Αυτό έκανε σαφές για άλλη μια φορά, ο ίδιος ο Αντ. Σαματάς μιλώντας χτες στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική: «Δε ζητώ από κανέναν πλέον "να κυβερνήσει". Γιατί έγινε σαφές ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Τους ζητάμε να καταλάβουν το λάθος τους, που πολλοί έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν και να βοηθήσουν όλοι να το διορθώσουμε. Κι αν το καταλάβουν, θα τους βοηθήσουμε. Αλλά αν πάνε τη χώρα στα βράχια, όπως κάνουν ως τώρα, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».
Με γνώμονα ανησυχίες και προβληματισμούς τμημάτων του κεφαλαίου η συγκυβέρνηση εστιάζει την κριτική της στα σημεία των μέτρων.
Λήψη μέτρων 14,2 δισ. ευρώ βλέπει η ΝΔ στη συμφωνία που έκαναν πρόσφατα στη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι και οι υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και Ευ. Τσακαλώτος. Συμπληρώνει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση αντιγράφει τα περισσότερα από όσα περιείχε το «e-mail Χαρδούβελη» (που κατά την ίδια περιλάμβανε μέτρα «μόνο» 980 εκατ. ευρώ), και «επί αυτών προσθέτει φόρους, φόρους και πάλι φόρους».
Ταυτόχρονα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «οδηγεί τη χώρα ξανά στην ύφεση και τα ελλείμματα», ενώ εκτιμά ότι «το αδιέξοδο και η άτακτη χρεοκοπία είναι προ των πυλών». Οτι εξαπάτησε προεκλογικά τους ψηφοφόρους, ενώ «"στραγγάλισε" την οικονομία μετεκλογικά με την κρίση εμπιστοσύνης και τη χρηματοπιστωτική ασφυξία που προκάλεσε».
Παραπέρα, υπερασπιζόμενη τα δικά της πεπραγμένα ως κυβέρνηση αλλά και την ανάγκη προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων προς αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, η ΝΔ αναφέρει ότι «το 98% (...) του περιεχομένου της ηλεκτρονικής επιστολής Χαρδούβελη αποσκοπούσε στη θωράκιση των δημοσίων οικονομικών της χώρας και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και να βρει τη θέση που της αρμόζει στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον».
Επιπλέον, τονίζει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα, στη "λίστα Βαρουφάκη", που εστάλη στις 22 Φεβρουαρίου 2015 στον Πρόεδρο του Eurogroup, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, όχι μόνο για αυξήσεις στο συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, αλλά και για κατάργηση όλων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και των εξαιρέσεων (...) Επιπλέον, στην εξασέλιδη "λίστα Βαρουφάκη", τα 47 από τα 64 σημεία είναι κατά λέξη αντιγραφή του Μνημονίου!!! Η τάχα "αντιμνημονιακή" κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου αντέγραψε το 75% των αντίστοιχων δράσεων του ισχύοντος Μνημονίου και τις βάφτισε ελληνικής έμπνευσης "μεταρρυθμίσεις"!!!».
Η ΝΔ επιμένει, επίσης, ότι: «Ο κ. Τσίπρας "δαιμονοποίησε" το "e-mail Χαρδούβελη", ενώ τώρα αποδεικνύεται ότι το αντιγράφει!!! Από τις 24 κατηγορίες μεταρρυθμίσεων με μετρήσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που περιλαμβάνει το "e-mail Βαρουφάκη", οι 14 περιλαμβάνονταν και στο "e-mail-Χαρδούβελη"!!!».
Τέλος, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για «υφεσιακά μέτρα (...) όπως η αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος, η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών μέσω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων π.χ. για ιατρικές δαπάνες», για «αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως η κατασκευή ενός ολόκληρου δικτύου παρακολούθησης μέσω καμερών», για «νεφελώδη μέτρα που εμφανίζονται στη "λίστα Βαρουφάκη", αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα, όπως η αφηρημένη "εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία", από την οποία προσδοκώνται 200 εκατ. ευρώ, ή η αύξηση εσόδων από τα παράβολα των ΚΤΕΟ "απόδοσης" 190 εκατ. ευρώ».
Τη «θετική διάθεση» των βουλευτών του Ποταμιού να στηρίξουν στη Βουλή τη συμφωνία με τους πιστωτές που θα πετύχει η κυβέρνηση, επανέλαβε ο Στ. Θεοδωράκης μιλώντας χτες στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη».
Καταρχάς, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δενθα κλείσει τώρα ένα «νέο πρόγραμμα» αλλά μία «ενδιάμεση συμφωνία», καθώς «η μεγάλη συμφωνία η οποία θα έρθει κάποια στιγμή θα πρέπει να αφορά και τη ρύθμιση του χρέους. Αυτή η κουβέντα δεν έχει γίνει ακόμα με τους εταίρους μας».
«Αν πιεζόμαστε στη μικρή συμφωνία, φανταστείτε τι θα γίνει με τη μεγάλη» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω αν θα έχει προλάβει η κυβέρνηση να κάνει μία μεγάλη συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο. Η μεγάλη συμφωνία απαιτεί τη ρύθμιση για το χρέος και αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση».
Για δε το ενδεχόμενο στήριξης από το Ποτάμι μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, απάντησε: «Θα πρέπει να δούμε βέβαια και τι θα μας πουν αλλά ξεκινάμε από μία θετική διάθεση. Εχουμε σκοπό να ενισχύσουμε την κυβέρνηση και το έχουμε διαμηνύσει στον κ. Τσίπρα πως αν νιώθει μία ανασφάλεια για τις ψήφους των δικών του βουλευτών, να μη νιώθει καμία ανασφάλεια για τις ψήφους των βουλευτών του Ποταμιού. Είναι Ευρωπαϊστές και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη».
Παραπέρα, στην ίδια βάση διασφάλισης της στρατηγικής επιλογής της άρχουσας τάξης για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ, επανέλαβε τη θέση του Ποταμιού για «ευρώ πάση θυσία».
Τέλος, απέρριψε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος: «Οι πολιτικοί είναι για να παίρνουν αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή έχει αποφασιστεί από τον ελληνικό λαό μία κυβέρνηση με νωπή εντολή να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη. Αρα οι αποφάσεις πρέπει να είναι της κυβέρνησης και δεν πρέπει να ρίξουν το βάρος της ευθύνης στον ελληνικό λαό (...) Είμαστε υπέρ μιας καθαρής απόφασης στο επίπεδο της κορυφής του πολιτικού συστήματος, στη Βουλή. Αν βέβαια η κυβέρνηση θεωρεί ότι δε νομιμοποιείται να πάρει αυτή την απόφαση ας πάει σε εκλογές».
Συμφωνία με τους πιστωτές εδώ και τώρα, έστω κι αν οδηγεί σε νέο μνημόνιο, ζητά το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση. Δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος: «Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να συνειδητοποιεί ότι αυτά που συμφωνεί με τους διεθνείς συνομιλητές του δεσμεύουν τον ίδιο, την κυβέρνησή του και τη χώρα και δεν μπορεί εύκολα να παλινδρομήσει».
Πρόσθεσε ότι «αυτά όλα δεν έχουν ως σκοπό να πάρουμε μια συμπαθητική δήλωση στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας για να μην έχουμε προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη Τετάρτη. Ολα αυτά πρέπει να οδηγήσουν σε άρση της αβεβαιότητας, σε μία υπεύθυνη συμφωνία, στην οποία έπρεπε να έχουμε καταλήξει προ πολλού. Από τις 28 Φεβρουαρίου, για να βγούμε από το μνημόνιο και να πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Τώρα, δυστυχώς, συμφωνία σημαίνει βαθύτερα στο μνημόνιο, μνημόνιο 3. Αλλά εδώ μας έφερε η κυβέρνηση της "πρώτης φοράς αριστερά"».
«Πρέπει τώρα να καταλάβουν ότι υπάρχει κόστος. Και αυτό τους βαραίνει όλους, όχι μόνο τον κ. Τσίπρα. Και να ξέρουν ότι το κοινοβουλευτικά μικρό ΠΑΣΟΚ δεν θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση», προειδοποίησε, κάνοντας σαφές ότι η νέα συμφωνία και τα αντιλαϊκά μέτρα που θα την συνοδεύουν θα πρέπει να υπερψηφιστούν στη Βουλή καταρχάς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
-- Η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «ΜΑΗΣ 1936 - ΜΑΗΣ 2015, ΕΡΓΑΤΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ», την Κυριακή 10 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση τιμής για τον Τάσο Τούση, τον πρώτο νεκρό του Μάη του 1936, την Κυριακή 10 Μάη, στις 11.30 π.μ., στο Ασβεστοχώρι.
Σήμερα, Παρασκευή
-- Περιοδεία στην Καβάλα θα πραγματοποιήσει ο Σ. Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Στις 9.30 π.μ., θα επισκεφθεί το Λιμεναρχείο Καβάλας και θα συναντηθεί με τον Λιμενάρχη. Στις 10.30 π.μ., θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ. Στις 2 μ.μ., θα περιοδεύσει στο ΕΚΑΒ Καβάλας και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Στις 6 μ.μ., θα συναντηθεί με το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Καβάλας. Στις 8 μ.μ., θα μιλήσει στη Μεσορόπη Καβάλας με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ».
-- Στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στην Πεύκη, πλατεία Κολώνες (Λ. Ειρήνης και Πλαστήρα) θα μιλήσει η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.
Την Κυριακή 10/5
-- Στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση στα Βριλήσσια, στο Στέκι Νεολαίας (Φλωρίνης και Ολύμπου), θα μιλήσει ο Π. Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.
Δεκτή έκανε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, την ένσταση κατηγορουμένων για να μην καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορητηρίου ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Πεταλωτής.
Οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων υπέβαλαν χτες στο δικαστήριο ένσταση (δεν την προσυπέγραφαν οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος) ώστε ο πρώην υπουργός να μην καταθέσει καθώς, όπως ανέφεραν, η γνώση του για την υπόθεση προήλθε από την συμμετοχή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολήθηκε με τις αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές» όταν αναζητήθηκαν ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών. Η ένσταση αφορούσε το γεγονός ότι με τη συμμετοχή του ο πρώην υπουργός στην εν λόγω Επιτροπή θεωρείται ότι έχει ενεργήσει ως προανακριτικός υπάλληλος και βάσει του κώδικα ποινικής δικονομίας δεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας στο δικαστήριο.