Επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τη διασφάλιση των «ωριμάνσεων» πριν από το 2012, αλλά κι από εδώ και πέρα
Από παλιότερη κινητοποίηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις |
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, το σχέδιο νόμου που θα προωθηθεί προς διαβούλευση στην ΟΚΕ και στη συνέχεια στη Βουλή, προβλέπει τη διατήρηση μέχρι τις 30/9/2015 των ίδιων κατώτερων αμοιβών που ισχύουν μέχρι σήμερα και την αναπροσαρμογή του κατώτερου μισθού από 1/10/2015 στα 650 ευρώ μεικτά και από 1/7/2016 στα 751,39 ευρώ μεικτά ανεξαρτήτως ηλικίας.
Με το ίδιο σχέδιο νόμου, πέραν της κατάργησης της ΠΥΣ, αλλά όχι των επώδυνων αποτελεσμάτων που παρήγαγε κυρίως όσον αφορά τους κλαδικούς μισθούς, συμπληρώνεται και τροποποιείται ο βασικός νόμος 1876/1990 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και η λειτουργία του ΟΜΕΔ.
Ετσι, όσον αφορά στους κλαδικούς μισθούς και γενικά στις Συβάσεις - πέραν του κατώτερου - το σχετικό άρθρο ορίζει ρητά ότι: «Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και διαιτητικές αποφάσεις που έληξαν κατ' εφαρμογή του άρθρου 2 της ΠΥΣ 6/2012 δεν αναβιώνουν». Εξαίρεση αποτελούν μόνο «Κανονισμοί Εργασίας και Οργανισμοί Προσωπικού που καταρτίστηκαν με συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες έληξαν ή καταργήθηκαν σύμφωνα με την ΠΥΣ». Επί της ουσίας, οι κλαδικοί μισθοί - παρά τα παχιά προεκλογικά λόγια του ΣΥΡΙΖΑ - ξεκινούν από «μηδενική βάση».
Ταυτόχρονα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι από το νέο σχέδιο νόμου λείπει ολόκληρο το άρθρο 7 του νόμου 1876/1990, το οποίο όριζε ρητά πως οι ατομικές συμβάσεις ήταν επικρατέστερες μόνο στις περιπτώσεις που είχαν καλύτερους όρους για τους εργαζόμενους.
«Οι όροι ατομικών συμβάσεων εργασίας, που αποκλίνουν από τους κανονιστικούς όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είναι επικρατέστεροι, εφ' όσον παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους», σημειωνόταν στον προηγούμενο νόμο και το σημείο αυτό απαλείφεται από το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εργοδότες να οργιάζουν με τις ατομικές συμβάσεις, ακόμα κι αν τελικά υπογραφεί κάποια κλαδική.
Επίσης, στο σχέδιο νόμου έχει απαλειφθεί από το άρθρο 9 του 1876/1990 (στο παρόν σχέδιο, άρθρο 7) το σημείο της πρώτης παραγράφου, με το οποίο ορίζεται πως «κάθε συλλογική σύμβαση εργασίας που προβλέπει διάρκεια ισχύος πέρα από ένα έτος, θεωρείται ότι έχει αόριστη διάρκεια», κάτι που προκαλεί προβληματισμούς.
Το ίδιο έχει απαλειφθεί από το άρθρο 10 του 1876/1990 και η πρώτη παράγραφος όπου επίσης ρητά ορίζεται πως: «Αν η σχέση εργασίας ρυθμίζεται από περισσότερες ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εφαρμόζεται η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο. Η σύγκριση και η επιλογή των διατάξεων γίνεται κατά τις παρακάτω ενότητες: α) ενότητα αποδοχών, β) λοιπά θέματα». Και αυτή η απάλειψη τουλάχιστον αδυνατίζει την ρητή υπόδειξη του προηγούμενου νόμου ότι ισχύει για τον εργαζόμενο η ευνοϊκότερη σύμβαση.
Τέλος, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι αντικείμενο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μπορεί να είναι και ζητήματα που σχετίζονται με την ίδρυση Επαγγελματικών Ταμείων του νόμου 3029 του 2002. Με τον τρόπο αυτό και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δώσει ώθηση στη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων, στο φόντο συρρίκνωσης της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης κατ' απαίτηση του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σε επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας
Οι νέες δεσμεύσεις απέναντι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως είναι η ενίσχυση του προκλητικού καθεστώτος των επιδοτήσεων με «ζεστό» χρήμα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, ήταν το «ζουμί» της απάντησης που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας στην Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με τους απλήρωτους ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας.
Από την άλλη, βέβαια, ο υπουργός δεν είπε κουβέντα για τη λήψη μέτρων ενάντια στη μάστιγα της απλήρωτης εργασίας, ενώ προανήγγειλε και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, στην κατεύθυνση της παροχής νέων προνομίων στους ακτοπλόους εφοπλιστές.
Η Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε πως «αν και η κερδοφορία των εφοπλιστών είναι στα ύψη, η απλήρωτη δουλειά στους ναυτεργάτες και τα ακριβά εισιτήρια στους επιβάτες αποτελούν μάστιγα». Επισήμανε ότι ακτοπλοϊκές εταιρείες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΝΕΛ, έχουν απλήρωτα τα πληρώματα ακόμα και ένα χρόνο, ενώ ειδικά η ΝΕΛ έχει ακινητοποιήσει τα πλοία της, δυσχεραίνοντας παραπέρα την ακτοπλοϊκή σύνδεση μιας σειράς νησιών κύρια του ΒΑ Αιγαίου.
Ενδεικτικά, όπως ανέφερε η Δ. Μανωλάκου, Ικαρία, Φούρνοι, Σάμος, Λήμνος εξυπηρετούνται με μόνο ένα καράβι, το «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» με ταξίδι που φτάνει και τις 22,5 ώρες! Δηλαδή, «είναι σχεδόν απομονωμένα». Επισήμανε επιπρόσθετα ότι η πλειοψηφία των ακτοπλοϊκών πλοίων, όπως δείχνουν οι απανωτές βλάβες, είναι υπερήλικα και υποσυντήρητα, υπονομεύοντας την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Την ίδια ώρα, οι εφοπλιστές όχι μόνο επιδοτούνται, έχοντας εισπράξει πάνω από 1 δισ. ευρώ την τελευταία 12ετία, αλλά έχουν και απίστευτες φοροαπαλλαγές, ενώ ακόμα και τα καύσιμα είναι αφορολόγητα. Οπως υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ, αυτό το θεσμικό πλαίσιο διατηρείται από τη νέα συγκυβέρνηση και όπως φαίνεται ενισχύεται.
Στην απάντησή του για την απλήρωτη εργασία, ο Θ. Δρίτσας εξίσωσε εργαζόμενους και εφοπλιστές, λέγοντας ότι το πρόβλημα «αφορά επιχειρήσεις και εργαζομένους».
Ωστόσο, επειδή, όπως είπε, «είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση (...) κινούμαστε προς την κατεύθυνση (...) της ανάληψης μίας σειράς πρωτοβουλιών, γιατί το σύστημα ξέρετε ότι είναι πολύ περίπλοκο πλέον (...) Για το υπουργείο και για εμένα είναι πολύ εύκολο να κινήσω με αυστηρότητα πάρα πολλές διαδικασίες. Οταν όμως η κίνηση αυτών των διαδικασιών σημαίνει ότι μειώνεται και παραπέρα ο ήδη μειωμένος ακτοπλοϊκός στόλος ή όταν οριστικά μπαίνουν στην ανεργία οι εργαζόμενοι, τότε αυτά τα ζητήματα κανείς πρέπει να τα σκέφτεται σφαιρικά».
Δηλαδή, οι εφοπλιστές απολαμβάνουν το άλλοθι της κυβέρνησης και δεν πληρώνουν τους ναυτεργάτες, με το επιχείρημα ότι αν ανταποκριθούν σ' αυτήν τη στοιχειώδη υποχρέωση, μπορεί και να κάνουν απολύσεις! Με άλλα λόγια, «δούλευε απλήρωτος για να μην απολυθείς»! Σημείωσε, επίσης, ότι προετοιμάζεται η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, εννοώντας το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει και προβλέπει ότι οι ναυτεργάτες θα πληρώνονται μόνο όταν θα επιδοτούνται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα των επιδοτήσεων σημείωσε: «Το σύστημα των επιδοτήσεων κατ' αρχήν ξεκινάει από την ανάγκη να επιδοτηθούν νησιά, να επιδοτηθούν ακτοπλοϊκές γραμμές που δεν εξυπηρετούνται από τις ελεύθερες γραμμές και το ζητούν οι νησιώτες ακριβώς ως λύση μέσα σε αυτό το πλαίσιο». Η Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πολιτική με την προηγούμενη, δηλαδή «τα ιερά και τα όσια των εφοπλιστών δεν τα αγγίζετε».
ΑΚΤΙΟ: Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε χτες στο Ακτιο, σε ιδιωτική επιχείρηση που λειτουργεί στη μαρίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, 22χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του αριστερού του ποδιού. Αρχικά, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πρέβεζας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, προκειμένου οι γιατροί να προχωρήσουν σε επέμβαση συγκόλλησης.
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΥΠΟΙΚ: Για δεύτερη μέρα συνέχισαν χτες απολυμένες καθαρίστριες να βρίσκονται έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2013 απολύθηκαν περίπου 300 καθαρίστριες που δούλευαν σε εφορίες και άλλες υπηρεσίες του υπουργείου, μέχρι και δώδεκα χρόνια, με μηνιαίες συμβάσεις. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρόλο που προεκλογικά πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει το αίτημά τους, ανακάλυψε ξαφνικά ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, γιατί είναι «αντισυνταγματικό».
«ΑΡΩΓΗ» - ΛΑΡΙΣΑ: Απλήρωτοι για 7 μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι στο κέντρο αποκατάστασης «Αρωγή», στη Λάρισα, που ανήκει στον όμιλο «Euromedica - Αρωγή» (Θεσσαλίας). Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων. Την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα τους εξέφρασε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καλώντας όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Αναρρωτηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Ν. Λάρισας επισημαίνει ότι η απλήρωτη εργασία αποτελεί μόνιμη τακτική του ομίλου πανελλαδικά. Συμπαράσταση εκφράζει και η Διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Την επιχείρηση «STIRIXIS υγείας» (κάρτα υγείας), που δραστηριοποιείται στον τομέα παροχών Υγείας, από το 2012 έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους και απολύει παράνομα όσους διεκδικούν δεδουλευμένα, καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Απαιτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να παρέμβουν.