ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών προσφύγων στο Αιγαίο

Συνολικά 17 οι νεκροί μέσα σε 3 μέρες

Eurokinissi

Δεν έχει τελειωμό η τραγωδία των προσφύγων στο Αιγαίο, αφού μέσα σε τρεις μέρες έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και συγκεκριμένα ένα βρέφος, ένα αγοράκι επτά χρόνων, ένας 16χρονος και δύο γυναίκες. Ο θάνατος του επτάχρονου αγοριού στο Φαρμακονήσι επήλθε όταν έπεσε από το σκάφος που επέβαιναν πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και οι γονείς του, και το ανέσυραν αναίσθητο πριν αποβιβαστούν σε νησίδα όπου εντοπίστηκαν.

Στο Καστελόριζο, οι λιμενικές αρχές ενημερώθηκαν ότι ιστιοπλοϊκό με αμερικάνικη σημαία που έφτασε στο λιμάνι το πρωί, είχε διασώσει δυο ώρες νωρίτερα 11 πρόσφυγες, ανασύροντας ωστόσο νεκρό ένα βρέφος. Οι πρόσφυγες ενημέρωσαν τις αρχές ότι αγνοούνται ακόμη 4 άτομα, εκ των οποίων 2 γυναίκες, 1 αγόρι και ένας άνδρας. Αμέσως, πλωτό του Λιμενικού ξεκίνησε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή, ανασύροντας τελικά 3 σορούς, εκ των οποίων 2 γυναίκες και ενός αγοριού, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον άνδρα που αγνοείται. Οι σοροί των 4 νεκρών μεταφέρθηκαν με πλωτό του Λιμενικού στη Ρόδο.

Συνολικά 2.561 πρόσφυγες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα, αλλά και από ένα ιδιωτικό ιστιοπλοϊκό σκάφος, σε 69 περιστατικά, στις θαλάσσιες περιοχές των Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου, Καλολίμνου, Κω και Μεγίστης, από τις 07.30 της περασμένης Παρασκευής έως και χτες στις 07.30.

Τέλος, 12 μετανάστες πνίγηκαν όταν το σκάφος που τούς μετέφερε ναυάγησε στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ επιχειρούσαν να φθάσουν στην Ελλάδα. Η τουρκική ακτοφυλακή ανέσυρε τα πτώματα από ένα ξύλινο σκάφος που είχε ξεκινήσει από το Αϊβαλί με προορισμό τη Λέσβο.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Χιλιάδες ξεριζωμένοι μπλοκαρισμένοι στα Βαλκάνια

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, η εθνικιστική κυβέρνηση της οποίας έχει κλείσει τα σύνορα. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κάνει λόγο για γύρω στους 10.000 ανθρώπους, πολλές γυναίκες και παιδιά που προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και χώρες της Αφρικής. Οι ξεριζωμένοι αυτοί άνθρωποι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και τη φτώχεια και την ανέχεια, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν περάσει στα Βαλκάνια από την Τουρκία, πέρασαν τη νύχτα της Κυριακής υπό πολύ δύσκολες συνθήκες με βροχή και κρύο, με ελάχιστες υποδομές με ελάχιστη τροφή, νερό και κουβέρντες. Χτες επιτράπηκε με το σταγονόμετρο η διέλευση μερικών χιλιάδων, προς τη Σλοβενία και την Κροατία. Ωστόσο, τόσο το σφράγισμα των συνόρων από την Ουγγαρία από το Σάββατο, όσο και ο περιορισμός στην είσοδο από την Σλοβενία, την Κροατία και την Αυστρία, που επικαλούνται υπερπλήρη κέντρα υποδοχής, συντείνουν στο να συνεχίζεται η οδύσσεια αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων που επιδιώκουν να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Επίσης, στη Βόρεια Γαλλία, κοντά στο Καλέ και το πέρασμα της Μάγχης, στο Eurotunel, που τη συνδέει με τη Βρετανία έχει συρρεύσει μεγάλος αριθμός μεταναστών, οι περισσότεροι από την Αφρική, και οι αρχές προχωρούσαν χτες σε διακοπές της κυκλοφορίας για να καταστείλουν προσπάθειες των μεταναστών να κινηθούν είτε στη σιδηροδρομική γραμμή είτε στον αυτοκινητόδρομο.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από τις αρχές του 2015 οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φτάσει στην Ευρώπη είναι 615.895 μέσω θάλασσας (οι 475.499 από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, 137.500 από τη Λιβύη και την Τυνησία στην Ιταλία, 2.797 από το Μαρόκο στην Ισπανία και 99 από την Λιβύη στη Μάλτα). Πρόκειται βεβαίως για την επίσημη καταγραφή, ενώ οι πραγματικοί αριθμοί εκτιμάται ότι είναι ακόμα μεγαλύτεροι, ενώ πάνω από 3.500 υπολογίζονται οι πνιγμένοι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Μαθητική κινητοποίηση στην Καλαμάτα

Μαθητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στην πόλη της Καλαμάτας. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από 15μελή και 5μελή σχολείων της πόλης. Οι μαθητές της Καλαμάτας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τον προηγούμενο μήνα για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε καθηγητές, βιβλία καθώς και για τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές.

Το αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε στις 8 το βράδυ, στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τους μαθητές να φωνάζουν συνθήματα όπως «Η νέα γενιά έχει ιδανικά ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», «Θέλουμε βιβλία, καθηγητές, σχολεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή» κ.ά. Η πορεία κατέληξε στο Δημαρχείο, όπου ακολούθησε μουσική διαμαρτυρία.

Εκεί, μέσα από τις ομιλίες των εκπροσώπων των σχολείων τονίστηκε ότι οι μαθητές θα συνεχίσουν και την επόμενη βδομάδα με νέες πολύμορφες δράσεις μέσα και έξω από τα σχολεία και με συντονισμό με μαθητές σχολείων πανελλαδικά, ώστε να προχωρήσουν σε νέα μεγάλα αγωνιστικά ραντεβού στις 2 Νοέμβρη.

Εκδήλωση για την Ειδική Αγωγή

Σήμερα Τρίτη, στο Βόλο, η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών και Πανεπιστημίου του ΚΚΕ, μαζί με τις ΟΒ των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνουν εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ειδική Αγωγή.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου ΠΑΡΚ και θα μιλήσει η Αγγελική Γκούσκου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επιτροπή Αλληλεγγύης στην Ειδομένη του Κιλκίς

Είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη του Κιλκίς διένειμε το πρωί της Κυριακής η Επιτροπή Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. Στην αποστολή αλληλεγγύης συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νεολαίοι και γυναίκες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ από τη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία και το Κιλκίς. Εφτασαν στην Ειδομένη με τρία λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα και από εκεί, με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα, κατευθύνθηκαν μέχρι τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όπου γίνεται η άφιξη, ο έλεγχος και η αναχώρηση των προσφύγων για τη Γευγελή της ΠΓΔΜ. Στην αποστολή συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Η αποστολή διένειμε τρόφιμα, παιδικές πάνες, ρούχα και παιχνίδια. Μάλιστα, πολλά από τα παιχνίδια είναι χειροποίητα, φτιαγμένα από παιδιά σχολείων της Θεσσαλονίκης, τα οποία απευθύνονταν και με χειρόγραφα μηνύματα προς τα προσφυγόπουλα, με τα οποία τα παροτρύνουν να κάνουν κουράγιο και να μη φοβούνται.

Στους πρόσφυγες απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στα αραβικά εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης και έγινε αποδεκτός με χειροκροτήματα, συνθήματα και τραγούδια από τους πρόσφυγες. Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Είμαστε αδέλφια σου και σου εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, ανεξαρτήτως χώρας, θρησκείας ή φυλής. Είμαστε αδέλφια, γιατί υποφέρουμε μαζί από τους πολέμους, τη φτώχεια, την ανεργία, την εκμετάλλευση του κεφαλαίου».

Εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης (μέλος της ΟΓΕ) καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς σε εκδήλωση - συζήτηση για τις ελλείψεις στα σχολεία, την πρόληψη και την υγεία των παιδιών, αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61).

ΑΙΓΑΙΟ
Ανοιχτό το ζήτημα των κοινών περιπολιών

Το ζήτημα των κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των διακινητών, ζήτημα που προωθεί το γνωστό ιμπεριαλιστικό σχέδιο για τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο, επανέφερε χτες ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στ. Ζάιμπερτ, απαντώντας στο δημοσιογράφου του MEGA, Π. Βαλασόπουλο. Είπε χαρακτηριστικά:

«Θεωρούμε ότι είναι ευρωπαϊκή απόφαση πως πρέπει να μπει τάξη στο ανεξέλεγκτο έργο των διακινητών στο Αιγαίο, να υπάρξει έλεγχος και νόμιμη μετανάστευση. Ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν μπορώ να κρίνω τις διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας, είναι ευρωπαϊκή πεποίθηση πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία προς το συμφέρον της Ευρώπης και της Γερμανίας, να υπάρξει έλεγχος των διακινητών και μια ελεγχόμενη, δομημένη μετανάστευση». Το ζήτημα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαψεύδει, υπάρχει και στο σχέδιο κοινής δράσης ΕΕ - Τουρκίας που έχει συμφωνηθεί και προβλέπει: «Περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας παρακολούθησης της τουρκικής ακτοφυλακής, ιδίως με την αναβάθμιση του εξοπλισμού επιτήρησής της, αυξάνοντας τις περιπολίες και τις ικανότητες έρευνας και διάσωσης, μεταξύ άλλων μέσω της εντατικοποίησης της συνεργασίας με τα κράτη - μέλη της ΕΕ», επίσης χαιρετίζεται ο διορισμός Τούρκου αξιωματικού συνδέσμου στον Frontex, το μηχανισμό φύλαξης συνόρων της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ