφερ, ασκεί έντονη κριτική στη στάση της Αγκελα Μέρκελ των Χριστιανοδημοκρατών. Οι Σοσιαλδημοκράτες του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προβάλλουν επίσης ενστάσεις στο ζήτημα των λεγόμενων «σταθμών τράνζιτ» στα σύνορα με την Αυστρία, θεωρώντας ότι θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα και θέλουν μεγαλύτερη διασπορά σε όλη τη Γερμανία. Αυτοί οι τρεις πολιτικοί συναντήθηκαν την Κυριακή για να βρουν μια κοινή στάση, κάτι όμως που δεν επιτεύχθηκε. Μόνο οι Μέρκελ και Ζεεχόφερ συμφωνούν στη «ζώνη τράνζιτ», προκειμένου να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των συνόρων, ενώ στο κείμενο κοινών σημείων προτείνεται επιτάχυνση των διαδικασιών ως και απέλαση αυτών που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να ζητήσουν άσυλο, ενώ και η συνένωση οικογενειών των προσφύγων αναβάλλεται για ορισμένες κατηγορίες για διάστημα δύο χρόνων. Επίσης, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές προτείνουν κοινές περιπολίες στα σύνορα με αυστριακές δυνάμεις. Πάντως, κρίσιμης σημασίας θεωρείται απ' όλους μια Συνάντηση Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, για να συζητηθεί ένα «κοινό σχέδιο δράσης». Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του αντιδραστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία(AfD) στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία και ευρωβουλευτής Μάρκους Πρέτσελ δήλωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να απωθεί τους πρόσφυγες από τα σύνορά της με τη χρήση πυροβόλων όπλων, ως «έσχατο μέσο» αν χριεαστεί.
Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ επικροτήθηκε από τους πάμπολλους Ελληνες, αλλά και ξένους τουρίστες που βρέθηκαν στην Ακρόπολη το πρωί του Σαββάτου. Το κλίμα που επικρατούσε ήταν εξαιρετικά θετικό και οι επιδοκιμασίες των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου απέδειξαν την απήχηση του μηνύματός της.
Με μια σειρά από αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος η ΕΕ ενισχύει την καταστολή με θύματα και τους πρόσφυγες. Με αφορμή τα κυκλώματα των διακινητών - δουλεμπόρων (που επίσης δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά είναι προφανές πως διαπλέκονται με συγκεκριμένα συμφέροντα με στόχο το κέρδος, έχουν «άκρες» σε τμήματα του κεφαλαίου και σε αστικά κράτη) είναι ορατή ήδη μια προσπάθεια να κατασταλεί συνολικά η μαζική προσφυγιά.
Μπροστά στις τραγωδίες που εξελίσσονται καθημερινά στα νερά του Αιγαίου ο λαός μας εκφράζει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του κι αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Ομως, πέρα από την αλληλεγγύη χρειάζεται να εκφράσει πριν απ' όλα και κυρίως την αντίθεση στην αιτία, στον πραγματικό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις επιδιώξεις τους. Ιστορικά, τα κύματα της προσφυγιάς ποτέ δεν δημιουργήθηκαν στο κενό. Εμφανίζονταν πριν ή μετά από κάθε πόλεμο. Και στη Συρία σήμερα έχουμε πόλεμο, στον οποίο κάθε δύναμη μετέχει αναλόγως, με την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικεί μεγαλύτερη μερίδα συμμετοχής για λογαριασμό της αστικής τάξης. Οι τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ, που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού προσφύγων στη χώρα μας, απαιτούν επαγρύπνηση από το λαϊκό κίνημα ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποφασιστικά ζητήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού, αλλά και να προβληθούν αιτήματα που ικανοποιούν την ανάγκη των ίδιων των προσφύγων για ασφαλή διέλευση και μεταφορά στους προορισμούς που οι ίδιοι επιλέγουν.