ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΣΥΡΙΖΑ
Κοροϊδίες για ψήφο απ' το λαό, δεσμεύσεις για χρίσμα απ' το κεφάλαιο

Από τη χτεσινή ομιλία του Αλ. Τσίπρα στα Γιάννενα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή ομιλία του Αλ. Τσίπρα στα Γιάννενα
Το μαύρο άσπρο κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της και να ψηφοθηρήσει συσκοτίζοντας τι αυτά επιφέρουν για την εργατική - λαϊκή οικογένεια το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στην Αρτα, παρουσίασε το μνημόνιο σαν ...νίκη της κυβέρνησής του, υποστηρίζοντας πως «δώσαμε αγώνα σκληρό με δυνάμεις υπέρτερες, ασύμμετρες, δεν το βάλαμε κάτω, διεκδικήσαμε το δίκιο του ελληνικού λαού και αφήσαμε ένα δείγμα γραφής αυτούς τους εξήμισι μήνες που κυβερνήσαμε (...) Εχει πολύ μεγάλη διαφορά το δείγμα γραφής που αφήσαμε εμείς πίσω μας, όχι μόνο της σκληρής διαπραγμάτευσης σε σχέση με την άνευ όρων παράδοση των προηγούμενων, αλλά και όσα πράξαμε με τη θηλιά στο λαιμό επί εξήμισι μήνες».

Τα ...επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για τα οποία κομπάζει ο πρώην πρωθυπουργός, δεν είναι παρά τα κουπόνια σίτισης και στέγασης (!) όπως και η δυνατότητα σε επιχειρηματίες να διευθετήσουν τα χρέη τους στην εφορία μέσω μιας ρύθμισης που ταυτόχρονα αποστραγγίζει το ισχνό λαϊκό εισόδημα, νομιμοποιώντας τα κάθε είδους χαράτσια που φορτώθηκαν στο λαό.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρώην υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Finance & Markets Voice», εγκωμιάζει την κυβερνητική πορεία, υποστηρίζει πως τα όποια λάθη «εκ του αποτελέσματος (...) δεν άλλαξαν τη ροή των εξελίξεων», συμφωνεί με τον Γ. Δραγασάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπρεπε να δαιμονοποιήσει τα μνημόνια και εξωραΐζει αυτό που οι ίδιοι υπέγραψαν, με τον ισχυρισμό ότι «έχει μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα». Μάλιστα, όπως λέει, το μνημόνιο περιλαμβάνει «πολιτικές που βάζουν φρένο στη νεοφιλελεύθερη λογική», για να καταλήξει απειλώντας το λαό: «Τώρα ξεκινάμε! ...έχουμε την πολιτική βούληση, τη φρεσκάδα και την εμπειρία, πια, να υλοποιήσουμε μία μεγάλη αλλαγή στη χώρα, στην οικονομία και την κοινωνία. Να κάνουμε την Ελλάδα μια υγιή, κανονική ευρωπαϊκή χώρα, με κράτος δικαίου, βιώσιμο κοινωνικό κράτος, αποτελεσματική διοίκηση και παραγωγική, δυναμική οικονομία, βιώσιμα δημόσια οικονομικά».

Το περιεχόμενο της «κανονικής» και «υγιούς» χώρας το είχε σκιαγραφήσει προηγούμενα, εξαγγέλλοντας μέτρα προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και διαμόρφωση της αναγκαίας προς τούτο σταθερότητας μέσα απ' το μνημόνιο, με το οποίο «αποκαθίσταται η οικονομική και χρηματοδοτική σταθερότητα της χώρας», και μέσω των εκλογών, «οι οποίες θα εξασφαλίσουν την πολιτική σταθερότητα και το ευρύτερο πλαίσιο που ζητάει η κοινωνία, η οικονομία και οι επενδυτές για να κάνουν σταθερά και γοργά βήματα προς την ανάκαμψη».

Πιο συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε στο κεφάλαιο για «μία σειρά από ενέργειες απαραίτητες για την ανάταξη της οικονομίας», όπως «μετά από την κρίσιμη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επαναφορά του τραπεζικού συστήματος σε συνθήκες ομαλής λειτουργίας, θα κινητοποιήσουμε τους άμεσα διαθέσιμους πόρους ύψους 2 δισ. ευρώ από το αναπτυξιακό πακέτο που εξασφαλίσαμε, ως κομμάτι της συμφωνίας. Επιπλέον, θα προχωρήσουμε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις προτεραιότητας σε συγκεκριμένους κλάδους - κλειδιά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (...) Παράλληλα θα βάλουμε μπρος μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα βελτιώνουν την αποδοτικότητά της αλλά και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Με την εξασφάλιση σταθερότητας και με την εκκίνηση σοβαρών αλλαγών, το επενδυτικό κλίμα μπορεί να βελτιωθεί ραγδαία και να δούμε γρήγορα αποτελέσματα».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ισχύει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της ανάπτυξης και ο ΣΥΡΙΖΑ την πισωγύρισε;

ΕΡΩΤΗΣΗ:Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προπαγανδίζουν ότι έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της ανάπτυξης και ο ΣΥΡΙΖΑ την πισωγύρισε. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι παρέλαβε καμμένη γη εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής των προηγούμενων. Τι ισχύει;

Οπως προκύπτει από τη χρονολογική σειρά που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η βύθιση του ΑΕΠ στην Ελλάδα στη διάρκεια της εξαετίας 2008 - 2013 έφτασε στο 26,3%. Για το 2014 καταγράφηκε ρυθμός αναιμικής ανάκαμψης μόλις 0,8%, με αποτέλεσμα η κατρακύλα για την περίοδο 2008 - 2014 να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 25,5%. Για το 2015, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις (Κομισιόν κ.ά.), από το Β' εξάμηνο του έτους αναμένεται η επανεμφάνιση ρυθμών υποχώρησης.

Και οι δύο, καθένας από τη σκοπιά του, εμπαίζουν το λαό και τον αποπροσανατολίζουν. Η κρίση είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, αποτελεί αντικειμενική εξέλιξη, μπορεί να επανέλθει, χωρίς να έχει ξεπεραστεί η προηγούμενη φάση του οικονομικού κύκλου, όπως άλλωστε συμβαίνει σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, οι φάσεις του οικονομικού κύκλου όχι μόνο υπερβαίνουν, αλλά παράλληλα, αργά ή γρήγορα, θα προσδιορίσουν και τα όποια μείγματα της πολιτικής που εφαρμόζεται «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου. Διαχείριση, λοιπόν, της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου, με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό ψήφισαν και υλοποίησαν μνημόνια. Σε αυτή την προδιαγεγραμμένη πορεία προσαρμόστηκε απόλυτα και ο ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό έφερε το τρίτο, ακόμη σκληρότερο, μνημόνιο, που βέβαια έρχεται να προστεθεί πάνω σε όλα τα προηγούμενα.

Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες σε εισόδημα και δικαιώματα που επέφερε το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, δεν πρόκειται να αποκατασταθεί σε οποιοδήποτε ορατό προβλέψιμο μέλλον. Την ίδια ώρα, η προεκλογική διαμάχη των κομμάτων της αστικής διαχείρισης γυροφέρνει στο ζήτημα της ικανότητας που διαθέτει καθένας απ' αυτούς, έτσι ώστε να επέλθουν ρυθμοί ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγόμενου ΑΕΠ.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη, αναιμική ή όχι, θα συνδυάζεται με αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα, με μνημόνια διαρκείας, προκειμένου να εμπεδωθεί και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Η σημερινή πραγματικότητα, για μια ακόμη φορά, έρχεται να επιβεβαιώσει το Κόμμα μας. Με φόντο και τις πρόσφατες εξελίξεις, τα λαϊκά στρώματα της χώρας και μπορούν και πρέπει να κατασταλάξουν σε συμπεράσματα πολύτιμα για την οργάνωση της πάλης τους και βέβαια για το κριτήριο της ψήφου τους, σε αυτές τις εκλογές. Να θυμίσουμε, για παράδειγμα, τη ραγδαία διόγκωση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου και μάλιστα εν μέσω της οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη περιόρισε τις απώλειες που θα είχε σε διαφορετική περίπτωση το παραγόμενο ΑΕΠ, ωστόσο συνδυάστηκε, με απόλυτη αρμονία, τόσο με τη διάλυση των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων στον κλάδο, όσο και με την αδυναμία των λαϊκών οικογενειών έστω και για ολιγοήμερες διακοπές.

Και βέβαια, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ΣΕΒ ομολογεί ότι το τρίτο μνημόνιο αποτελεί εφαλτήριο «ανταγωνιστικής ανάπτυξης». Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ελληνες βιομήχανοι, για λογαριασμό και των άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, τονίζουν: «Το ζητούμενο πλέον είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει να στοιχηθεί πλήρως πίσω από τις επιδιώξεις του συμφωνηθέντος προγράμματος προσαρμογής και να το εφαρμόσει έγκαιρα και αποτελεσματικά, καθώς αυτή είναι όντως η τελευταία προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας».

Για το λαό, λοιπόν, ξεπροβάλλει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, χωρίς τους καπιταλιστές και τις κρίσεις τους, με εργατική - λαϊκή εξουσία, με κεντρικό σχεδιασμό, για την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων της χώρας.

ΑΝΕΛ
Υπερασπιστής των μνημονίων και των συμφερόντων του κεφαλαίου

Την ετοιμότητα των ΑΝΕΛ «να συνεχίσουμε την έντιμη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ», προκειμένου να συνεχιστεί το αντιλαϊκό τους έργο, σύμφωνα με τα απαιτούμενα του κεφαλαίου, διαμήνυσε και ο πρόεδρος αυτού του κόμματος, Π. Καμμένος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Παρουσιάζοντας γεύση από τις αντιδραστικές θέσεις του κόμματός του, του εθνικιστικού, δηλαδή, συνεταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στα αναγκαία μέτρα για την «προσέλκυση επενδύσεων», όπως είναι «η μηδενική φορολόγηση για επενδύσεις που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας», χωρίς βέβαια να αναφέρει κουβέντα για εργασιακά δικαιώματα. Τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης κάθε τομέα του Δημοσίου, λέγοντας ότι «το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) για προγράμματα ανάπτυξης». Ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες, αλλά και οι λαθρομετανάστες».

Επανέλαβε το γνωστό παραμύθι του ότι η συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «δεν ήταν μνημόνιο αλλά η τελική συμφωνία για την έξοδο από τα μνημόνια», ενώ αναφερόμενος στις συνεργασίες την επόμενη μέρα των εκλογών, αφού προσδιόρισε για το κόμμα του ότι «οι ΑΝΕΛ εκπροσωπούμε ένα κομμάτι της κεντροδεξιάς», σημείωσε ότι «οι βουλευτές της ΝΔ που προέρχονται από την καραμανλική πτέρυγα και είναι μετριοπαθείς χωρούν μαζί μας». Αντίστοιχα για το ΠΑΣΟΚ είπε ό,τι προ ημερών και ο Αλ. Τσίπρας: «Μακάρι να απαλλαχτεί από τα βαρίδια, με αυτά τα βαρίδια όχι», και για το Ποτάμι πως προϋπόθεση για ενδεχόμενη συνεργασία είναι οι θέσεις του «για το όνομα της Μακεδονίας, το θέμα της Θράκης και για τα ελληνοτουρκικά».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ