ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
1982: Κρίση ΗΠΑ - Δυτικής Ευρώπης για το σοβιετικό φυσικό αέριο

Από τα έργα κατασκευής του αγωγού στη Σιβηρία
Από τα έργα κατασκευής του αγωγού στη Σιβηρία
Η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σοβιετική Ενωση στην κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη, το 1980, χαρακτηρίστηκε γεγονός ιστορικής σημασίας. Από τη σοβιετική πλευρά χαρακτηρίστηκε «συμβόλαιο του αιώνα», ενώ εξίσου ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή της συμφωνίας και στη Δυτική Ευρώπη. Ο αγωγός, με συνολικό μήκος 4.464 χιλιόμετρα θα ολοκληρωνόταν περί τα τέλη του 1983 με δυνατότητα μεταφοράς 20.400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Ο αγωγός ξεκινούσε από το Ουρενγκόι της Σιβηρίας με καταλήξεις στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Η ολοκλήρωση του έργου θα βοηθούσε στο να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Θάλασσας, τα οποία ήλεγχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιβάλλοντας τους όρους τους. Η ενεργειακή χειραφέτηση της Δυτικής Ευρώπης θα είχε μοιραία και πολιτικές επιπτώσεις, ενώ εκ των πραγμάτων θα αναβαθμίζονταν οι σχέσεις των δυτικοευρωπαϊκών κρατών με τη Σοβιετική Ενωση. Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους, οι Αμερικανοί δεν είδαν με καλό μάτι τη συμφωνία για τον αγωγό.

Από την πρώτη στιγμή κινήθηκαν για τη ματαίωση του σχεδίου, όμως οι πιέσεις τους εντάθηκαν στις αρχές του 1982, όταν η κατασκευή του αγωγού πέρασε στο κρισιμότερο στάδιο. Στις 8 Φλεβάρη του 1982 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ανακοίνωσή του, εντάσσει και τον αγωγό στο εμπάργκο κατά της Σοβιετικής Ενωσης μετά τα γεγονότα στην Πολωνία. Ουσιαστικά, οι Αμερικανοί ζητούσαν να παγώσουν τα έργα του αγωγού, πρόταση με την οποία διαφωνούσαν τόσο η γερμανική, όσο και η γαλλική κυβέρνηση, αλλά ακόμη και η βρετανική (αφού ένα σημαντικό μέρος του εξοπλισμού κατασκευαζόταν από βρετανικές βιομηχανίες).

Η σύγκρουση μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Βρετανίας είναι πλέον ανοιχτή. Ο Δυτικογερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ δηλώνει ότι «οι ΗΠΑ υιοθέτησαν αυτή την απόφαση, χωρίς να έχουν προηγουμένως συμβουλευτεί τους συμμάχους τους», ενώ ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου υποστηρίζει ότι «οι αμερικανικοί έλεγχοι είναι επιζήμιοι για τα εμπορικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ομως, πιέσεις προς τον Ρίγκαν για την άρση του εμπάργκο σχετικά με το αγωγό ασκούνταν και στο εσωτερικό των ΗΠΑ από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετείχαν στο έργο κατασκευής του αγωγού. Ετσι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποχρεώθηκε να άρει το εμπάργκο στις 13 Νοέμβρη του 1982.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στα δυτικά θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι, ασθενείς και αργότερα μέτριοι και στα ανατολικά ασθενείς μεταβλητοί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 1-18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5-21, στα νησιά από 8-19 και στη Θεσσαλονίκη από 5-17 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-20 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1972 Πεθαίνει ο Μάρκος Βαμβακάρης. Ενας από τους μεγαλύτερους Ελληνες συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, από τους πρωτεργάτες του ρεμπέτικου. Ο δημιουργός της «Φραγκοσυριανής», του «Κάβουρα», του «Αντιλαλούν οι φυλακές» «έφυγε» σε ηλικία 67 χρόνων, στο σπίτι του στη Νίκαια, πικραμένος και κουρασμένος. Τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του, με άσχημη υγεία, είχε σχεδόν ξεχαστεί από τους φίλους του και ελάχιστοι τον επισκέπτονταν. Ο Μάρκος είχε γράψει, όπως ο ίδιος έλεγε, περισσότερα από 3.000 τραγούδια, μεταξύ των οποίων πολλά πραγματικά αριστουργήματα. Εζησε τα παιδικά του χρόνια στη Σύρο και σε ηλικία 12 χρονών ήρθε στην Αθήνα. Εμαθε μπουζούκι και μπαγλαμά στο στρατό. Η πιο δημιουργική περίοδος για τον Βαμβακάρη ήταν η πενταετία 1935 - 1940. Ως το 1960 εμφανιζόταν τακτικά σε κέντρα. Σιγά σιγά όμως οι μάντρες και τα κουτούκια άρχισαν να μεταβάλλονται σε κοσμικά κέντρα. Ο Μάρκος γύρισε στο σπίτι του, κοντά στη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά.

ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ του είχε προχτές ο «Ριζοσπάστης» στους εργαζόμενους στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς της Πτολεμαΐδας και στα συνεργεία βάσης των ορυχείων (σελίδα 12)

ΚΑΙ «ΠΡΙΝ αλέκτορα φωνήσαι...» οι εσωκομματικές αντεγκλήσεις στο Συνασπισμό επανήλθαν στην επιφάνεια, ενώ μόλις προχτές, και αμέσως μετά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, άπαντες στο Συνασπισμό μιλούσαν για το καλό κλίμα (σελίδα 14)

ΣΤΗΡΙΞΗ στα κυβερνητικά σχέδια για ξεπούλημα των ΕΛΤΑ παρέχουν οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Τις πρότερες μεγαλόστομες διακηρύξεις τους περί αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην εκποίηση του Ταχυδρομείου, ακολούθησε η απραξία και ο εφησυχασμός εργαζομένων και καταναλωτών (σελίδα 19)

ΠΑΛΙ με αυξημένες τιμές από χτες τα μεσάνυχτα θα πωλούνται τα υγρά καύσιμα, με εξαίρεση το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο, με βάση τις ενδεικτικές τιμές που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, θα πωλείται φθηνότερα κατά 3 δραχμές το λίτρο (σελίδα 22)

ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ «φρένο» στην ανεξέλεγκτη δράση της αμερικανικής πολυεθνικής «Λόκριτζ» καλούνται οι εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας ΣΟΦΤΕΞ, από την παράταξη ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ (σελίδα 24)

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ ο εκφυλισμός της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με ευθύνη των εγκάθετων της κυβέρνησης και των εφοπλιστών, οι οποίοι την έχουν καταδικάσει στο ρόλο της «γέφυρας», για να περνάνε τα αντιναυτεργατικά μέτρα (σελίδα 26)

ΜΑΖΙΚΗ παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών και εργαζόμενων στην Εισαγγελία Πειραιά για τον πρωτοφανή ξυλοδαρμό συνδικαλιστών από μπράβους της επιχείρησης «Μεντιτεράνιαν Κουάρκ» και τη σύλληψή τους (σελίδα 27)

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κι όμως αληθινό. Ακόμη και ο Μυστράς, ο καλύτερα διατηρημένος και προστατευμένος μεσαιωνικός οικισμός της Ελλάδας (προστατεύεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ σαν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς), κινδυνεύει, λόγω της ασάφειας και πολυπλοκότητας του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος προστασίας του! (σελίδα 33)

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ με την υπόθεση πρόκριση στους «οκτώ» της Ευρωλίγκα θέλουν σήμερα ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, που στα πλαίσια της φάσης των «16» δίνουν τους δεύτερους αγώνες τους κόντρα σε Ζαλγκίρις Κάουνας και Ολίμπια Λιουμπλιάνας εκτός έδρας αντίστοιχα (σελίδα 39)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 8 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ

1904 Οι Ιάπωνες βυθίζουν το ρωσικό στόλο στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η ναυμαχία ήταν το προοίμιο της πολιορκίας του Πορτ Αρθουρ (βορειοανατολικά της Κίνας), που ξεκίνησε το επόμενο καλοκαίρι.

1963 Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Ιράκ ανατρέπει το καθεστώς του στρατηγού Κασέμ.

1971 Τρομερός σεισμός ισχύος 7 Ρίχτερ πλήττει το Λος Αντζελες, προκαλώντας 42 θανάτους και 1.000 περίπου τραυματισμούς.

1971 Οι «έξι» της ΕΟΚ αποφασίζουν να προχωρήσουν σε κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

1975 Αγρότες της Ηλείας αποκλείουν με τα τρακτέρ την Εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών και απειλούν να κινηθούν προς την Αθήνα αν δεν αυξηθούν οι τιμές πώλησης των προϊόντων τους.

1981 Δεκαεννέα οπαδοί του Ολυμπιακού χάνουν τη ζωή τους και 54 τραυματίζονται στη θύρα 7 του Σταδίου Καραϊσκάκη, κατά την έξοδο των φιλάθλων μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ