ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναζητούν «ανοίγματα» με άξονα την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων»

Διαβεβαιώσεις στα εγχώρια μονοπώλια για στήριξη «κάθε προσπάθειας» της κυβέρνησης για την ενίσχυσή τους

«Στένεμα» του «κουστουμιού της παράταξης» από την κυβερνητική διαχείριση των προηγούμενων χρόνων, διαπιστώνουν στη ΝΔ, αναζητώντας «ανοίγματα» που θα τους ξαναδώσουν ρόλο σε αυτήν, σε επόμενη φάση...

Eurokinissi

«Στένεμα» του «κουστουμιού της παράταξης» από την κυβερνητική διαχείριση των προηγούμενων χρόνων, διαπιστώνουν στη ΝΔ, αναζητώντας «ανοίγματα» που θα τους ξαναδώσουν ρόλο σε αυτήν, σε επόμενη φάση...
Την ανάγκη προώθησης άμεσα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της ταυτόχρονης εγκόλπωσης από τη ΝΔ «μεταρρυθμιστικών» δυνάμεων, ακριβώς για να περάσουν αυτά τα μέτρα με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, τόνισε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Παπαμιμίκος, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του «Βήματος».

Σχολιάζοντας τη δημοσκοπική αύξηση της κυβέρνησης, εκτίμησε ότι «η αρχική εικόνα άρχισε να ξεφουσκώνει και να έχει φθορά. Σημείο καμπής όμως για το πολιτικό σκηνικό, θα είναι η συμφωνία στην οποία πρέπει να καταλήξει η κυβέρνηση και να φέρει στη Βουλή, αλλά και η μη εκπλήρωση των λαϊκίστικων υποσχέσεων που είχε δώσει προεκλογικά (...) Προσωπικά θα επιθυμούσα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να έχει παρουσιαστεί πιο άμεσα, αν αυτός όντως υπάρχει. Χάνουμε σημαντικό χρόνο σε ψεύτικα επικοινωνιακά παιχνίδια, με συνέπεια να δυσχεραίνουν οι όροι της συμφωνίας και ταυτόχρονα στο εσωτερικό να ανοίγουν συνεχώς μέτωπα βίας και ανομίας».

«Παραγωγική αντιπολίτευση»...

Δίνοντας διαβεβαιώσεις για τη στήριξη που θα παράσχει η ΝΔ σε όσα αντιλαϊκά μέτρα χρειαστούν για να στηριχθεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων μονοπωλίων, υποστήριξε πως «η κοινωνία» (βλ. η αστική τάξη) «από εμάς θέλει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που είναι αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή, κάτι το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς ήδη έχει αρχίσει να υλοποιεί. Σε αντίθεση με όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και καταψήφιζε τα πάντα».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να παρουσιάσει σύντομα «ένα νέο αφήγημα για την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε (...) είναι υποχρέωσή μας και θα το κάνουμε, να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, κάνοντας μια παραγωγική αντιπολίτευση». Επέμεινε, άλλωστε, για «μεταρρυθμίσεις όχι από φετίχ, αλλά επειδή μέσα από αυτές η καθημερινότητά μας θα γίνει καλύτερη».

«Ευελιξία» και «προσαρμογή» στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου

Αναλύοντας τη ρευστότητα στο αστικό πολιτικό σκηνικό, μίλησε για «ένα περιβάλλον με έντονη αποϊδεολογικοποίηση, πρέπει να ξεχάσουμε όσα είχαμε στο μυαλό μας για τις δομές των κομμάτων. Πλέον, για να μπορεί ένας πολιτικός οργανισμός να είναι ευέλικτος και να προσαρμόζεται στις εξελίξεις απαιτείται να διαθέτει ένα μικρό πυρήνα στελεχών και ευρύ φάσμα πολιτικών, προκειμένου να απευθύνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Με το ποσοστό της κομματικής ταύτισης να μειώνεται συνεχώς, οι πολίτες ψηφίζουν κατά περίσταση και κυρίως ανάλογα με το ποιος θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη καθημερινότητα. Προφανώς, λοιπόν, μας ενδιαφέρει να διευρύνουμε αυτόν τον πυρήνα, αλλά κυρίως μας απασχολεί να διευρύνουμε το φάσμα των πολιτικών μας, προκειμένου να μιλήσουμε ορθολογικά σε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες, πέρα από κομματικές αγκυλώσεις του παρελθόντος».

Παραπέρα, απευθυνόμενος στο εσωτερικό της παράταξης, είπε ότι «η ΝΔ οφείλει να σπάσει τα στεγανά, να μην επιτρέψει νεοπαγείς βαρονίες και να δώσει την ευκαιρία σε όλους όσοι επιθυμούν να προσφέρουν».

Στην ίδια βάση - και αφού παραδέχτηκε ότι «σήμερα, μετά από πέντε χρόνια κρίσης και δύο μνημόνια, από ανάγκη δημιουργήθηκαν ορισμένα στεγανά. Στην προσπάθεια να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα της χώρας, στένεψε το κοστούμι της Παράταξης», συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν στην κοινωνία δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε μαζί».

Εξ ου και ζήτησε «άνοιγμα στα σύγχρονα κοινωνικά ρεύματα. Το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου νομίζω ότι καθιστά μονόδρομο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου λογικής, με αφετηρία το χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και το οποίο θα καλύψει όλο το φάσμα των μεταρρυθμιστικών, των πατριωτικών, των φιλελεύθερων απόψεων. Θα ενώσει όλες τις ορθολογικές φωνές και θα αποτελέσει εφαλτήριο για την αντεπίθεσή μας στη μάχη με το λαϊκισμό. Μπορούμε και υποχρεούμαστε να είμαστε πλουραλιστικοί και προσωπικά θα δώσω μάχη για αυτό».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ζητά «κυβέρνηση ρεαλιστών» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«Επαναστατική κυβέρνηση ρεαλιστών» ζητά ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μέσω συνέντευξής του στη «Real Νews», δίνοντας και αυτός το «εποικοδομητικό σπρώξιμο» στην κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το εγχώριο κεφάλαιο.

Εκφράζοντας αγωνίες της ελληνικής αστικής τάξης για όσα συμβαίνουν στα παζάρια με τους δανειστές για την παραπέρα διαχείριση του κρατικού χρέους, ο Στ. Θεοδωράκης επέμεινε πως μέχρι να αποφασίσει η κυβέρνηση «αν θα πάμε σε ρήξη ή συμβιβασμό, η χώρα θα έχει γκρεμιστεί (...) Κάθε μέρα που περνάει, η οικονομία βυθίζεται όλο και πιο πολύ».

Σε αυτή τη βάση, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να γίνει πιο ενεργός. Να μην αφήνει τις εκκρεμότητες να σέρνονται». Επίσης, «να μην καθυστερεί άλλο τον έντιμο συμβιβασμό, στον οποίο αναφέρθηκε. Και να πάψουν οι υπουργοί του να μαλώνουν μεταξύ τους και να πάρουν αποφάσεις για το κοινό καλό και όχι για τις συντεχνίες, τα συμφέροντα και τις συνιστώσες τους (...) Η κυβέρνηση είναι ένα συγκοινωνούν δοχείο. Δεν μπορεί ο αντιπρόεδρος να λέει "θα παραχωρήσουμε τον ΟΛΠ στους Κινέζους" και ο υπουργός να απαντάει "εγώ και οι συνδικαλιστές δε θέλουμε τους Κινέζους". Αυτά πρέπει να λύσει ο πρωθυπουργός και δεν τα λύνει. Προχτές ο Κινέζος πρέσβης με ρωτούσε "τι θα γίνει επιτέλους με το λιμάνι;". Πείτε μου εσείς τι πρέπει να του απαντήσω»...

ΠΑΣΟΚ
«Τα δεδομένα και οι συσχετισμοί δυστυχώς χειροτερεύουν»

«Η γραμμή της κυβέρνησης έχει γίνει πλέον προφανής. Της αρκεί η χώρα να σέρνεται και να υποβαθμίζεται εβδομάδα με εβδομάδα και αυτή να χαίρεται γιατί η απόλυτη καταστροφή δεν ήρθε ακόμη και αυτή ζει την εμπειρία της εξουσίας». Ετσι σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες εξελίξεις στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία και τις διαπραγματεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους δανειστές.

Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένα «φοβερό σχέδιο "σκληρής" διαπραγμάτευσης και συμφωνίας την τελευταία στιγμή», «παρά μόνον ο εγκλωβισμός (σ.σ. της κυβέρνησης) σε δημαγωγικές υποσχέσεις και ακόμη χειρότερες ψευδαισθήσεις και τυχοδιωκτισμούς. Κάθε ημέρα, κάθε εβδομάδα, τα δεδομένα και οι συσχετισμοί δυστυχώς χειροτερεύουν» εκτιμά, σχετικά με τα περιθώρια παζαρέματος με τους πιστωτές και «εταίρους» για την παραπέρα διαχείριση του κρατικού χρέους.

Προειδοποιεί, επίσης, ότι ανοίγεται εμπρός «ο δρόμος της ασύντακτης και βαθιάς εθνικής περιπέτειας, που ούτε παρουσιάστηκε στο λαό, ούτε υπερψηφίστηκε. "Γυριστή" χωρίς κόστος δεν υπάρχει και η πρόσκρουση στο αδιέξοδο δε θα έχει οπαδούς, παρά τις εντυπώσεις».

Συγκεντρώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

-- Την Παρασκευή 17/4, στις 10 π.μ., στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου θα περιοδεύσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

-- Το Σάββατο 18/4, στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων στα ΜΜΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 19/4, στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή, στο 3ο Γυμνάσιο Κοντόπευκου (Δερβενακίων & Σ. Καράγιωργα) θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 19/4, στις 7 μ.μ. στο κλειστό Γυμναστήριο του Ολυμπιακού Χωριού θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.

-- Την Τετάρτη 22/4, στις 7 μ.μ. στη Νίκαια, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

-- Την Τετάρτη 22/4 στις 7 μ.μ. στο Κερατσίνι, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ.

-- Την Παρασκευή 24/4, στις 7 μ.μ. στο Πέραμα, στην αίθουσα του Δημαρχείου Περάματος, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΟ Πειραιά.

Εκδηλώσεις για τον Κομματικό Επαναστατικό Τύπο

-- Εκδήλωση με θέμα τον Κομματικό Επαναστατικό Τύπο διοργανώνει η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ, το Σάββατο 18/4, στις 6.30 μ.μ., Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σκύδρας. Θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

-- Εκδήλωση με το ίδιο θέμα διοργανώνει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, την Κυριακή 19/4, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Elpida Resort» (κοιλάδα Σερρών). Θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ