ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χωρίς τέλος η τραγωδία των προσφύγων

Χωρίς τέλος συνεχίζεται η τραγωδία των προσφύγων στα νερά του Αιγαίου. Αυτή τη φορά 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, όταν η εξάμετρη πλαστική λέμβος, που τους μετέφερε, βυθίστηκε ενώ πλησίαζε βραχώδη περιοχή στο Γαλάζιο Σάμου, σε απόσταση 20 μέτρων από την ακτή, λίγο πριν προλάβουν οι επιβάτες της να αποβιβαστούν. Από τους νεκρούς οι πέντε ήταν γυναίκες, τα δύο παιδιά και τα τέσσερα βρέφη. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην καμπίνα της πλαστικής λέμβου. Οι διασωθέντες ήταν 15, ενώ οι έρευνες συνεχίζονταν καθώς αγνοούνταν ένα με δύο άτομα. Το νέο ναυάγιο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής.

Επίσης, δεύτερο ναυάγιο σημειώθηκε την Κυριακή στα ανοιχτά των τουρκικών παραλίων, βόρεια του Φαρμακονησίου, χωρίς να έχει γίνει σαφές εάν σημειώθηκε στα ελληνικά ή στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν τέσσερις σοροί, ενώ τέσσερα άτομα διασώθηκαν. Από το συγκεκριμένο ναυάγιο υπήρχαν αγνοούμενοι. Μετά από έρευνες αρκετών ωρών πλωτό του ΛΣ εντόπισε και περισυνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού 22χρονη αλλοδαπή καθώς και τέσσερις σορούς αντρών, ενώ εντοπίστηκε σε ακτή του νησιού 40χρονος.

Στο μεταξύ, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση στη Ρόδο, 171 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στο νησί. Το σκάφος τους ακινητοποιήθηκε σε απόσταση 30 περίπου μέτρων από βράχια στην πόλη της Ρόδου, στα οποία πριν από μερικούς μήνες είχε βυθιστεί άλλο σκάφος, οδηγώντας στο θάνατο τρία άτομα, μεταξύ των οποίων κι ένα παιδί. Στο νοσοκομείο, για προληπτικούς λόγους, μεταφέρθηκαν δύο άτομα, ένα κοριτσάκι 11 χρόνων κι ένας 50χρονος.

Εξάλλου, ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η τραγωδία με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες ανήμερα της 28ης Οκτώβρη, όταν το ξύλινο σκάφος που τους μετέφερε ανατράπηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου, έξω από την Εφταλού. Από την περασμένη Τετάρτη μέχρι προχτές είχαν ανασυρθεί από τη θάλασσα 43 σοροί (σ.σ. 17 ανδρών, 6 γυναικών, 19 παιδιών και 1 βρέφους). Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο ναυάγιο διασώθηκαν 274 άτομα.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Μπαλάκι» στις κόντρες αστικών τάξεων

Το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών, που ξερίζωσαν από τις εστίες τους οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, όπως και η φτώχεια και η ανέχεια, γίνεται, όπως ξανά έχουμε πει, ένα πεδίο αντιπαράθεσης που αξιοποιείται ποικιλότροπα. Αυτό αποτυπώνεται στα παζάρια της κάθε αστικής τάξης στις χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζει δυσκολίες με την καπιταλιστική ανάκαμψη, όπου οι «ριγμένοι» όπως η Ιταλία, η Γαλλία και οι υπερχρεωμένες χώρες ζητάνε μέτρα χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να συνυπολογιστεί το κόστος για τη βοήθεια στους πρόσφυγες. Επίσης, αποτυπώνεται στο ζήτημα της διαλογής των προσφύγων που μπορούν να αιτηθούν ασύλου και στο πώς αυτοί μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Ειδικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να αξιοποιήσει την τραγική κατάσταση με τους πρόσφυγες και τις «αυξημένες εθνικές ανάγκες», ως μέσο για να διαπραγματευτεί προς όφελος του ελληνικού κεφαλαίου καλύτερους όρους για τη χρηματοδότησή του.

Και στο εσωτερικό της κυβέρνησης του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού της Γερμανίας σημειώνονται κραδασμοί, σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το προσφυγικό ζήτημα. Το σύμμαχό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών του Βαυαρού πρωθυπουργού, Χορστ Ζεεχόφερ, ασκεί έντονη κριτική στη στάση της Αγκελα Μέρκελ των Χριστιανοδημοκρατών. Οι Σοσιαλδημοκράτες του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προβάλλουν επίσης ενστάσεις στο ζήτημα των λεγόμενων «σταθμών τράνζιτ» στα σύνορα με την Αυστρία, θεωρώντας ότι θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα και θέλουν μεγαλύτερη διασπορά σε όλη τη Γερμανία. Αυτοί οι τρεις πολιτικοί συναντήθηκαν την Κυριακή για να βρουν μια κοινή στάση, κάτι όμως που δεν επιτεύχθηκε. Μόνο οι Μέρκελ και Ζεεχόφερ συμφωνούν στη «ζώνη τράνζιτ», προκειμένου να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των συνόρων, ενώ στο κείμενο κοινών σημείων προτείνεται επιτάχυνση των διαδικασιών ως και απέλαση αυτών που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να ζητήσουν άσυλο, ενώ και η συνένωση οικογενειών των προσφύγων αναβάλλεται για ορισμένες κατηγορίες για διάστημα δύο χρόνων. Επίσης, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές προτείνουν κοινές περιπολίες στα σύνορα με αυστριακές δυνάμεις. Πάντως, κρίσιμης σημασίας θεωρείται απ' όλους μια Συνάντηση Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, για να συζητηθεί ένα «κοινό σχέδιο δράσης». Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του αντιδραστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία(AfD) στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία και ευρωβουλευτής Μάρκους Πρέτσελ δήλωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να απωθεί τους πρόσφυγες από τα σύνορά της με τη χρήση πυροβόλων όπλων, ως «έσχατο μέσο» αν χριεαστεί.

ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΕΚΡΩΝ
Να σταματήσει τώρα το έγκλημα

Δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το περασμένο Σάββατο, σήκωσαν δύο μεγάλα πανό πάνω από την Αθήνα στα τείχη της Ακρόπολης. Τα πανό ανέγραφαν σε ελληνικά και αγγλικά το σύνθημα: «ΕΕ και ΝΑΤΟ κάνουν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών. Να σταματήσει τώρα το έγκλημα. Αλληλεγγύη και άμεσα μέτρα στήριξης των προσφύγων». Η κίνηση αυτή έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, αλλά και για την κατάδειξη των ευθυνών των υπαίτιων για το έγκλημα διαρκείας που συντελείται στα νερά του Αιγαίου. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ παρέμειναν στο χώρο για αρκετές ώρες με τις κόκκινες σημαίες να πλαισιώνουν τα αναρτημένα πανό.

Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ επικροτήθηκε από τους πάμπολλους Ελληνες, αλλά και ξένους τουρίστες που βρέθηκαν στην Ακρόπολη το πρωί του Σαββάτου. Το κλίμα που επικρατούσε ήταν εξαιρετικά θετικό και οι επιδοκιμασίες των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου απέδειξαν την απήχηση του μηνύματός της.

Επικίνδυνα παιχνίδια

Σα να μην ξέρουν τίποτα για το φόνο, γεμάτοι έκπληξη για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών, κυβερνητικά στελέχη και αρθρογράφοι στον αστικό Τύπο μιλούν και γράφουν αυτές τις μέρες με ιδιαίτερη ένταση για το Προσφυγικό προσπαθώντας να το χωρέσουν σε μια υπόθεση διαχείρισης που αυτή ή η άλλη επιλογή θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, γίνεται και προσπάθεια να υπάρχει εκμετάλλευση του Προσφυγικού για λύση άλλων προβλημάτων. Γράφει χαρακτηριστικά το «Βήμα της Κυριακής»: «Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το Προσφυγικό δεν είναι μόνο πρόβλημα αλλά και μια ευκαιρία για την επανατοποθέτηση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή σκηνή και για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής της αξίας». Στην ίδια εφημερίδα σε άλλο άρθρο γίνεται λόγος για την Ευρώπη που κινδυνεύει: «Με την προσφυγική κρίση και τα τείχη που ορθώνουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες χάνεται και η ισχύς της συνθήκης Σένγκεν και δι' αυτής η ελευθερία στην κίνηση προσώπων. Με άλλα λόγια η Ευρώπη χάνει βαθμιαία την ταυτότητά της (...) Χάνει και χάνεται μέσα σ' αυτόν τον διπλό κυκεώνα της οικονομικής υποχώρησης και της προσφυγικής ανόδου».

Ομως, ούτε οι πρόσφυγες έπεσαν από τον ουρανό ούτε η καπιταλιστική κρίση ξέσπασε στο κενό. Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των προσφύγων έχει αιτία την ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και γίνεται σε συνθήκες όξυνσης των μονοπωλιακών ανταγωνισμών. Η κατάσταση μπλέκεται κι άλλο καθώς και η διαχείριση του Προσφυγικού εντάσσεται όλο και περισσότερο στα επικίνδυνα για τους λαούς ιμπεριαλιστικά παιχνίδια σε μια περιοχή κρίσιμης γεωστρατηγικής σημασίας, που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και την Αφρική. Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει το Προσφυγικό για να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική θέση της αστικής τάξης στην περιοχή, το παζάρι που κάνει μπλέκοντας το Προσφυγικό με την επιδίωξη για χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, μπλέκει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους, όπως, για παράδειγμα, ο κίνδυνος για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο μέσα από τις προωθούμενες κοινές με την Τουρκία περιπολίες κ.ά. Παράλληλα, και η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το μεγάλο αριθμό προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφός της για να αναβαθμίσει τη θέση της δικής της αστικής τάξης στην περιοχή. Οχι μόνο δεν συγκρατεί τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα αλλά τις ενισχύει. Η ανταπόκριση της ΕΕ σ' αυτήν την πίεση είναι άμεση, υπόσχεται ξεπάγωμα των διαδικασιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, με όποιες επιπτώσεις έχει αυτό και στο Κυπριακό.

Γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι το Προσφυγικό δεν είναι ένα απλό πρόβλημα «ανθρωπιστικής κρίσης», αλλά ένα σύνθετο πολιτικό ζήτημα με πολλές πλευρές, που καταδεικνύουν τις αντιφάσεις αλλά και τη σαπίλα του καπιταλισμού.

Με μια σειρά από αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος η ΕΕ ενισχύει την καταστολή με θύματα και τους πρόσφυγες. Με αφορμή τα κυκλώματα των διακινητών - δουλεμπόρων (που επίσης δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά είναι προφανές πως διαπλέκονται με συγκεκριμένα συμφέροντα με στόχο το κέρδος, έχουν «άκρες» σε τμήματα του κεφαλαίου και σε αστικά κράτη) είναι ορατή ήδη μια προσπάθεια να κατασταλεί συνολικά η μαζική προσφυγιά.

Μπροστά στις τραγωδίες που εξελίσσονται καθημερινά στα νερά του Αιγαίου ο λαός μας εκφράζει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του κι αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Ομως, πέρα από την αλληλεγγύη χρειάζεται να εκφράσει πριν απ' όλα και κυρίως την αντίθεση στην αιτία, στον πραγματικό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις επιδιώξεις τους. Ιστορικά, τα κύματα της προσφυγιάς ποτέ δεν δημιουργήθηκαν στο κενό. Εμφανίζονταν πριν ή μετά από κάθε πόλεμο. Και στη Συρία σήμερα έχουμε πόλεμο, στον οποίο κάθε δύναμη μετέχει αναλόγως, με την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικεί μεγαλύτερη μερίδα συμμετοχής για λογαριασμό της αστικής τάξης. Οι τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ, που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού προσφύγων στη χώρα μας, απαιτούν επαγρύπνηση από το λαϊκό κίνημα ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποφασιστικά ζητήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού, αλλά και να προβληθούν αιτήματα που ικανοποιούν την ανάγκη των ίδιων των προσφύγων για ασφαλή διέλευση και μεταφορά στους προορισμούς που οι ίδιοι επιλέγουν.


Θ. Λ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ