ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Αλλαγές στις χωροθετήσεις εγκαταστάσεων

Το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο δε θα γίνει στο χώρο του φαληρικού Ιπποδρόμου. Ομως παραμένουν ανοιχτά όλα τα  ενδεχόμενα για το μέλλον της έκτασης  που θα απελευθερωθεί με τη μεταφορά  του ιπποδρόμου

Να μην κατασκευαστεί κανένα Ολυμπιακό έργο στο χώρο του ιπποδρόμου στο Φάληρο, αποφάσισε χτες το υπουργικό συμβούλιο, σε συνεδρίαση που έγινε ενόψει της επίσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αθήνα, στις 15 Φλεβάρη.

Τα γήπεδα που επρόκειτο να γίνουν στο χώρο του ιπποδρόμου για τη διεξαγωγή των αθλημάτων του χάντμπολ, του τάε-κβο-ντο, του τζούντο, του βόλεϊ και της πυγμαχίας, (το λεγόμενο Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο Φαλήρου), θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό και το Φλοίσβο.

Συγκεκριμένα:

  • το κλειστό Ολυμπιακό γυμναστήριο του χάντμπολ και του τάε-κβο-ντο θα κατασκευαστούν στην περιοχή του Φλοίσβου.
  • το Ολυμπιακό Κέντρο πυγμαχίας θα γίνει στο χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού, μαζί με τα υπόλοιπα ολυμπιακά έργα που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν εκεί.
  • το άθλημα του τζούντο θα διεξαχθεί στο «Σπίτι της Πάλης» στα Ανω Λιόσια.
  • τα προκριματικά του βόλεϊ θα διεξαχθούν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
  • στο αεροδρόμιο του Ελληνικού πρόκειται να κατασκευαστεί ακόμα ένα γήπεδο 15.000 θέσεων για τα προκριματικά του μπάσκετ, επειδή στο ΣΕΦ θα διεξαχθούν τα προκριματικά του βόλεϊ.

Οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό θα είναι προσωρινές, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Οσον αφορά το θέμα του νέου Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, έργο που συνδεόταν άμεσα με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις (ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη μετεγκατάσταση του φαληρικού ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο μέσα στο 2003 για να κατασκευαστεί εκεί το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο) ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα γίνει μέσα στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, μετά τις αλλαγές των σχεδιασμών, δεν υπάρχουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή του νέου ιπποδρόμου, που να σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο ιππόδρομος να παραμείνει στο Φάληρο «για αρκετά χρόνια ακόμα».

Αλλες πληροφορίες συνδέουν την απόφαση της κυβέρνησης με τις επιδιώξεις επιχειρηματικών κύκλων, οι οποίοι προσδοκούν στο να «αρπάξουν» το «φιλέτο» του φαληρικού ιπποδρόμου και να το εκμεταλλευτούν εμπορικά. «Ο χώρος του ιπποδρόμου δεν έχει τώρα Ολυμπιακά βάρη (σ.σ. κατασκευή ολυμπιακών έργων) και γίνεται περισσότερο ελκυστικός για τους επίδοξους επιχειρηματίες που πιέζουν για να τους παραχωρηθεί», έλεγαν χτες υπηρεσιακοί παράγοντες που εμπλέκονται με το θέμα. Να σημειώσουμε ότι κατά καιρούς αρκετοί έχουν υποβάλλει σχέδια για την κατασκευή εμπορικών και συνεδριακών κέντρων, ενώ δεν αποκλείεται οι ανάγκες για νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων να αποτελέσουν το κατάλληλο πρόσχημα για να παραχωρηθεί ο χώρος σε επιχειρηματίες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 1999 ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ) είχε προκηρύξει κλειστό διαγωνισμό με αντικείμενο:

  • την κατασκευή του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου στο φαληρικό ιππόδρομο
  • την κατασκευή του νέου ιπποδρόμου και του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο
  • τη μετεγκατάσταση του φαληρικού ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο
  • την εκμετάλλευση του ιπποδρομιακού στοιχήματος
  • την πιθανή αξιοποίηση του χώρου του φαληρικού ιπποδρόμου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κάτω από τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και φορέων της περιοχής, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αφαιρέσει, στην πορεία, από το διαγωνισμό «την αξιοποίηση» του χώρου του σημερινού ιπποδρόμου.

Τελικά, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από την κυβέρνηση το Νοέμβρη του 2000 και αφού είχε υποβληθεί μόνο μία προσφορά από τις πέντε κοινοπραξίες που είχαν επιλεγεί από τον ΟΔΙΕ. Οι πληροφορίες ανέφεραν τότε, ότι οι επιχειρηματίες δεν έδειξαν ενδιαφέρον να υποβάλλουν προτάσεις, επιδιώκοντας να απαλλαγεί ο φαληρικός ιππόδρομος από την υποχρέωση να κατασκευαστούν σε αυτόν ολυμπιακές εγκαταστάσεις και να επανέλθουν «δριμύτεροι» αργότερα, για να διεκδικήσουν και πάλι το χώρο, χωρίς καμία υποχρέωση και πίεση χρόνου (σ.σ. άμεση μεταφορά του ιπποδρόμου).

Από την πλευρά του ΟΔΙΕ, αρμόδιοι παράγοντες έλεγαν ότι η διαδικασία της κατασκευής του νέου ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο προχωρά κανονικά και ήδη έχουν κηρυχτεί οι απαλλοτριώσεις υπέρ του Οργανισμού. Αυτό που αναμένουν από τον Οργανισμό, είναι η κοστολόγηση του έργου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε να προχωρήσει ο ΟΔΙΕ στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδότηση του έργου. Ωστόσο, η ΓΓΑ καθυστερεί την αποστολή της κοστολόγησης, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η δημοπράτηση του έργου, κάτι που εξηγείται μετά και τη χτεσινή εξέλιξη...

Αναπαράγουν τα επιχειρήματα της εργοδοσίας

Πλάτη στα καταστροφικά για την ευρύτερη περιοχή σχέδια των ιδιοκτητών του διυλιστήριου βάζει με ανακοίνωσή της η «Συνδικαλιστική Ενωσις Εργατοϋπαλλήλων ΑΕΒΕ ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ».

Σε ένα κείμενο που φέρει τον τίτλο «Επιβεβλημένο το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Το πρόβλημα στην έλλειψη ενημέρωσης», αναπαράγει τα επιχειρήματα των Λάτσηδων σχετικά με την «αναγκαιότητα», αλλά και τα οφέλη των «επεκτάσεων». Αφού οι συντάκτες του κειμένου περιορίζουν τις αντιδράσεις -τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζουν «λαθεμένες» - σε «συγκεκριμένους παράγοντες», ισχυρίζονται ότι «το πρόγραμμα εγκατάστασης σύγχρονης τεχνολογίας (σ.σ. έτσι βαφτίζουν τη γιγάντωση του διυλιστήριου) και το περιβάλλον θα ωφελήσει και τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής μας θα βελτίωσε»!

Κατά τα άλλα δεν έχουν μεν «καμιά αμφιβολία ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αυξημένη ευαισθησία σχετικά με τις επιπτώσεις της επένδυσης στην ατμόσφαιρα της περιοχής και γενικότερα στο περιβάλλον του ήδη επιβαρυμένου Θριάσιου Πεδίου», αλλά δηλώνουν «σύμμαχοι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναβαθμίζει την περιοχή και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής», κάτι που όμως «είναι σε όλους γνωστό ότι σήμερα μπορεί να προέλθει μόνο από την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, μέσα από την υλοποίηση μακρόπνοων και σημαντικών επενδύσεων»!

Τέλος, για να μη μείνει καμιά αμφιβολία για τους συντάκτες της ανακοίνωσης δηλώνουν: «Εμείς ξέρουμε ότι η εταιρία ούτε θα εξαπλωθεί ούτε θα επιβαρύνει το περιβάλλον»...

  • Αργά το βράδυ πληροφορηθήκαμε ότι έχει εκδοθεί ανακοίνωση της ΠΕΤΡΟΛΑ, στους παραλήπτες της οποίας όμως δε συμπεριλαμβανόταν ο «Ρ». Ο τίτλος αυτής της ανακοίνωσης είναι χαρακτηριστικός για όσα αναφέρονται παραπάνω. Λέει συγκεκριμένα: «Λανθασμένες και ατεκμηρίωτες οι αντιδράσεις για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΠΕΤΡΟΛΑ, που θα ωφελήσει το περιβάλλον και το Θριάσιο Πεδίο»!
Αναπροσαρμογές από Panafon

Αναπροσαρμόζει τις ζώνες διεθνών κλήσεων σε όλα τα τιμολογιακά της προγράμματα από την 1η Μάρτη, η Panafon-Vodafone.

Η εταιρία προχωρεί σε γεωγραφική κατανομή των χωρών, προκειμένου σε κάθε ζώνη να ανήκουν όλες οι χώρες μιας ηπείρου. Μετά την αναπροσαρμογή, οι νέες ζώνες διαμορφώνονται από έξι σε τέσσερις.

Στην πρώτη ζώνη ανήκουν οι χώρες της Ευρώπης, στη δεύτερη οι χώρες της Αμερικής, στην τρίτη οι χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας και στην τέταρτη οι χώρες της Αφρικής.

Κατά την εταιρία, η αλλαγή γίνεται για απλοποίηση του υπολογισμού του κόστους των κλήσεων και θα αφορά όλους τους συνδρομητές της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ