ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ - ΣΕΒ
Φροντιστήριο στοίχισης των διπλωματών στα ζητούμενα του κεφαλαίου

Από φροντιστήριο πέρασαν μια σειρά από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών κατόπιν απαίτησης ντόπιων μονοπωλίων, ώστε οι διπλωμάτες να εκπροσωπήσουν με τον αποδοτικότερο τρόπο τα συμφέροντά τους στις αγορές του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΕΒ, «ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης των νέων διπλωματών μας σε εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Την πρωτοβουλία σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας ανέλαβαν η Διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου Εξωτερικών και ο ΣΕΒ».

Οπως διευκρινίζει ο ΣΕΒ, στη διάρκεια της «πρακτικής άσκησης» - όπου συμμετείχαν τα εγχώρια μονοπώλια «Αλουμίνιον της Ελλάδος», «Ελληνικά Εκλεκτά Ελαια», «Intracom Defense», «Intralot», «METKA», «Παπαδόπουλος ΕΙ», «ΤΙΤΑΝ» και «Χαλκόρ» - «όλοι οι υποψήφιοι ακόλουθοι πρεσβείας του υπουργείου Εξωτερικών, είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις εξαγωγικές διαδικασίες, με τις ανάγκες έρευνας αγοράς και πρόσβασης σε χώρες - στόχους, με τον τρόπο δικτύωσης των επιχειρήσεων σε νέες αγορές, καθώς και με τους πρακτικούς τρόπους συνεργασίας των εξαγωγικών επιχειρήσεων με τις πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Με αποστολή την προώθηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων

Για τις στοχεύσεις τους, είναι χαρακτηριστικά και όσα είπε, στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος στα γραφεία του ΣΕΒ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κων. Μπίτσιος. Ειδικότερα, χαρακτήρισε δυσδιάκριτα τα όρια της παραδοσιακής και της οικονομικής διπλωματίας, τονίζοντας ότι η υποστήριξη από τις ελληνικές προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας είναι προϋπόθεση για τη βελτίωση της εθνικής (βλ. εγχώριας καπιταλιστικής) οικονομίας.

Μίλησε, μάλιστα, για «στοίχιση των δημιουργικών δυνάμεων που διαθέτει η ελληνική δημόσια διοίκηση με την προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων να σταθούν με επιτυχία στο διεθνή ανταγωνισμό και να ενισχύσουν την εξωστρεφή τους δράση».

Στην ίδια βάση, η διευθύντρια σπουδών της Διπλωματικής Ακαδημίας Σωτηρία Θεοχαρίδη τόνισε «την επιδίωξη μεγιστοποίησης της συνεισφοράς του υπουργείου Εξωτερικών στην προσπάθεια του ελληνικού επιχειρείν για εξωστρέφεια και πρόσβαση στις ξένες αγορές, μέσω εμπλουτισμού του προγράμματος οικονομικών σπουδών της Διπλωματικής Ακαδημίας, μεταξύ άλλων, με την πρακτική άσκηση των υποψηφίων ακολούθων πρεσβείας σε επιχειρήσεις μέσω του ΣΕΒ».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εντείνουμε τον αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Από επιδρομή των ναζί την κατοχή
Από επιδρομή των ναζί την κατοχή
Σε ένταση του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών για τις καταστροφές των των ναζί κατακτητών την περίοδο της Κατοχής καλεί, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Εβδομήντα χρόνια μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών κατά του ναζιστικού - φασιστικού θηρίου, παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του Ελληνικού λαού για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Για τα πρωτοφανή σε θηριωδία εγκλήματά τους σε βάρος αμάχων, γυναικών, γερόντων, παιδιών ακόμη και βρεφών, για να κάμψουν την ηρωική και μεγαλειώδη αντίστασή του λαού μας, που συσπειρωμένος στο ΕΑΜ - ΕΛΛΑΣ -αιμοδότης και ψυχή του οποίου στάθηκε το ΚΚΕ- αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές».

Και αυτό ενώ «η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των χωρών με τους περισσότερους νεκρούς στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω από 500.000 ήταν οι νεκροί (θύματα της πείνας, της βάναυσης μεταχείρισης, των βασανιστηρίων, των φυλακίσεων, των εκτελέσεων) στη διάρκεια της τετράχρονης ναζιστικής κατοχής, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές από τη λεηλασία και τις καταστροφές περιουσιών και του εθνικού πλούτου. Παρ' όλα αυτά, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ηττημένη Γερμανία δεν πλήρωσε αποζημιώσεις και επανορθώσεις στη χώρα μας, με εξαίρεση ένα ασήμαντο ποσό, ύψους 115 εκατ. μάρκων, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βόννης της 18.3.1960, που αφορά αποζημιώσεις μόνο για κάποιες ειδικές κατηγορίες Ελλήνων που διώχτηκαν από τους Ναζί λόγω θρησκείας ή φυλής, αποκλειομένων με ρητή επιφύλαξη στη Σύμβαση των άλλων αξιώσεων αποζημίωσης και επανορθώσεων».

Οι αξιώσεις της Ελλάδας απέναντι στο γερμανικό κράτος, που έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς διασκέψεις, αφορούν το κατοχικό δάνειο ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αγοραστικής αξίας 1938. Πολεμικές επανορθώσεις που η «Διάσκεψη των Συμμάχων» στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 - Γενάρης 1946) αναγνώρισε στην Ελλάδα, ύψους 7.181 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αγοραστικής αξίας 1946. Ενώ υπάρχουν και οι αξιώσεις για την αποζημίωση των θυμάτων των φρικιαστικών εγκλημάτων και η επιστροφή των ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικών θησαυρών που λεηλατήθηκαν από τους εγκληματίες ναζί.

Δε διεκδίκησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις

Οσον αφορά τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, στην ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ επισημαίνεται πως:

«Διαδοχικά οι ελληνικές κυβερνήσεις ουσιαστικά, απέφυγαν να διεκδικήσουν τις οφειλές από το γερμανικό κράτος ενώ και σήμερα με τους χειρισμούς τους υπονομεύουν την ικανοποίηση των δίκαιων απαιτήσεων του λαού μας. Η στάση αυτή έχει να κάνει με τον πολιτικό προσανατολισμό της Ελληνικής αστικής τάξης και συνδέεται με την ένταξη της χώρας μας στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες (ΝΑΤΟ - ΕΟΚ/ΕΕ) που, στην ουσία, υποστηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Μάλιστα, «...η σημερινή κυβέρνηση παρά τα μεγάλα λόγια, φαίνεται πως χρησιμοποιεί το δίκαιο αίτημα για τις γερμανικές οφειλές δημαγωγικά για να αποπροσανατολίσει το λαό μας. Ακόμα χειρότερα, με όσα είπε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη συνάντηση του με την καγκελάριο Μέρκελ -ότι, τάχα, το θέμα δεν αφορά "υλική δικαίωση" αλλά είναι "πρωτίστως ηθικό"- υπονομεύει τη δίκαια απαίτηση του λαού μας για την εξόφληση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ξεκαθαρίζει ότι απορρίπτει κάθε σκέψη για συμψηφισμό, διότι άλλο ζήτημα είναι το αστικό κρατικό χρέος και άλλο ζήτημα οι γερμανικές επανορθώσεις. Υπογραμμίζει ότι «η ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας -με βάση και την κοινή Διακήρυξή της με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας- σε όλα τα επίπεδα και όλους τους διεθνείς οργανισμούς».

Ερώτηση του ΚΚΕ για την προκλητική στάση της Τουρκίας

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Λιάνα Κανέλλη και Θανάσης Παφίλης, για τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Αναλυτικά, στην Ερώτηση με τίτλο «Αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία», τονίζουν:

«Το τελευταίο διάστημα η "σύμμαχος" στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση έχει μετατρέψει την περιοχή στις ελληνικές βραχονησίδες ΧΤΑΠΟΔΙΑ και ΜΠΕΛΑΜΠΙΟΥΣ, σε τουρκική επικράτεια και κατοχή. Προς τούτο εξέδωσε την αγγελία (ΝΟΤΑΜ Α0126) με την οποία θα εκτελεί αεροναυτική άσκηση με πυρά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, καθημερινά εκτός από Σαββατοκύριακα, στην περιοχή μεταξύ Νάξου, Αμοργού και Ικαρίας.

Η περιοχή αυτή επικαλύπτει εθνική κυριαρχία στις βραχονησίδες ΧΤΑΠΟΔΙΑ και ΜΠΕΛΑΜΠΙΟΥΣ. Επίσης, δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα και εναέριος χώρος για είσοδο των τουρκικών πλοίων και αεροσκαφών στην περιοχή, διότι αυτή είναι περίκλειστη από ελληνική κυριαρχία, που καθιστά την προσπέλαση στην περιοχή αδύνατη, χωρίς να παραβιάζονται τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πολιτικά και στρατιωτικά, η Τουρκία καταλαμβάνει για έναν τουλάχιστον χρόνο ελληνική κυριαρχία, με την περιοχή της άσκησης αυτής.

Αντίστοιχα και σε αυτά τα πλαίσια, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας αμφισβήτησε ανοιχτά την ελληνική εθνική κυριαρχία πάνω σε πλήθος ελληνικών νησιών κοντά στις τουρκικές ακτές, και άλλων γύρω από την Κρήτη. Εξάλλου, είναι καθημερινές οι πολύμορφες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων από τούρκικα αεροσκάφη και πλοία».

Παραπέρα οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι «Ολη αυτή η επιθετικότητα και οι προκλήσεις που πληθαίνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα, γίνονται μέσα στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής συμμαχίας της χώρας μας με την Τουρκία. Είναι φανερό ότι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ η τουρκική αστική τάξη αποθρασύνεται και αμφισβητεί ανοιχτά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, την ΑΟΖ, τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο, επιμένει στη διχοτόμηση του Αιγαίου, στις γκρίζες ζώνες. Αντίστοιχα, η ΕΕ εκτιμά πως η Τουρκία σημειώνει πρόοδο στην υλοποίηση των κριτηρίων της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν, για μια ακόμα φορά, ότι η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τον λαό μας και τους άλλους λαούς», σημειώνουν, τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν τους υπουργούς «πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για τα παραπάνω ζητήματα».

Αμερικανοί στη Σχολή Ικάρων

Σε όλα τα επίπεδα προχωρά η διασύνδεση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές των ΗΠΑ και επί συγκυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Στον απόηχο και των πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Αμυνας ότι «πρέπει οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμη πιο στενές», στη σκιά συνεκπαιδεύσεων μεταξύ μονάδων των δύο χωρών που συνεχίζονται αδιαλείπτως, στο διάστημα 22 έως 28 Μάρτη η Σχολή Ικάρων φιλοξένησε αντιπροσωπεία μαθητών της Αμερικανικής Αεροπορικής Ακαδημίας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAFA), «στο πλαίσιο ανταλλαγής επισκέψεων και συνεργασίας της Σχολής και της USAFA», όπως λέγεται από το ΓΕΑ. Οι Αμερικανοί επισκέφτηκαν και την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ)/Αεροπορική Βάση Καλαμάτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ