ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
Σίγουρα κέρδη

Εγραψε η ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής», 28.9.2015: «Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του "Clinton Global Initiative" στη Νέα Υόρκη (...), τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός γιατί υπάρχει μια συμφωνία που ικανοποιεί τις δανειακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, αλλά επίσης ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας. "Ξέρω ότι θα έχουμε δυσκολίες, αλλά ξέρουμε ότι θα έχουμε και σύμμαχους" τόνισε ο πρωθυπουργός, για να σημειώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει στη στήριξη και των Ελληνοαμερικάνων στον τομέα των επενδύσεων. Ξέρω ότι θα έχουμε υποστήριξη από συμμαχίες, όπως με την Αμερική». Το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και μάλιστα στον τομέα των υδρογονανθράκων αλλά και αλλού, δεν είναι καινούριο. Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακντόνα συναντήθηκαν τον Αύγουστο με ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, με αντικείμενο τη βοήθεια στην κυβέρνηση της Ελλάδας για να βγει από την κρίση. Πρότειναν, δε, τη σύσταση ΣΔΙΤ, μια συνεργασία του αμερικανικού Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα. Αλλωστε, έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες με τα μνημόνια. Μισθοί πείνας, εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, εργοδοτικές εισφορές προς κατάργηση, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις, ενώ ετοιμάζονται απελευθέρωση απολύσεων και νέα τεράστια εμπόδια στο κίνημα. Τους εξασφαλίζει, λοιπόν, σίγουρα κέρδη.

Ενα ποτήρι σάκε

Χιούμορ με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προσπάθησε να κάνει ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, στη χτεσινή συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό, λέγοντας μία - κατά τη γνώμη του - «χαριτωμένη» ιστορία: Στην Ιαπωνία, σε κάθε άνθρωπο που έκλεινε τα 100 χρόνια, έδιναν ένα ασημένιο ποτήρι για σάκε (σ.σ. αλκοολούχο ποτό που παράγεται και καταναλώνεται εκεί). Αυτή η συνήθεια καταργήθηκε, γιατί πλέον είναι πολλοί εκείνοι που ζουν πάνω από 100 χρόνια!

Τέτοιες «σοφίες» θα επικαλεστεί και η «Επιτροπή σοφών» για να σβήσει όποιο κοινωνικό χαρακτήρα έχει απομείνει στην Ασφάλιση, για να μειωθούν δηλαδή οι εισφορές κράτους και μεγαλοεργοδοτών και να κοστίζουν ακόμη λιγότερο οι παραγωγοί του πλούτου, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας του υπουργού; Οι συνταξιούχοι, στα 67 τους χρόνια, θα είναι παιδαρέλια σε σχέση με τα 100 χρόνια. Θα είναι, δε, τόσο καλοζωισμένοι, που θα έχουν μπροστά τους καμιά 30αριά χρόνια ζωής. Επομένως, μήπως κι αυτή η σύνταξη - επίδομα που θα δικαιούνται, είναι υπερβολική για το ασφαλιστικό σύστημα; Μήπως να την έβγαζαν «καθαρή» κράτος και εργοδότες με ένα τσιπουράκι κέρασμα σε όσους καταφέρουν να πιάσουν το στόχο συνταξιοδότησης;

Αντιασφαλιστική γυμναστική

«Επαναστατική γυμναστική» χαρακτήρισε το «NewsΙt» τη χτεσινή κινητοποίηση δεκάδων συνδικάτων, ομοσπονδιών, συνταξιουχικών οργανώσεων και της ΠΑΣΕΒΕ έξω από το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που συνεδρίαζε η Επιτροπή «σοφών» για τη νέα σφαγή στην Κοινωνική Ασφάλιση. Δυο λόγια, όμως, γι' αυτή την ...«επαναστατική γυμναστική» δε φρόντισε να πει στους αναγνώστες του το σάιτ, γι' αυτό ας τα πούμε εμείς.

Προφανώς, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η νέα μείωση των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η πλήρης κατάργηση των ΣΣΕ, οι συντάξεις - επιδόματα και άλλα που ετοιμάζονται, δεν είναι λόγος - σύμφωνα με το σάιτ - για να διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Αντίστοιχα μέτρα παίρνονται και έχουν παρθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ εδώ και δεκαετίες. Στην Ελλάδα κάποια καθυστέρησαν εξαιτίας και των μεγάλων αγώνων που δόθηκαν για το Ασφαλιστικό, ενώ τα ταξικά συνδικάτα καλούν σήμερα σε παλλαϊκό αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών. Πού στοχεύει, λοιπόν, η υποβάθμιση των συλλογικών αγώνων μέσω τέτοιων χαρακτηρισμών; Σίγουρα όχι στην πρωτοτυπία, αφού εκτός από προβοκατόρικοι, τέτοιοι τίτλοι είναι και αρκετά κοινότυποι...

Αλλα τη Δευτέρα, άλλα την Τετάρτη

Στα κεραμίδια βγήκε η Λαϊκή Ενότητα, επειδή, λέει, ο Αλ. Τσίπρας, στην ομιλία του στον ΟΗΕ, δεν έθεσε ρητά και κατηγορηματικά θέμα διαγραφής του χρέους και μίλησε γενικόλογα για «αναδιάρθρωση». «Αναδιάρθρωση του χρέους δε σημαίνει μείωση των βαρών για το λαό, αλλά εξασφάλιση ότι οι δανειστές δεν θα βγουν ποτέ χαμένοι. Μόνος δρόμος για την απαλλαγή από το βραχνά του χρέους, η παύση πληρωμών και η διαγραφή του», υποστηρίζει η Λαϊκή Ενότητα. Επιλεκτική μνήμη έχει η ΛΑΕ. Αφενός γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προσχώρησε στη θέση περί αναδιάρθρωσης του χρέους πολύ καιρό πριν, απ' όταν ακόμα ήταν οι ίδιοι στελέχη του και διατηρούσαν πόστα σε κόμμα και κυβέρνηση. Αφετέρου γιατί ο Π. Λαφαζάνης, με το «καλημέρα» του νέου κόμματος που έφτιαξε, έσπευσε να διαβεβαιώσει τα μονοπώλια ότι αυτό δεν θέτει θέμα διαγραφής του χρέους. «Το χρέος μονομερώς δεν μπορείς να το διαγράψεις, γιατί αν δεν το διαγράψει κι αυτός στον οποίο χρωστάς ή υποτίθεται ότι χρωστάς, η απαίτηση είναι υπαρκτή. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να δηλώσεις αδυναμία αποπληρωμής και να ζητήσεις διαπραγμάτευση για ρύθμισή του», δήλωνε στις αρχές Σεπτέμβρη...

Το «κούρεμα» των καταθέσεων

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, έδωσε μία συνέντευξη στους «Financial Times» από την οποία προέκυψε - όπως αναφέρει η εφημερίδα - ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους. Αν αυτό δε συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι θα επιβάλλουν "κούρεμα" των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό». Η συγκεκριμένη αναφορά μάς θύμισε εκείνη τη συζήτηση στη Βουλή στα μέσα Ιούλη, όταν και συζητιούνταν τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που έπρεπε να ψηφιστούν για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

Τότε, ο πρωθυπουργός αλλά και ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύονταν ότι δε θα γίνει κανένα κούρεμα καταθέσεων. Ομως, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην παρέμβασή του στη Βουλή, αποκάλυψε τι ισχύει στην πραγματικότητα. Αντιγράφουμε από τα πρακτικά: «Απαντήστε: Ποιες πραγματικές εγγυήσεις μπορείτε να δώσετε για τις λαϊκές καταθέσεις, αφού εγκριθεί σε επίπεδο Εθνικού Δικαίου η κοινοτική οδηγία - πλαίσιο για την ανάκαμψη και εξυγίανση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει κούρεμα καταθέσεων».

Τώρα, η κυβέρνηση ομολογεί όσα τότε αρνούνταν με ψεύτικες κορόνες... Αλλά, πλέον, αυτό είναι κάτι συνηθισμένο για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1547 Γεννιέται ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες, δημιουργός του «Δον Κιχώτη».

1571 Γεννιέται ο Ιταλός ζωγράφος του Μπαρόκ Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.

1902 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά.

1911 Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία για την κατοχή της Τρίπολης στη Λιβύη. Μεταξύ άλλων, καταλαμβάνει και τα Δωδεκάνησα.

1918 Η Βουλγαρία υπογράφει εκεχειρία με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

1927 Πεθαίνει ο Ολλανδός γιατρός Βίλεμ Εϊντχόφεν, ο οποίος ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα (Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, 1924).

1938 Αρχίζει στο Μόναχο η τετραμερής διάσκεψη μεταξύ Γερμανίας (Χίτλερ), Αγγλίας (Τσάμπερλεν), Γαλλίας (Νταλαντιέ), Ιταλίας (Μουσολίνι), που αποφασίζουν να παραδώσει η Τσεχοσλοβακία την περιοχή της Σουδητίας στη Γερμανία. Η ιμπεριαλιστική συμφωνία του Μονάχου ήταν η κορύφωση της πολιτικής της ενθάρρυνσης των επιδρομέων. Οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας, με την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ικανοποίησαν όλες τις απαιτήσεις του Χίτλερ, πιστεύοντας ότι έτσι θα τον στρέψουν κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1941 Στη σφαγή του Μπάμπι Γιαρ, οι ναζί εκτελούν 33.771 Εβραίους της Σοβιετικής Ενωσης (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) σε χαράδρα κοντά στο Κίεβο.

1948 Τμήματα του ιππικού της 1ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Λάρισα.

1968 Πραγματοποιείται νόθο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα από τη χουντική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη χούντα, «ΝΑΙ» ψήφισε το 92,21%.

1971 Παρωδία εκλογών από το δικτάτορα Φράνκο στην Ισπανία, με διαφανείς κάλπες, ψηφοδέλτια χωρίς φακέλους και αποχή της τάξης του 55%.

1972 Τη δραστηριοποίηση των παράνομων ομάδων και την εισαγωγή οπλισμού για ανατρεπτικές ενέργειες του στρατηγού Γρίβα, καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος.

1974 Ο Κ. Καραμανλής αναγγέλλει την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ