ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
Πλήρης ταύτιση στο νέο «μοντέλο ανάπτυξης»

Σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ έδειξαν για μια ακόμη φορά τη στοχοπροσήλωσή τους για την εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Ο Γ. Σταθάκης και ο Κυρ. Μητσοτάκης σε παλιότερη εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών

Eurokinissi

Ο Γ. Σταθάκης και ο Κυρ. Μητσοτάκης σε παλιότερη εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών
Η πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση που θα προκύψει στις επερχόμενες εκλογές, η οποία θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική στήριξη, για την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» που έχει ανάγκη η καπιταλιστική ανάκαμψη, ήταν η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων που διατυπώθηκαν από τους Γ. Σταθάκη (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Μητσοτάκη (ΝΔ), Χ. Θεοχάρη (Ποτάμι), Αν. Λοβέρδο (ΠΑΣΟΚ) και Δ. Καμμένο (ΑΝΕΛ), κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διοργάνωσε το βράδυ της περασμένης Τρίτης το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό τον τίτλο «Το Μοντέλο Ανοικοδόμησης & Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας».

Οπως υπογράμμισαν με «μια φωνή» και οι πέντε συμμετέχοντες, η νέα συμφωνία που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διασφαλίζει στην οικονομία μια σειρά βασικές προϋποθέσεις, όπως η «βιωσιμότητα του χρέους» για τα επόμενα 7 χρόνια, η ροή κεφαλαίων, η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, που σε συνδυασμό με το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ, μπορούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να σταθεροποιήσουν την οικονομία και να επιτευχθεί κάποιος, μικρός έστω, ρυθμός ανάπτυξης. Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, μέχρι το τέλος του 2016 το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί και η ύφεση θα κινηθεί μεταξύ 2%-4%, ενώ ακόμη και όταν θα αρχίσει να αποκτά η οικονομία θετικό πρόσημο, η ανεργία θα επιμείνει, μιας και - όπως όλα δείχνουν - πάμε για μία «ανάπτυξη δίχως θέσεις εργασίας». Το χειρότερο σενάριο που ανέφερε ο Αν. Λοβέρδος, προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους η ανεργία θα έχει ξεπεράσει το 30% και θα προστεθούν 300.000 νέοι άνεργοι, σενάριο που έδειξαν να γνωρίζουν και οι υπόλοιποι, γι' αυτό και στο σύνολό τους έκαναν λόγο περί δράσεων ενίσχυσης των μακροχρόνια ανέργων κ.λπ...

Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Σταθάκης σημείωσε πως η συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση με τους δανειστές, δημιουργεί ένα «ασφαλές πλαίσιο» προκειμένου να στραφούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, στην ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα πρέπει να στηρίζονται στη χρηματοδότηση της οικονομίας, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και σε «βαθιές θεσμικές τομές», αναφερόμενος ειδικά στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, του φορολογικού συστήματος, αλλά και των πεδίων της Εκπαίδευσης, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο Γ. Σταθάκης προέβαλλε ως λύση, ανάμεσα σε άλλα, την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά κυρίως την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων μέσω του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει, κυρίως στη χωροταξία, το περιβάλλον και το φορολογικό.

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η αποτελεσματική εφαρμογή του τρίτου προγράμματος συνιστά βασική προϋπόθεση για την ανάκτηση εμπιστοσύνης της χώρας από το εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να προχωρήσει «ριζική θεσμική αναδιάταξη», μέσω μίας «ευρείας συνταγματικής αναθεώρησης». Στάθηκε στην «ανάγκη» διαμόρφωσης ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και στην ανάδειξη των «συγκριτικών πλεονεκτημάτων» που διαθέτουν συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας. Στη συνέχεια, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η καλή πορεία του τουρισμού ενδέχεται να ανακόψει κάπως το ρυθμό της ύφεσης, κάτι που εάν συμβεί, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα και την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, ειδικά στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους, το Β' εξάμηνο του 2016 μπορεί να σταθεροποιηθεί και η οικονομία και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και ο Χ. Θεοχάρης, προσθέτοντας το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ειδικά των επιχειρηματικών, τα οποία, όπως είπε, «μπλοκάρουν» την οικονομία, καθώς «επιχειρήσεις - ζόμπι» που συνεχίζουν και λειτουργούν επειδή οι τράπεζες φοβούνται να πάρουν τα μέτρα που πρέπει να πάρουν, αφαιρούν πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλες επιχειρήσεις που διαθέτουν αναπτυξιακή δυναμική. Υποστήριξε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν το τρίτο μνημόνιο, θα πρέπει να θέσουν ως νέο «εθνικό στόχο» τη συντομότερη δυνατή έξοδο στις αγορές. Τέλος, σχετικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εμφανίστηκε και αυτός αρνητικός, λέγοντας ότι οι άνεργοι θα αργήσουν να «ωφεληθούν» από την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας...

Με τις πιο... προωθημένες θέσεις σε ό,τι αφορά τις «θεσμικές μεταρρυθμίσεις» εμφανίστηκε ο Αν. Λοβέρδος, καθώς υποστήριξε πως το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να έχει στο επίκεντρο την οικονομία, η οποία χρειάζεται την αφαίρεση του κράτους από συγκεκριμένους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας «και όχι απλά το μετασχηματισμό του κράτους, που είναι μια μακρά διαδικασία», όπως είπε χαρακτηριστικά και πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η κατάργηση των κρατικών και δημοτικών αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων.

Τέλος, ο Δ. Καμμένος συμφώνησε στην ανάγκη σταθερότητας σε όλα τα επίπεδα κατά τα επόμενα χρόνια, ώστε να ανακάμψει η οικονομία και ανάμεσα σε άλλα, λίγο - πολύ παρόμοια με τα προηγούμενα, επέμεινε στην ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, σύνδεσης της αγοράς εργασίας και του πανεπιστήμιου και ευρύτερου εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζουν την προσπάθεια να αναδειχτούν χρησιμότεροι για το κεφάλαιο

Τα επόμενα βήματά τους σχεδιάζουν στη ΝΔ, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν σε ξένα και ντόπια κέντρα ότι είναι ικανότεροι να «τρέξουν» τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, εξασφαλίζοντας συνθήκες χρηματοδότησης των ντόπιων μονοπωλίων και αναθέρμανσης της οικονομίας τους.

Εξ ου και προπαγανδίζουν ότι μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ μπορεί να είναι «μακράς πνοής», να εξασφαλίσει «κυβερνητική σταθερότητα», ώστε χωρίς «διαρροές» σε κρίσιμες ψηφοφορίες επί των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, να περάσουν και να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπει. Αντίθετα, προειδοποιούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει στη φύση του τη διάσπαση», και αν αναδειχτεί πάλι κυβερνητική πλειοψηφία, θα υπάρχει πάντα ο τέτοιος κίνδυνος διαρροών βουλευτών του.

Παραπέρα, συνεχίζουν την προσπάθεια να παρουσιαστούν ως η «μετριοπαθής» αστική πολιτική δύναμη, πρόθυμη να συνεργαστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε τα τέτοια αντιλαϊκά μέτρα να περάσουν και να εφαρμοστούν με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις και τη μεγαλύτερη συναίνεση.

Επιπλέον, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό από το προχτεσινό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, στη ΝΔ επιμένουν ότι ο Ευ. Μεϊμαράκης «κέρδισε τις εντυπώσεις», έδωσε «σαφείς απαντήσεις» και «αποδόμησε» τον Αλ. Τσίπρα. Στην ίδια βάση εκτιμούν πως ο Μεϊμαράκης κατάφερε να κερδίσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους με τη «μετριοπάθειά» του και τον πολιτικό του λόγο, απευθυνόμενος κυρίως στον «κεντρώο χώρο».

Στη ΝΔ πλέον δίνουν μεγάλη έμφαση στην παρουσία του προέδρου του κόμματος στη ΔΕΘ και στην ομιλία του στους λεγόμενους παραγωγικούς φορείς, όπου και θα ανακοινωθεί το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ. Βασικές παράμετροί του θα είναι:

Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Η παροχή νέων κινήτρων στους επιχειρηματίες ώστε να έχει η χώρα «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον» και να προσελκυστούν επενδύσεις, ζήτημα όπου οξύνουν την κριτική τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι τις «διώχνει». Η σταδιακή μείωση κάποιων φόρων. Ο περιορισμός του «σπάταλου κράτους», άλλο ένα ζήτημα όπου οξύνουν την κοκορομαχία τους με την Κουμουνδούρου. Και σε κάθε περίπτωση, η αποδοχή του τρίτου μνημονίου και η προεκλογική υπόσχεση στα λαϊκά στρώματα περί σταδιακής απεμπλοκής του από αυτό μέσα ακριβώς από την εφαρμογή του.

Βέβαια, δεν περνά απαρατήρητη μια ενόχληση που υπάρχει σε στελέχη της ΝΔ σχετικά με τις συνεχείς επιθέσεις, τις τελευταίες μέρες, του προέδρου των ΑΝΕΛ και κυβερνητικού εταίρου του Τσίπρα, Π. Καμμένου, προσωπικά στον Μεϊμαράκη ότι η παρουσία του, παλαιότερα, στο υπουργείο Αμυνας κουβαλά σκιές από την υπόθεση των υποβρυχίων τύπου 214, για την κατασκευή των οποίων πληρώθηκαν ένα σωρό λεφτά από το λαό σε αραβο-γερμανικά μονοπώλια, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα, κι έπειτα από πολλά χρόνια, η παράδοσή τους στο Πολεμικό Ναυτικό.

Πέθανε ο Λ. Κανελλόπουλος

«Εφυγε» από τη ζωή, προχτές βράδυ, ο Λάμπρος Κανελλόπουλος. Είχε αντιδικτατορική δράση την περίοδο 1967 - '74, ενώ στη συνέχεια διατέλεσε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί διακυβέρνησης Κ. Σημίτη, και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της UNICEF.

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Με στόχο την αναδιάταξη της σοσιαλδημοκρατίας και αναδιαρθρώσεις

Ανακοινώθηκε χτες το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχήμα με το οποίο κατεβαίνουν στις ερχόμενες εκλογές ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Επικεφαλής τέθηκε ο πρόεδρος της τελευταίας, Θ. Θεοχαρόπουλος, και στην τελευταία θέση ο Κ. Λαλιώτης.

Στη διάρκεια της παρουσίασης, η Φ. Γεννηματά υποστήριξε ότι το ψηφοδέλτιο σηματοδοτεί την πίστη και την ελπίδα τους ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θα είναι ο τρίτος πόλος και η δύναμη αναφοράς για κοινή πορεία δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του δημοκρατικού κέντρου. Αλλωστε, η ανασυγκρότηση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας αποτελεί κρίσιμο ζήτημα στην πορεία αναδιάταξης συνολικά του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Ο δε Θεοχαρόπουλος επέμεινε σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη σήμερα το κεφάλαιο στο κράτος και την οικονομία του για να ξεπεράσει την κρίση του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ