ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ετοιμότητα και εγρήγορση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή εξέλιξη

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ από το εκλογικό τμήμα που ψήφισε χτες

Στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας ψήφισε στο δημοψήφισμα το πρωί της Κυριακής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου και τον υποδέχτηκαν μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Μέσα από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας με ενότητα και σε συμμαχία, με ετοιμότητα και εγρήγορση, πρέπει να αντιμετωπίσουν τις οποιεσδήποτε εξελίξεις. Είτε αυτές οδηγήσουν σε μια νέα συμφωνία - καρμανιόλα, μνημόνιο ουσιαστικά με σκληρά μέτρα, είτε δρομολογήσουν εξελίξεις εξόδου απ' το ευρώ, διπλού νομίσματος με χρεοκοπημένο το λαό μας. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, έτσι ώστε ο λαός μας να ανακουφιστεί από άμεσα προβλήματα επιβίωσης, να ανοίξει ο δρόμος για να καταργηθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, για μια νέα κοινωνία με λαϊκή ευημερία για όλους».

Ολοι στον αγώνα, κάθε μέρα και κάθε ώρα, για να μη χρεοκοπήσει ο λαός

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα, κατά την επίσκεψή του το Σάββατο στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Από τη δήλωση του Δ. Κουτσούμπα έξω από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης
Από τη δήλωση του Δ. Κουτσούμπα έξω από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης
Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι επισκέφτηκε, το πρωί του Σαββάτου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στην είσοδο του Μουσείου είχαν συγκεντρωθεί μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κομμουνιστές και οπαδοί του Κόμματος, που έδωσαν τη μάχη όλη την περασμένη βδομάδα, με στόχο να φτάσει σε κάθε γειτονιά και σπίτι η πρόταση του ΚΚΕ μπροστά στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Με πορεία έφτασαν τα μαζικά μπλοκ της νεολαίας, γεμίζοντας τον πεζόδρομο με κόκκινες σημαίες και συνθήματα: «Μνημόνια διαρκείας για σένα λαέ έχει και το όχι, έχει και το ναι», «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά».

Ο Δ. Κουτσούμπας ξεναγήθηκε στο Μουσείο και τα εκθέματά του. Ως ενθύμιο τού προσφέρθηκε έκδοση του 1931 για το φιλοσοφικό έργο του Λένιν, γραμμένη από τον Ευγένη Χαραλαμπίδη, κομμουνιστή δήμαρχο της πόλης του Περιστερίου, που εκτελέστηκε στις φυλακές της Κέρκυρας.

Στη δήλωση που έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μια μέρα πριν το δημοψήφισμα, επισήμανε τα εξής:

«Ο ελληνικός λαός να μην επιτρέψει να μεταφραστεί η αυριανή ψήφος του σε ψήφο υποστήριξης των αντιλαϊκών μνημονίων που έρχονται, της αντιλαϊκής πολιτικής, της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, της χρεοκοπίας ενός ολόκληρου λαού. Να μην υποκύψει στα εκβιαστικά διλήμματα, απ' όπου κι αν προέρχονται, είτε από τους μεν είτε από τους δε.

Η έκδοση του Ευ. Χαραλαμπίδη από το 1931 για το φιλοσοφικό έργο του Λένιν δόθηκε ως ενθύμιο στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Η έκδοση του Ευ. Χαραλαμπίδη από το 1931 για το φιλοσοφικό έργο του Λένιν δόθηκε ως ενθύμιο στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Οσοι πάνε να ψηφίσουν, να εκφράσουν στην κάλπη με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν την αντίθεσή τους, την αντίστασή τους. Να ρίξουν στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ, να εκφραστούν είτε με άκυρο, είτε με λευκό, είτε επαναλαμβάνω με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Η δύναμη είναι του λαού.

Από τη Δευτέρα και αύριο στο δημοψήφισμα θα συναντηθούμε ξανά όλοι μαζί, εργάτες, υπάλληλοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, στον αγώνα, έτσι ώστε να μη χρεοκοπήσει ο λαός. Για άμεσα μέτρα ανακούφισης, για να έρθουμε τελικά σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ, αυτή καλούμε τον ελληνικό λαό να ενστερνιστεί, να την κάνει δική του και να την παλέψει κάθε ώρα, κάθε μέρα από δω και πέρα».

Μικροπροβλήματα κατά την ψηφοφορία

Μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν και χτες, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, που όμως δεν επηρέασαν τη διαδικασία. Το πιο σοβαρό ήταν η έλλειψη σε αρκετά τμήματα της Αττικής εκλογικών φακέλων. Μάλιστα, χρειάστηκε η παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής, αρκετή ώρα μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, για να προμηθεύσει τα τμήματα όπου παρατηρήθηκε το πρόβλημα ώστε να διεξαχθεί κανονικά η ψηφοφορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν, π.χ. τμήμα 550 εγγεγραμμένων, το οποίο στις 7 το πρωί είχε μόλις 140 φακέλους.

Από την άλλη, σε διάφορα τμήματα της επικράτειας παρατηρήθηκε μη προσέλευση τόσο ψηφοφόρων, όσο και μελών εφορευτικής επιτροπής. Συγκεκριμένα, σε εκλογικό τμήμα της Μυτιλήνης (και ενώ θεωρητικά έχουν ανανεωθεί στις 30 Απρίλη οι εκλογικοί κατάλογοι), περίπου το 95% των εγγεγραμμένων είναι γεννημένοι πριν από 100 και πλέον χρόνια. Μάλιστα, σε αυτό το τμήμα, στις περασμένες εκλογές είχαν ψηφίσει 14 από τους σχεδόν 700 πολίτες που είναι στον κατάλογο...

Προβλήματα όμως παρουσιάστηκαν και στη μετακίνηση των ψηφοφόρων, με πολλούς να καταγγέλλουν πως παρά την ανακοίνωση των υπουργείων Μεταφορών και Εσωτερικών για δωρεάν διέλευση από τα διόδια των «Εθνικών» Οδών, τα διόδια της Ελευσίνας λειτουργούσαν κανονικά. Παράλληλα, άλλες καταγγελίες ανέφεραν πως τα ΚΤΕΛ Θήβας δεν δέχθηκαν να κάνουν την έκπτωση του 25%, με το επιχείρημα ότι ίσχυε μόνο για μετακίνηση μετ' επιστροφής και εφόσον αυτή γινόταν αυθημερόν την Κυριακή, παρά την κυβερνητική διαβεβαίωση πως η έκπτωση ισχύει για όλο το Σαββατοκύριακο.

Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά του δημοψηφίσματος στο ΣτΕ

Την Παρασκευή 3/7, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή δύο πολιτών οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση του δημοψηφίσματος, θέτοντας ζητήματα για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητά του.

Σύμφωνα με την απόφασή του, το ΣτΕ κρίνει ότι όσον αφορά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, η πράξη του υπουργικού συμβουλίου και το Προεδρικό Διάταγμα «συνιστούν κυβερνητικές πράξεις αναγόμενες στη διαχείριση της πολιτικής εξουσίας» σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 18/1989, κατά συνέπεια «οι πράξεις αυτές δεν υπόκεινται στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ και συνεπώς η αίτηση των δύο πολιτών πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη». Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται στην απόφαση ότι «ο έλεγχος του κύρους και των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος υπάγεται σύμφωνα με το άρθρο 100 του Συντάγματος στην αρμοδιότητα του ανωτάτου ειδικού δικαστηρίου (εκλογοδικείου)».

Οι δημοσκοπήσεις των καναλιών

Τις εκτιμήσεις τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (στη βάση δημοσκοπήσεων των προηγούμενων ημερών και όχι με τη μέθοδο των λεγόμενων «exit polls») έδωσαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης τηλεοπτικοί σταθμοί, σε συνεργασία με εταιρείες δημοσκοπήσεων. Συγκεκριμένα:

  • Σε δημοσκόπηση της «Metron Analysis» για τον ANT1, η εκτίμηση ήταν: ΟΧΙ 49%, ΝΑΙ 46%, Ακυρα/Λευκό 2%, Αναποφάσιστοι 2%, ΔΞ/ΔΑ 1%. Στο ερώτημα «να μείνουμε στο ευρώ», το 87% απαντούσε καταφατικά και το 9% «να φύγουμε». Στην εκτίμηση του αποτελέσματος, το ΟΧΙ συγκέντρωνε 50% - 54% και το ΝΑΙ 46% - 50%.
  • Σε δημοσκόπηση της GPO για το Mega, το ΟΧΙ συγκέντρωνε 51,5% και το ΝΑΙ 48,5%. Για το ΟΧΙ η εκτίμηση ήταν ότι θα κυμανθεί από 49,5% έως 53,5% και για το ΝΑΙ από 46,5% έως 50,5%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 74,1% θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ το 24,5% είπε πως δεν επιθυμεί η χώρα να μείνει στο ευρώ.
  • Σε δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha, το ΟΧΙ συγκέντρωνε από 49,5% έως 54,5% και το ΝΑΙ από 45,5% έως 50,5%.
  • Τέλος, στη δημοσκόπηση της MRB για το STAR, έδωσε το ΟΧΙ με 51% και το ΝΑΙ με 49%. Στην εκτίμηση του αποτελέσματος, το ΟΧΙ συγκέντρωνε από 49% έως 54% και το ΝΑΙ από 46% έως 51%.

Τέλος, σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση του αποτελέσματος, που έκανε η εταιρεία Singular Logic, στις 20.35 χτες βράδυ, με καταμετρημένο το 19,8% στην Επικράτειας, το ΟΧΙ συγκέντρωνε το 61% και το ΝΑΙ το 39%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ