ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για τα προβλήματα του ΚΘΒΕ

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ, με θέμα τα χρονίζοντα προβλήματα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφει η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελένη Γερασιμίδου, έχει ως εξής:

«Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με περισσότερα από 50 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο θεατρικό και ευρύτερα πολιτιστικό οργανισμό στη χώρα μας. Με τις 5 χειμερινές σκηνές 2.500 θέσεων, τα 2 υπαίθρια θέατρα 9.000 θέσεων, αλλά και με την πραγματοποίηση πανελλαδικών και διεθνών περιοδειών, καθώς και την επαναδραστηριοποίηση του Κλιμακίου Μακεδονίας - Θράκης που περιοδεύει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δίνοντας παραστάσεις ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά, λειτουργεί ως ενεργός πυρήνας πολιτισμού από το 1961. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος χρονίζουν, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης του τομέα του Πολιτισμού, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετατρέποντάς τον σε πανάκριβο εμπόρευμα μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.

Το ΚΘΒΕ πλέον οδηγείται σε οικονομική ασφυξία, εξαιτίας της συνεχώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης (η μείωση έφθασε στο 40%), της καθυστέρησης στην καταβολή των χρεών με τα οποία έχει επιβαρυνθεί, χωρίς να τα έχει προκαλέσει το ίδιο, όπως αυτά για την "ΟΠΕΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" (αρχικά "ΟΠΕΡΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"), αλλά και εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή χρημάτων που του οφείλονται (επιστροφή ΦΠΑ, χρέη Δήμου Θεσσαλονίκης από προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ κ.ά.). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ΚΘΒΕ να αντιμετωπίζει δυσκολίες που ξεκινούν από την αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζόμενων, έως και την αδυναμία συντήρησης των υποδομών του (Θέατρο Γης, Θέατρο Δάσους κ.λπ.).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ, ο Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για: Την καταβολή γενναίας κρατικής χρηματοδότησης, αντίστοιχης των αναγκών του ΚΘΒΕ και της έγκαιρης καταβολής της ώστε να καλυφθεί η λειτουργία του χωρίς περιστολή δραστηριοτήτων, ανταποδοτική λειτουργία, "χορηγίες" με το αζημίωτο και συμπαραγωγές με επιχειρηματικούς ομίλους. Καθώς και για την επίλυση των προβλημάτων της σημερινής οικονομικής ασφυξίας και των χρεών για τα οποία δεν ευθύνονται το ΚΘΒΕ και οι εργαζόμενοι σε αυτό. Για την καταβολή των δεδουλευμένων στους ηθοποιούς, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του ΚΘΒΕ και για να διασφαλιστεί μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Θερινή Μουσική Ακαδημία στην Πάτρα

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων το πρόγραμμα της 2ης Θερινής Μουσικής Ακαδημίας, που περιλαμβάνει δωρεάν μαθήματα και σεμινάρια, που θα υλοποιηθούν από το Δημοτικό Ωδείο Πατρών, κατά το διάστημα 6-29 Ιούλη.

Αναλυτικότερα, ο προγραμματισμός της Θερινής Ακαδημίας περιλαμβάνει ατομικά μαθήματα, σεμινάρια, master classes, συναυλίες και εκδηλώσεις με ευρύτερο ενδιαφέρον. Τα μαθήματα και τα σεμινάρια μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν οι μαθητές του Ωδείου, αλλά και όσοι σπουδαστές από την πόλη το επιθυμούν. Παράλληλα, θα διενεργηθούν διαγωνισμοί κιθάρας και πιάνου, που θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη, θα συμμετέχουν μαθητές Δημοτικού, με το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί, ενώ στη δεύτερη, μαθητές γεννημένοι από το 1999 και μετά. Οι επιτροπές των διαγωνισμών θα αποτελούνται από το Διευθυντή και τους καθηγητές ειδικότητας του Δημοτικού Ωδείου.

Τραγούδια μιας ζωής

Το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά για πρώτη φορά, με μια συναυλία - αφιέρωμα στο Ηρώδειο, τον Γιάννη Σπανό, έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες. Την Κυριακή 12 Ιούλη, ο συνθέτης του Νέου Κύματος θα μας θυμίσει αξέχαστα τραγούδια, με τις φωνές των Αρλέτας, Μελίνας Ασλανίδου, Γιοβάννας, Δώρου Δημοσθένους, Ελένης Δήμου, Κώστα Καράλη, Μανώλη Μητσιά και Τάνιας Τσανακλίδου.

Αρχές του '60, από τις μπουάτ του Παρισιού και τις λαμπερές συνεργασίες στη γαλλική σκηνή (Ζυλιέτ Γκρεκό, Μπριζίτ Μπαρντό, Σερζ Γκενσμπούργκ), ο νεαρός πιανίστας και συνθέτης από το Κιάτο Κορινθίας, Γιάννης Σπανός, επιστρέφει στην Αθήνα. Ηχογραφεί το πρώτο του ελληνικό τραγούδι - «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», με τη φωνή της Καίτης Χωματά - και πρωτοστατεί στη δημιουργία του Νέου Κύματος. Εκτοτε συνθέτει - ραδιόφωνο, θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση. Μελοποιεί Γάλλους και Ελληνες ποιητές, συνεργάζεται με τους μεγάλους στιχουργούς και ερμηνευτές.

Ορόσημα στην πορεία του θεωρούνται οι τρεις «Ανθολογίες», στις οποίες μελοποίησε Ελληνες ποιητές, κύκλος που συμπληρώνεται με ένα ακόμα μελοποιημένο του έργο «..Πλησιάζοντας τον Καβάφη». Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει, τα τελευταία 50 χρόνια, όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο και τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Συμμετέχει λαϊκή ορχήστρα: Νίκος Καπηλίδης τύμπανα, Αγγελος Παπαδάτος κοντραμπάσο, ηλεκτρ. μπάσο, Δημήτρης Κοντός κρουστά, ξυλόφωνο, μεταλόφωνο, Χριστόφορος Κροκίδης ακουστική, ηλεκτρική κιθάρα, Κώστας Τζιαγκούλας ακουστική κιθάρα, φωνητικά, Ελενα Κισελέβα α' βιολί, Κωνσταντίνα Κοκή β' βιολί, Λίλια Γιουσούποβα βιόλα, Δημήτρης Κοταρίδης τσέλο, Σπύρος Παγιάτης πλήκτρα, ακορντεόν, Ρήγας Σαριτζιώτης φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο tenor, Δημήτρης Λιόλιος μπουζούκι, Κοσμάς Κοκόλης μπουζούκι, φωνητικά. Ενορχηστρώσεις, πιάνο Γιώργος Παγιάτης.

Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου

Το 6ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου που και φέτος διοργανώνει το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206) ολοκληρώνεται την Παρασκευή 26 Ιούνη στην αίθουσα «Κινηματογράφος» του Ιδρύματος. Πρωταγωνιστές του φετινού φεστιβάλ που φέρει το γενικό τίτλο «City Symphonies» είναι οι Πόλεις και η Μουσική. Οι ταινίες -κάποιες με ελληνικούς υπότιτλους και κάποιες άλλες με αγγλικούς- οδηγούν το κοινό στο Βερολίνο του 1927, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο, τη Νίκαια, με ξεναγούς και συνοδοιπόρους πρωτότυπες, κατά κύριο λόγο, μουσικές συνθέσεις 12 διαφορετικών δημιουργών. Εδώ παραθέτουμε μόνο κάποιους ενδεικτικούς, αναγνωρίσιμους τίτλους κλασικών ταινιών από το πρόγραμμα: «Metropolis» (Μητρόπολις) (1927) του Φριτζ Λανγκ, «The Crowd» (Το πλήθος) (1928) του Κινγκ Βιντόρ, «Paris qui dort» (Το Παρίσι που κοιμάται) (1924) του Ρενέ Κλερ, «Un Chien Andalou» (Ανδαλουσιανός Σκύλος) (1929) του Λουίς Μπουνιουέλ, «City Lights» (Τα φώτα της πόλης) (1931) του Τσάρλι Τσάπλιν, «Α Propos de Nice» (Για την Νίκαια) (1930) του Ζαν Βιγκό και άλλες. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται συνοδεία ζωντανής μουσικής υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μούζα, καθημερινά στις 21.00, με ελεύθερη είσοδο, αλλά με υποχρεωτική κράτηση θέσεων στο 210.3418579, Δευτέρα με Παρασκευή 11.00 με 14.00.

Μουσικές του κόσμου στο Θέατρο Πέτρας

Μουσική από τη Μεσόγειο, τη Λατινική Αμερική, την Ινδία, τη Δυτική Αφρική, μουσική τζαζ... Είκοσι μουσικά σχήματα και περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες προσφέρουν αφιλοκερδώς ένα διήμερο ταξίδι στις μουσικές του κόσμου, την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιούνη, στις 7 το βράδυ, στο Θέατρο Πέτρας του Δήμου Πετρούπολης. Το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο διοργανώνει την εκδήλωση, προσεγγίζοντας την παγκόσμια μουσική πολιτιστική κληρονομιά μέσα από το φεστιβάλ «SALADE», μια καλλιτεχνική γιορτή διαπολιτισμικού διαλόγου, παλιάς και σύγχρονης δημιουργίας, όπου οι καλλιτέχνες καλούνται να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και να συνομιλήσουν μεταξύ τους μπροστά στο κοινό, υπό το πνεύμα ενός αυθόρμητου δημιουργικού αυτοσχεδιασμού. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Πρόσκληση ΠΕΚΑΜ για θέατρο την Κυριακή

Σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), ο Θεατρικός Οργανισμός «Αιχμή» παρουσιάζει, αύριο Κυριακή 21 Ιούνη και ώρα 8.30 μ.μ., στον κήπο του Μουσείου Μακρονήσου, το μυθιστόρημα «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, σε θεατροποιημένη μορφή. Τηλ. επικοινωνίας: 2103247820 και 6974278797.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ