Ενώ σήμερα προετοιμάζεται στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας άλλη μια συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (εκπροσώπων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, εκπροσώπων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατικών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, του πρέσβη της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) συνεχίζονται οι μαζικοί βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ όπως το προάστιο Κιέβσκι.
Στην ατζέντα της συνάντησης που θα προεδρεύσει για πρώτη φορά ο νέος εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία Μάρτιν Σάιντικ θα συζητηθεί η λεγόμενη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη 2015 (που ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε, αφού το αιματοκύλισμα και οι καταστροφές υποδομών συνεχίζονται). Πριν την συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 3 το μεσημέρι, θα συνεδριάσουν οι λεγόμενες υποομάδες σχετικά με την ασφάλεια, τα οικονομικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα. Πάντως, οι εκπρόσωποι των δύο λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, και Λουγκάνσκ ,Βλαντισλάβ Ντεϊνέγκο, υπογράμμισαν ότι ενώ έχουν στείλει τις τροποποιήσεις τους για τη λεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση για την αποκέντρωση και το καθεστώς αυτονομίας όπως προβλεπόταν στη συμφωνία του Μινσκ αυτές δε συνεκτιμήθηκαν και δε συμπεριλήφθηκαν στο προτεινόμενο νομοσχέδιο. Ο Πουσίλιν, επίσης, πρόσθεσε ότι ήδη έχουν αποφασίσει τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών (στις 18 Οκτώβρη) και ότι περιμένουν να υπάρξει συντονισμός με την κυβέρνηση του Κιέβου. Είναι φανερό, ωστόσο, ότι το ζήτημα της αυτονομίας των περιοχών είναι κομβικό και ταυτόχρονα θα είναι ένα βασικό σημείο αντιπαράθεσης, αφού παρά τις επαφές ακόμα και τις υπογραφές σε συμφωνίες, η αντιδραστική κυβέρνηση στην ουσία δεν θέλει να αναγνωρίσει τις αρχές των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών.
Με ιδιαίτερη σημασία είναι και η δράση του Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρώην Προέδρου της Γεωργίας, που διώκεται για σειρά εγκλημάτων στη χώρα του, και έχει διοριστεί από τον περασμένο Μάη κυβερνήτης της Οδησσού, αφού πρώτα η κυβέρνηση του Κιέβου του έδωσε και την ουκρανική υπηκοότητα. Οπως ανακοίνωσε ίδιος, υπήρξε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση να καταβάλει αυτή τη μισθοδοσία για τη λεγόμενη «ομάδα ενάντια στην διαφθορά» που έχει συγκροτήσει. Σε συνάντηση του Σαακασβίλι με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Τζέφρι Πιάτ, - γνωστό για τη συμβολή του στην πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς - ανακοινώθηκε ακόμα ότι αστυνομικοί από την Καλιφόρνια θα αναλάβουν την εκπαίδευση της νέας αστυνομίας της Οδησσού. Το ζήτημα αυτό, όπως και η αποστολή στρατιωτικών από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό και τα εθελοντικά τάγματα που είναι «φωλιές» των φασιστών του «Δεξιού Τομέα», δημιουργούν συχνά λαϊκές αντιδράσεις που συνήθως αντιμετωπίζουν την κρατική καταστολή. Μια τέτοια διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε χτες από λαϊκές δυνάμεις που αντιδρούν στις αποφάσεις της αντιδραστικής κυβέρνησης. Μάλιστα, συμβολικά φόρεσαν μια γραβάτα σε μια κατσίκα που κουβαλούσε την αμερικανική σημαία για να δείξουν ακριβώς το ρόλο του Σαακασβίλι. Η διαμαρτυρία αυτή στο κέντρο της Οδησσού, γρήγορα χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής.
Στιγμιότυπο από την περσινή Σύνοδο Κορυφής, στο Τατζικιστάν |
Στην Ούφα του Μπασκορτοστάν, αυτόνομη Δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πραγματοποιείται στις 9 και 10 Ιούλη η 14η Σύνοδος Κορυφής της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης (Shangai Cooperation Organization), με τα ζητήματα της ασφάλειας αλλά και των οικονομικών σχέσεων στην Κεντρική Ασία να βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης.
Η SCO είναι μια διακρατική καπιταλιστική ένωση που δημιουργήθηκε το 2001 και μέχρι σήμερα πλήρη μέλη της είναι οι Ρωσία, Κίνα, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Θέση «παρατηρητή» έχουν οι Ινδία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μογγολία και Ιράν, ενώ ως «εταίροι σε διάλογο» συμμετέχουν οι Τουρκία, Λευκορωσία και Σρι Λάνκα. Μέχρι σήμερα βασική «αποστολή» της Οργάνωσης εμφανίζονταν η υπεράσπιση της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή, η ενίσχυση του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ωστόσο το ζήτημα της οικονομικής συνεργασίας τίθεται αντικειμενικά στο προσκήνιο και στο φόντο μιας σειράς ανακατατάξεων (βλέπε «κρίση» στην Ουκρανία και επιδράσεις της στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης) που επιταχύνουν την αναζήτηση νέων συμμάχων ή την επανεξέταση «παλιών».
Οπως σημείωσε ο γγ της Οργάνωσης, Ντμίτρι Φιοντόροβιτς Μεζέντσεφ σε πρόσφατες δηλώσεις του, εξετάζονται νέες ευκαιρίες για την επέκταση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας. Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Υποδομές, Μεταφορές αποτελούν τους κυριότερους κλάδους στους οποίους στρέφεται το ενδιαφέρον των αντίστοιχων μονοπωλίων, ενώ τα δεδομένα στους ενδομονοπωλιακούς ανταγωνισμούς και συμβιβασμούς περιπλέκονται με τις όλο και μεγαλύτερες αξιώσεις που προβάλλουν επιχειρηματικοί όμιλοι αναδυόμενων δυνάμεων, όπως π.χ. η Ινδία.
Στην επικείμενη Σύνοδο αναμένεται να εξεταστεί η πλήρης ένταξη στην Οργάνωση της Ινδίας και του Πακιστάν, την ώρα που το αντίστοιχο αίτημα του Ιράν φαίνεται να μένει «παγωμένο» - προς το παρόν τουλάχιστον - εξαιτίας των κυρώσεων του ΟΗΕ που εξακολουθούν να ισχύουν σε βάρος της Τεχεράνης.
Εξηγώντας τις επιδιώξεις της φετινής συνάντησης ο Μεζέντσεφ έχει αναφερθεί στη στρατηγική ανάπτυξης της «Οικογένειας της Σαγκάης», που αναμένεται να εγκριθεί για να προσδιοριστεί η ανάπτυξη της SCO την επόμενη δεκαετία. «Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα αίτημα πιο πειστικής τοποθέτησης της Οργάνωσης στην περιοχή και την ετοιμότητά της για (να αναλάβει) μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή ατζέντα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά το στέλεχος του SCO.
Στο περιθώριο της συνάντησης αναμένονται μια σειρά από διμερείς συναντήσεις, που δεδομένων και των πολλών ανοιχτών «μετώπων» (π.χ. ουκρανική κρίση, διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, διεργασίες στην Ευρωζώνη) αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον. Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα έχει επαφές με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, όπως και με τον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ.
Είναι καθαρό ότι η «ακτίνα δράσης» (τόσο από γεωγραφικής όσο και από θεματικής πλευράς) της SCO συνδέεται με τις προσπάθειες δυνάμεων όπως η Κίνα και η Ρωσία να στερεώσουν την επιρροή τους στην Κεντρική, και όχι μόνο, Ασία (μια περιοχή κρίσιμης γεωστρατηγικής σημασίας και με μεγάλο φυσικό πλούτο), προωθώντας συνεργασίες και επιχειρηματικές επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τη θέση των μονοπωλίων τους διεθνώς.
Επιπλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται και η εξέλιξη των σχέσεων της SCO με χώρες όπως το Αφγανιστάν, που για χρόνια έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ειδικά για το Αφγανιστάν, τον τελευταίο χρόνο η Κίνα διαμηνύει με κάθε αφορμή την ετοιμότητά της να συμβάλει στην «ασφάλειά» του ενώ προωθούνται μια σειρά επενδύσεις στη χώρα, σε κλάδους όπως οι εξορύξεις.
Στην Ούφα της Ρωσίας
ΜΟΣΧΑ.--
Σχέδιο «συνολικής ανάπτυξης» της συμμαχίας αναμένεται να εξετάσει η 7η Σύνοδος Κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, στην Ούφα της Ρωσίας, στην ίδια πόλη όπου θα συγκληθεί και η Σύνοδος της Οργάνωσης για την Ασφάλεια της Σαγκάης (αυτή την περίοδο, χρέη προέδρου εκτελεί και στις δύο οργανώσεις η Μόσχα).
Η συνάντηση των BRICS γίνεται, ενώ από την περσινή 6η συνάντηση μια σειρά σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για τις προτεραιότητες που η συγκεκριμένη διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση ιεραρχεί (με την Αργεντινή να έχει συγκαταλεχθεί στα πιθανά επόμενα κράτη-μέλη της) στα «ανοίγματα» που επιχειρεί. Η ίδια η συμμετοχή στις BRICS δυνάμεων που πρωταγωνιστούν σε μια σειρά κρίσιμες (διεθνείς και περιφερειακές) αντιπαραθέσεις και ανακατατάξεις, αναζωπυρώνει διαρκώς τις συζητήσεις για τον προσανατολισμό τους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Λιχατσόφ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η ρωσική προεδρία θα καταθέσει σχέδιο «οδικού άξονα» για τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS, ένα σχέδιο που εγκρίθηκε στην περσινή συνάντηση των ηγετών στη Φορταλέζα της Βραζιλίας.
Στο μεταξύ, στην ατζέντα της Συνόδου αναμενόταν να μπει και το ζήτημα της Ελλάδας, ενώ χτες ενισχύονταν μέχρι και σενάρια πρόσκλησης στη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, στα οποία ορισμένοι έδιναν προεκτάσεις, μιλώντας μέχρι και για ενδεχόμενο ελληνικής ένταξης στη συγκεκριμένη ιμπεριαλιστική συμμαχία. Ασφαλώς, κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις όσον αφορά μια σειρά ενδοϊμπεριαλιστικές «ισορροπίες», αφού είναι λογικό κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο να μη θέλει μία αλλαγή στις δικές τους κολεγιές να λειτουργήσει προς (έστω πιθανό) όφελος των ανταγωνιστών του.