ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΕΛΓΙΟΥ
Συζήτησαν για ιδιωτικοποιήσεις και τα παζάρια με τους θεσμούς της τρόικας

Τα πεδία κερδοφορίας που διατίθεται να ανοίξει μέσω ιδιωτικοποιήσεων (και) στα βελγικά μονοπώλια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συζήτησαν, χτες, στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Βελγίου, D. Reynders. Επιπλέον, εστίασαν στο πώς μπορεί να συνεχιστούν από Δευτέρα τα παζάρια με τους εταίρους για την παραπέρα διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Είπε χαρακτηριστικά ο Κοτζιάς: «(...) Παραμένουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης». Επίσης: «Ασφαλώς θα χρειαστούν σκληρές διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα 24ωρο, αλλά χωρίς κατηγορίες και στερεότυπα στη διάρκειά τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Ακόμα, δήλωσε για το Βέλγιο πως «έχει κάνει επενδύσεις στη χώρα μας και μπορούμε να αναπτύξουμε κι άλλο τις εμπορικές μας και οικονομικές μας σχέσεις και η ελληνική κυβέρνηση με ικανοποίηση έχει καταγράψει σειρά από προτάσεις που υπάρχουν, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα».

Ο δε Reynders απάντησε: «Οσον αφορά την Ενέργεια, χαίρομαι ιδιαίτερα που οι προτάσεις από βελγικές επιχειρήσεις είναι ευπρόσδεκτες και υπάρχουν δυνατότητες να συμμετέχουμε σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις».

Για τις διαπραγματεύσεις τόνισε: «Στην Ελλάδα μπορούμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με τα επιτόκια, ούτως ώστε να υπάρξει πραγματική πρόοδος, εφόσον όμως δούμε βελτίωση στα θέματα της ανταγωνιστικότητας και στο δημοσιονομικό τομέα».

Πρόσθεσε: «Μετά την Κυριακή θα ακολουθήσει η Δευτέρα (...) Θα πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, να προωθήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως λέγονται, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Θα πρέπει να ξεκινήσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις οι οποίες θα έχουν διάρκεια και θα είναι σε ένα νέο πεδίο».

Τέλος, εκτίμησε ότι «την επομένη θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες θα έχουν μεγάλη διάρκεια και θα είναι δύσκολες. Δεδομένου ότι πρώτα πρέπει να υπάρξουν κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κατόπιν να γίνει μια συζήτηση πάνω σε ένα νέο σχέδιο. Το σχέδιο θα είναι καινούργιο»...

Τροπολογία για το συνταξιοδοτικό των ενόπλων

Τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών περί «Ρύθμισης συνταξιοδοτικών θεμάτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις» προώθησε το υπουργείο Αμυνας. Η πολιτική ηγεσία διατείνεται ότι:

- Προωθείται ρύθμιση, προκειμένου να εξομαλυνθεί ο χρόνος συνταξιοδότησης για όσους κατατάχτηκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις από το έτος 1990 και μετά, ώστε να αποκατασταθεί η «βίαιη προσαρμογή» που επέβαλε ο νόμος 3865/2010, αυξάνοντας σημαντικά τα χρόνια υπηρεσίας που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για «ομαλή μετάβαση» στο «νέο καθεστώς».

- Παρέχεται δυνατότητα αναγνώρισης 5 πλασματικών ετών υπηρεσίας, στο σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού, σε όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του ποσού εξαγοράς των πλασματικών ετών, ώστε να εξομοιωθούν με αυτά των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας.

Εκθεση βιβλίου της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής

Με στόχο την πλατιά διάδοση του μαρξιστικού - λενινιστικού βιβλίου, των πολιτικών και λογοτεχνικών εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», η ΚΟ Αττικής λειτουργεί στα γραφεία της (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, Ομόνοια) έκθεση βιβλίου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12/7 και θα είναι ανοιχτή Δευτέρα - Παρασκευή: 5.30 - 8.30 μ.μ., Σαββατοκύριακο: 10.00 π.μ. - 1.00 μ.μ. και 5.30 - 8.30 μ.μ.

Οργάνωση - πάλη - αλληλεγγύη για την Υγεία του λαού

Ο υπουργός Υγείας εξέδωσε δελτίο Τύπου για την ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, όπου, από τη μια, το κράτος δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει κανένα μέτρο και, από την άλλη, «...δεν είναι αποδεκτός κανενός είδους αποκλεισμός ασθενών από τις δημόσιες μονάδες Υγείας (...)...οι διοικήσεις των νοσοκομείων οφείλουν αυτήν τη μεταβατική περίοδο να διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων (...) οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων να εγγυηθούν τη φροντίδα όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις».

Στη συνέχεια, ακολούθησε και δεύτερο διάγγελμα, αυτήν τη φορά για τα φάρμακα. Προέτρεψε τους φαρμακοποιούς να είναι «επιεικείς» προς τους ασθενείς και να μη ζητάνε να πληρωθούν τη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων. Φυσικά ούτε συζήτηση για κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, διότι στην καπιταλιστική ανάπτυξη που ορκίζεται ο υπουργός τής κυβέρνησης «πρώτη φορά Αριστερά», αποτελεί ισοδύναμο με το «προπατορικό αμάρτημα» ο ασθενής να μην πληρώνει φόρο για να γίνει καλά!!!

Επίσης, ούτε σκέψη για κατάργηση της συμμετοχής των ασθενών, ούτε καν κατάργηση του συνταγόσημου του 1 ευρώ ανά συνταγή διότι είναι αντίθετα με τις κρατικές και ασφαλιστικές περικοπές, την ανταγωνιστικότητα και την εξασφάλιση ότι οι φαρμακοβιομήχανοι θα πληρωθούν στο ακέραιο και δε θα διασαλευτεί η υπερκερδοφορία τους.

Δηλαδή, η κυβέρνηση στο οξυμένο πρόβλημα εκατομμυρίων ανθρώπων (ο αριθμός των ανασφάλιστων εκτιμάται στα 2,5 εκ.), προκρίνει ευχολόγια, συστάσεις και επικλήσεις προς τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, μεταθέτοντας στην «καλή τους θέληση» την ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα των ανασφάλιστων. Ρίχνει τις δικές της ευθύνες στους εργαζόμενους, οι οποίοι «οφείλουν» όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό δελτίο Τύπου να «εγγυηθούν τη φροντίδα των ανασφάλιστων».

Η ανεπαρκής ή και καθόλου ιατρική κάλυψη των ανασφάλιστων δεν οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενοι δεν προσπαθούν αρκετά ή δεν έχουν τη διάθεση να τους εξυπηρετήσουν, όπως ουσιαστικά ισχυρίζεται ο «φιλολαϊκός» Κουρουμπλής. Με αυτόν τον ισχυρισμό του επιδιώκει οι ασθενείς να βλέπουν ως αντίπαλο τους εργαζόμενους υγειονομικούς και τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς για όλα αυτά που αντιμετωπίζουν για την περίθαλψή τους και το κεφάλαιο και το κράτος του που είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή να βγαίνουν «λάδι».

Οσο «καλή διάθεση» κι αν υπάρχει, μέσα στο ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και άλλων μονάδων Υγείας, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης, με τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά, την εντατικοποίηση της δουλειάς, επιδεινώνονται σε επικίνδυνο βαθμό οι όροι και το επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Πρόκειται για απύθμενο θράσος της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας ότι τάχα ενδιαφέρεται για τους ανασφάλιστους και για την ελάφρυνση του κόστους των ασθενών για την αγορά των φαρμάκων τους, όταν με τη δική της νέα πρόταση - μνημόνιο των 47+8 σελίδων φέρνει μαζί με τα παλιά και νέα δυσβάσταχτα μέτρα για το λαό, νέες περικοπές. Κι από πάνω να καλεί τους εργαζόμενους να συνδράμουν και να στηρίξουν την αντιλαϊκή της πολιτική. Καλεί τους λιγότερο φτωχούς σε περισσότερες θυσίες για να βοηθηθούν οι πάμφτωχοι, όπως ακριβώς έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως ακριβώς είναι η πολιτική και οι κατευθύνσεις της ΕΕ.

Η αλληλεγγύη που πουλάει ο υπουργός Υγείας είναι αλληλεγγύη υπέρ του κεφαλαίου, με μοίρασμα της φτώχειας, «δίκτυα ασφαλείας», «εθελοντισμό» και «φιλανθρωπία», προκειμένου να μη διακινδυνεύσει η «κοινωνική συνοχή» από τη μαζική και γενικευμένη αμφισβήτηση του εκμεταλλευτικού συστήματος που και ο ίδιος και η κυβέρνησή του υπηρετούν.

Την αλληλεγγύη τους οι εργαζόμενοι υγειονομικοί, οι φαρμακοποιοί και τα λαϊκά στρώματα τη μετράνε με το όπλο της οργανωμένης λαϊκής συμμαχίας και πάλης, της στήριξης των ανέργων και των ανασφάλιστων, όχι για να εκπαιδεύονται στη φτώχεια, αλλά για να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν οι ίδιοι. Να μπορούν να αξιοποιούν δωρεάν και καθολικά τα νοσοκομεία, τα ΚΥ, τα φάρμακα, την τεχνολογία, τους γιατρούς και άλλους επιστήμονες. Αυτός ο στόχος σήμερα περνάει μέσα από την πάλη για να μη λείψει τίποτα απ' όλα όσα χρειάζονται στα κρατικά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας - φάρμακα, εμβόλια, τρόφιμα, υγειονομικό και άλλο υλικό - προκειμένου να έχουν όλοι πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νοσηλεία κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα με την οργάνωση της πάλης και της κοινωνικής συμμαχίας μπορούν να κάνουν φύλλο και φτερό τα αντιλαϊκά μέτρα, να πάρουν την υπόθεση της Υγείας στα χέρια τους, να επιβάλλουν μέτρα, να γίνουν οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων υπέρ της ικανοποίησης των αναγκών τους.


Γ.Ν. - Χ.Μ.

ΕΕΔΥΕ
Καταγγέλλει την κυβερνητική στήριξη στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης, που στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ - όπου εξετάστηκε το «Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης» - κατέθεσε την πρόταση για ίδρυση νέας πολυεθνικής μονάδας του ΝΑΤΟ στην Κρήτη και τη μετατροπή της Καρπάθου σε νέο ΝΑΤΟικό ορμητήριο στο Αιγαίο. Ακόμα, καταγγέλλει το γεγονός ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών προσυπέγραψε τη νέα παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την επίσημη έναρξη της ναυτικής επιχείρησης «EU NAVFOR» στη Μεσόγειο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των διακινητών των μεταναστών.

«Στο φόντο των ανταγωνιστικών συμφερόντων, κλιμακώνονται οι στρατιωτικές - επιχειρησιακές προετοιμασίες, με τη συγκυβέρνηση να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, προτάσσοντας το επιχείρημα της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" της Ελλάδας. Τόσο στις αποφάσεις της ΕΕ (...) όσο και αυτές του ΝΑΤΟ (...) δε χωράει καμία ολιγωρία» σημειώνει και προσθέτει: «Η ΕΕΔΥΕ, οι Επιτροπές Ειρήνης, μαζί με το λαϊκό κίνημα, καλούμαστε να αποκαλύψουμε τον επικίνδυνο χαρακτήρα αυτών των σχεδιασμών και να δυναμώσουμε τη δράση για τη ματαίωσή τους (...) με έμφαση στην αποτροπή της ελληνικής συμμετοχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ