ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ανοιχτή πρόσκληση σε αγώνα

Προσπερνώντας την τακτική της αγωνιστικής αδράνειας και της συναίνεσης στην αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ επιμένει στις προσπάθειες οργάνωσης της αντίστασης

Η «επόμενη μέρα» από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ βρίσκει τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα να συνεχίζουν με μεγαλύτερη ακόμη επιμονή την προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα, ενάντια στις ανατροπές που σχεδιάζει για την Κοινωνική Ασφάλιση η κυβέρνηση. Στην Ολομέλεια εκφράστηκε η προσπάθεια των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ να στηριχτεί η κυβερνητική πολιτική μέσα από την αποδοχή των διαδικασιών του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης για το ασφαλιστικό, καθώς και να διατηρηθεί με κάθε τρόπο η αδράνεια που καλλιεργούν οι ηγεσίες αυτών των παρατάξεων στους εργαζόμενους.

«Από την πλευρά μας - σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ - ούτε αποκλειστικότητες, ούτε πρωτοκαθεδρίες διεκδικούμε. Γι' αυτό συγκροτήσαμε και συμμετέχουμε στην Επιτροπή Αγώνα, που είναι ανοιχτή σ' όσους έχουν το κουράγιο και τη διάθεση για άμυνα και αντεπίθεση. Σ' όσους αντιλαμβάνονται ότι μοναχός του κανένας κλάδος δεν μπορεί να σωθεί.

Και απευθύνουμε ακόμα μια φορά έκκληση και πρόσκληση για τις 14 του Μάρτη, που θα αντηχήσει σ' ολόκληρη την Ελλάδα η απαίτηση μισθωτών, αγροτών, μικρομεσαίων και συνταξιούχων για την Κοινωνική Ασφάλιση, να πάρουν τη θέση τους στα συλλαλητήρια όλοι οι άνθρωποι του μόχθου ανεξάρτητα από ιδεολογία, φύλο και θρήσκευμα».

Σχετικά με τη στάση των τριών παρατάξεων που συγκροτούν την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ - στάση εχθρική προς το ΠΑΜΕ και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει - τονίζεται στην ανακοίνωση ότι «στο συνδικαλιστικό κίνημα κανένας δεν προέκυψε από το πουθενά! Τα έργα και οι ημέρες όλων των τάσεων είναι γνωστά και θα κρίνονται στη ζωή και στην πράξη, στα μεγάλα και μικρά θέματα που απασχολούν την εργατική τάξη και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, συνεπικουρούμενες από την ΑΠ, στην ουσία εξαντλούνται σε λεκτικές και ανούσιες αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση, ενώ αρνήθηκαν το αγωνιστικό πρόγραμμα και τις προτάσεις μας. Προτάσεις που στόχο έχουν να διατηρήσουν τους εργαζόμενους σε επιφυλακή και ταυτόχρονα να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ ότι στο ασφαλιστικό θα έρθουν «τα πάνω κάτω».

Οι ηγεσίες των παρατάξεων αυτών, με ή χωρίς φερετζέ, είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο παζάρι του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου, που η κυβέρνηση προσχεδιάζει προκειμένου να εξασφαλίσει άλλοθι και νομιμοφάνεια για τις αντιασφαλιστικές της επιθέσεις σε βάρος μισθωτών, αγροτών και μικρομεσαίων.

Οι ηγεσίες αυτές στην προσπάθεια να κρύψουν τις ευθύνες τους και να ελιχθούν, κάνουν μετωπική επίθεση στο ΠΑΜΕ».

Τέλος, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο θέτει με σαφήνεια τους βασικούς και άμεσους άξονες πάλης που προτείνει προς κάθε εργαζόμενο, αναφέροντας σχετικά με τη στάση των άλλων παρατάξεων:

«Εμείς χωρίς να διεκδικούμε άσυλο από την κριτική αντιλαμβανόμαστε τι τους πονά και τι τους ενοχλεί. Και δεν είναι άλλο από το κύρος του ΠΑΜΕ, η αγωνιστική του γραμμή και πρωταρχικά η συσπείρωση "πολύχρωμων" δυνάμεων και στελεχών στους τρεις άμεσους άξονες:

- Να αποκρουστεί η κυβερνητική επίθεση και να υποχρεωθεί να μη φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

- Να ματαιωθεί το παζάρι του ψευτοδιαλόγου.

- Να υπερασπίσουμε τις ασφαλιστικές κατακτήσεις του κινήματος, που σήμερα αυτές οι κατακτήσεις είναι, στην ουσία, τα ελάχιστα δικαιώματα».


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Υψώνουν τη γροθιά τους οι μεταλλεργάτες
Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε πρόγραμμα δράσης για τα κλαδικά προβλήματα και την κοινωνική ασφάλιση, από τη Γενική Συνέλευσή του

Μήνυμα αντίστασης και αγώνα στέλνουν οι μεταλλεργάτες του Πειραιά, μέσα από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου, στην οποία συμμετείχαν μαζικά προχτές το βράδυ, αποφασίζοντας ένα μαχητικό πρόγραμμα δράσης. Στόχος τους είναι να πρωτοστατήσουν στη συγκρότηση ενός «μετώπου πάλης» των εργαζομένων της στεριάς και της θάλασσας, «που δε θα βάλει σαν σκοπό - όπως αναφέρεται στο κείμενο του διεκδικητικού τους πλαισίου - τις λιγότερες δυνατές απώλειες, αλλά θα απαιτήσει μια άλλη πολιτική, ακόμα και την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

Σχετικά με την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης, κατέληξαν σε αγωνιστική πρόταση, που περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και καταλήψεις σε ΙΚΑ, υπουργεία και αλλού, την οποία και θα καταθέσουν στη ΓΣΕΕ, στα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες.

Ο Ιορδάνης Πουντίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου, «ανοίγοντας» τη γενική συνέλευση στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, παρουσίασε την εισήγηση της αγωνιστικής πρότασης, η οποία εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων. Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στην επίθεση που έχει εξαπολυθεί «από το κεφάλαιο, την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση», όπως είπε, σε βάρος κάθε κατάκτησης των εργαζομένων, ενημέρωσε αναλυτικά για τα όσα προετοιμάζονται σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και τόνισε: «Οι εργαζόμενοι μπορούν και θα βρουν τον τρόπο να ορθώσουν το ανάστημά τους». Κάλεσε, επίσης, τους μεταλλεργάτες να «ξεσκεπάσουμε, αλλά και να απομονώσουμε στην πράξη τους αδίστακτους εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, της ΠΟΕΜ και του ΕΚ Πειραιά», ενώ χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος δράσης προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στους άλλους χώρους, όχι στο ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της Ζώνης, συντονισμό με όλες τις δυνάμεις που αντιδρούν στο ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά. Για την κοινωνική ασφάλιση, αποφασίστηκε η συλλογή υπογραφών, συμμετοχή στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 14 Μάρτη και απαίτηση από τη ΓΣΕΕ κήρυξης 24ωρης απεργίας στις 28 Μάρτη, 48ωρης στις 11 και 12 Απρίλη και πανελλαδικής - πανεργατικής συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος.


ΠΑΜΕ
Πρότυπο αγωνιστή ο Indrajit Gupta

Τη λύπη του εκφράζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) για το θάνατο του Indrajit Gupta, επίτιμου προέδρου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και επί σειρά ετών προέδρου της.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι «ο Indrajit Gupta ανάλωσε όλη του τη ζωή στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του διεθνούς ταξικού κινήματος και συνέβαλε σημαντικά, θετικά και δημιουργικά στη διεθνή ταξική πάλη της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων. Ετσι, αποτελεί πρότυπο αγωνιστή, που το παράδειγμά του θα καθοδηγεί και θα εμπνέει τα φτωχά λαϊκά στρώματα κατά του Κεφαλαίου και του Ιμπεριαλισμού. Η διεθνής εργατική τάξη θα τον τιμήσει με τη μεγαλύτερη των τιμών, συνεχίζοντας με συνέπεια την ενωμένη πάλη της ενάντια στο Παγκοσμιοποιημένο Νεοταξικό Κεφάλαιο, μέχρι την ανατροπή του και την εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Μέχρι την επικράτηση σε όλο τον κόσμο μιας κοινωνίας πλήρους δικαιοσύνης με τις αξίες και τα ιδανικά της εργατικής τάξης και του εξανθρωπισμένου ανθρώπου. Το Ελληνικό Εργατικό Ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, τιμώντας τον Indrajit Gupta, θα συνεχίσει τη διεθνιστική ταξική αγωνιστική δράση του με συνέπεια και επιμονή».


ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΤΟΕ
Επικίνδυνες αυταπάτες

Σπέρνοντας αυταπάτες ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι μπορούν να λύσουν το ασφαλιστικό πρόβλημα του κλάδου τους ξεκομμένοι από τους άλλους εργαζόμενους, την ώρα που η κυβέρνηση θα τινάζει στον αέρα συνολικά το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, η πλειοψηφία του ΓΣ της ΟΤΟΕ αποφάσισε χτες να κηρύξει μία απεργιακή κινητοποίηση που επί της ουσίας «βάζει πλάτη» για να περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια.

Η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ -«Αγωνιστική Συνεργασία» και «Συσπείρωση Εργαζομένων»), σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αγωνίες και την απαίτηση των τραπεζοϋπαλλήλων για αγωνιστική διεκδίκηση, αποφάσισε τελικά να γίνει μία 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Μάρτη (συγκέντρωση την πρώτη μέρα στη Σίνα 16 και πορεία στο υπουργείο Εργασίας), με αίτημα την ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ και κοινό επικουρικό Ταμείο. Το παράδοξο του αιτήματος είναι πως πριν γίνει αίτημα της ΟΤΟΕ, είχε κατατεθεί σαν πρόταση από την ίδια την κυβέρνηση και αποσύρθηκε στη συνέχεια, όταν συνάντησε αντιδράσεις και από τους τραπεζίτες. Πρόσθετα, η ΟΤΟΕ συνεχίζει να αφήνει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση, σπέρνοντας ψευδαισθήσεις ότι θα εξαιρεθεί ο κλάδος από τα σχέδια διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης.

Σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ, κατέθεσαν πλαίσιο στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη αγωνιστικού συντονισμού όλων των εργαζομένων για να αντισταθούν στην ενιαία επίθεση που δέχεται η κοινωνική ασφάλιση και να απορρίψουν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στο αγωνιστικό μέρος, πρότειναν 24ωρη απεργία στις 14 Μάρτη και συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και στη συνέχεια 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Μάρτη και νέο ΓΣ για κλιμάκωση. Ακόμα, να αξιώσει η ΟΤΟΕ από τις ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να μην πάρουν μέρος στο διάλογο που ετοιμάζεται για το ασφαλιστικό.

Στο ΓΣ αποφασίστηκε ακόμα να γίνουν μαζικά διαβήματα της διοίκησης της ΟΤΟΕ και εργαζομένων στις 7 Μάρτη στις 12 και στη 1 το μεσημέρι στις διοικήσεις των τραπεζών EUROBANK και ALPHA BANK και στις 8 Μάρτη τις ίδιες ώρες στις τράπεζες Εθνική και Εμπορική.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του ΓΣ ο Α. Αντύπας, μέλος της ΕΣΑΚ Τραπεζών, τόνισε ότι «απέναντι στην ενιαία πολιτική διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να απαντήσουμε με ενιαίο μέτωπο αγώνα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Η τακτική της ΟΤΟΕ δίνει βάση στη μορφή και στο σχήμα του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων, αποπροσανατολίζοντας και ξεκόβοντας τους τραπεζοϋπαλλήλους από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, "βάζοντας πλάτες" για να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ