ΣΑΓΚΑΗ - ΝΟΡΦΟΛΚ.-
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε έχουν αλλάξει, ωστόσο ο σκοπός του ΝΑΤΟ παραμένει ο ίδιος» τόνισε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, απευθύνοντας χτες έκκληση στα 19 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να παραδεχτούν ότι η διαφύλαξη της ειρήνης είναι συνάρτηση της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και κατ' επέκταση μιας νέας στρατηγικής... που δεν είναι άλλη από την αντιπυραυλική ασπίδα που θέλουν να κτίσουν οι Αμερικανοί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της «νέας εποχής»!
Για το λόγο αυτό ο Μπους τόνισε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένα, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, όσον αφορά το προσφιλές στο νέο Πρόεδρο στρατιωτικό πρόγραμμα, το «Εθνικό Σύστημα Αντιπυραυλικής Αμυνας» (NMD), για το οποίο όμως έχουν ζωηρές ενστάσεις η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. «Προκειμένου να πετύχουν, οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργάζονται με τους συμμάχους τους. Τον Ψυχρό Πόλεμο δεν τον νικήσαμε εμείς από μόνοι μας ή ακολουθώντας ξεχωριστά σχέδια με ξεχωριστές τεχνολογίες. Ολοι μαζί λοιπόν θα αντιμετωπίσουμε τους μελλοντικούς κινδύνους», τόνισε ο Μπους, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην αεροπορική βάση του Νόρφολκ, στην ανατολική Βιρτζίνια, που είναι η μοναδική ΝΑΤΟική στο αμερικανικό έδαφος, και όπου είχε την ευκαιρία να εκθέσει το δικό του όραμα για τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, ενώπιον και 18 ΝΑΤΟικών αποστολών. «Στόχος μας είναι να είμαστε κυρίαρχοι των νέων τεχνολογιών που υποστηρίζουν μία νέα στρατηγική», δήλωσε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μπους.
Το θέμα όμως του «απογόνου του πολέμου των άστρων» κατόρθωσε να περάσει και τα «μανιασμένα κύματα» του Ειρηνικού, με τη βοήθεια του Καναδού πρωθυπουργού Ζαν Κρετιέν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.
Διά στόματος αξιωματούχου, που συνοδεύει τον Κρετιέν στην Κίνα, ανακοινώθηκε χτες ότι ο Καναδός πρωθυπουργός μετέφερε το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου στον Κινέζο Πρόεδρο Τζιάν Τζεμίν, και όπου τονίζεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επιθυμεί διάλογο με την Κίνα και τη Ρωσία για το πρόγραμμα NMD και παρά τις αιτιάσεις της Μόσχας, που θεωρεί πως η αμερικανική πρόταση αποτελεί «παγκόσμια απειλή».
«Ο Μπους αναγνωρίζει πως θα πρέπει να έχει κάποια επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ, αλλά και με τους Ρώσους και τους Κινέζους», τόνισε ο Καναδός αξιωματούχος, επικαλούμενος τις δηλώσεις του Κρετιέν, ο οποίος πριν αναχωρήσει για την Κίνα είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους και για το λόγο αυτό ο Μπους «συμφώνησε ότι το θέμα της NMD θέλει πολλή συζήτηση. Πρέπει να πείσει τους εταίρους, οι οποίοι δεν είναι ακόμα έτοιμοι. Η τεχνολογία δεν είναι ακόμα έτοιμη, αλλά ο ίδιος πιστεύει πως διαθέτει καλά επιχειρήματα», κατέληξε ο Καναδός αξιωματούχος.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιβάν Σεργκέγιεφ δήλωσε χτες πως το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν από τη συνθήκη του 1972 για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (ΑΒΜ), για να εγκαταστήσουν το δικό τους σύστημα εθνικής πυραυλικής άμυνας (NMD), «αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για όλο τον κόσμο». «Αν οι Αμερικανοί προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, η ΑΒΜ δε θα έχει καμιά ισχύ και οι επιπτώσεις για όλο τον κόσμο θα είναι πολύ σοβαρές», τόνισε ο Ρώσος υπουργός και πρόσθεσε πως η συνθήκη αυτή «αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής σταθερότητας και της παγκόσμιας ειρήνης».
Ο Σεργκέγιεφ επισήμανε πως η συνθήκη, όπως είναι τώρα, είναι η βάση για την προοδευτική μείωση όπλων και από τις δύο πλευρές. «Ηδη η Μόσχα και η Ουάσιγκτον συζητούν τη συνθήκη START-3 και το επόμενο λογικό βήμα είναι να αρχίσουν όλες οι δυνάμεις που διαθέτουν πυρηνικά τη διαδικασία μείωσης των στρατηγικών επιθετικών όπλων», κατέληξε ο Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.
Associated Press |
Μαχητές Ταλιμπάν στην Καμπούλ |
Μια μάλλον απροσδόκητη νίκη κατήγαγαν χτες οι δυνάμεις της Συμμαχίας του Βορρά, που αντιμάχεται τους κυρίαρχους του 95% του Αφγανιστάν, Ταλιμπάν, καταλαμβάνοντας την πόλη - κλειδί Μπαμιγιάν, αποκόπτοντας το μόνο δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Καμπούλ με τις βόρειες περιοχές της χώρας. Σε μια ταυτόχρονη εξέλιξη, οι Ταλιμπάν διέταξαν να κλείσει το γραφείο του ΟΗΕ στην Καμπούλ «το συντομότερο δυνατόν», σε αντίποινα για το κλείσιμο του παράλληλου γραφείου τους στη Νέα Υόρκη - κίνηση στην οποία προχώρησαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο καθεστώς των «Φοιτητών», απαιτώντας την έκδοση του αλλοτινού έμμισθου της CIA και νυν διαβόητου διεθνούς τρομοκράτη, Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν.
Η αντιπολίτευση κατέλαβε την Μπαμιγιάν αργά το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Γκουλάμ Ράζα Αζιζάντα. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις των «Φοιτητών» υπέστησαν ήττα σε μάχες που διεξήχθησαν στην πόλη. Κανένας από τους δύο εκπροσώπους δεν έδωσε πληροφορίες αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων.
Με την ανακατάληψη της Μπαμιγιάν, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας του Αφγανιστάν, η Συμμαχία του Βορρά αποκαθιστά σημαντικό πλεονέκτημα στην περιοχή, ενώ στην πράξη ματαιώνει τα σχέδια των Ταλιμπάν να δημιουργήσουν από κοινού με πετρελαϊκούς γίγαντες έναν αγωγό Κεντρασίας - Αραβικής Θάλασσας. Με τη νίκη της, η αντιπολίτευση μεταφέρει το μέτωπο εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα από ό,τι βρισκόταν. Ταυτόχρονα, αποκόπτει το μοναδικό (επίγειο) δρόμο της σημαντικότατης πόλης Μαζάρ ε Σαρίφ, η οποία βρίσκεται στα βόρεια σύνορα και ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.
Σε ό,τι αφορά τον ΟΗΕ, ο Κίεραν Πρέντεργκαστ, ειδικός βοηθός του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για Πολιτικά Θέματα, δήλωσε ότι «φυσικά μας θλίβει» το γεγονός, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν πιστεύω πως ακούσαμε την τελευταία λέξη όσον αφορά το θέμα, διότι οι υπηρεσίες αρωγής (του ΟΗΕ) εξακολουθούν να είναι αναγκαία».
Οι εξελίξεις στο στρατιωτικό όσο και το διπλωματικό μέτωπο βάζουν και πάλι «στο ψυγείο» την προσπάθεια του ΟΗΕ να «σπονσοράρει» μια εκεχειρία στη χώρα, που σπαράσσεται εδώ και 20 χρόνια από έναν αιματηρότατο εμφύλιο.
Σηματοδοτώντας ενδεχομένως μια διχογνωμία στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο ειδικός απεσταλμένος του Κόφι Ανάν για το Αφγανιστάν, Φρανσίσκ Βεντρέλ, εξέφρασε την αντίθεσή του στο κλείσιμο των γραφείων των Ταλιμπάν στη Νέα Υόρκη. Η άποψή του είναι ότι η διατήρηση των γραφείων των «Φοιτητών» στη Νέα Υόρκη θα «διευκόλυνε» τις πολιτικές επαφές ανάμεσα στη «διεθνή κοινότητα» και τους Ταλιμπάν και τουλάχιστον θα κρατούσε ανοιχτά τα κανάλια διπλωματικών διαπραγματεύσεων, αλλά και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό του Αφγανιστάν, που επλήγη από ξηρασία και βαρυχειμωνιά το 2000. Η όλη διαμάχη πρακτικά ακυρώνει την όποια «πρόοδο» μπορούσε να ελπίζει ότι θα επιτύγχανε ο ειδικός βοηθός του Γενικού Γραμματέα για Ανθρωπιστικά Θέματα, Κένζο Οσίμα, που πραγματοποιούσε χθες επίσκεψη στην Καμπούλ.
ΣΟΦΙΑ.- Η «Zeevi Holdings Group», η ισραηλινή εταιρία που εξαγόρασε το βουλγαρικό εθνικό αερομεταφορέα, «Balkan Air», επέβαλε πλήρη αναστολή των πτήσεων της εταιρίας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της εταιρίας χθες.
Η κατέχουσα το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών (75%) του αερομεταφορέα αξιώνει την άμεση αποπληρωμή εκ μέρους της βουλγαρικής κυβέρνησης διαχειριστικού «ελλείμματος», ύψους 6 δισ. δολαρίων, που διαπιστώθηκε στην επιχείρηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αερομεταφορέα Βίκτορ Μέλαμεντ. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ο αερομεταφορέας «δεν κλείνει και δε θα υπάρξουν απολύσεις», διαψεύδοντας έτσι πληροφορίες των βουλγαρικών ΜΜΕ ότι επίκειται η έναρξη διαδικασίας για την κήρυξη χρεοκοπίας της επιχείρησης. Η «Zeevi» έχει καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο Διακανονισμών αναφορά, με την οποία διεκδικεί συνολικά 230 εκατ. δολάρια από τη βουλγαρική κυβέρνηση. «Είναι εξαιρετικά άσοφο και μη σοβαρό να κάνει (η εταιρία) τέτοιους ισχυρισμούς, κανένα δικαστήριο δε θα τους πάρει σοβαρά», απάντησε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ιβάν Κοστόφ, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ενδέχεται να «αναθεωρηθεί» η πώληση του αερομεταφορέα.
ΑΓΚΥΡΑ.- Οι καταδίκες μόνο χαμηλόβαθμων πρώην κρατικών λειτουργών και η ατιμωρησία των πολιτικών που είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο Σουσουρλούκ, κυρίως του Σεντάτ Μπουτζάκ που βρισκόταν στο αυτοκίνητο που ενεπλάκη στο δυστύχημα που αποκάλυψε το σκάνδαλο, και του Μεχμέτ Αγάρ, του τοτινού υπουργού Δικαιοσύνης που είχε υπογράψει τα πλαστά έγγραφα του διαβόητου Αμπντουλάχ Τσατλί, προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην μέλους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Σουσουρλούκ, Φικρί Σαγκλάρ, ο οποίος δήλωσε προς την εφημερίδα «Τurkish Daily News» ότι «η βουλευτική αμνηστία πρέπει να αρθεί» για τους δύο πολιτικούς του κόμματος Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ, αλλά και γενικότερα για τους πολιτικούς που ενέχονται σε «ερεβώδεις» υποθέσεις διασύνδεσης κράτους, παρακράτους και οργανωμένου εγκλήματος.
Πολιτικοί τόσο του (εκτός Βουλής) Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος όσο και του Κόμματος Αρετής επισημαίνουν ότι παρά τις καταδίκες, το σκοτάδι, γύρω από την υπόθεση Σουσουρλούκ και τη χρήση εγκληματιών για «δουλιές» του κράτους, αλλά και τη σύνδεση μαφιόζων και πολιτικών, παραμένει και καλούν για άρση της ασυλίας τουλάχιστον των δύο πολιτικών και περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Πάντως είναι ένα ερώτημα το κατά πόσον η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν την πρόθεση να χυθεί φως σε μια υπόθεση που αποκαλύπτει αν μη τι άλλο «άβολες» διαστάσεις της δράσης της: πολλοί σοβαροί αναλυτές θεωρούν ότι ο Τσατλί δούλευε για το τουρκικό αντίστοιχο της «Gladio», μιας παραφυάδας του ΝΑΤΟ που ιδρύθηκε τη δεκαετία του '50, με στόχο την αποτροπή της «κομμουνιστικής απειλής» και στη συνέχεια «αξιοποιήθηκε» με άλλους τρόπους...