ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Στους 165 ανέρχονται οι νεκροί από τις σφαγές στο Σαμπίτ...

Χιλιάδες Μαδουρανοί και Ινδονήσιοι πρόσφυγες βρίσκουν καταφύγιο σε ένα κυβερνητικό κτίριο

Associated Press

Χιλιάδες Μαδουρανοί και Ινδονήσιοι πρόσφυγες βρίσκουν καταφύγιο σε ένα κυβερνητικό κτίριο
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Σκηνές απίστευτης βαρβαρότητας εξακολουθούν να εκτυλίσσονται στην πόλη Σαμπίτ της νήσου Βόρνεο με τους αυτόχθονες της φυλής Νταγιάκ να έχουν αναλάβει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της πόλης και τα θύματά τους, ως επί το πλείστον μετανάστες κάθε ηλικίας από το νησί Μαδούρα, να ανέρχονται σε τουλάχιστον 165!

Την ίδια ώρα το πανικόβλητο πλήθος των περίπου 7.000 ατόμων καταφεύγουν στο επίνειο του Νταγιάκ, όπου έχουν προσαράξει ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ινδονησίας και δύο μεγάλα μεταγωγικά πλοία που έχουν μετατραπεί σε πρόχειρους προσφυγικούς καταυλισμούς. Σύμφωνα με τις ινδονησιακές αρχές, το πλήθος των χιλιάδων προσφύγων αναμένεται να οδηγηθεί εντός του προσεχούς 24ώρου στο λιμάνι της πόλης Σουραμπάγια της Ιάβας.

Οσο για τις πληροφορίες που έρχονται από το κέντρο της αιματοβαμμένης πόλης Σαμπίτ; Οι τελευταίες ειδήσεις ανέφεραν πως συμμορίες μελών της φυλής Νταγιάκ κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης κρατώντας στα χέρια κοφτερά μαχαίρια και πυρσούς, με τους οποίους πυρπολούν τα εκατοντάδες εγκαταλειμμένα σπίτια των μεταναστών - προσφύγων. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η είσοδος του νοσοκομείου της πόλης είχε κλείσει από τα αποκεφαλισμένα, ως επί το πλείστον, πτώματα τριάντα ενηλίκων και παιδιών(!).

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του αντιστρατήγου Μπαμπάνγκα Πρανότο, οι ταραχές στο Σαμπίτ επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Καλιμαντάν, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί μέσα στα προσεχή 24ωρα..

Αιματηρές σφαγές μεταξύ μελών της φυλής Νταγιάκ και μεταναστών από τη νήσο Μαδούρα είχαν σημειωθεί στην ίδια πόλη το 1997, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.000 νεκρούς. Ο φαύλος κύκλος της βίας στο Σαμπίτ θεωρείται ως κραυγαλέα αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής των ινδονησιακών κυβερνήσεων της τελευταίας τριακονταετίας.

Πάντως, το ίδιο 24ωρο, τα έκτροπα στη νήσο Βόρνεο, αλλά και οι εστίες έντασης και η δράση αυτονομιστικών κινημάτων σε άλλες περιοχές της χώρας (επαρχία Ατσέι, Ιρίγια Τζάβα, νησιά Μαλούκου) προκάλεσαν την ανησυχία ανώτερων στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας, που προειδοποίησαν πως η Ινδονησία βρίσκεται στο χείλος μίας ακόμη οικονομικής κατάρρευσης. «Εάν συνεχιστούν οι σημερινές ταραχές και επιδεινωθεί η πολιτική κρίση στη χώρα, τότε η οικονομία απειλείται και πάλι με κατάρρευση, με επιπτώσεις ίσως χειρότερες από τις οικονομικές κρίσεις του 1997 και του 1998», αναφέρει η χτεσινή ανακοίνωση του διοικητή της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ινδονησία, Μαρκ Μπερντ, που καταλήγει υπενθυμίζοντας πως παράγοντες που φουντώνουν την οικτρή κατάσταση της οικονομίας «είναι η έξαρση των φαινομένων διαφθοράς, οι περιφερειακές ταραχές, οι πολιτικές και εθνικιστικές εντάσεις, αλλά και η αδυναμία θεσμών να αντιμετωπίσουν την κρίση».

ΖΜΠΙΓΚΝΙΟΥ ΜΠΡΕΖΙΝΣΚΙ
Με το βλέμμα στραμμένο στη «Μεγάλη Νήσο»

Χωρίς να αποκαλύπτει κάποια στοιχεία που θα μπορούσαν να διαφωτίσουν, αλλά και με ιδιαίτερα καυστικό έως και ειρωνικό ύφος, ο συγγραφέας του βιβλίου η «Μεγάλη Σκακιέρα», καθηγητής του Πανεπιστημίου John Hopkins και πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, ξεδίπλωσε, σχετικώς πάντα, τις απόψεις του για τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα, όπως παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή τώρα που το τιμόνι της εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες το κρατά ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, σε συνέντευξή του προς το ραδιοσταθμό «Φλας 96,1».

Κατ' αρχάς, ο Μπρεζίνσκι επιβεβαίωσε αυτό που όλοι συνειδητοποιήσαμε τις τελευταίες μέρες με τον πλέον ειδεχθή τρόπο, τους βομβαρδισμούς, ότι το «βλέμμα της αμερικανικής πολιτικής» μονοπωλεί πια το Ιράκ, η ευρύτερη Μέση Ανατολή και η Υπερκαυκασία, «εγκαταλείποντας» πια τα Βαλκάνια, αλλά όχι ολοσχερώς.

Παραδεχόμενος ότι οι διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράκ καταρρέουν, αφού «όχι μόνο στον αραβικό κόσμο αλλά και σε δυτικές χώρες υπάρχει όλο και λιγότερη διάθεση να διατηρηθούν οι κυρώσεις» και διατηρώντας τις επιφυλάξεις του ως προς την αποτελεσματικότητά του για τις προαναγγελθείσες εκ μέρους των ΗΠΑ και Βρετανίας «νέες έξυπνες κυρώσεις», διατυπώνει την πολύ «αφηρημένη άποψη» ότι ακριβώς «επειδή δεν υπάρχουν τελικές λύσεις σε τέτοιου είδους προβλήματα» και δεδομένου ότι «οι κυρώσεις δε λύνουν το πρόβλημα», το ζήτημα θα πρέπει να τύχει «μίας ευρύτερης και πολύπλοκης στρατηγικής προσέγγισης», με τον όρο πάντα ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι αυτές που θα εμπλακούν μόνες σε αυτή την προσπάθεια, όπως και δεν το έπραξαν στον παρελθόν κατά τον πόλεμο του Κόλπου, «προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες συνολικά για τη Μέση Ανατολή».

Αντίστοιχες ήταν και οι απόψεις του για τα Βαλκάνια. «Δεν υπάρχει μία άμεση πιθανή λύση». Ούτε αποχώρηση και ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου, ούτε του Κοσσυφοπεδίου, αλλά ούτε και επιστροφή του ελέγχου αυτών των περιοχών στο Βελιγράδι. Τα πιόνια στη σκακιέρα είναι καλά στημένα... «Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ο βασικός άξονας για το μέλλον της περιοχής», που η προοπτική είναι «η ένταξη των Βαλκανίων σε ένα ευρύτερο πολιτικό και στρατιωτικό πλαίσιο που θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή».

Ανάλογου ύφους και «καθαρότητας» ήταν οι απόψεις του και για τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως για τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα, την οποία ποτέ δεν την «άγγιξε» πραγματικά, αλλά μόνο μέσω «τρίτων χωρών». Εξάλλου, πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του είναι η «κατάκτηση της μεγάλης νήσου», που σημαίνει τη Ρωσία, που μάλλον προτιμά διά της διείσδυσης παρά διά της σύγκρουσης. «Νομίζω ότι τελικά η Ρωσία θα πρέπει να ενταχθεί σε μία διευρυμένη ευρωατλαντική κοινότητα» ...«αν θέλει να είναι ένα βιώσιμο κράτος», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Μπρεζίνσκι και πρόσθεσε ότι δεδομένου πως «πιστεύει ότι η Ευρώπη θα παραμείνει σύμμαχος με τις ΗΠΑ», συνεπώς «οι επιλογές της Ρωσίας είναι είτε να συμμετάσχει σε ένα εταιρικό σχήμα με αυτή τη συνεχώς αναπτυσσόμενη κοινότητα ή να βρει τον εαυτό της απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, δεχόμενη συνεχώς απειλές για την εδαφική της ακεραιότητα από τα νότια και τα ανατολικά», διευκρινίζοντας ότι εννοεί τα εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνους και δισεκατομμύρια Κινέζους.

Οσο για τις τελευταίες μάλλον ανησυχητικές εξελίξεις μεταξύ των ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, εξαιτίας του «υιού του πολέμου των άστρων», ο Μπρεζίνσκι δε δείχνει να ανησυχεί και δε δίνει βαρύνουσα σημασία στις εκατέρωθεν κορωνίδες, αφού «το γεγονός ότι η Μόσχα κάνει προτάσεις συνεργασίας δείχνει πως η αντίδρασή της στην Εθνική Αντιπυραυλική Αμυνα έχει ήδη εκτονωθεί».

Ο Μπρεζίνσκι δεν ανησυχεί ούτε για μία ενδεχόμενη κοινή ευρωπαϊκή αμυντική και εξωτερική πολιτική και κατά συνέπεια και μία συνεργασία με τη Ρωσία, αφού «για να ληφθεί μία τέτοια απόφαση δεν πρέπει να υπάρχει μόνο πολιτική βούληση», αλλά και «κοινωνική βούληση». Οπως πολύ χαρακτηριστικά τόνισε, μέχρι «η Ευρώπη να ενωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να λαμβάνονται και να υλοποιούνται σοβαρές αποφάσεις για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική»... όλα «τα υπόλοιπα είναι θέμα φαντασιώσεων». Ενώ προειδοποιεί ότι «μία αντιπαράθεση με τον Μπους δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγική για την Ευρώπη».

Δεν ανησυχεί και δε βλέπει «σύννεφα πολέμου» ούτε στη Μέση Ανατολή. Οπως υποστηρίζει, «το γεγονός ότι ο Μπαράκ και ο Αραφάτ ήρθαν κοντά σε μία συμφωνία, θέτει κάποια όρια τα οποία ο Αριέλ Σαρόν δε θα μπορέσει να διαγράψει». Επιπλέον έχει γίνει κατανοητό ότι «θα πρέπει να αναγνωριστεί πως πρέπει να υπάρχει ένα παλαιστινιακό κράτος» ...«θα πρέπει να υπάρξει μία θεωρητική επιστροφή των προσφύγων». Συνεπώς, «τα θεμελιώδη αυτά ζητήματα έχουν πια αναγνωριστεί, παρά το ότι υπάρχουν πάρα πολλές και σημαντικές λεπτομέρειες που μένουν να διευκρινιστούν».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις κατά των απολύσεων

ΛΟΥΤΟΝ.-

Χιλιάδες απεργοί της αυτοκινητοβιομηχανίας Vauxhall - θυγατρικής της General Motors Corp. - πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση έξω από δύο εργοστάσιά της, επιτυγχάνοντας να σταματήσουν τις εργασίες στο ένα και παραλύοντας το δεύτερο.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της εταιρίας οργάνωσε τη μονοήμερη κινητοποίηση σε διαμαρτυρία για τα σχέδια της εταιρίας να κλείσει το 2002 το εργοστάσιο στο Λούτον, απολύοντας και τους 2.000 εργαζομένους του.

Η εταιρία υπολόγισε τις «απώλειές» της σε 400 αυτοκίνητα, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της. Η διοίκησή της πάντως ...γενναιόψυχα δέχτηκε να δει εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι καλούν για αναθεώρηση του σχεδίου. Ο συνδικαλιστής ηγέτης Μπιλ Μόρις θύμισε, πριν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΣ της Vauxhall, ότι το 1998 είχε υπάρξει συμφωνία μείωσης των μισθών (!) των εργαζομένων και αναδιάταξης των ωραρίων, με αντάλλαγμα να μην κλείσουν τα εργοστάσια. Παρά το ότι αυτή η συμφωνία είχε εφαρμοστεί, η εταιρία δεν τήρησε την υπόσχεσή της...

Περίπου 30.000 εργαζόμενοι είχαν συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση την 25η Ιανουαρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις και σε άλλα εργοστάσια της GM.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ