Ο Ιταλός συνθέτης Νίνο Ρότα |
Πρόκειται για όπερα ανάλαφρη, διασκεδαστική, μια «μουσική φάρσα» όπως τη χαρακτήριζε ο δημιουργός της, μια μουσική σύνθεση που φθάνει εύκολα στο κοινό. Η όπερα, βασισμένη στο ομώνυμο και ευρύτατα γνωστό θεατρικό έργο του Ευγένιου Λαμπίς, δίνει τον πρώτο λόγο στη μελωδία. Παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη και χορογραφία: Ισίδωρου Σιδέρη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: William Matteuzzi,Σέργιος Καλαμπάκος,Γιάννης Γιαννίσης,Σώτος Παπούλκας,Κύρος Πατσαλίδης,Μαρία Μητσοπούλου,Μαρίνα Κρίλοβιτς κ.ά.
Το Σάββατο, εξάλλου (1μμ), στο Φουαγιέ της ΕΛΣ ο Νίκος Δοντάς θα μιλήσει για το έργο και την πορεία του. Είσοδος ελεύθερη.
Το έργο «Ονειροπλασμένα» του συνθέτη και συνεργάτη μας Γιώργου Μηνά απέσπασε το βραβείο «KONZERTEUM», στον 6ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πιάνου, που πραγματοποιήθηκε στη Βραυρώνα Αττικής. Το έργο ερμήνευσαν οι Βούλγαροι πιανίστες Μπανατσιάνου Κριστιάν και Γεοργκίεβα Ρελίτσα.
«Εκτός εαυτού» τιτλοφορείται το πρόγραμμα που με εξαιρετική επιτυχία παρουσιάζει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη «Σφεντόνα». Ομως, εκτός «Σφεντόνας» μένουν πολλοί από τους φίλους του καλλιτέχνη που δεν έχουν φροντίσει να κρατήσουν θέσεις, καθώς δημιουργείται κάθε βράδυ το αδιαχώρητο. Η διεύθυνση της «Σφεντόνας» παρακαλεί το κοινό να φροντίζει για την κράτηση θέσεων (τραπέζια), τηλεφωνώντας στα 8253.991-2, ώστε με άνεση να απολαμβάνουν το πρόγραμμα του δημοφιλούς ερμηνευτή. Υπενθυμίζουμε πως οι παραστάσεις από Πέμπτη μέχρι Σάββατο ξεκινούν στις 10.30μμ. και το εισιτήριο κοστίζει 3.500. Την Κυριακή η παράσταση αρχίζει στις 8μμ και η τιμή εισόδου είναι 3.000 δρχ.
«Χορδές ψυχής», τιτλοφορείται ο δίσκος του Γιάννη Ζουγανέλη, που παρουσιάστηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Ο πολυπράγμων καλλιτέχνης, που προέρχεται από το χώρο της μουσικής, καταθέτει το τρίτο οργανικό άλμπουμ του, που δημιουργήθηκε μετά από παραγγελία της Σουηδικής Ακαδημίας. Πρόκειται για «ένα πάντρεμα Ανατολής - Δύσης», όπου «ακούγεται ο ήχος της Ελλάδας». Την ορχήστρα που το ερμηνεύει συνθέτουν γνωστοί σολίστες, όπως οι Θ. Βασιλόπουλος, Μ. Καραντίνης, Ακ. Τουρκογιώργης, Αντ. Γούναρης κ.ά. Οπως λέει ο συνθέτης (και γνωστός ηθοποιός), «αγαπώ και εκφράζομαι με τη μουσική... Με την τέχνη της μουσικής, αγαπώ, συγκινούμαι, ερωτεύομαι, νιώθω να υπερβαίνω την πεζότητα και επαναφέρομαι στις αξίες της ανθρώπινης υπόστασης».
Η Αννα Φόνσου -Καρκαλέτσος στους «Απάχηδες των Αθηνών» |
Το πρώτο βήμα έγινε με τους «Απάχηδες» και είναι πολύ καλό. Αξίζει την ανταπόκριση του κοινού, το οποίο θα ευφρανθεί με την παράσταση, την οποία ευφάνταστα συνέθεσε και έστησε ο Γιώργος Ρεμούνδος, αλλά και με όλους τους συντελεστές. Κυρίως όμως -θα το σημειώσουμε εξαρχής- θα ευφρανθεί με τις ερμηνείες, με την υποκριτική ευφορία και εμβέλεια των ηθοποιών της πρόζας, με πρώτη, κυρίαρχη, αποκαλυπτική, απολαυστική, γλεντοκοπική και για την ίδια, την ερμηνεία της Αννας Φόνσου, της μεταμορφωμένης σε «Καρκαλέτσο», ένα ανδρόμορφο, κλοουνίστικο μορτάκι, ένα χαριτωμένα αφελές ανθρωπάκι, που θυμίζει επιτυχώς τον Σαρλό.
Η οπερέτα ως αντίποδας της όπερας, είναι λυρικό είδος πιο ανάλαφρο θεματολογικά, το οποίο ενώ μπορεί να περιέχει και έντονα μελοδραματικά στοιχεία, καταλήγει πάντως σε αίσιο τέλος. Τέτοιος, μελοδραματικός, με αίσιο τέλος -αίσιο όμως με βάση την πραγματικότητα και την ταξική κοινωνία- είναι ο «μύθος» των «Απάχηδων των Αθηνών», μιας από τις πιο λαϊκές θεματολογικά και μορφολογικά ελληνικές οπερέτες. Ο Ρεμούνδος εύστοχα συνέλαβε την ιδέα, επιτυχώς επεξεργάστηκε το λιμπρέτο και την παράσταση σαν μείγμα οπερέτας, μουσικοχορευτικής κωμωδίας και πρόζας, το οποίο παράλληλα «ιστορικοποιεί», «εικονογραφεί» την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της εποχής του έργου και τα ταξικά χαρακτηριστικά των προσώπων του. Των μεγαλοαστών και μεσοαστών από τη μια, και των λαϊκών ανθρώπων, των προλεταρίων και μεροκαματιάρηδων μόρτηδων από την άλλη. Με μια Πρωτομαγιά ξεκινά ο «μύθος» και για ένα ερωτικό «τρίγωνο» μιλά. Αλλη όμως η Πρωτομαγιά των αστών, άλλη των αφυπνιζόμενων Ελλήνων προλεταρίων στα 1920. Αλλο ο φανταστικός έρωτας μιας μεγαλοαστής για τον άγνωστό της προλετάριο απάχη (μόρτη) κι άλλο ο πραγματικός, και ταξικά φυσικός, έρωτας της προλετάριας για τον προλετάριο, με τον οποίο, αισίως, σμίγει.
Η ευφάνταστη σκηνοθετική δουλιά του Γ. Ρεμούνδου, στηρίχτηκε στους άξιους καλλιτεχνικούς συντελεστές: Γιώργο Νιάρχο (μουσική επεξεργασία και διεύθυνση), Αντώνη Χαλκιά (σκηνικά -κοστούμια), Αγγελο Χατζή (χορογραφία), Ειρήνη Αντωνιάδου (μουσική προετοιμασία). Στηρίχτηκε πολύ και στους πρωταγωνιστές - λυρικούς τραγουδιστές Δημήτρη Σιγαλό (στέρεος και λιτός υποκριτικά), Ελένη Σταμίδου (θερμή φωνή και θεατρικά εκφραστική) και στήριξε τους υπόλοιπους, αδύναμους όμως υποκριτικά, λυρικούς καλλιτέχνες. Τα μεγάλα θεατρικά «κέρδη» της παράστασης είναι οι απολαυστικές ερμηνείες των ηθοποιών της πρόζας, που προσφέρουν γέλιο και συγκίνηση και επιπλέον ανταποκρίνονται στο τραγούδι: Αννας Φόνσου, Παύλου Κοντογιαννίδη, Γιώργου Μούτσιου, Νίκου Κούρου, Νατάσας Τσακαρισιάνου.