ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Κινήσεις που υπακούν σε ευρύτερες ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος

Επανήλθε με επικριτικά για την κυβέρνηση σχόλια ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης, παρεμβαίνοντας στη μονοθεματική «ατζέντα» της γύρω απ' τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Σε συνέντευξή του στη «Real News», μίλησε για «αοριστία που επικρατεί ως προς τις πολιτικές», που αν συνεχιστεί, τότε «δεν έχει νόημα η παρουσία μου στο υπουργείο. Ξέρω από βελούδινα διαζύγια».

Ο Γ. Πανούσης, αναφερόμενος στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και στις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει», ενώ προέβλεψε σύγκρουση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Αλέξης Τσίπρας δε θα γλιτώσει τη σύγκρουση με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή θα έρθει και μάλιστα πολύ σύντομα» ανέφερε.

Η εκτίμησή του αυτή «πατάει» στις αναδεύσεις που παρατηρούνται στο εσωτερικό του κόμματος, όσο περισσότερο διαφαίνεται η σύγκλιση κυβέρνησης - ΕΕ σε μια ακόμα αντιλαϊκή συμφωνία. Η δυσαρέσκεια που μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σε λαϊκές δυνάμεις, σε κόσμο που κινείται στον περίγυρο του ΣΥΡΙΖΑ, γεννά και την ανάγκη να υπάρξουν οι δυνάμεις που θα επιχειρήσουν να την εκφράσουν και να τη χειραγωγήσουν, διατηρώντας την σε ακίνδυνα για την αστική τάξη και το αστικό πολιτικό σύστημα πλαίσια.

Ενταγμένες σ' αυτές τις διεργασίες είναι και οι κινήσεις του Γ. Μηλιού, μέλους της ΚΕ, πρώην υπευθύνου του τμήματος Οικονομίας του κόμματος. Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, επαναλαμβάνει την κριτική του στην κυβέρνηση για διαπραγμάτευση που «είχε πολλά στοιχεία επικοινωνιακά, που δημιούργησαν ένα πνεύμα ευφορίας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά υστερούσε εξ αρχής στην ουσία (...) παρουσίαζε έντονες αντιφάσεις».

Αποκαλυπτικός είναι όταν δηλώνει: «Εγώ επέλεξα να μείνω εκτός κυβέρνησης, για να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στο νέο ρόλο που πρέπει να παίζει το κόμμα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζοντας το Πρόγραμμα και τις επεξεργασίες που έχουμε κάνει ως κόμμα, τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και αναφορικά με τα "εσωτερικά μέτωπα" (...) Οπως ξέρετε, αποφασίστηκε, όχι από μένα φυσικά, να μη συμμετέχω στη νέα Πολιτική Γραμματεία. Παραμένω όμως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, δεν έχω κανένα δικαίωμα να σταματήσω να παλεύω από αυτή τη θέση, στην οποία είχα την τιμή να εκλεγώ τρίτος στο ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος. Πάντοτε καταθέτω τις απόψεις μου γραπτά και δημόσια. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να διαπιστώσει ότι κάθε πρόταση που υποστηρίζω, είναι εντός των συνεδριακών θέσεων και των κομματικών αποφάσεων (...) Βασικό ζητούμενο, λοιπόν, για μας είναι η "αντίστροφη αναδιανομή", που σημαίνει πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται ένα "μνημόνιο για το μεγάλο κεφάλαιο". Ο ρόλος του κόμματος είναι σε αυτή την προοπτική πολύ σημαντικός».

Ο Γ. Μηλιός διεκδικεί το ρόλο του θεματοφύλακα της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας τις κλασικές σοσιαλδημοκρατικές θέσεις περί αναδιανομής ως «μνημόνιο για το κεφάλαιο», ζητώντας να αρθούν ορισμένα προνόμια τμημάτων του, όπως π.χ. η φοροασυλία των εφοπλιστών. Τέτοιο ζήτημα θυμίζουμε ότι έχει θέσει από την πλευρά της και η γερμανική κυβέρνηση.

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, δηλώνει ότι «η σημαντική διεθνής μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι στην ΕΕ, με τους εταίρους μας, τους δανειστές μας».

Τέλος, απορρίπτει εικασίες περί συνολικού ξεκαθαρίσματος στο κόμμα τον Ιούνη, λέγοντας: «Τι "ξεκαθάρισμα"; Ο κόσμος μας ψήφισε για το πρόγραμμά μας, αυτό που εγώ υποστήριξα και υποστηρίζω και πάνω απ' όλα πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό και εφικτό».

Στην προοπτική της συμφωνίας του Ιούνη, φουντώνουν και τα σενάρια περί εκλογών. Η κυβέρνηση επισήμως διαψεύδει δημοσιεύματα του ξένου κυρίως Τύπου. «Συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αναζήτηση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, τηρώντας τη λαϊκή εντολή και αφήνουμε τους άλλους να απεργάζονται ό,τι σενάρια τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα» αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου.

  • Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της πολυεπίπεδης συνεργασίας των δύο χωρών κατά την επόμενη περίοδο και η ανταλλαγή επισκέψεων των δύο πρωθυπουργών.
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Ρυθμίσεις στα μέτρα των τραπεζών και της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Η «κουλτούρα πληρωμών» προς τις τράπεζες και η «μελλοντική πιστωτική ανάπτυξη» στο επίκεντρο των «αγωνιών» ΕΚΤ και συγκυβέρνησης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Eurokinissi

Η «κουλτούρα πληρωμών» προς τις τράπεζες και η «μελλοντική πιστωτική ανάπτυξη» στο επίκεντρο των «αγωνιών» ΕΚΤ και συγκυβέρνησης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων
«Μέτρα όπως η απαγόρευση των πλειστηριασμών θα πρέπει να είναι προσεκτικά στοχευμένα προς τα ευπαθή νοικοκυριά και να συνοδεύονται από πρόσθετες, αποτελεσματικές ασφαλιστικές δικλείδες για την πρόληψη φαινομένων αθέτησης υποχρεώσεων στρατηγικού χαρακτήρα και την αποσόβηση τυχόν αρνητικού αντίκτυπου στη μελλοντική πιστωτική ανάπτυξη». Αυτά υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης.

Είναι φανερό ότι η «αγωνία» της ΕΚΤ, όπως και της συγκυβέρνησης άλλωστε (βλ. τις σχετικές αναφορές στη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη), αφορά τη διαμόρφωση της περιβόητης «κουλτούρας πληρωμών» στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, μέσα από «ασφαλιστικές δικλείδες» που θα τα σέρνουν εκβιαστικά στα γκισέ, εις βάρος και των πιο στοιχειωδών αναγκών τους.

Και βέβαια, στο επίκεντρο των προβληματισμών της ΕΚΤ βρίσκεται η επίτευξη των αναγκαίων ρυθμών πιστωτικής επέκτασης (νέα δάνεια), προκειμένου να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ, σε περίπτωση γενικευμένης απαγόρευσης των πλειστηριασμών, οι τράπεζες είναι πιθανό ότι θα «μειώσουν τη χορήγηση πιστώσεων και θα απαιτούν την εφαρμογή υψηλότερων επιτοκίων, πράγμα το οποίο με τη σειρά του θα υπονομεύσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η γενικευμένη αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων προβληματικών δανείων, γιατί όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται:

-- Ελαχιστοποιεί τα κίνητρα προς τους οφειλέτες να συνεργάζονται με τις τράπεζες, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης με βάση αποτελεσματικές διαδικασίες που λαμβάνουν υπόψη την ικανότητα εξυπηρέτησης των χρεών.

-- Θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα πρόσφατων μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, με σκοπό την ενίσχυση των πλαισίων διευθέτησης του χρέους επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το α' τρίμηνο του 2015, τα τραπεζικά κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, αναμένεται να γίνουν ως ένα βαθμό πιο αυστηρά κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου του 2015, εξαιτίας της «γενικής οικονομικής κατάστασης της χώρας».

Σε ό,τι αφορά τους όρους χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά, εκτιμάται ότι «παρέμειναν κατά βάση αμετάβλητοι».

ΕΑΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΔΝΤ
Ανάκαμψη με «αστερίσκους» και αβεβαιότητες

Ρυθμούς μεγέθυνσης στο παγκόσμιο ΑΕΠ στο 3,5% για το 2015 και 3,8% για το 2016 «βλέπει» το ΔΝΤ στις εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν χτες, συνοδευόμενους ωστόσο από «αστερίσκους» και μια σειρά από αβεβαιότητες και κινδύνους.

Χαρακτηριστικό της ακολουθούμενης μεθοδολογίας αποτελεί το γεγονός ότι η αναμενόμενη ανάκαμψη στην Ελλάδα (2,5% για φέτος και 3,7% για το 2016) εμφανίζεται στάσιμη στα επίπεδα της προηγούμενης εκτίμησης (Ιούνης 2014), εν αναμονή της συμφωνίας που θα υπάρξει με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς... Κι αυτό όταν η ίδια η συγκυβέρνηση βάζει πλέον τον πήχη στο 1,4% για το 2015, θέτοντας μάλιστα και για αυτό ως όρο και προϋπόθεση την «άρση των αβεβαιοτήτων», την εκταμίευση των δόσεων από την πλευρά των «θεσμών» της τρόικας κ.ά.

Η Ελλάδα αποτελεί, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, έναν από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, μπορεί να επανεμφανιστεί χρηματοπιστωτική πίεση, που θα πυροδοτηθεί από πολιτική αβεβαιότητα που σχετίζεται με την Ελλάδα. Σε άλλο σημείο σημειώνονται οι «αβεβαιότητες» από την Ελλάδα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Παράλληλα, το ΔΝΤ επισημαίνει τις αυξανόμενες αποκλίσεις στην «αναπτυξιακή πορεία» των μεγαλύτερων οικονομιών. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι αναδυόμενες οικονομίες θα επιβραδυνθούν, ενώ οι προοπτικές στη Λατινική Αμερική αποδυναμώνονται, λόγω των χαμηλότερων τιμών στα βασικά εξαγόμενα εμπορεύματα. Στην ομάδα των «προηγμένων οικονομιών», η αναμενόμενη μεγέθυνση του ΑΕΠ υποστηρίζεται από συγκυριακούς παράγοντες, όπως η πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ειδικότερα, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάκαμψης για το 2015 και 2016 αντίστοιχα διαμορφώνονται ως εξής:

-- ΗΠΑ: 3,1% και 3,1%

-- Ευρωζώνη: 1,5% και 1,6%

-- Ιαπωνία: 1% και 1,2%

-- Κίνα: 6,8% και 6,3%

Στη Ρωσία προβλέπονται ρυθμοί υποχώρησης 3,8% (2015) και 1,1% (2016). Στη Βραζιλία αναμένεται υποχώρηση 1% για το 2015 και ανάκαμψη με 1% το 2016.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ