ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Αυγούστου 2015
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Κραυγαλέα αποκάλυψη σοσιαλδημοκρατικών συνταγών

Εάν κάτι αναδείχτηκε με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο μέσα από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αστική διακυβέρνησή του, είναι η ολοκληρωτική χρεοκοπία της πολιτικής που διατυμπανίζει ότι μπορεί να υπηρετεί ταυτόχρονα και τα μονοπώλια και το λαό. Οτι μπορεί με αστική διακυβέρνηση, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, σε συνθήκες καπιταλιστικής βαρβαρότητας, να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Η χρεοκοπία της σοσιαλδημοκρατικής επιζήμιας για το λαό αντίληψης που βεβαίως αποτελεί το καλύτερο στήριγμα στις ανάγκες και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε ως συνένωση διάφορων οπορτουνιστικών ομάδων με βασικό πυρήνα τον ΣΥΝ, τις δυνάμεις δηλαδή που αποχώρησαν από το ΚΚΕ τη δεκαετία του 1990 αφού επιχείρησαν τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση και την οργανωτική διάλυση του Κόμματος. Το πρόγραμμα του ΣΥΝ ήταν πάντα ένα πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, που όμως παρουσιαζόταν ως ένας εναλλακτικός δημοκρατικός δρόμος για το σοσιαλισμό μέσω μεταρρυθμίσεων. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και αργότερα, ιδιαίτερα με την ενσωμάτωση διάφορων ομάδων (τροτσκιστικών, μαοϊκών κ.λπ.) και τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα ντύθηκε περίτεχνα με ένα «ριζοσπαστικό», «αντι-συστημικό», «κινηματικό» περιτύλιγμα. Κάτι που ενισχύθηκε μετά το 2010, με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και την υιοθέτηση της θολής «αντιμνημονιακής» γραμμής από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Το πλαστό δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» έδωσε τη δυνατότητα στο σοσιαλδημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ να καπηλευτεί ιδέες, να παραμυθιάσει το λαό, να εξαπατήσει προκειμένου να εμφανιστεί ως μια δύναμη που μπορεί - ως κυβέρνηση - να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο απέναντι στα Μνημόνια.

Βέβαια, την ίδια περίοδο, ακριβώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έπληττε και πλήττει και τμήματα του κεφαλαίου που προσπαθούν να επικρατήσουν σε βάρος ανταγωνιστικών τμημάτων τους, άνοιξε η συζήτηση για ένα διαφορετικό πιο χαλαρό μείγμα πολιτικής που το βάφτισαν μείγμα για τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Η μάχη αυτή ήταν και παραμένει λυσσαλέα. Θυμίζουμε ότι τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου στήριξαν και προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς γιατί εξέφραζε αυτήν την πολιτική. Και μάλιστα είχε το έρεισμα και τη διεισδυτικότητα στο λαό με την «αριστερή φρασεολογία» και τις καταβολές του, ώστε να μπορεί να εξαπατήσει και να υφαρπάξει την ψήφο του. Και το πέτυχαν.

Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με ισχυρές οπορτουνιστικές αναφορές, έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων κομμάτων αστικής διαχείρισης στο ζήτημα εξασφάλισης της πολυπόθητης για την αστική τάξη «κοινωνικής ειρήνης». Αξίζει να θυμίσουμε ότι μετεκλογικά ήταν ενδεικτική η αύξηση της διεισδυτικότητας σε λαϊκά στρώματα της πεποίθησης ότι μια σειρά επιδιώξεις της αστικής τάξης, όπως η συνέχιση της λαϊκής φοροαφαίμαξης και η συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων αποτελούν πατριωτικό, εθνικό καθήκον που πρέπει οι εργαζόμενοι να σεβαστούν.

Η κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας και η πορεία της κρίσης, καθώς και οι αντιθέσεις εντός Ευρωζώνης δεν επέτρεψαν τέτοια δυνατότητα αλλαγών στο μείγμα διαχείρισης. Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αστικής διαχείρισης, αποδέχτηκε τη συνέχιση εφαρμογής μιας περιοριστικής πολιτικής για τη στήριξη της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας εντός Ευρωζώνης. Η Σύνοδος Κορυφής της 12ης Ιούλη απλά επισφράγισε αυτό ακριβώς. Η κόντρα είχε χαρακτηριστικά διαπάλης ανάμεσα σε μεγάλα καπιταλιστικά κράτη και ενός προσωρινού συμβιβασμού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρούσα». Συμφώνησε σε ένα τεράστιο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων που έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα δύο Μνημόνια και γύρισε πίσω ...πανηγυρίζοντας για «ηθική νίκη», όπως είπε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη.

Σε αυτήν τη συνέντευξη, όπως επίσης και στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη, μπορεί να σταχυολογήσει και να ταξινομήσει κάποιος ένα απάνθισμα σοσιαλδημοκρατικής θεώρησης των πραγμάτων. Αν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν και αναθεματίζουν τον όρο «σοσιαλδημοκρατία» δεν μπορεί να κρυφτεί ότι το συγκεκριμένο κόμμα είναι η προσωποποίηση της αναστήλωσης της σοσιαλδημοκρατίας και μάλιστα για πρώτη φορά στην Ελλάδα μιας σοσιαλδημοκρατίας που αναστηλώνεται με ιστορικές αναφορές στο κομμουνιστικό κίνημα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιο ύπουλη και επικίνδυνη.

Τι είπε ο πρωθυπουργός;

-- «Το ζητούμενο είναι παράλληλα με τη διαπραγμάτευση να δρομολογηθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για σύγκρουση με τα κατεστημένα και στήριξη των πιο αδύναμων».

Δηλαδή, η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως κάθε... σοσιαλδημοκρατία που σέβεται τον εαυτό της, ντυμένη μάλιστα με το μανδύα της «αριστεράς», μπορεί να παίζει το εξής χαρτί: Τη στιγμή που διαπραγματεύεται με τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, συμφωνώντας και υλοποιώντας μέτρα που τσακίζουν το λαό, εμφανίζει την ίδια διαπραγμάτευση ως πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα!

-- «Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτή η κυβέρνηση δεν σχεδίαζε από κοινού με τους θεσμούς, εις βάρος της κοινωνίας, αλλά υπερασπίστηκε την κοινωνία».

Λέει, δηλαδή, ότι η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη και αυτή της 12ης - 13ης Ιούλη είναι μια συμφωνία που υπερασπίζεται το λαό. Κι όμως γι' αυτές τις συμφωνίες πανηγυρίζουν όλα τα ...«γεράκια των αγορών», η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ κ.λπ., ενώ οι ελεγκτές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ περιδιαβαίνουν τις δημόσιες υπηρεσίες για να συνταχθούν και να παραχθούν αντιλαϊκά νομοσχέδια. Να, η σοσιαλδημοκρατία, που, παρά το γεγονός της πλήρους υπηρέτησης του κεφαλαίου, έχει την άνεση, τον «καταμερισμό» στο αστικό πολιτικό σύστημα, ν' αυτοπαρουσιάζεται ως κόμμα που δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας προσωπικά μετά τη συμφωνία απολαμβάνει της πλήρους ανοχής και στήριξης, παρά τις όποιες κριτικές του σύνολου του αστικού πολιτικού κόσμου, των αστικών ΜΜΕ, των διάφορων κέντρων του κεφαλαίου, αλλά και της ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ολοι τους συγκλίνουν στο εξής: «Ο μόνος κατάλληλος για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να ανοίξει ρουθούνι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας»!

-- «Η εντολή που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν να σταματήσει με κάθε τρόπο την κοινωνική καταστροφή (...) Επικράτησε το αίσθημα προστασίας των λαϊκών στρωμάτων, ήταν μια ορθή επιλογή».

Δηλαδή, η κοινωνική καταστροφή που προκαλείται από το Μνημόνιο 3, μετά τα 1 και 2, είναι η σωτηρία από την κοινωνική καταστροφή; Και μπορεί να το ισχυρίζεται αυτό, αφού, ως γνήσιοι σοσιαλδημοκράτες, μπορούν θεωρούν ως κοινωνική καταστροφή οτιδήποτε επιζήμιο για το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του.

-- «Επώδυνος συμβιβασμός για τη χώρα. Και μια μεγάλη ηθική νίκη. (...) Ενα άλλο αποτέλεσμα δεν θα ήταν διαχειρίσιμο».

Κι ενώ φτιάχνει αυτό το σχήμα για να εξαπατήσει σχετικά με το τι έχει συμβεί πραγματικά, δηλαδή ότι ο συμβιβασμός στη συγκεκριμένη στιγμή ήταν αναγκαίος για το ίδιο το μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο εντός της χώρας αλλά και εκτός, συνεχίζει παραδίδοντας μαθήματα μνημονιακού ...Λενινισμού! Για να δικαιώσει την επιλογή του, επικαλείται το Λένιν: «Ο Λένιν λέει ότι αν στην απειλή ενός ληστή "τα λεφτά σου ή τη ζωή σου" δώσεις τα λεφτά σου, αυτό είναι θεμιτός συμβιβασμός». Ο ορισμός της απάτης σε βάρος του λαού. Να μια απόδειξη τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία με ιστορικές αναφορές στο κομμουνιστικό κίνημα.

-- «Δεν υπάρχει λύση εκτός. Στις χώρες που βρίσκονται εκτός ευρώ υπάρχει σκληρή λιτότητα. Είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε μέσα στο υπάρχον διεθνές πλαίσιο. Υπάρχουν δυνατότητες για μια αριστερή διακυβέρνηση μέσα στο υπάρχουν πλαίσιο. Το εφαρμόζουμε (σ.σ. το πρόγραμμα) και παράλληλα κάνουμε αντισταθμιστική πολιτική και δίνουμε την κοινωνική μάχη».

Ο πρωθυπουργός ξεκάθαρα επιχειρεί να καλλιεργήσει στη συνείδηση του λαού ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος από αυτόν που σήμερα ακολουθείται. Ο ΣΥΡΙΖΑ γενικά έχει τέτοια αποστολή. Να απονεκρώσει κάθε σκέψη, προβληματισμό και τάση τμημάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να μπουν στη διαδικασία αμφισβήτησης όχι γενικά της αντιλαϊκής πολιτικής και της λιτότητας αλλά του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, να σκεφτεί ότι, μπορεί να παλέψει, να αγωνιστεί και να νικήσει για να ζήσει και να προκόψει έξω από τους καπιταλιστικούς μηχανισμούς, έξω την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα θα μπορούσαμε να αναλύσουμε για να φανεί πώς η σοσιαλδημοκρατία «ντύνει» με τα σχήματα και τις κορόνες περί φιλολαϊκής πολιτικής τις προτάσεις διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία δεν έχουν κανένα συμφέρον να χάνουν κι άλλο χρόνο αποδεχόμενοι παλιές και νέες σοσιαλδημοκρατικές συνταγές πασπαλισμένες από δημαγωγικές αναφορές. Γιατί στο σύνολό τους αποτυπώνουν την ανάγκη καπιταλιστικής διαχείρισης στη φάση της ανάκαμψης. Και αυτό το ρόλο παίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ...

Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει η αγωνία και η ανησυχία με την οποία αντιμετωπίζουν άλλες δυνάμεις της λεγόμενης «κεντροαριστεράς» (ΠΑΣΟΚ κ.ά.) αυτή την πλήρη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, εξέλιξη που θα γίνει προσπάθεια να αποτυπωθεί και στις επόμενες εσωκομματικές διεργασίες.


Κ. Πασ.

Καπιταλιστική ανάκαμψη εκτός ευρώ...

Βεβαίως, ο Π. Λαφαζάνης ντύνοντας τις προτάσεις του με φιλολαϊκή και ριζοσπαστική επιχειρηματολογία κρύβει το πραγματικό τους περιεχόμενο. Εχει ενδιαφέρον όμως να παρακολουθήσουμε πώς ο οικονομολόγος Κ. Λαπαβίτσας προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει το γιατί η έξοδος απ' το ευρώ συμφέρει την καπιταλιστική ανάκαμψη και πώς παραδέχεται εμμέσως ότι αυτή η διαδικασία θα φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων. Σε πρόσφατο άρθρο του, προσπαθώντας να αντικρούσει τις «καταστροφολογικές» εκτιμήσεις του γνωστού οίκου «Ernst & Young» για τις επιπτώσεις της εξόδου από την Ευρωζώνη, επικαλείται τη μελέτη της «Oxford Economics/Haver Analytics», η οποία υποστηρίζει ότι παρουσιάζεται διαστρεβλωμένη στην Ελλάδα. Τι αναφέρει αυτή η μελέτη, σύμφωνα με τον Λαπαβίτσα;

«Η Ελλάδα αποχωρεί συντεταγμένα από την ΟΝΕ τον Ιούλιο του 2015. Το νέο νόμισμα υποτιμάται κατά 50% μέσα στις επόμενες 12 εβδομάδες. Η υποτίμηση μειώνεται στο 30% στους επόμενους "λίγους" μήνες και στο 20% αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός. Η Ελλάδα κάνει στάση πληρωμών και το χρέος μειώνεται από 320 δισ. στα 150 δισ.

Αποτελέσματα: Το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 10% μέχρι το τέλος του 2015. Η υποτίμηση θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, οι εξαγωγές θα αυξηθούν, η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει. Η ανάκαμψη θα είναι ταχεία από τις αρχές του 2016 και θα παραμείνει σταθερά υψηλότερη από την εκτίμηση βάσης μέχρι το τέλος του 2020. Ο πληθωρισμός θα ανεβεί περίπου στο 10% μέσα στο 2015, αλλά θα υποχωρήσει ταχέως μέσα στο 2016 για να φτάσει περίπου το 5% το 2019. Η ανεργία θα ανεβεί πάνω από 30% μέσα στο 2015, αλλά θα κατεβεί κάτω από το 25% το 2019».

«Δηλαδή», καταλήγει ο Κ. Λαπαβίτσας, «μια συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ με στάση πληρωμών στο χρέος τον Ιούλιο του 2015 θα οδηγούσε σε σύντομη βαθιά ύφεση το 2015-6, η ανάκαμψη θα ξεκινούσε στις αρχές του 2016 και θα ακολουθούσε ταχύρρυθμη ανάπτυξη για χρόνια. Ο πληθωρισμός θα ήταν πολύ περιορισμένος. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη χώρα θα ήταν σαφώς καλύτερες».

Η ανάλυση που κάνει ο Κ. Λαπαβίτσας είναι φως - φανάρι πως απευθύνεται στο κεφάλαιο, του δείχνει ένα δρόμο μέσα από τον οποίο μπορεί να ξεφύγει από την κρίση, να εξασφαλίσει την ανάκαμψή του, για την οποία παλεύει εδώ και 5 χρόνια. Τους υπόσχεται, λοιπόν, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αύξηση εξαγωγών, ταχύρρυθμη ανάπτυξη, δηλαδή μεγάλη κερδοφορία.

Αν υιοθετήσουμε τις προβλέψεις, τα ποσοστά της μελέτης που αναφέρει ο Κ. Λαπαβίτσας, πρέπει να πούμε οτι κρύβει ορισμένες, βασικές λεπτομέρειες από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα:

  • Οτι αυτοί θα πληρώσουν, με χτύπημα της αγοραστικής τους δύναμης, την υποτίμηση του νομίσματος κατά 50% και την αύξηση του πληθωρισμού κατά 10%.
  • Οτι αυτοί θα πληρώσουν τις επιπτώσεις από την εκτίναξη της ανεργίας πάνω από 30%, τη μεγάλη ύφεση κατά 10%, που θα οδηγήσει βεβαίως σε καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, δηλαδή ορισμένων επιχειρήσεων και εργατικής δύναμης. Επιπτώσεις που θα τις βιώσουν με σάρωμα δικαιωμάτων, μισθών, ό,τι έχει μείνει όρθιο μέχρι σήμερα.
  • Οτι επίσης ένα «κούρεμα» του χρέους και μια ρύθμιση αποπληρωμής του υπόλοιπου θα συνοδεύεται με συμφωνίες και όρους σκληρούς για το λαό, που επιβάλλει η συμμετοχή στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ο Κ. Λαπαβίτσας υποστηρίζει ότι από την ανάπτυξη, την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας θα διαμορφωθούν όροι ευημερίας για το λαό, όμως και εδώ η υπόθεση του κ. καθηγητή στέκεται στον αέρα:

  • Πρώτα απ' όλα η ραγδαία ανάπτυξη που υπόσχεται είναι αμφίβολη σε συνθήκες που όλα δείχνουν ότι η διεθνής καπιταλιστική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες δυσκολίες περάσματος στην ανάκαμψη.
  • Δεύτερον, ακόμα όμως και αν υπάρξει ραγδαία ανάπτυξη, αυτή κάθε άλλο παρά θα συνδυάζεται με ανάκτηση δικαιωμάτων, απωλειών, νέα δικαιώματα και κατακτήσεις, γιατί αυτή η ανάκαμψη θα στηριχτεί σε τσακισμένα δικαιώματα, στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Οπου υπήρξε ξεπέρασμα της κρίσης και ανάπτυξη, δεν αποκαταστάθηκαν μαζικά δικαιώματα, ενώ η ανεργία συνεχίζει να παραμένει υψηλή. Πράγμα που παραδέχεται εμμέσως και ο Κ. Λαπαβίτσας όταν υπολογίζει την ανεργία το 2019μόλις κάτω από 25% !
  • Τρίτον, όσο πιο ραγδαία θα είναι η ανάπτυξη τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η επόμενη καπιταλιστική οικονομική κρίση, ξαναρίχνοντας τους εργαζόμενους στη δίνη της.
  • Τέταρτον, ότι το κρατικό χρέος όσο και να μειωθεί, ρυθμιστεί, θα συνεχίζει να αυξάνεται αφού θα συνεχιστεί η συμμετοχή του καπιταλιστικού κράτους στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Είναι καθαρό ότι οι διαφορές ανάμεσα στην επιλογή μνημόνιο - αντιλαϊκά μέτρα εντός Ευρωζώνης και κρατική χρεοκοπία, αλλαγή νομίσματος και εκτός Ευρωζώνης δεν είναι ουσιαστικές όσον αφορά τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Είναι επιλογή απλώς του τρόπου με τον οποίο θα συνεχίζεται η σφαγή του.

Αξίζει άραγε οι εργαζόμενοι και μάλιστα με ριζοσπαστικές διαθέσεις, που αμφισβητούν τους μονόδρομους που τόσα χρόνια τους πιπίλισαν το κεφάλι, να επενδύσουν σε ένα νέο αδιέξοδο, σε νέες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, να ξαναζήσουν δηλαδή αυτό που έζησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, να ξαναστηρίξουν δηλαδή ως ριζοσπαστική μια εναλλακτική του κεφαλαίου; Δεν αξίζει τον κόπο. Αντίθετα, θα πρέπει να αναζητήσουν το δρόμο της σύγκρουσης με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, με την εξουσία του κεφαλαίου, την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις - συμμαχίες.


Χ.

Προς ένα νέο οπορτουνιστικό πόλο;

Ηδη από το 2012 γράφαμε στον «Ριζοσπάστη» ότι η πορεία σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο ενδεχόμενο ανάληψης της αστικής διακυβέρνησης διαμορφώνει πεδίο συγκρότησης ενός νέου οπορτουνιστικού πόλου. Αυτό που συνένωνε όλες τις ομάδες εντός ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δυνατότητα άσκησης ενός άλλου μείγματος διαχείρισης της κρίσης, με περισσότερα επεκτατικά χαρακτηριστικά, μιας κλασικής σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, που θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα παροχής και ορισμένων μέτρων - ψίχουλων προς τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Το ενδεχόμενο εφαρμογής μιας τέτοιας πολιτικής θα έδινε στις διάφορες οπορτουνιστικές ομάδες τη δυνατότητα να την εμφανίζουν ως βήμα στην κατεύθυνση αμφισβήτησης του καπιταλισμού, σταδιακής μετατροπής του σε ένα «εναλλακτικό σοσιαλιστικό σχέδιο», να διαμορφώνουν την ψευδαίσθηση ότι μπορεί κάτω από αριστερή κριτική, λαϊκή πίεση η κυβέρνηση να πάει πιο αριστερά. Γνωστή τακτική διαφόρων «αριστερών αντιπολιτεύσεων» εντός σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.

Το γεγονός όμως ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε τη συνέχιση εφαρμογής μιας περιοριστικής πολιτικής για τη στήριξη της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας εντός Ευρωζώνης δυσκολεύει αντικειμενικά την παραμονή στον ίδιο φορέα των δυνάμεων που όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσαν να εμφανίσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα «αριστερό ριζοσπαστικό» πρόγραμμα. Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, αντικειμενικά διαμορφώνεται η δυνατότητα συγκρότησης ενός νέου οπορτουνιστικού πόλου. Σε αυτή την κατεύθυνση κυρίαρχο ρόλο παίζουν η «Αριστερή Πλατφόρμα», η ΔΕΑ, η ΚΟΕ και άλλες «αντιπολιτευόμενες» ομάδες.

Ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η αναπαλαίωση του αριστερού, ριζοσπαστικού καμουφλάζ στη γνωστή πρόταση αλλαγής μείγματος διαχείρισης συνδεδεμένης με την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Δηλαδή, μια αλλαγή μείγματος διαχείρισης σε μια καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής.

Αντικειμενικά, λοιπόν, με τον ίδιο τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την «αριστερή πτέρυγα» του «αστικού αντιμνημονιακού μπλοκ», δηλαδή των αστικών δυνάμεων που εξέφραζαν τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή τους στην πολιτική διαχείριση της κρίσης, όπως εκφράστηκε το 2010 εντός ΕΕ και Ευρωζώνης (θυμίζουμε ότι τμήμα αυτού του μπλοκ αποτέλεσε και η ΝΔ μέχρι το 2011 - 2012), έτσι και η «Αριστερή Πλατφόρμα» και οι σύμμαχοί της επιδιώκουν να αποτελέσουν «αριστερή πτέρυγα» ενός ευρωσκεπτικιστικού αστικού ρεύματος, αστικών δυνάμεων που θεωρούν πιο ωφέλιμη για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας την έξοδο απ' το ευρώ.

Ο ρόλος τους σαφής, ο εγκλωβισμός κάθε διάθεσης, τάσης ριζοσπαστισμού, κάθε απόπειρας να βγουν συμπεράσματα από το τι σημαίνει «κυβέρνηση της Αριστεράς», ο προβληματισμός, η αναζήτηση να μη βγει έξω από τα όρια του συστήματος, αντίθετα να αξιοποιηθεί σε αστικές επιδιώξεις. Τον ίδιο ρόλο δηλαδή που έπαιξε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικά χρόνια.

Ποια είναι λοιπόν τα βασικά στοιχεία αυτής της πρότασης όπως τα κωδικοποίησε ο Π. Λαφαζάνης στην ομιλία του στην εκδήλωση της «Αριστερής Πλατφόρμας» στο Πανελλήνιο:

«1. Η εθνικοποίηση των τραπεζών, δηλαδή, το πέρασμα σε δημόσιο έλεγχο προκειμένου υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο να αναλάβουν ένα νέο, αποκλειστικά αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο.

2. Να περάσουν υπό δημόσια ιδιοκτησία, δημόσια διαχείριση, δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο και να ανασυγκροτηθούν ως τέτοιες όλες οι στρατηγικές επιχειρήσεις της χώρας, όλα τα στρατηγικά δίκτυα, όλες οι στρατηγικές υποδομές.

3. Μια μεγάλη αναδιανομή πλούτου σε βάρος των πολύ μεγάλων εισοδημάτων.

4. Αποκατάσταση της νομιμότητας και της διαφάνειας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

5. Βαθιά διαγραφή του χρέους, ή διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, χωρίς την οποία η χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον.

6. Ρήξη με το νεοφιλελευθερισμό και με στόχευση ένα εναλλακτικό οικονομικό και κοινωνικό πρότυπο διεξόδου, ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Πρόκειται για θέσεις αρκετές από τις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2012. Σιγά σιγά βεβαίως παραμερίστηκαν. Η διαφορά είναι ότι τα μέτρα αυτά προτείνονται σήμερα σε συνδυασμό με την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ζήτημα που αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλειε γενικά σε κάποια φάση, λέγοντας μάλιστα πως το «ευρώ δεν είναι φετίχ», δεν αποτέλεσε ποτέ διακηρυγμένο στόχο του. Αντίθετα, ιδιαίτερα την περίοδο πριν από τις εκλογές διαβεβαίωνε (μαζί και τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας») ότι επιδιώκει έντιμο συμβιβασμό εντός του ευρώ και της ΕΕ.

Ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο αυτών των προτάσεων;

Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης προτάσεων «νεοκεϋνσιανής» αστικής διαχείρισης, στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης, οι οποίες βεβαίως στη σημερινή φάση του καπιταλισμού είναι αμφίβολο αν μπορούν να εφαρμοστούν όπως παρουσιάζονται. Τέτοιες πολιτικές, π.χ. κρατικοποίησης επιχειρήσεων, ασκήθηκαν από σοσιαλδημοκρατικές και άλλες αστικές δυνάμεις μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη εφόσον είχε προηγηθεί μια εκτεταμένη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων.

Στην πραγματικότητα, επιχειρείται ριζοσπαστικό καμουφλάρισμα μέτρων που αποσπασματικά θα μπορούσαν να παρθούν στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης σε μια διαδικασία περάσματος σε «εθνικό νόμισμα». Π.χ. το ζήτημα του «δημόσιου ελέγχου» των τραπεζών ήταν μια πολιτική που εφαρμόστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, όχι βεβαίως για να αλλάξουν χαρακτήρα οι τράπεζες αλλά για να μπορέσουν να στηριχθούν ως εργαλείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ο κρατικός έλεγχος ορισμένων επιχειρήσεων και υποδομών, π.χ. λιμάνια, Ενέργεια κ.λπ., είναι επίσης ένα μέτρο που ζητάει σήμερα και τμήμα του κεφαλαίου που κάνει χρήση αυτών των υποδομών, έτσι ώστε να εξασφαλίσει φθηνές και κρατικά επιδοτούμενες υπηρεσίες (π.χ. εφοπλιστές, ενεργοβόρες βιομηχανίες κ.λπ.).

Οσον αφορά το ζήτημα «κουρέματος» του χρέους, είναι και αυτή μια επιλογή που έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί, στο πλαίσιο όμως διεθνών συμφωνιών. Κάτι τέτοιο συνοδεύεται συνήθως από ένα αντιλαϊκό πρόγραμμα - συμφωνία, ενώ βεβαίως οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να πληρώνουν το υπόλοιπο μέρος του. Στην πραγματικότητα, είναι μια κίνηση που αποσκοπεί στο να μπορεί να ξαναδανείζεται το αστικό κράτος από τις κεφαλαιαγορές, συντελώντας μ' αυτό τον τρόπο στην παραπέρα αύξησή του χρέους, αφού ο εξωτερικός δανεισμός είναι απαραίτητο στοιχείο της καπιταλιστικής οικονομίας για οποιοδήποτε καπιταλιστικό κράτος, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη δύναμή του.

Στις προτάσεις αυτές μπορεί εύκολα να δει κανείς πως θα ευνοηθεί η προσπάθεια του κεφαλαίου για να στηριχτούν οι επενδύσεις του, η ανάκαμψη της κερδοφορίας του (το «κούρεμα» του χρέους θα προσφέρει κρατικό χρήμα που θα στηρίξει και ιδιωτικές επενδύσεις, το ίδιο και οι κρατικές τράπεζες, το φθηνό ρεύμα και οι φθηνές υποδομές κ.λπ.). Πουθενά όμως δεν υπάρχει η ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων, η κατοχύρωση νέων δικαιωμάτων κ.λπ. Ολα αυτά παραπέμπονται στην «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», δηλαδή στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Στον πυρήνα αυτής της λογικής είναι ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα φέρει και τη λαϊκή ευημερία. Τα περί «ανοίγματος δρόμου για το σοσιαλισμό», που είπε ο Λαφαζάνης στην ομιλία του, δεν τα σχολιάζουμε καν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ