Πρόκειται για έναν αγώνα, που αφορά όλους, τονίζει, στη διακήρυξή της, η Επιτροπή Αγώνα Λάρισας
ΚΥΡΙΚΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ |
Από κινητοποίηση για το ασφαλιστικό στη Λάρισα |
Στη συνέντευξη επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση, με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων εκείνων που επικαλούνται το μονόδρομο της ΟΝΕ, ετοιμάζεται να δώσει καταλυτικό χτύπημα σε ό,τι απέμεινε από το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και να το αντικαταστήσει με ένα απάνθρωπο σύστημα, που θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Και υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα συμμετοχής των λαϊκών στρωμάτων της Λάρισας στο συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 14 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Στη διακήρυξη της Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, που παρουσιάστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, επισημαίνεται, μεταξύ των άλλων: «Η Επιτροπή Αγώνα, λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας του θέματος της Κοινωνικής Ασφάλισης και του χαρακτήρα της επίθεσης από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις του κεφαλαίου, αντιλαμβάνεται ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας αυτός απαιτείται η πιο πλατιά συσπείρωση. Απαιτείται η συστράτευση και η κοινή αγωνιστική δράση με τους αγρότες και τους μικρομεσαίους. Επιβάλλεται ο συντονισμός με συνδικαλιστικά στελέχη, που είναι διατεθειμένα να πορευτούν από κοινού στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Η Επιτροπή Αγώνα είναι ανοιχτή, παίρνει πρωτοβουλίες και πρωτοστατεί για την οργάνωση και ανάπτυξη του αγώνα και, ταυτόχρονα, σε συμμαχία και κοινή δράση με άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις και οργανώσεις, θα παρεμποδίσει την κυβέρνηση, θα ξεσκεπάζει τον ψευτοδιάλογο που ετοιμάζουν. Θα προωθεί και θα στηρίζει μορφές πάλης, που θα αντιστοιχούν στη σφοδρότητα της επίθεσης και στην οξύτητα της αντιπαράθεσης για να συμβάλει στην κλιμάκωση της πάλης.
Για την ανάπτυξη της κοινής δράσης απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης, δεν αποτελεί όρο η αποδοχή των θέσεών μας στο σύνολό τους. Βάση συσπείρωσης για την ανάπτυξη της κοινής δράσης αποτελεί η αντίθεση στα αντεργατικά μέτρα και στις μεθόδους παγίδευσης των εργαζομένων, όπως είναι ο κοινωνικός διάλογος».
Σε κατάσταση ετοιμότητας και επαγρύπνησης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο χώρο εργασίας τους, αλλά και για την αγωνιστική τους συμμετοχή στον αγώνα αντίστασης στις προσπάθειες της κυβέρνησης για καταπάτηση βασικών ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων, που άμεσο στόχο έχει να δοθεί ένα δυνατό μήνυμα με το συλλαλητήριο που οργανώνει στις 13 του Μάρτη η Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό.
Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από τους Κώστα Μωυσίδη και Θεόδωρο Κυριακίδη, επισκέφτηκε χτες το χώρο της ΔΕΘ και είχε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, σε φιλικό κλίμα με συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους του χώρου. Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι κίνδυνοι που απειλούν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και η αναγκαιότητα συσπείρωσης και κινητοποίησης των εργαζόμενων, που σοβαρό βήμα σ' αυτήν την κατεύθυνση θα αποτελέσει το πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Μάρτη.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, μετά την ομιλία του Κώστα Μωυσίδη στους εργαζόμενους, εκφράστηκε από πολλούς η ανάγκη συμμετοχής στο συλλαλητήριο και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΘ εξάλλου εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις αρνητικές, όπως τις χαρακτήρισαν, εξελίξεις στον εθνικό εκθεσιακό φορέα που διαγράφονται με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια από μέρους της κυβέρνησης για την πώληση, σε πρώτο στάδιο, του 30% των μετοχών του σε ιδιώτες, κατά προτίμηση ξένους. Μετά την αποτυχία και του δεύτερου διαγωνισμού για την πώληση των μετοχών της ΔΕΘ και την εμμονή της κυβέρνησης στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται από την πολιτική αυτή μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ενωμένο, συντονισμένο αγώνα. Δίνουν την υπόσχεση ότι η παρουσία τους στο συλλαλητήριο στις 13 Μάρτη θα είναι μαζική.
Περιοδείες εξάλλου για το θέμα του συλλαλητηρίου πραγματοποίησε χτες σε εργοστάσια μετάλλου της βιομηχανικής περιοχής Θεσσαλονίκης και στην ΕΛΒΟ, κλιμάκιο της Επιτροπής Αγώνα, με επικεφαλής τον Παύλο Αρβανιτίδη. Το κλιμάκιο μοίρασε το υλικό της Επιτροπής για την κοινωνική ασφάλιση και το συλλαλητήριο και συζήτησε με τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες αυτές τα θέματα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του εργατικού και του μαζικού λαϊκού κινήματος.
Σε όλους τους χώρους οι εργαζόμενοι φαίνονται βαθιά προβληματισμένοι και πέρα από την αγανάκτηση, που εξέφραζαν και προηγούμενα, βλέπουν πως όλα θα κριθούν από το βαθμό της δικής τους συμμετοχής στους αγώνες που αναπόφευκτα θα αναπτυχθούν.
Στις 14 Μάρτη συλλαλητήριο στην Καλαμάτα, αποφάσισε η νεοσύστατη Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση
Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης συγκρότησαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων στην Καλαμάτα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών για κοινό συντονισμό και οργάνωση της αγωνιστικής δράσης ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.
H Επιτροπή Αγώνα συγκροτήθηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων και φορέων στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και την απαρτίζουν προς το παρόν τα εξής 14 μέλη: Γιάννης Λυριτζής, πρόεδρος του σωματείου Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Καλαμάτας και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Ηλίας Φωτόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων, Γιάννης Κολοκοτρώνης, συνδικαλιστής στον ΟΣΕ. Θεόδωρος Μπαζίγος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, Νίκος Κισκήρας, μέλος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων, Αγγελος Πετιχαβάς, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελαιοχρωματιστών και Κοσμηματογράφων, Μαρία Διαμαντάκη, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Πέτρος Πουρναράς, συνδικαλιστής στην Εθνική Τράπεζα, Αγγελος Σκαφιδάς, τραπεζοϋπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδας, Τάσος Νιάρχος, Εκπαιδευτικός συνδικαλιστής στην ΕΛΜΕ, Θανάσης Μπούντης, μέλος του ΔΣ των συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ, Φώτης Φωτόπουλος, δάσκαλος, Γιάννης Χιώτης, πρόεδρος του σωματείου επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, Νίκος Θεοφιλόπουλος, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη ΔΕΗ Καλαμάτας.
Στην προχτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου, στις 14 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, κατά της κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης που επιχειρεί η κυβέρνηση. Οι στόχοι της Επιτροπής Αγώνα και το πρόγραμμα δράσης της μεταξύ των άλλων είναι:
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο διοργανώνει λαϊκό γλέντι, σήμερα, Σάββατο 3 του Μάρτη, στο κέντρο «Κοκκινιώτισσα» (Νίκαια) με ζωντανό λαϊκό πρόγραμμα. Η τιμή συμμετοχής είναι 7.000 δρχ. το άτομο και περιλαμβάνει το φαγητό και το κρασί. Πληροφορίες για συμμετοχή στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ 3301.842, 3301.847 και 3833.786.
Τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 14 του Μάρτη αποφάσισε σε συνεδρίασή της την περασμένη Πέμπτη η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρατος Αθήνας. Στη ΓΣ αποφασίστηκε ακόμα να ενταθεί η προσπάθεια ενημέρωσης με την αξιοποίηση της ανακοίνωση της «Επιτροπής Αγώνα» τις επόμενες ημέρες.
Ηδη, συνδικαλιστές του Συνδικάτου έχουν περιοδεύσει στα εργοστάσια «ELITE», «Λεμονής», «Δουμάς», «Δανός», «Ιωάννου», «Ρομέο», «Καζάκος», «SEX FORM», «Τριούμφ», «Αλμπα», «BARCO», «Covanto», «Μαλλέρος» και έχουν μαζέψει 700 υπογραφές εργαζομένων σε υπόμνημα. Οπως επισημαίνει άλλωστε σε σχετική ανακοίνωση το Συνδικάτο «αποφασιστικά δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν εξουσιοδοτούμε κανένα να παζαρέψει τις κατακτήσεις μας. Θα μας βρουν μπροστά τους αποφασισμένους».
Η δημιουργία επιτροπής για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, αποφασίστηκε την περασμένη Τετάρτη σε σύσκεψη που έγινε στην Μύρινα Λήμνου, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Λήμνου του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης και του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ. Στην επιτροπή, θα μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα σωματεία και συλλόγους των εργαζομένων, αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού.
Στη σύσκεψη, εκτός από τη συγκρότηση επιτροπής αποφασίστηκε και η διοργάνωση συγκέντρωσης στα τέλη του Μάρτη για το ασφαλιστικό, καθώς και η διακίνηση υπομνήματος για συλλογή υπογραφών ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία πήραν μέρος σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συζητήθηκαν τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι από τη διαφαινόμενη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης, διαπιστώθηκε η ανάγκη για ενωμένη αντίδραση των εργαζομένων στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και για την υπεράσπιση και διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
Τέλος, αποφασίστηκε η επιτροπή που συγκροτήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση διάφορων μορφών κινητοποιήσεων σχετικά με το πρόβλημα των συγκοινωνιών (ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) της Λήμνου που οξύνεται καθημερινά.