ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δωρεάν εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους

Ανακοίνωση με αφορμή τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε ορισμένα εμβόλια

Επάρκεια εμβολίων και ένταξη των νέων εμβολίων στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών δωρεάν για όλα τα παιδιά ζητά η ΟΓΕ
Επάρκεια εμβολίων και ένταξη των νέων εμβολίων στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών δωρεάν για όλα τα παιδιά ζητά η ΟΓΕ
Επάρκεια εμβολίων, ένταξη των νέων εμβολίων στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, δωρεάν για όλα τα παιδιά, ζητά η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με αφορμή τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε ορισμένα εμβόλια.

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ σημειώνει: «Καταλαβαίνουμε την αυξημένη ανησυχία και προβληματισμό που έχουν προκαλέσει στα νέα ζευγάρια, συνολικά στις λαϊκές οικογένειες, οι ελλείψεις ορισμένων εμβολίων για αναμνηστικές δόσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι εμβολιασμοί των παιδιών. Παρ' ότι τα παιδιά μπορούν να εμβολιαστούν με άλλη δόση εμβολίου και υπάρχει μια ελαστικότητα στο χρόνο του εμβολιασμού, οι νέες μητέρες, οι νέες γυναίκες πρέπει να επαγρυπνούμε.

Οσο τα εμβόλια - όπως και το φάρμακο - αποτελούν ιδιοκτησία των φαρμακευτικών ομίλων, όσο η παραγωγή και η διάθεσή τους εξαρτάται από την εξασφάλιση της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχάνων, τόσο θα υπάρχει κίνδυνος για την έλλειψη και τον έγκαιρο ανεφοδιασμό τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, ιδίως των βρεφών και των νηπίων και γενικότερα της δημόσιας υγείας για όλο τον πληθυσμό».

Η ΟΓΕ επισημαίνει πως οι ελλείψεις των εμβολίων δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στον τομέα της Υγείας για τις λαϊκές οικογένειες, αλλά προστίθενται στις περικοπές παροχών, τις πληρωμές και την έλλειψη υποδομών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη μείωση της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία και το Φάρμακο, δαπάνη στην οποία περιλαμβάνονται πλέον και τα εμβόλια, για το οποία μέχρι πρότινος υπήρχε ξεχωριστός προϋπολογισμός.

Η ΟΓΕ διεκδικεί για τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων:

  • Το κράτος να είναι υπεύθυνο για την προμήθεια, ποιότητα, επάρκεια και εφοδιασμό των δημόσιων υγειονομικών μονάδων με εμβόλια.
  • Οι εμβολιασμοί να γίνονται δωρεάν, αποκλειστικά από το δημόσιο σύστημα Υγείας σε όλα τα παιδιά και τους ενήλικες που ζουν στην Ελλάδα. Να ενταχθούν νέα εμβόλια, όπως αυτό κατά της μηνιγγίτιδας β' στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Να υπάρχει επαρκής, χωροταξικά διαρθρωμένη και καλά στελεχωμένη υποδομή στην ΠΦΥ μέχρι και το τελευταίο χωριό, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση. Να λειτουργούν κινητές μονάδες πλήρως στελεχωμένες για εμβολιασμούς μεταναστών και προσφύγων.
  • Να υπάρχει με κρατική ευθύνη αναλυτική κεντρική καταγραφή αλλά και αποκεντρωμένη ανά δήμο και δημόσιο εμβολιαστικό κέντρο, ώστε να μπορεί να γίνεται ο έλεγχος, αλλά και η ειδοποίηση σε όποια παιδιά καθυστερούν ή χρειάζεται να κάνουν την αναμνηστική δόση.
  • Κρατικές καμπάνιες για γονείς και στα σχολεία για όλο το μαθητικό πληθυσμό, ώστε να ενημερώνονται ολοκληρωμένα για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, να παρακολουθούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να ειδοποιούν το κέντρο για όποιες παρενέργειες, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και σωστά και να καταγράφονται τα περιστατικά.
  • Να καταγράφονται σε βιβλιάρια υγείας οι εμβολιασμοί και ό,τι άλλο χρειάζεται κάθε παιδί, έφηβος ή και ενήλικας.
  • Η έρευνα να διενεργείται από δημόσια ιδρύματα, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και να χρηματοδοτείται από το κράτος.
Κινητοποιήσεις για την Υγεία σε διάφορες πόλεις

Το γιγαντοπανό που ανάρτησε το ΠΑΜΕ στη Δράμα
Το γιγαντοπανό που ανάρτησε το ΠΑΜΕ στη Δράμα
Μαζική κινητοποίηση για την Υγεία έγινε χτες το πρωί στη Δράμα, με πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων του νομού. Σημαντική ήταν η παρουσία εργαζομένων από το νοσοκομείο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που συμμετείχαν στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Στάση εργασίας είχε προκηρύξει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Δράμας. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν παλμό στην κινητοποίηση, ενώ από το πρωί είχαν αναρτήσει και γιγαντοπανό.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, του Ιατρικού Συλλόγου, του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Δράμας, του ΕΚΑΒ, του Συλλόγου Καρκινοπαθών, κ.ά. Επίσης, χαιρέτισαν εκπρόσωποι της Γραμματείας Δράμας του ΠΑΜΕ, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και του Συλλόγου Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ). Ανέδειξαν την ανάγκη για ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα που θα παλεύει για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με σύγχρονες παροχές για όλο το λαό χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση έξω από τα γραφεία των ΥΠΕ στην Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μαζική εξόρμηση, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο και το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας, με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και τις επιπτώσεις σε εργαζόμενους και χρήστες των υπηρεσιών Υγείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Υγείας.

Τέλος, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην αντιπεριφέρεια Πιερίας πραγματοποίησε η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης, όπου ανέδειξε τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας (νοσοκομείο Κατερίνης, ΠΕΔΥ, ΚΥ).

Μπάζει νερά η Ψυχιατρική Κλινική Σερρών

Την άμεση αποκατάσταση της βλάβης στη στέγη της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Σερρών, που έχει σαν αποτέλεσμα μετά από κάθε βροχή να γεμίζουν με νερό τμήματα της Κλινικής, απαιτεί η Γραμματεία Υγείας του ΠΑΜΕ στο νομό. Οπως καταγγέλλει, η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, τόσο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς όσο και για το προσωπικό της Ψυχιατρικής Κλινικής και θα επιδεινωθεί αν δε δοθεί άμεσα λύση. Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς ο τομέας της συντήρησης εκχωρείται σταδιακά σε ιδιώτες, αφού δε γίνονται πλέον προσλήψεις στην τεχνική υπηρεσία και η συντήρηση γίνεται από ιδιώτες όποτε προκύψει πρόβλημα και εφόσον το νοσοκομείο έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει το κόστος. Το ΠΑΜΕ Υγείας Σερρών καλεί το λαό σε κινητοποίηση ενάντια στην υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας.

Περισσότερες απολύσεις και ευελιξία

Περισσότερες απολύσεις απ' ό,τι προσλήψεις μισθωτών καταγράφονται για τρίτο κατά σειρά μήνα (Ιούλης - Σεπτέμβρης), σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τις ροές της μισθωτής απασχόλησης στη χώρα μας. Ετσι, το μήνα Σεπτέμβρη έγιναν 13.003 περισσότερες απολύσεις απ' ό,τι προσλήψεις. Υπάρχουν ακόμα 535 περισσότερες απολύσεις από τις δηλώσεις των επιχειρήσεων που καταχωρούνται χειρόγραφα, ανεβάζοντας τον πραγματικό αριθμό των απωλειών για το μήνα Σεπτέμβρη σε 13.538 θέσεις μισθωτής εργασίας. Συνολικά, έγιναν 188.957 απολύσεις και 175.954 προσλήψεις. Δηλαδή, σε σχέση με τον αντίστοιχο Σεπτέμβρη του 2014 είχαμε 9.913 περισσότερες προσλήψεις και ταυτόχρονα 18.956 περισσότερες απολύσεις. Παράλληλα συνεχίζεται η επέκταση των ευέλικτων και προσωρινών μορφών απασχόλησης καθώς τον προηγούμενο μήνα λιγότερες από 4 στις 10 συμβάσεις ήταν πλήρους απασχόλησης. Συγκεκριμένα, το 46,91% των νέων συμβάσεων ήταν μερικής απασχόλησης, το 14,94% ήταν εκ περιτροπής εργασία και μόλις το 38,15% των συμβάσεων ήταν πλήρους απασχόλησης.

Απέλυσαν εργαζόμενη στα «πεντάμηνα»

Η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την άδικη, παράνομη και εκδικητική απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ - Οικολόγοι) να απολύσει εργαζόμενη στα 5μηνα με τα ψευδή προσχήματα της άρνησης εκτέλεσης εργασίας και της απρεπούς συμπεριφοράς. Επίσης, καταγγέλλει τη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που στάθηκε αρωγός στο Δήμο, καθώς η Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς εμφανίστηκε να στηρίζει την απόλυση της εργαζόμενης στα 5μηνα, ενώ η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου των ΟΤΑ Κοζάνης δεν πήρε θέση για το γεγονός. Αυτήν την περίοδο, πάνω από 150 άτομα κοινωφελούς εργασίας (πεντάμηνα) καλύπτουν θέσεις μόνιμου προσωπικού στο δήμο. Η καλή λειτουργία των παιδικών σταθμών και όχι μόνο, δεν μπορεί να παρασχεθεί όταν υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις.

Εκλεισε το ΕΚΑΒ στη Ζάκυνθο

Το κλείσιμο του ΕΚΑΒ στο νησί καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, σημειώνοντας και με αυτή την αφορμή τις «ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό στο νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Ζακύνθου. Ελλείψεις που τις πληρώνουμε με τη ζωή μας οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες του νησιού, αφού πρόκειται για το σύστημα Υγείας που υποτίθεται καλύπτει το κράτος "δημόσια και δωρεάν».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ