Eurokinissi |
Γιατί... δε χαίρεται και δε χαμογελά ο λαός που τον τσακίζουν με την πολιτική τους, έχουν φτάσει να «αναρωτιούνται» σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ! |
Είναι χαρακτηριστικό το κύριο άρθρο της «Κυριακάτικης Αυγής» που διαμηνύει στο λαό ότι για τα ζητήματα που τον καίνε - κατονομάζοντας την προστασία της πρώτης κατοικίας, το Ασφαλιστικό αλλά και τα «ισοδύναμα» για μια σειρά επώδυνα μέτρα - «τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης είναι ασφυκτικά μικρά, με τους δανειστές να έχουν το πεπόνι και το μαχαίρι, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα και με τους πολίτες να το έχουν υπόψη τους όταν την ψήφισαν».
Για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «την ίδια στιγμή, αυτό που - θα έπρεπε να - καίει κάθε άνθρωπο σ' αυτή τη χώρα και στην ήπειρο που ζούμε, είναι η μοίρα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων» και να περιορίσει στο πεδίο αυτό τις υποσχέσεις περί «διαπραγμάτευσης» με τις οποίες έως χτες επιχειρούσαν να αποπροσανατολίσουν το λαό: «Η δεύτερη σκληρή διαπραγμάτευση που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση - στην οποία μάλιστα θεωρητικά έχει πολλούς συμμάχους, εν μέρει σε επίπεδο κυβερνήσεων και σίγουρα σε επίπεδο λαών - είναι αυτή για τη διαχείριση του Προσφυγικού», αναφέρει.
Συστάσεις να «μαζέψουν» τις υποσχέσεις περί «ισοδυνάμων» κάνει και ο Δ. Παπαδημούλης στα κυβερνητικά στελέχη. Μιλώντας χτες στον ρ/σ Real, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε ό,τι αφορά τα περίφημα ισοδύναμα, νομίζω ότι σε αυτό το θέμα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι απαιτείται φειδώς. Ο πληθωρισμός περί ισοδυνάμων δεν ωφελεί (...) δεν μπορείς να αναζητήσεις ισοδύναμα σε πενήντα θέματα (...) Δηλώσεις, πολύ περισσότερο αναρμοδίων, γύρω από ιδέες δεν ωφελούν».
Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Flash», περιέγραψε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ως εξής: «Ψήφιση προαπαιτούμενων, πρώτη αξιολόγηση, εκταμίευση των δύο και ενός δισ. (...) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (...) στο τέλος του μήνα αναμένεται το σχέδιο του Ασφαλιστικού», επιχειρώντας να συντηρήσει αυταπάτες ότι «η επιτυχία αυτών, δηλαδή, η συζήτηση για το χρέος, η επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση - "κόκκινα" δάνεια, αντιλαμβάνεστε ότι είναι καθοριστικά και βεβαίως μας δίνουν και χώρο και χρόνο περαιτέρω, για να παλέψουμε και άλλα ζητήματα, των οποίων έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι είναι άδικα».
Την προσπάθειά της αυτή συνόδεψε με πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας που βιώνει ο λαός, δηλώνοντας κυνικά ότι «τα πράγματα δεν είναι τρομακτικά, υπάρχει αισιοδοξία, σε αντίθεση με μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα πανικού. Δεν καταλαβαίνω το λόγο, που βλέπουμε μια απόπειρα τρομοκράτησης ανθρώπων: Υπερφορολόγηση, καταστροφή, λιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί. Δεν υπάρχουν αυτά. Υπάρχει φορολογία, η οποία έρχεται από το παρελθόν»!
Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις που εκδηλώνονται, επιχείρησε να τις εμφανίσει σαν τμήμα της διαπραγμάτευσης που κάνει η κυβέρνηση, κρύβοντας ότι αυτή αφορά αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, λέγοντας «εμείς τις αντιδράσεις τις θεωρούμε υγιείς και το θεωρούμε και μέρος της διαπραγματευτικής δύναμης αυτού του λαού (...) τις αντιλαμβανόμαστε με αυτόν τον τρόπο: Ως δύναμη και διαπραγματευτική».
Τον ισχυρισμό ότι ο λαός εγκρίνει την κυβερνητική πολιτική επανέλαβε και ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, μιλώντας στον ρ/σ «Alpha». Προβάλλοντας την επιθυμία τους για πραγματικότητα υποστήριξε πως «ο ελληνικός λαός έχοντας γνώση της κατάστασης και της προηγούμενης περιόδου θα συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια για να περάσουμε τον κάβο μέχρι το τέλος της χρονιάς».
Στο φόντο πιέσεων μονοπωλιακών ομίλων και ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων να «κλείσουν» τα εκκρεμή ζητήματα, με τρόπο που ν' ανοίγει διάπλατα μια σειρά πεδία για την κερδοφορία τους, έγινε την Παρασκευή 30/10 στην Αθήνα ο τελευταίος γύρος συνομιλιών για «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, υπό τον πολιτικό διευθυντή, πρέσβη Π. Μαυροειδή και την ομόλογό του πρέσβη, Ελ. Κουζμάνοβσκα, στη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών στα Σκόπια, στις 24 Ιούνη.
Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, «οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Τα ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων, το διμερή διάλογο σχετικά με θέματα της ΕΕ, τη συνεργασία στο πλαίσιο των Προγραμμάτων IPA II (σ.σ. ευρωενωσιακό πρόγραμμα «προενταξιακής» οικονομικής και τεχνικής βοήθειας για την προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων) και Taiex (σ.σ. ευρωενωσιακό πρόγραμμα για χώρες που διατηρούν «εταιρικές» σχέσεις με την ΕΕ, ώστε να αφομοιώσουν και εφαρμόσουν το ευρωενωσιακό δίκαιο) και των προγραμμάτων αδελφοποιήσεων, την πανεπιστημιακή συνεργασία, τη συνδεσιμότητα, καθώς και τη διαχείριση των συνόρων, τη μετανάστευση, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος».
Ο όρος «συνδεσιμότητα» αντανακλά τις προσπάθειες της ελληνικής αστικής τάξης να πιέσει για προώθηση συμφερόντων της σε ό,τι η ίδια θεωρεί ως βαλκανική «ενδοχώρα», προβάλλοντας την Ελλάδα ως εν δυνάμει κόμβο δικτύων μεταφοράς, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, που θα απλώνονται πέρα από τα βόρεια σύνορά της, εξασφαλίζοντας έτσι π.χ. την παροχή καυσίμου και την περιλάλητη «ενεργειακή ασφάλεια» σε όσα μονοπώλια των γειτονικών μας χωρών προχωρήσουν σε «κομπρεμί» μαζί της.
Σημειωτέον, αυτά μεθοδεύονται ενώ εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ π.χ. ΗΠΑ - Γερμανίας, ακριβώς για το στήσιμο και τον έλεγχο αγωγών καυσίμων στην περιοχή. Η Γερμανία σπεύδει να κάνει τις δικές της Συνόδους για τα Δυτικά Βαλκάνια, επιχειρώντας να δεσμεύσει χώρες στη δική της σφαίρα επιρροής, χωρίς μάλιστα να προσκαλεί στις τέτοιες Συνόδους την Ελλάδα. Οι δε ΗΠΑ στήνουν σειρά τριμερών συναντήσεων με Ελλάδα και Βουλγαρία, με κεντρικό άξονα τις συνεννοήσεις περί τα Ενεργειακά.
Σε κάθε περίπτωση, Μαυροειδής και Κουζμάνοβσκα αποφάσισαν ο επόμενος γύρος των συνομιλιών για την οικοδόμηση «Μέτρων Εμπιστοσύνης» να πραγματοποιηθεί στα Σκόπια μέχρι το τέλος του έτους. Συμφωνήθηκε, επίσης, ο πρώτος γύρος «πολιτικών διαβουλεύσεων» μεταξύ των δύο υπουργείων να λάβει χώρα στα Σκόπια.
Την επιμήκυνση του χρόνου για τον προσυνεδριακό διάλογο και τη μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου του Ποταμιού στις 26 - 28/2/2016, αντί στις 4 - 6/12/2015, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά, αποφάσισε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του κόμματος.
Ως εξήγηση της χρονικής μετάθεσης επισήμως λέγεται ότι «ο προσυνεδριακός διάλογος που αναπτύσσεται με μεγάλη συμμετοχή σε όλη τη χώρα ανέδειξε ότι υπάρχει πλήθος συμπολιτών μας που θέλουν να ενεργοποιηθούν και να προσφέρουν τη γνώση τους και τον χρόνο τους για να προχωρήσουμε δυναμικά στις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα (...) Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε να δώσουμε χρόνο για μια ουσιαστική, οργανωμένη συζήτηση».
Ο ίδιος ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου βρέθηκε για προσυνεδριακή συνάντησή τους, σκιαγράφησε τα ανοίγματα που επιχειρούν να κάνουν σε ευρύτερα ακροατήρια, σκιαγραφώντας την προσπάθεια να παίξουν σημαντικότερο ρόλο στις παραπέρα εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό: «Συζητάμε για το νέο Ποτάμι, καθώς μας ενδιαφέρει την επόμενη μάχη να την δώσουμε από πολύ καλύτερη θέση με νέους ανθρώπους, με νέα μυαλά δηλαδή, που θα έχουν προστεθεί στο Κίνημά μας (...) Ο δικός μας διάλογος με την κοινωνία γίνεται για να προσθέσουμε δυνάμεις στο Ποτάμι. Φιλελεύθερες δυνάμεις, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, ανθρώπους που πιστεύουν στη μεταρρύθμιση, νεωτεριστές, προοδευτικούς».
Συνεχίζονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης να πετύχει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας». Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η πρεμούρα της να καταστήσει τη χώρα «διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο» για τις Ενοπλες Δυνάμεις άλλων κρατών.
Σε αυτήν τη βάση, την Παρασκευή 30/10 πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη η τελετή αποφοίτησης 32 αξιωματικών και υπαξιωματικών Πυροβολικού του Κατάρ, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στο Προκεχωρημένο Σχολείο Υπηρέτησης Πυροβόλου. Η δε εκπαίδευση του προσωπικού του Οπλου των Τεθωρακισμένων του Κατάρ συνεχίζεται και θα περατωθεί στις 18/12.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα. Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, «στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των σχέσεων συνεργασίας των δύο χωρών και ανταλλαγή προτάσεων για επέκταση της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας», τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία και η στρατιωτική εκπαίδευση.