ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χωρίς εκπλήξεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ναυάγησε εντελώς η προοπτική πραγματοποίησης μιας, «τελευταίας στιγμής», συνάντησης ανάμεσα στον Εχούντ Μπαράκ και στον Γιάσερ Αραφάτ, ενώ το Ισραήλ μετρά εικοσιτετράωρα μέχρι το άνοιγμα της κάλπης. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά μεγάλο προβάδισμα στον ηγέτη του ακροδεξιού Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, ενώ αρκετοί πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν μια «εξευτελιστική ήττα» για τον Εχούντ Μπαράκ που αρνήθηκε, τελικά, να παραιτηθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Σιμόν Περές.

Κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη εμφανίστηκε, χτες, ο υπηρεσιακός Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, δίνοντας τέλος στις μαραθώνιες παρασκηνιακές προσπάθειες στις οποίες είχαν αποδυθεί η ΕΕ και η αιγυπτιακή προεδρία. Ο Μπαράκ, επικαλούμενος τη νέα έξαρση της βίας που στοίχισε τη ζωή, την Πέμπτη, σε 2 Ισραηλινούς και σε 2 Παλαιστινίους, χαρακτήρισε «άνευ περιεχομένου» μια συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Επίσης, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επιμείνει στην υποψηφιότητά του παρά τις ασφυκτικές πιέσεις στενών συνεργατών του να παραιτηθεί, αρκούμενος να δηλώσει «αποφασισμένος να αγωνιστεί» μέχρι τέλους για μια «ειρηνευτική διαδικασία, που δε θα ολοκληρωθεί, όμως, υπό το καθεστώς της βίας».

Ο Σιμόν Περές, από την πλευρά του, αρνούμενος να σχολιάσει τα αυξημένα ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις απέναντι στον Σαρόν, υπογράμμισε ότι «η τελική απόφαση δεν μπορεί να ανήκει παρά μόνο στον Εχούντ Μπαράκ» και κάλεσε τα μέλη και τους ψηφοφόρους του Εργατικού Κόμματος να πραγματοποιήσουν «όλοι μαζί μια τεράστια προσπάθεια» αυτές τις τελευταίες 4 ημέρες που απομένουν, προκειμένου να αναστρέψουν τη διάθεση της κοινής γνώμης. Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν ένα μεγάλο ποσοστό του ισραηλινού λαού δυσαρεστημένο και από τους δύο υποψηφίους και αποφασισμένο είτε να μην προσέλθει στις κάλπες είτε να ψηφίσει λευκό, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι με τον τρόπο αυτό δεν καταγράφεται καν.

Συγκρατημένος εμφανίστηκε, από την άλλη, ο θριαμβεύων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, Αριέλ Σαρόν. Ο ηγέτης του Λικούντ, τις ημέρες πριν τις εκλογές, φαίνεται ότι επέλεξε να χαμηλώσει τους τόνους και επανέλαβε την πρόθεσή του, σε περίπτωση που εκλεγεί, να προχωρήσει σε σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπογραμμίζοντας ότι «η ενότητα είναι το σημαντικότερο πράγμα». Ο Σαρόν, στο πλαίσιο αυτής της ύστατης «συμφιλιωτικής» τάσης, δε δίστασε να δηλώσει ότι θα συνεχίσει το διάλογο με τους Παλαιστινίους με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και μάλιστα θα συναντήσει, αν χρειαστεί και τον Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο επανειλημμένως έχει χαρακτηρίσει δολοφόνο, συμπληρώνοντας ότι «σέβεται την επιλογή του παλαιστινιακού λαού». Ο όρος του Σαρόν για τις διαπραγματεύσεις αυτές είναι ο πλήρης τερματισμός της βίας.

Νέες διαδηλώσεις

Συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, και πάλι στη Δυτική Οχθη, αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, μετά από την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, πραγματοποίησαν πορείες προς τα ισραηλινά φυλάκια και συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στη Γάζα, στη Νάμπλους, στη Χεβρώνα και στη Ραμάλλα, όπου τραυματίστηκαν 4 διαδηλωτές από αληθινά πυρά. Στο περιθώριο των συγκρούσεων, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ συναντήθηκε με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η ήρεμη διεξαγωγή των εκλογών και η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, εντός του Ισραήλ, αλλά και ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών.

ΙΝΔΙΑ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΩΝ 7,9 ΡΙΧΤΕΡ
«Διπλωματία των σεισμών» και φορολόγηση σεισμοπαθών...

Κάτοικοι της πόλης Μπατσάου μεταφέρουν από κακοτράχαλους δρόμους έναν τραυματία σε στρατιωτικό νοσοκομείο

Associated Press

Κάτοικοι της πόλης Μπατσάου μεταφέρουν από κακοτράχαλους δρόμους έναν τραυματία σε στρατιωτικό νοσοκομείο
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μια «διπλωματία των σεισμών» προσπαθούν να αρχίσουν ο στρατηγός-διοικών το Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, και ο Ινδός πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, με την αμερικανική τεχνοκρατική και πολιτική ηγεσία να εκφράζει την ικανοποίησή της. Ο στρατηγός και ο πρωθυπουργός είχαν χτες τηλεφωνική συνομιλία, στην οποία ο Μουσαράφ εξέφρασε τη λύπη του για την τραγωδία που έπληξε την Ινδία και συλλυπήθηκε τον Βάτζπαϊ. Από την πλευρά του ο Βάτζπαϊ ευχαρίστησε τον Μουσαράφ για τη βοήθεια που απέστειλε με αεροπλάνο του στρατού στις πληγείσες περιοχές. Η συνομιλία έκλεισε με αμοιβαίες διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει εφεξής μια προσπάθεια δημιουργίας σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών, που έχουν διεξαγάγει τρεις πολέμους από την αποαποικιοποίησή τους.

Πέρα από αυτή την πολιτική εξέλιξη, για την οποία η Ουάσιγκτον εκφράζει την ικανοποίησή της, οι ειδήσεις από τις περιοχές της Ινδίας που έπληξε ο σεισμός, την περασμένη Παρασκευή, στην επαρχία Γκουτζαράτ, εξακολουθούσαν να συνθέτουν μια αλγεινή εικόνα. Ο αριθμός των ανασυρθεισών σορών ξεπέρασε τις 16.000, η εκτίμηση των αρχών έκανε λόγο για συνολικό αριθμό θυμάτων περί τις 35.000 και ο υπουργός Αμυνας, Τζορτζ Φερνάντες, επέμενε ότι ο αριθμός των νεκρών θα φθάσει τις 100.000, αν και δήλωσε ότι «εάν διαψευστώ κανένας δε θα είναι πιο ευτυχής από μένα». Το ιατρικό προσωπικό αδυνατεί να αντιμετωπίσει το κύμα των τραυματισμένων ανθρώπων, παρότι ο Ερυθρός Σταυρός έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο υπαίθριο νοσοκομείο στην ισοπεδωμένη πόλη Μπουτζ και το ινδικό ναυτικό έχει μεταφέρει ένα πλωτό νοσοκομείο στο λιμάνι της πόλης Κάντλα. Οι ανησυχίες ότι ο πληθυσμός βρίσκεται προ του κινδύνου επιδημιών εντείνονται. Γιατροί προειδοποιούν συνεχώς για κινδύνους ξεσπάσματος επιδημιών τύφου, γαστρεντερίτιδας και χολέρας, καθώς δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό και συνθήκες υγιεινής απλώς δεν υφίστανται...

Σε ό,τι αφορά στις αρχές, χτες άρχισαν έρευνες από την αστυνομία, εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις εργολάβων, οι οποίοι - όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην Τουρκία... - πλούτισαν καταπατώντας βάναυσα όλους τους κανόνες ανέγερσης κτιρίων. Μόνο η αστυνομία της πόλης Αχμενταμπάντ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 12 εργολάβων για εγκληματική συνωμοσία και φόνους κατά συρροή, κατηγορίες που σε περίπτωση καταδίκης επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Η οργή των σεισμοπαθών για την ανεπάρκεια των αρχών όσον αφορά στην παροχή βοήθειας έγινε ακόμη πιο εμφανής χτες, όταν ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών, Λ. Κ. Αντβάνι, περικυκλώθηκε από οργισμένους χωρικούς, οι οποίοι φώναζαν ότι χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.

Η ινδική κυβέρνηση είχε άλλες προτεραιότητες: αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωσε νέο πακέτο φόρων για την αντιμετώπιση των ζημιών από το σεισμό - φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν και οι σεισμοπαθείς (ναι!) προκειμένου να αντληθούν 300 εκατ. δολάρια. Ανάμεσα στα άλλα στο νέο πακέτο φόρων περιλαμβάνει και 2% αύξηση φορολογίας εισοδήματος...

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Αντιρατσιστική διαδήλωση

Πολλές χιλιάδες συγκεντρώθηκαν να διαδηλώσουν ενάντια στο ρατσισμό

Associated Press

Πολλές χιλιάδες συγκεντρώθηκαν να διαδηλώσουν ενάντια στο ρατσισμό
ΟΣΛΟ.-

Χιλιάδες Νορβηγοί, τόσο στην πρωτεύουσα Οσλο όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας του βορρά, πήραν μέρος το βράδυ της Πέμπτης σε πορείες για να καταδικάσουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, όπως εκδηλώθηκε με τη δολοφονία ενός 15χρονου Νορβηγού πολίτη, αλλά μιγάδα...

Με κεντρικό σύνθημα «Νορβηγία για όλους», δεκάδες χιλιάδες Νορβηγοί, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας, καταδίκασαν οποιαδήποτε εκδήλωση ρατσιστικού φαινομένου, όπως τη δολοφονία του αφρο-νορβηγού Μπέντζαμιν Χάρμανσεν, 15 χρόνων, στην περιοχή Χολμλία του Ανατολικού Οσλο, που όλα δείχνουν ότι πρόκειται για έργο νεοναζιστών. Για τη δολοφονία, έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι δυο Νορβηγοί, ένας 21χρονος στον οποίο έχει αποδοθεί η κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης και μία 17χρονη ως συνεργός σε φόνο, που πιστεύεται ότι ανήκουν στη νεοναζιστική οργάνωση «Τα αγόρια με τις μπότες» -(Bootς boys), μία εκ των οργανώσεων που δρουν στη χώρα και οι οποίες σύμφωνα με την αστυνομία αριθμούν πάνω 150 ενεργά μέλη σε σύνολο 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Αυτό πρέπει να είναι ένα σημείο καμπής για τη Νορβηγία. Είναι η στιγμή που αλλάζουμε κατεύθυνση. Απόψε όλοι μαζί δημιουργούμε μια Νορβηγία για όλους, ανεξάρτητα από φυλή και χρώμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας στους 30.000 συγκεντρωμένους. Επικεφαλής της πορείας είχαν τεθεί οι συμμαθητές του Μπέντζαμιν κρατώντας αναμμένα κεριά. «Είναι μια από τις μεγαλύτερες πορείες που έχουν γίνει ποτέ στο Οσλο. Η προηγούμενη μεγάλη πορεία ήταν αυτή για να μην ενταχθεί η Νορβηγία στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο αστυνομικός, Αρβε Λοέβαας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ