Associated Press |
Μέλη του λεγόμενου UCPMB ελέγχουν αυτοκίνητα στην περιοχή της Νότιας Σερβίας... |
Φουντώνει η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, με αφορμή προχτεσινοβραδινή αιματηρή επίθεση Αλβανών κατά Σέρβων της περιοχής και περιπλέκεται η στάση του Βελιγραδίου, αναφορικά με τους τρόπους εξεύρεσης μίας λύσης στην κλιμακούμενη ένταση που παρατηρείται εδώ και καιρό στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο από τη δράση αυτονομιστών Αλβανών ανταρτών του «UCPMB». Στο περιθώριο όλων αυτών, οι ΗΠΑ φαίνεται πως είναι εκείνες που περισσότερο από τις άλλες χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ βιάζονται για τη διεξαγωγή ...γενικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, και ας εκκρεμούν πλείστα άλλα ζέοντα ζητήματα. Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να ενισχύουν ολοένα και περισσότερο τα σενάρια που προβλέπουν πως η επικείμενη άνοιξη στην περιοχή θα είναι ...εκρηκτική!
Η απρόκλητη επίθεση Αλβανών σε κομβόι Σέρβων ταξιδιωτών από την κοσσοβάρικη πόλη Στρπτσε δεν είχε μόνον ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός Σέρβου. Προκάλεσε την αγανάκτηση μέρους της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο για τις βίαιες επιθέσεις πάσης μορφής, που εξακολουθούν να υφίστανται οι εθνικές μειονότητες της επαρχίας από την πρώτη ημέρα άφιξης της πολυεθνικής δύναμης ΚΦΟΡ και της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ (Ιούνιος του 1999). Αναπόφευκτα, λοιπόν, μετά την επίθεση των «αγνώστων» δραστών κατά των Σέρβων από το Στρπτσε ακολούθησαν έντονες εκδηλώσεις αντίδρασης κατά ανδρών των πολυεθνικών δυνάμεων στην περιοχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, όλα άρχισαν ελάχιστες ώρες αφότου «άγνωστοι, κατά πάσα πιθανότητα Αλβανοί εξτρεμιστές», εξαπέλυσαν επίθεση κατά λεωφορείου, που μετέφερε Σέρβους, με αποτέλεσμα το θάνατο του 42χρονου Σέρβου Στάγιο Ιλιτς. Λίγες ώρες μετά την απρόκλητη επίθεση, εκατοντάδες οργισμένοι κάτοικοι του Στρπτσε συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για τις επιθέσεις βίας, που δέχονται τόσο καιρό, αλλά και για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας των πολυεθνικών δυνάμεων στην περιοχή. Αργά το βράδυ της Τρίτης, έσπευσαν στην περιοχή κάπου 200 άνδρες της ΚΦΟΡ (από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και Ελληνες) υπό Αμερικανό διοικητή, προσπαθώντας να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Η προσπάθεια των ανδρών της ΚΦΟΡ προκάλεσε τις αντιδράσεις των διαδηλωτών και κατά τη διάρκεια έντονων επεισοδίων πυρπολήθηκαν τρία στρατιωτικά τζιπ του ΟΗΕ και άλλα τρία στρατιωτικά οχήματα της ΚΦΟΡ.
Η εκπρόσωπος του διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σουσάν Μανουέλ, αναφερόμενη στα προχτεσινοβραδινά επεισόδια στο Στρπτσε, επιβεβαίωσε πως όλα άρχισαν μετά την επίθεση αγνώστων κατά κομβόι Σέρβων που ταξίδευαν με προορισμό τη Σερβία. Αργότερα, εκπρόσωπος της ΚΦΟΡ, αναφερόμενος στην επίθεση κατά των Σέρβων, ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν τουλάχιστον πέντε Αλβανοί ως ύποπτοι δράστες.
Το ίδιο 24ωρο, σε ξεχωριστό συμβάν, τρεις Σέρβοι (όλοι τους αδέλφια) τραυματίστηκαν, όταν το τρακτέρ στο οποίο επέβαιναν έπεσε πάνω σε νάρκη στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο κοντά στην περιοχή Ζουμπίν Ποτόκ. Μετά την έκρηξη της νάρκης, πλήθος κατοίκων του Ζουμπίν Ποτόκ συγκεντρώθηκε έξω από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, επιχειρώντας να καταφέρουν βλάβες σε ένα όχημα του ΟΗΕ. Το πλήθος επιτέθηκε κατά αστυνομικού αξιωματικού της δύναμης του ΟΗΕ δίχως ο τελευταίος να τραυματιστεί.
Αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα εκπέμπει το Βελιγράδι, σε σχέση και με την εξεύρεση «ειρηνικής» λύσης στην κοιλάδα του Πρέσεβο. Εδώ και βδομάδες, ο Σέρβος πρωθυπουργός Τζόραν Τζίντζιτς δήλωνε πως «εάν κριθεί απαραίτητο... είναι διατεθειμένος να συναντηθεί και με τους Αλβανούς εξτρεμιστές του UCPMB». Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, σαν να μην είχε ακούσει τις παραπάνω δηλώσεις Τζίντζιτς, δήλωσε πως ...αρνείται να συνομιλήσει με τους αντιπροσώπους των Αλβανών ανταρτών, που κατ' αυτόν είναι τρομοκράτες και «δεν αποτελούν τους νόμιμους αντιπροσώπους των Αλβανών στη νότια Σερβία». Βέβαια, ο Κοστούνιτσα είχε δίκαιο, αφού, ως γνωστόν, η συντριπτική πλειοψηφία των ανταρτών του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς» είναι πρώην αντάρτες ή στελέχη του «ΟΥΤΣΕΚΑ» ή έρχονται από την Αλβανία... Εντούτοις, τέτοια αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα δεν είναι άσχετα ούτε με τις πιέσεις που ασκούν υπερδυνάμεις κατά του Βελιγραδίου, ούτε με το γενικό «παζάρεμα» που αφορά στην πιο εύφλεκτη περιοχή των Βαλκανίων...
Πάντως, η δήλωση άρνησης του Κοστούνιτσα να αναγνωρίσει τους αυτονομιστές του «UCPMB» δεν έμεινε ασχολίαστη, τουλάχιστον από τους τελευταίους...
Ο υποδιοικητής του «UCPMB», Σεπτίμι, δήλωσε χτες πως «τα άλλα στοιχεία της αλβανικής αντιπροσωπείας δεν μπορούν να διαλεχθούν, δίχως την παρουσία του ένοπλου τμήματος», προσθέτοντας: «Απολαμβάνουμε κάθε νομιμότητας, επειδή υποστηριζόμαστε από τον πληθυσμό... Οσο ο Κοστούνιτσα μας χαρακτηρίζει τρομοκράτες, δε θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις».
Την ίδια στιγμή, ο Ζερκίγια Φζλίου, πρόεδρος του «Ενιαίου Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών» στο Πρέσεβο, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κοστούνιτσα «σημαντική πολιτική κίνηση πριν από τις διαπραγματεύσεις», εκφράζοντας, μάλιστα, την πεποίθηση πως η σύνθεση της αντιπροσωπείας «δεν εξαρτάται από αυτόν και εξάπαντος θα αποδεχτεί τη δική μας αντιπροσωπεία»!
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Οι αξιωματούχοι του αμερικανικού Ναυτικού επιβεβαίωσαν την πιθανότητα που είχε αποκαλύψει αργά χτες το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ότι ενδέχεται η παρουσία 15 πολιτών μέσα στο υποβρύχιο που εμβόλισε το ιαπωνικό αλιευτικό, μπορεί να παρενόχλησε το πλήρωμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά τόνισαν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις γι' αυτή τη θεωρία, όπως και την υπόθεση ότι πιθανά ένας πολίτης είχε τον έλεγχο του υποβρυχίου.
Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο και ήρθε στο φως όταν το CNN σε ρεπορτάζ αποκάλυψε ότι ένας πολίτης, που βρισκόταν ως παρατηρητής εντός του αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου «Γκρίνβιλ», καθόταν στο πηδάλιο ελέγχου όταν αυτό την περασμένη Παρασκευή αναδύθηκε ταχύτατα στη διάρκεια άσκησης και χτύπησε ιαπωνικό αλιευτικό σκάφος.
Αρχικά, το αμερικανικό ναυτικό δεν επιβεβαίωνε την πληροφορία του τηλεοπτικού δικτύου, μολαταύτα αξιωματικοί του όπλου δήλωσαν πως η παρουσία πολιτών στον έλεγχο του υποβρυχίου δε θα είχε καμία επίπτωση στη διαδικασία ανάδυσης και αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα την ταυτότητα της ομάδας των πολιτών που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο υποβρύχιο, μέχρις ότου περαιωθεί η ανακριτική έρευνα.
Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πολίτης «βρισκόταν στο πηδάλιο του υποβρυχίου καθ' όλην τη διάρκεια της άσκησης». Ο πολίτης κράτησε το σκάφος σε μία σταθερή πορεία και μόλις το σκάφος άρχισε να αναδύεται, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να κρατά σταθερή την πορεία. Είναι άλλωστε συχνό φαινόμενο πολίτες που επισκέπτονται τα αμερικανικά υποβρύχια, να κάθονται σε ένα από τα τρία πηδάλια του σκάφους και να οδηγούν το σκάφος κάτω από τη στενή παρακολούθηση ενός πηδαλιούχου.
Πάντως, για το όλο θέμα, όπως ανακοινώθηκε, διατάχθηκε ήδη έρευνα στην οποία επικεφαλής θα είναι ο υποναύαρχος Τσαρλς Γκρίφιθ Τζ., ο οποίος μετατέθηκε στη Χαβάη αμέσως μετά το ατύχημα από τη θέση του επικεφαλής της βάσης «Submarine Group Nine» στο Μανγκόρ της πολιτείας Ουάσιγκτον και είναι επίσης επικεφαλής όλου του Στόλου του Ειρηνικού, των υποβρυχίων που φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ο πλοίαρχος του υποβρυχίου, ήδη απηλλάγη προσωρινά από τα καθήκοντά του μέχρι οι έρευνες να ολοκληρωθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες.
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ-ΧΑΓΗ.-
Μπορεί το Μαυροβούνιο να ήταν χτες ο τελευταίος σταθμός της «βαλκανικής» περιοδείας της γενικής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ, Κάρλα Ντελ Πόντε, αλλά σε λίγες μέρες ξεκινά την... ευρωπαϊκή περιοδεία της με στόχο την «ευόδωση της σταυροφορίας» που έχει ξεκινήσει για τη σύλληψη του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς.
Οσον αφορά τη χτεσινή της επίσκεψη στην παραλιακή πόλη Μπούτβα, πέρα από την επιβεβαίωση της πληροφορίας συναντήσεών της με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών του Μαυροβουνίου, Φίλι Μπουγιάνοβιτς και Μπουκασίν Μάρας, δεν ανακοινώθηκαν άλλες πληροφορίες... Ωστόσο, η ίδια αναφερόμενη στη «μεγάλη περιοδεία» που ξεκινά στο τέλος της βδομάδας σε Ρώμη, Βρυξέλλες, ίσως Στοκχόλμη και ΗΠΑ, επανέλαβε πως «αποστολή της είναι να πειστούν μεταξύ άλλων οι Δυτικοί ηγέτες πως πρέπει να προβάλλουν αντιστάσεις σε όποια σχέδια συμφωνίας με τη νέα γιουγκοσλαβική κυβέρνηση»....
Το ίδιο 24ωρο, ο πρωθυπουργός της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίζιτς ανακοίνωσε πως το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο δε θα υιοθετήσει πριν από τον Ιούνιο νόμο για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει την έκδοση υπηκόων της Γιουγκοσλαβίας. «Το να εξαλείψουμε τα νομικά εμπόδια (για μια συνεργασία με το ΔΠΔ) δεν είναι μια απλή υπόθεση. Η ομάδα που θα το αναλάβει αυτό δε θα μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της πριν από τον Ιούνιο», δήλωσε επί λέξει ο Ζίζιτς σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.