ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο λαός στη γωνία κι οι αστοί σε παζάρια

Ενώ οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί θυμίζουν πως δεν αποκλείεται νέα κλιμάκωση της κόντρας

ΚΙΕΒΟ.--

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάθε σχέδιο που προσπερνά την Ουκρανία ή τη Βουλγαρία, δεν είναι βιώσιμο, δεν έχει καμιά οικονομική ή άλλη έννοια. Κάνει το αέριο πιο ακριβό για την Ευρώπη, που σημαίνει ότι οι τιμές δεν είναι ανταγωνιστικές», σημείωσε χτες από το Κίεβο ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων που έκανε με το Βούλγαρο ομόλογό του, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, που έκανε επίσημη επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Από τη μεριά του, ο Πλέβνελιεφ εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στην «κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», καταγγέλλοντας «τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης» και υπερασπιζόμενος τις κυρώσεις που η ΕΕ έχει επιβάλλει στη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, υπενθύμισε βέβαια ότι «αγοράζουμε ρωσικό αέριο, είμαστε ενάντια στο μπλοκάρισμα του αερίου, είμαστε ενάντια στην απουσία μακροπρόθεσμης προοπτικής», αναδεικνύοντας τη συνθετότητα των ενδοϊμπεριαλιστικών «παζαριών».

Οι βομβαρδισμοί του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά συνεχίζονται

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Κιέβου, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατικών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και του ΟΟΣΑ.

Η συνάντηση επρόκειτο να εξετάσει την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας που είχε υπογραφεί στις 12 Φλεβάρη και καθημερινά παραβιάζεται, καθώς συνεχίζεται η αιματοχυσία του λαού της Ανατολικής Ουκρανίας. Στο επίκεντρο των «προστριβών» των δύο πλευρών βρίσκεται ο βαθμός αυτονομίας των ανατολικών επαρχιών. Σε δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της λεγόμενης ΛΔ του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις προς το παρόν... Υπάρχουν ορισμένες μετατοπίσεις, αλλά απέχουν πολύ από αυτό που χρειάζεται για μια εκεχειρία πλήρους κλίμακας». Να σημειωθεί ότι οι λεγόμενες υπο-ομάδες (πριν τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής) επρόκειτο να εξετάσουν και το άνοιγμα τραπεζικών υποκαταστημάτων στο Ντονμπάς.

Ολα αυτά, βέβαια, εξελίσσονταν, ενώ ο λαός της περιοχής εξακολουθεί να ζει σε καθεστώς τρόμου και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται καθημερινά. Χτες, τοπικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι ένας άνδρας και η ηλικιωμένη μητέρα του σκοτώθηκαν, όπως και μια 14χρονη τραυματίστηκε, στο χωριό Σβομπόντογιε της επαρχίας Τελμάνοβο, όπου βόμβες έπληξαν ακόμα ένα μαιευτήριο αλλά και το δίκτυο άρδευσης, αφήνοντας χωρίς νερό όλο το κεντρικό τμήμα της περιοχής.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απεργία στο μετρό του Λονδίνου

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους

Μετρό Λονδίνου

Associated Press

Μετρό Λονδίνου
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα στις 18.30 το απόγευμα περίπου 20.000 εργαζόμενοι στο λονδρέζικο μετρό, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της διοίκησης να τους υποχρεώσει να κάνουν και νυχτερινές βάρδιες Παρασκευή και Σάββατο από τις 12 του ερχόμενου Σεπτέμβρη με αντάλλαγμα αυξήσεις - ψίχουλα στους μισθούς.

Η τελευταία «προσφορά» της διοίκησης του λονδρέζικου υπόγειου σιδηρόδρομου αναφέρει μισθολογικές αυξήσεις στους οδηγούς του μετρό μόλις 2% (αντί 0,75% αύξηση που έδιναν ως προχτές) και ετήσιο «δώρο» περίπου 2.000 στερλινών (αντί 250 στερλινών) σε όσους οδηγούς δεχθούν να δουλεύουν σε μεταμεσονύχτιες βάρδιες.

Η διοίκηση της εταιρείας «London Underground» καμώνεται πως δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα, ισχυριζόμενη ότι κατά μέσο όρο κάθε οδηγός μετρό θα πραγματοποιήσει «μόλις επτά νυχτερινές βάρδιες" στη διάρκεια ενός έτους». Ωστόσο, τα συνδικάτα διαμαρτύρονται θεωρώντας πως τα σχέδια της εταιρείας επιδεινώνουν τις συνθήκες εργασίας και ότι οι αυξήσεις είναι αυξήσεις - κοροϊδία. Πράγματι, η νυχτερινή εργασία τσακίζει την εργατική δύναμη πολλαπλά, τσακίζοντας την υγεία των εργατών.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τη στήριξή του στους εργαζόμενους του Μετρό του Λονδίνου και το Συνδικάτο RMT που κατεβαίνουν σε απεργία σήμερα, Τετάρτη 8 Ιούλη, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς, προστασία των θέσεων εργασίας και μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας.

Στο μήνυμά της, η Γραμματεία Διεθνών του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Είτε στο Λονδίνο, είτε στην Αθήνα, ή στο Βερολίνο οι εργαζόμενοι έχουν τον ίδιο αντίπαλο. Οι εργοδότες μάς θέλουν με χαμηλούς μισθούς ενώ τα κόστη διαβίωσης μεγαλώνουν. Θέλουν να δουλεύουμε χωρίς μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας. Θέλουν να παραδώσουμε τα δικαιώματά μας. Σε αυτές τις συνθήκες ο αγώνας των εργαζομένων στο Μετρό του Λονδίνου είναι δίκαιος και αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων σε όλες τις χώρες. Το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα της Ελλάδας θα βρίσκεται δίπλα σας».

ΣΕΡΒΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σερβικές αντιδράσεις για το βρετανικό ψήφισμα στον ΟΗΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Είναι μεγάλη αδικία, αναληθές και ανεύθυνο να περιορίζεται η φρίκη της γενοκτονίας στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα», σημειώνει σε επιστολή του προς τη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ Β' ο Σέρβος Πρόεδρος, Βόισλαβ Νίκολιτς, αναφερόμενος στο βρετανικό σχέδιο απόφασης που κυκλοφορεί, τις τελευταίες βδομάδες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αφορμή δίνει η 20ή επέτειος από τη σφαγή χιλιάδων Μουσουλμάνων στο θύλακα της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στη διάρκεια του πολέμου που διέλυσε την πρώην Γιουγκοσλαβία, με τη συμμετοχή των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ο Νίκολιτς διερωτάται «αν είναι φυσιολογικό» το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει «ότι όλος ο κόσμος με τον όρο γενοκτονία να υπονοεί μόνο τη Σρεμπρένιτσα». Υπενθύμισε ότι στη Σρεμπρένιτσα, ένοπλοι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και ξένοι τζιχαντιστές έσφαξαν χιλιάδες Σέρβους αμάχους, για τους οποίους δε γίνεται η παραμικρή αναφορά. Ζητά έτσι να αποσύρει η Βρετανία το ψήφισμα, τονίζοντας ότι «προωθεί υποκειμενικά το άνοιγμα παλιών πληγών και όχι τη δημιουργία βάσης για ένα καλύτερο μέλλον στα Βαλκάνια».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» μετέδωσε ότι αμερικανικό «drone» χτύπησε τη Δευτέρα τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν, ενώ ετοιμάζονταν να επιτεθούν εναντίον «Ταλιμπάν». Εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας δήλωσε ότι αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης συναντήθηκε με εκπροσώπους των «Ταλιμπάν» στην πακιστανική πρωτεύουσα.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Στο όνομα της «προστασίας και της ασφάλειας» η κυβέρνηση της Τυνησίας εμφανίστηκε χτες έτοιμη να καταπατήσει, ξανά, βασικές ελευθερίες του λαού, καλώντας τον να τις «θυσιάσει», για να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στις 26/6 σε παραλία της πόλης Σους με αποτέλεσμα 38 νεκρούς.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Στους 153.000 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των Νοτιοσουδανών αμάχων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε βάσεις του ΟΗΕ για πρώτη φορά μετά την έναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα στο στρατό και σε ενόπλους του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Μάτσαρ πριν από ενάμιση χρόνο.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ Νγκουγιέν Φου Τρονγκ. Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Βιετνάμ, είναι η πρώτη φορά που ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΒ επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, ο Τρονγκ θα συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο θα συζητήσει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, θέματα επενδύσεων, εμπορικών δεσμών, αλλά και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και άμυνα.

ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ.-- Μαχητικό F-16 συνετρίβη χτες κοντά στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουσή του στον αέρα με επιβατικό μικρό αεροσκάφος τύπου Τσέσνα.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η επιδημία του ιού «Εμπολα» στην Αφρική απέδειξε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ «δεν έχει τη δυνατότητα και την κουλτούρα αντιμετώπισης διεθνών υγειονομικών εκτάκτων καταστάσεων», αναφέρει η έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών που διορίστηκε από τον ΠΟΥ και η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες στη Γενεύη.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εκδηλώσεις μνήμης για τη 10η επέτειο των επιθέσεων της 7/7

Ενώ οι τρομονόμοι όχι μόνο παρέμειναν, αλλά και ενισχύθηκαν...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ημέρα εκδηλώσεων μνήμης και προβληματισμού ήταν η χτεσινή σε όλη τη Βρετανία και κυρίως στο Λονδίνο, που σαν χτες πριν 10 χρόνια έζησε τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις σε βρετανικό έδαφος από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τέσσερις φανατικοί ισλαμιστές επιτέθηκαν σε τρεις σταθμούς του λονδρέζικου μετρό και σ' ένα λεωφορείο, σκοτώνοντας εν ψυχρώ 52 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 700 άλλους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε μήνυμά του, τόνισε ότι «10 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιούλη στο Λονδίνο, η απειλή της τρομοκρατίας εξακολουθεί να είναι τόσο αληθινή, όσο είναι η δολοφονία 30 αθώων Βρετανών που βρίσκονταν σε διακοπές στην Τυνησία...».

Γεγονός είναι, πάντως, πως οι βρετανικές αρχές «αξιοποίησαν» στο έπακρο τις επιθέσεις της 7/7, για να περιστείλουν ελευθερίες, για να ενισχύσουν τρομονόμους και να αυξήσουν τη στενή παρακολούθηση κάθε δραστηριότητας όσων ζουν στη Βρετανία, σε τηλεπικοινωνίες και διαδίκτυο.

Ο τρομονόμος του 2006, για παράδειγμα, «έλυσε» τα χέρια των αρχών, ώστε να απελαύνουν όσους ισλαμιστές έκριναν ανεπιθύμητους. Τους επέτρεψε να κρατούν έως και 28 μέρες τους υπόπτους για τρομοκρατία, δίχως απαγγελία κατηγοριών. Επιπλέον, έγινε ποινικό αδίκημα όχι μόνο ο σχεδιασμός τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά ακόμη και το να αναφερθεί κάποιος σε αυτές με εγκωμιαστικό τρόπο! Εδωσαν τη δυνατότητα στις μυστικές υπηρεσίες να περνούν «από κόσκινο» τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων και να κάνουν αναλύσεις για τις πολιτικές, θρησκευτικές και άλλες απόψεις εκατομμυρίων ανθρώπων, με πρόσχημα την τρομοκρατία και την «ασφάλεια».

Στη χώρα με τις περισσότερες κάμερες παρακολούθησης στον κόσμο, ο «Μεγάλος Αδελφός» έγινε ακόμη ισχυρότερος, υποτάσσοντας το λαό στην αποδοχή του, στην αποδοχή της κρατικής καταστολής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ