Η καταστολή στη Χιλή συνεχίζεται |
Για άλλη μια φορά, αντιμετωπίστηκαν με αστυνομική καταστολή (καραμπινιέρους) μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή και εργαζομένων στη Χιλή. Την Πέμπτη, χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγκο και άλλων πόλεων, απαιτώντας ποιοτική, δωρεάν δημόσια Εκπαίδευση και από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Μισέλ Μπατσελέ, ώστε να προχωρήσει στην αναγκαία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ζήτημα για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά.
Στην πόλη Βαλπαραΐσο, την Πέμπτη το μεσημέρι και αμέσως μετά τη μαζική διαδήλωση των φοιτητών, δύο φοιτητές, ο 18χρονος Εσεκιέλ Μπορμπαράν και ο 25χρονος Ντιέγκο Γκουσμάν, μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Χιλής, έπεσαν νεκροί από σφαίρες που δέχτηκαν από 22χρονο ιδιοκτήτη σπιτιού που τους πυροβόλησε, όπως αναφέρεται, από το μπαλκόνι γιατί κολλούσαν αφίσες και ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη. Το βράδυ της Πέμπτης και χτες συνεχίστηκαν νέες μαζικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις προς τιμήν των δολοφονηθέντων φοιτητών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναλυτική έρευνα για το περιστατικό, αλλά το αποσυνδέει από τη στάση της αστυνομίας. Ωστόσο, το κλίμα που διαμορφώνεται κάθε φορά που βγαίνουν στους δρόμους οι φοιτητές είναι αυτό της αστυνομικής τρομοκρατίας.
Οι κινητοποιήσεις στη Χιλή οργανώθηκαν και πάλι από τη Συνομοσπονδία Χιλιανών Φοιτητών (FECH), το Συντονιστικό Μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απαιτούν κατάργηση των νόμων της δικτατορίας του Πινοτσέτ που εξακολουθούν να ισχύουν και εμπορευματοποιούν το δικαίωμα στη μόρφωση. Η κυβέρνηση Μπατσελέ, όπως και στην πρώτη θητεία της (2006 - 2010), που εφάρμοσε σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, έτσι και τώρα, στη νέα θητεία, ενώ μιλάει για αλλαγή του Συντάγματος και υπόσχεται από το 2016 «δημόσια και δωρεάν Παιδεία», στην πραγματικότητα διατηρεί την πανίσχυρη ιδιωτική... ως μη «κερδοσκοπική», γιατί ακριβώς δεν θέλει να θιχτούν συμφέροντα με τα οποία έχει συμμαχήσει.
Συνεχίζονται τα ταξίδια αξιωματούχων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες δεν έχουν σταματήσει. Οπως καταγγέλλουν οι αρχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, συνεχείς είναι οι παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας από τον ουκρανικό στρατό σε δεκάδες σημεία (μόνο χτες πάνω από 30) και με διάφορα όπλα συμπεριλαμβανομένων και βαρέων όπλων.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, είχε την Τετάρτη και την Πέμπτη συναντήσεις στη Γερμανία στο Βερολίνο, με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και στο Ααχεν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, αλλά και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, που μετέβη σε αυτήν την πόλη. Στις συναντήσεις αυτές επιχείρησε να εμφανιστεί ως το «θύμα της ρωσικής επιθετικότητας», που δήθεν νοιάζεται για την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ. Αυτό που επιζητεί, βέβαια, είναι την παραπέρα στήριξη από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΕΕ και ΝΑΤΟ που συνέβαλαν στην επέμβαση στην Ουκρανία στην υπαρκτή αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία.
Ταυτόχρονα, χτες στο Κίεβο βρέθηκε η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός των ΗΠΑ, υπεύθυνη για ευρωπαϊκά ζητήματα, γνωστή από το ρόλο της στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία και τη στήριξη εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων. Η Νούλαντ συναντήθηκε με τον αντιδραστικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ, και όπως δηλώθηκε στα βασικά θέματα της συζήτησης ήταν «η ρωσική επιθετικότητα, η εκπλήρωση των συμφωνιών του Μινσκ, η εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και η βοήθεια από τις ΗΠΑ». Ακόμα συζητήθηκε το πρόγραμμα της συνεργασίας με το ΔΝΤ, δηλαδή τα δάνεια για την πλουτοκρατία που θα πληρώσει ο λαός και οι προετοιμασίες για την εφαρμογή συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Ουκρανίας και ΕΕ από την 1 Γενάρη 2016.
Επίσης, χτες ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που είχε προταθεί από την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου ως σύμβουλός της, τελικά ανακοίνωσε ότι παρά την «τιμητική πρόταση δεν θα την αποδεχτεί, λόγω ασυμβίβαστου με τη θέση του ως γερουσιαστή».
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
«Οι συνομιλίες έγιναν μέσα σε ένα θετικότατο κλίμα και πιστεύω ότι έτσι εργαζόμενοι μπορεί να ελπίζουμε σε πρόοδο», δήλωνε χτες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, λίγα μόλις λεπτά μετά την αποχώρησή του από τη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.
Η χτεσινή συνάντηση περιορίστηκε σε ζητήματα διαδικαστικά και αποφασίστηκε οι επαφές των δύο πλευρών να γίνονται δύο φορές κάθε μήνα. Η επόμενη συνάντηση προγραμματίστηκε στις 28 Μάη (μετά την οποία ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα εξαγγελθούν «συγκεκριμένα, πολύ περισσότερα μέτρα», ενώ στις 23 Μάη θα υπάρξει και μια συνάντηση «κοινωνικού χαρακτήρα». Οσον αφορά τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, θα συναντιούνται πολύ πιο συχνά, με την πρώτη τους συνάντηση να αναμενόταν να γίνει χτες το απόγευμα, κιόλας. Ο Ακιντζί μάλιστα πρότεινε η είσοδος των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα να γίνεται μόνο με την επίδειξη ταυτότητας και χωρίς την ανάγκη «βίζας».
Μεταξύ των λεγόμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), εξετάζεται η σύνδεση των δύο πλευρών με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ανοίγματα οδοφραγμάτων κ.τ.λ. Ωστόσο, είναι φανερό ότι τα ΜΟΕ αξιοποιούνται και στην κατεύθυνση διευκόλυνσης της «επιχειρηματικής δράσης», με προτάσεις όπως η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου (στα Κατεχόμενα) που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν μόνο τουρκικές αεροπορικές εταιρείες.
Αλλωστε, συνολικά η επίσημη επανέναρξη των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων επιταχύνεται με στόχο την «αξιοποίηση» του πλούτου του κυπριακού λαού (υδρογονανθράκων κ.τ.λ.) γι' αυτό και πέφτουν «βροχή» τα συγχαρητήρια από εκπροσώπους μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
ΣΚΟΠΙΑ.--
Ρόλο παρέμβασης, με στόχο την ασφαλή παράδοση των δραστών της αιματηρής επίθεσης που εξαπέλυσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Κουμάνοβο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μερικές δεκάδες Αλβανοί ένοπλοι, έπαιξε, όπως παραδέχθηκε χτες, ο ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη χώρα, DUI, Αλί Αχμέτι.
Ο Αχμέτι, που ήταν πριν περίπου 15 χρόνια αρχηγός Αλβανών αυτονομιστών της ΠΓΔΜ στις συγκρούσεις που είχαν με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι στη διάρκεια των επεισοδίων στο Κουμάνοβο, οι δράστες του ζήτησαν να τους εξασφαλίσει «διάδρομο» διαφυγής από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σε συνέντευξή του στον αλβανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Alsat», ανέφερε μάλιστα ότι όταν ξεκίνησαν οι μάχες στο Κουμάνοβο, νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου, ένα μέλος από την ομάδα των ένοπλων Αλβανών του τηλεφώνησε (αφού προφανώς ήταν παλιοί γνωστοί...) και του ζήτησε να μεσολαβήσει, ώστε να δημιουργηθεί ασφαλής διάδρομος διαφυγής.
Ο Αχμέτι υποστήριξε πως απέρριψε το αίτημα αυτό των ένοπλων και μετά από «συνεχείς διαπραγματεύσεις» τους «έπεισε» να παραδοθούν στην αστυνομία. Για τις διαπραγματεύσεις αυτές ενημέρωνε, όπως είπε, σε όλη τη διάρκειά τους, τόσο τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και εκπροσώπους διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Σκόπια, όπως οι ΗΠΑ και κραταιές χώρες της ΕΕ.
Ως γνωστόν, ο Αλί Αχμέτι, που συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις στα Σκόπια, είχε διατελέσει διοικητής του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» - παρακλάδι του UCK και μετά τις συγκρούσεις του 2000-2001 συγκρότησε το λεγόμενο «Κόμμα Δημοκρατικής Ολοκλήρωσης», DUI, που αναδείχθηκε αμέσως ως το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ. Νωρίτερα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς της Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε τις πρόσφατες συγκρούσεις στρατού-ενόπλων στο Κουμάνοβο «πολύ ανησυχητικές», ζητώντας να διερευνηθεί ο ρόλος του Κοσσυφοπεδίου αλλά και της Ελλάδας. Επέρριψε, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες και στην Αθήνα για την κλιμάκωση της έντασης, εξαιτίας, όπως ισχυρίστηκε, των εμποδίων που ορθώνει, λόγω της διένεξης για το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ και η οποία καθυστερεί την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη δολοφονία φοιτητών στη Χιλή στο περιθώριο φοιτητικής κινητοποίησης:
«Τo ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονία 2 φοιτητών που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση, ένας εκ των οποίων μέλος της ΚΝ, στο περιθώριο μεγάλης φοιτητικής κινητοποίησης στην πόλη Βαλπαραΐσο της Χιλής.
Οι δολοφονίες σημειώνονται σε μια φάση που η κεντροαριστερή κυβέρνηση Μπατσελέ υπαναχωρεί από προεκλογικές υποσχέσεις, η αστυνομική καταστολή συνεχίζεται και καλλιεργείται ένα περιβάλλον που οξύνει την επιθετικότητα απέναντι στους εργαζόμενους και το φοιτητικό κίνημα της χώρας.
Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους συναδέλφους των νεκρών φοιτητών και επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας της Χιλής ενάντια στους ταξικούς φραγμούς και την εμπορευματοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων».
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
Το ενδιαφέρον και την προθυμία του Βελιγραδίου να συμμετάσχει στο ρωσικό, «τουρκικό» και «ελληνικό» αγωγό φυσικού αερίου εξέφρασε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς, υποδεχόμενος στο Βελιγράδι το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Η ατζέντα των συνομιλιών του Ρώσου υπουργού στο Βελιγράδι περιελάμβανε, εκτός από τα σχέδια ενεργειακής συνεργασίας, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, τις οποίες συσχέτισε με την άρνηση των Σκοπίων να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Μόσχας και την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με το σχέδιο του λεγόμενου «τουρκικού αγωγού», αλλά και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των ήδη στενών στρατηγικών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων Ρωσίας - Σερβίας. Χαρακτηριστική και η παραίνεση Λαβρόφ προς την ΕΕ, ουσιαστικά να μη βάλει εμπόδια στη συμμετοχή της Σερβίας στα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας, γιατί και η ίδια έχει να ωφεληθεί.