ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ξεδιπλώνει βήμα βήμα την αντιασφαλιστική ατζέντα

Ολοκληρώνει το έργο της η «Επιτροπή σοφών». Τις προθέσεις του υπουργείου ομολογεί ο Γ. Κατρούγκαλος

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
Με τις μειώσεις ύψους 2,25 δισ. ευρώ μόνο για τη διετία 2015 - 2016 που προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο να βρίσκονται «επί θύραις» και τη «νέα αρχιτεκτονική» του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία θα προβλέπει «ενιαίες παροχές» για όλους, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πάει να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Κατρούγκαλο, στα πλαίσια της χτεσινής μαζικής κινητοποίησης των συνδικάτων έξω από το υπουργείο, την ώρα που στο κτίριο συνεδρίαζε η «Επιτροπή σοφών» για το Ασφαλιστικό.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ξανά ότι έρχονται μειώσεις στις συντάξεις και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι αυτές δε θα είναι «οριζόντιες». Ωστόσο, η πρόσφατη εμπειρία με τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν για τον κλάδο Υγείας στους συνταξιούχους, δείχνει το αντίθετο. Πολύ περισσότερο που τα τεράστια ποσά τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να περικόψει για φέτος και του χρόνου, δείχνουν ότι το «μαχαίρι» στις συντάξεις θα φτάσει βαθιά.

Εξίσου μεγάλη ανησυχία πρέπει να προκαλεί σε συνταξιούχους και εργαζόμενους, ιδιαίτερα στους νέους, η «νέα αρχιτεκτονική» του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία «μαγειρεύει» η κυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιάσει την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη. Κι αυτό επειδή η ενιαιοποίηση των παροχών, όπως προβλέπεται και στο μνημόνιο, αλλά και η συγχώνευση όλων των Ταμείων σε ένα ενιαίο, κρύβουν νέες δραματικές ανατροπές για όλους τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η λεγόμενη βασική σύνταξη που θα καλύπτεται μέσα από τη γενική φορολογία, μόλις που θα μπορεί να κατοχυρώνει το συνταξιούχο από την απειλή της φτώχειας. Ενδεικτικό, πάντως, των προθέσεων της κυβέρνησης για την κατεύθυνση που θα κινηθεί στο νέο Ασφαλιστικό, είναι και το γεγονός ότι ο υπουργός στη συνάντηση υπεραμύνθηκε της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ακόμα και στην περίπτωση των γυναικών, για λόγους «ισότητας», όπως είπε προκλητικά.

Το ένα σενάριο χειρότερο από το άλλο

Στο μεταξύ, συνεδρίασε χτες εκ νέου η 12μελής Επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο, για να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το νέο Ασφαλιστικό. Το πόρισμά της αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία νομοθέτησης των μέτρων. Ωστόσο, το υπουργείο έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση στο Μαξίμου από το καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σενάρια και οι εκδοχές, με δεδομένες και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στο 3ο μνημόνιο, κάνουν ακόμα χειρότερες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, με μεγαλύτερο θύμα τη νέα γενιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 12μελής Επιτροπή εξετάζει τουλάχιστον 4 σενάρια, που, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

α) Ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης - Θεσμοθέτηση Εθνικής Σύνταξης - Χρηματοδότηση από τη φορολογία - Ανταποδοτική σύνταξη με βάση το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης - Χρηματοδότηση από εισφορές εργοδοτών - εργαζομένων.

β) Συγχώνευση όλων των Ταμείων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης στο ΙΚΑ - Ομογενοποίηση των παροχών - Δημιουργία νέου συστήματος για όλους τους ασφαλισμένους από το 1993 με τρεις πυλώνες: 1) Κύρια και επικουρική σύνταξη με ποσοστό αναπλήρωσης έως 50%, 2) Πρόνοια μέσω ΕΚΑΣ, 3) Επαγγελματικά - κλαδικά Ταμεία.

γ) Καταβολή μίας Εθνικής Σύνταξης - Χρηματοδότηση από τη γενική φορολογία - Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

δ) Πλήρης εφαρμογή του νόμου 3863/2010 με χειροτέρευση στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, αφού θα γίνεται στο σύνολο του εργάσιμου βίου για όλους και όχι μετά το 2010, όπως προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα το ποσοστό αναπλήρωσης να μειώνεται δραστικά.

Αγωνιστική κλιμάκωση το «πόρισμα» των εργαζομένων!

Μαζική διαμαρτυρία από το ΠΑΜΕ χτες, στο υπουργείο Εργασίας, την ώρα που συνεδρίαζε η «Επιτροπή σοφών»

Η νέα γενιά θα πληρώσει το βαρύτερο τίμημα και αυτής της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Η νέα γενιά θα πληρώσει το βαρύτερο τίμημα και αυτής της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης
«Ετοιμαζόμαστε για σκληρούς αγώνες». Αυτό είναι το «πόρισμα» του ταξικού κινήματος, όπως «κατατέθηκε» χτες το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Εργασίας, από δεκάδες συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Συνταξιουχικές Οργανώσεις και την ΠΑΣΕΒΕ, στη συγκέντρωση που καλούσε το ΠΑΜΕ. Την ώρα εκείνη, μέσα στο κτίριο συνεδρίαζε η «Επιτροπή σοφών», για το νέο, εκ προμελέτης έγκλημα στο Ασφαλιστικό.

Με συνθήματα όπως «Απλήρωτη εργασία, κάτεργα παντού, αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού» και «Οχι στη συναίνεση και την υποταγή, ανυπακοή και πάλη ταξική», εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι ξεκαθάρισαν πως οι προτάσεις της «Επιτροπής σοφών» επιστρέφονται ως απαράδεκτες.

Ο Τάσος Ζερβός, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, σημείωσε πως μέχρι το τέλος του 2016 θα παρθούν μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε βάρος των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων. Ο Μανώλης Ραλάκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, χαρακτήρισε «παραμύθι» ότι οι νέες γενιές συντηρούν τους παλιούς συνταξιούχους.

Ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σημείωσε ότι «εμείς είμαστε οι σκληρά εργαζόμενοι, σ' εμάς οφείλεται όλος ο παραγόμενος πλούτος, μέρος του οποίου είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Η απάντησή μας θα έρθει με οργάνωση στους χώρους δουλειάς, να καλλιεργήσουμε απεργιακό κλίμα σε όλα τα σωματεία».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, ο πρόεδρος των Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, Αντ. Κουρούκλης και αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ με τον υπουργό Εργασίας, ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, είπε στους συγκεντρωμένους: «Κάνουμε καθαρό στην κυβέρνηση και καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους: Δε θα δεχτούμε τις περικοπές, δε θα νομιμοποιήσουμε κανένα μέτρο. Εκείνη τη μέρα που θα ανακοινωθεί η αντιασφαλιστική σφαγή, θα είναι μέρα πανεργατικής πανελλαδικής κινητοποίησης».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καμιά λαϊκή συναίνεση στις νέες ανατροπές

Σε ανακοίνωση για τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Ο "εξορθολογισμός" και τα "ενιαία κριτήρια" στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα που ανέφερε ο υπουργός Εργασίας είναι το περιτύλιγμα του νέου σφαγιασμού στην Κοινωνική Ασφάλιση, με συνεχείς μειώσεις και εξισώσεις προς τα κάτω σε συντάξεις και δικαιώματα, με απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας. Τα νέα μέτρα θα πλήξουν ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, τη νεολαία.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε μια νέα "αρχιτεκτονική" του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, είτε μέσω φορολογίας, είτε μέσω άλλων "υβριδικών μορφών", η οποία βρίσκεται στην ίδια πολιτική κατεύθυνση που αντιμετωπίζει το δικαίωμα στη σύνταξη, στην πρόληψη και προστασία της Υγείας, στην προστασία από εργατικό ατύχημα, σαν κόστος που επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εμποδίζει την ανάπτυξη που έχει ως μοναδικό κριτήριο το κέρδος.

Με βάση τα παραπάνω, αν δεν αποτρέψουμε το νέο έγκλημα, θα έρθουν άμεσα νέες μειώσεις στις συντάξεις. Φυσικά, η "αρχιτεκτονική" του νέου συστήματος δεν αναγνωρίζει καμία αναπλήρωση των απωλειών σε συντάξεις και δικαιώματα που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, αναφορικά με την 5ετή διαφορά που υπήρχε στη συνταξιοδότηση ανδρών - γυναικών, γνώμη του υπουργού είναι πως η ισότητα στα δύο φύλα σημαίνει και πλήρη ταύτιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων ανάμεσά τους. Είναι θέσεις και απόψεις που, πίσω από το μανδύα της προοδευτικότητας, μας γυρνούν δεκαετίες πίσω, σε περιόδους άγριας εκμετάλλευσης των γυναικών.

Οι προτάσεις της "επιτροπής σοφών" που έχουν δει έως σήμερα το φως της δημοσιότητας πρέπει να επιστραφούν από συνδικάτα και εργαζόμενους ως απαράδεκτες! Είναι προτάσεις πρωτοφανούς σκληρότητας, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με στόχο την πλήρη διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης έχει απομείνει.

Η φροντίδα για την Υγεία, την Πρόνοια, τις συντάξεις είναι δικαίωμα του λαού, βασικό συστατικό της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση, του κάθε μέλους της κοινωνίας ξεχωριστά. Είναι συνολική ευθύνη της κοινωνίας και του κράτους, δεν μπορεί να αφεθεί στα αρπαχτικά των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών της Υγείας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τη νεολαία σε διαρκή επαγρύπνηση. Η ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση θα απαντηθεί αγωνιστικά, την πρώτη ώρα και μέρα σε κάθε πόλη. Καμιά λαϊκή συναίνεση στο σφαγιασμό! Με αγώνες να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα!».

Νέα παράταση στα ψίχουλα του κατώτερου μισθού

Μια ακόμα παράταση της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με την οποία αναγνωρίζονται και νομιμοποιούνται οι μισθοί πείνας των 586 και 511 ευρώ μεικτά, ανακοίνωσε χτες με τυμπανοκρουσίες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η ΕΓΣΣΕ που υπογράφτηκε στις 26 Μάρτη 2014 και στο ενδιάμεσο παρατάθηκε δύο φορές με νόμο του κράτους, παίρνει τώρα και τρίτη παράταση, μέχρι το τέλος του 2015. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αντί να βάλει για συζήτηση την οργάνωση αγώνων για ουσιαστικές αυξήσεις στον κατώτερο και στους άλλους μισθούς, πανηγυρίζει επειδή «επιδίωξε και πέτυχε συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2014 μέχρι το τέλος του 2015». Σήμερα θα υπάρξει συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας και τις εργοδοτικές ενώσεις, με θέμα τα Εργασιακά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ