ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφάσεις για ενισχυμένη καταστολή μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα

Και αναφορά σε «σημαντικές δράσεις» για «βελτίωση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων», που παραπέμπονται σε περαιτέρω συζήτηση...

Από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας που πραγματοποιήθηκε προχθές Πέμπτη

Eurokinissi

Από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας που πραγματοποιήθηκε προχθές Πέμπτη
Την προσήλωσή του στη διαχείριση των προσφύγων σύμφωνα με τις ανάγκες των ευρωενωσιακών μονοπωλίων επιβεβαίωσε την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο). Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαίωσε τις ειλημμένες αποφάσεις της ΕΕ για υποδοχή τόσων μεταναστών και προσφύγων όσων χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι ως φτηνό εργατικό δυναμικό και καταστολή των υπολοίπων στα σύνορα, στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην ΕΕ, με ανάληψη μεγαλύτερης δράσης από τη Frontex, στην οποία παραχωρούνται επιπλέον αρμοδιότητες. Στα «Συμπεράσματα» της Συνόδου, διακηρύσσεται ότι στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξει συνεργασία με άλλες χώρες, κύρια με την Τουρκία, για την οποία καταγράφονται στο κείμενο και συγκεκριμένα «ανταλλάγματα».

Παζάρια και «ανταλλάγματα» για την Τουρκία

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος», απονέμοντας εύσημα στην Κομισιόν για τη συμφωνία που πέτυχε στο εν λόγω «Σχέδιο δράσης με την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα αυξημένη χρηματοδότηση (πληροφορίες μιλούν για ποσά ως 3 δισ. ευρώ), αλλά και επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες. «Η επιτάχυνση της διαδικασίας δε σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες», ανέφερε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Από την πλευρά του, ο Ντ. Τουσκ υπογράμμισε πως θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και των «ανταλλαγμάτων».

«Δε θα υπογράψουμε μια συμφωνία επανεισδοχής, προτού εξασφαλίσουμε πρόοδο στο θέμα των θεωρήσεων διαβατηρίου στο χώρο Σένγκεν», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Α. Νταβούτογλου.

Ενισχύεται η Frontex για καταστολή στα σύνορα

Σε ό,τι αφορά στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για καθιέρωση ενός «ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων», καλεί «να αξιοποιηθεί πλήρως η υφιστάμενη εντολή του Frontex, μεταξύ άλλων όσον αφορά στην αποστολή ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα», όπως και για τη δυνατότητά της να απελαύνει κατευθείαν απ' τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά.

«Σύμφωνα με την κατανομή αρμοδιοτήτων δυνάμει της Συνθήκης, με πλήρη σεβασμό στις εθνικές αρμοδιότητες των κρατών - μελών, να ενισχυθεί η εντολή του Frontex στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ανάπτυξη συστήματος Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, μεταξύ άλλων όσον αφορά την αποστολή ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αξιολογήσεις Σένγκεν ή οι αναλύσεις κινδύνου καταδεικνύουν την ανάγκη αποφασιστικής και άμεσης δράσης, σε συνεργασία με το ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος. Να αναπτυχθούν τεχνικές λύσεις με στόχο να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (...) να επιδοκιμαστεί η πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει σύντομα δέσμη μέτρων με σκοπό τη βελτίωση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στα «Συμπεράσματα».

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει ότι θα προωθηθεί η δημιουργία κι άλλων «κομβικών σημείων υποδοχής», για να «εξασφαλίζεται η ταυτοποίηση, η καταγραφή, η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και η υποδοχή αιτούντων διεθνή προστασία και άλλων μεταναστών και ταυτόχρονα να διασφαλίζονται η μετεγκατάσταση και η επιστροφή».

Δηλώνει, ακόμα, ότι θα επιταχυνθεί η εφαρμογή της Οδηγίας για την επιστροφή μεταναστών και προσφύγων μέσα και απ' την ενίσχυση της Frontex, ώστε να έχει το δικαίωμα να οργανώνει κοινές επιχειρήσεις επιστροφής με δική του πρωτοβουλία, αλλά και την παροχή ειδικών κινήτρων προς τις χώρες όπου θα «επιστρέφονται»...

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιπλέον, αποφάσισε να εξασφαλιστεί ουσιαστική και επιχειρησιακή συνέχεια στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με θέμα την οδό της Ανατολικής Μεσογείου - Δυτικών Βαλκανίων, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων, αλλά και να δρομολογηθούν απτά επιχειρησιακά μέτρα κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Αφρικής, εστιασμένα στην επαναπροώθηση και την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.

Τα «απτά επιχειρησιακά μέτρα», βέβαια, όπως και η «καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων», παραπέμπουν ευθέως στην ένταση του ανθρωποκυνηγητού στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, όσο και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της λυκοσυμμαχίας (όπως η ναυτική επιχείρηση EU NAVFOR MED στη Μεσόγειο), που αξιοποιούν το Μεταναστευτικό για την προώθηση συνολικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή.

Αλλα ζητήματα που συζητήθηκαν

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε, ακόμα, τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στη Συρία, καταλογίζοντας εκ νέου στο «καθεστώς Ασαντ» την κύρια ευθύνη «για τους 250.000 θανάτους που έχει προκαλέσει η σύγκρουση και για τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων». Συμφώνησε να επικεντρωθεί η ΕΕ στην καταπολέμηση τρομοκρατικών ομάδων, που αποτελούν πρώτης τάξεως πρόσχημα για επεμβάσεις κάθε είδους, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την «ανησυχία» του «για τις ρωσικές επιθέσεις κατά της συριακής αντιπολίτευσης και του άμαχου πληθυσμού καθώς και για τον κίνδυνο περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης».

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακοίνωση του ΟΗΕ και δηλώνει ότι η ΕΕ «θα προσφέρει ουσιαστική πολιτική και οικονομική στήριξη στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας, αμέσως μόλις αναλάβει τα καθήκοντά της».

Αλλα ζητήματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής ήταν η πορεία της συζήτησης σχετικά με την Εκθεση των Προέδρων για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, καθώς και το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία για παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ. Και τα δύο ζητήματα αναφέρεται ότι θα συζητηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη.

Νέες τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις

Συνεχίστηκαν και χτες οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο στον απόηχο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και των ευρωενωσιακών πιέσεων προς την ελληνική πλευρά για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, χτες 3 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 3 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 4 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

ΛΕΣΒΟΣ
Εγκαινίασαν το στρατόπεδο «υποδοχής» προσφύγων

Πάνω σε παλιές υποδομές, με ελλείψεις φιλοξενίας και χώρου, ξεκινά η λειτουργία του πρώτου «κέντρου διαλογής» («hot spot») στη Μόρια της Λέσβου. Το «hot spot» με τα συρματοπλέγματα είναι ένα κανονικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, παρά χώρος υποδοχής και περίθαλψης προσφύγων.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Ζ. Ασελμπορν, προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών και υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, του Δ. Αβραμόπουλου, επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Μετανάστευσης, και του Γ. Μουζάλα, αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να «πειστούν» να περάσουν από δακτυλοσκόπηση, καταγραφή και ταυτοποίηση, προκειμένου να γίνει η μετεγκατάστασή τους σε κάποια χώρα της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν 60.000 - 80.000 πρόσφυγες.

Ο Δ. Αβραμόπουλος επανειλημμένα έστειλε σαφές «μήνυμα» ότι όποιος πρόσφυγας ζητά προστασία υποχρεούται να ακολουθήσει τους κανόνες υποδοχής και μετεγκατάστασης, ενώ αντίστοιχα τόνισε πως και για να μπορέσει κάποιος να μένει νόμιμα στην ΕΕ, πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες...

Ο Ζ. Ασελμπορν, εξάλλου, είπε ότι 1.200 πρόσφυγες καταγράφονται κάθε μέρα από το κέντρο της Μόριας. Αυτή τη στιγμή εκεί υπάρχουν περίπου 10.000 πρόσφυγες απ' τη Συρία, ενώ στο κέντρο του νησιού υπάρχουν άνθρωποι από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Δεν «κλείνει» το ζήτημα των κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ κάθε άλλο παρά «κλείνουν» την αξίωση της ΕΕ, όπως αυτή εκφράστηκε δημόσια πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και από τον πρόεδρο της Κομισιόν, για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο.

Στα «Συμπεράσματα» της Συνόδου δεν υπάρχει σχετική αναφορά, ωστόσο ολόκληρο το κείμενο διαπνέεται από το πνεύμα της «ολοκληρωμένης διαχείρισης» των «ευρωπαϊκών συνόρων», αφετέρου σημειώνει ότι υπάρχουν σημαντικά ανοιχτά ζητήματα: «Υπάρχουν και άλλες σημαντικές δράσεις προτεραιότητας, που απαιτούν περαιτέρω συζητήσεις στα σχετικά φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων της Επιτροπής», αναφέρεται χαρακτηριστικά...

Ακόμα πιο ξεκάθαρο είναι το «Κοινό Σχέδιο Δράσης ΕΕ - Τουρκίας»: Σε αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η «περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας παρακολούθησης της τουρκικής ακτοφυλακής, ιδίως με την αναβάθμιση του εξοπλισμού επιτήρησής της, αυξάνοντας τις περιπολίες και τις ικανότητες έρευνας και διάσωσης, μεταξύ άλλων μέσω της εντατικοποίησης της συνεργασίας με τα κράτη - μέλη της ΕΕ», ενώ το κείμενο «χαιρετίζει τον διορισμό Τούρκου αξιωματικού συνδέσμου στη FRONTEX».

Για το ζήτημα αυτό, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η συνεργασία είναι απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ροές μεταναστών, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας. Αυτή ήταν η κοινή θέση όλων των μελών του Συμβουλίου (...) Η ενταξιακή διαδικασία έχει κάποιες αρχές. Αυτές οι αρχές και οι όροι πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο». Κατά τα λοιπά, διαμαρτυρήθηκε ότι η ΕΕ κινείται με «ρυθμούς χελώνας», αλλά παρ' όλα αυτά οι αποφάσεις της κινούνται... «σε σωστή κατεύθυνση»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ