ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Οι «φούσκες» είναι... «παιδική ασθένεια»!

«Να μην εφησυχάζουμε». Με αυτό το μήνυμα απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός στην ομάδα βουλευτών του κόμματός του που τον επισκέφτηκαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κ. Σημίτης θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, φρόντισε να «χαϊδέψει» τα αυτιά των βουλευτών του χαρακτηρίζοντας την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σαν «εμπροσθοφυλακή της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί στις εξελίξεις γύρω από το Χρηματιστήριο, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ «αποβλέπει στην καταρράκωση της οικονομίας» ενώ αντίθετα, όπως υποστήριξε, το ΠΑΣΟΚ θέλει την «πρόοδο της πραγματικής οικονομίας» αφού, συμπλήρωσε, κριτήριο της πολιτικής της κυβέρνησης «δεν πρέπει να είναι οι επιδόσεις του Χρηματιστηρίου»... Κατά μια εκδοχή, επίσης, ο Κ.Σημίτης εμφανίζεται να χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν στη Σοφοκλέους σαν «παιδική ασθένεια του Χρηματιστηρίου»! Την ίδια ώρα βέβαια, κάποιοι από τους συνομιλητές του πρωθυπουργού τον εμφάνιζαν χτες να έχει εκφράσει τη «θλίψη» του για τα θύματα του Χρηματιστηρίου, κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης.

Το ενδιαφέρον πάντως από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους βουλευτές, ήταν η αίσθηση την οποία εντέχνως άφηναν να διαχέεται και οι δυο πλευρές, σύμφωνα με την οποία ο Κ. Σημίτης φέρεται να άφησε τους βουλευτές του με την «εντύπωση» ότι επιθυμεί αλλαγές στην κυβέρνηση, αλλά πως αυτές δε θα γίνουν υπό πίεση και πως η πρόταση μομφής της ΝΔ απομάκρυνε το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού...

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση μομφής, ο πρωθυπουργός φέρεται να εκτίμησε ότι τελικά θα λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης, ενώ σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις είπε ότι το ΠΑΣΟΚ από το '95 και μετά είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά κριτήριο είναι οι εκλογές.

Από την πλευρά των βουλευτών, τέλος, ζητήθηκε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο κέντρο πολιτικών αποφάσεων στο ΠΑΣΟΚ, ορισμένοι τάχθηκαν υπέρ του ανασχηματισμού, άλλοι έβαλαν κατά του ρόλου των μικρομεσαίων στελεχών στα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς, ενώ υπήρξαν επικρίσεις κατά υπουργών, επειδή, όπως ειπώθηκε, «δεν μπαίνουν στη φωτιά»...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑντιΝΑΤΟική πανστρατιά φορέων και προσωπικοτήτων
  • Μεγάλη η ανταπόκριση στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου 
  • Απόφαση για εκδήλωση και συλλαλητήριο
  • Μεγάλου κύρους φορείς στην Οργανωτική Επιτροπή

Avaton

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση που είχε από τους Θεσσαλονικείς η πρόσκληση της επιτροπής φορέων της πόλης για την παραπέρα ενδυνάμωση του αντιπολεμικού κινήματος στην περιοχή και την καταδίκη των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων στη Βαλκανική με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που έχουν αυτές για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Σε σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τρίτης στην κατάμεστη αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δεκάδες εκπρόσωποι φορέων και πολίτες επισήμαναν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια επιβεβαιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο πως στην περιοχή εξελίσσεται ένα συνεχές ραδιενεργό έγκλημα. Είναι φανερό πλέον, τονίστηκε, ότι οι συνέπειες της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου για ανθρώπους και περιβάλλον είναι μακροχρόνιες και καταστρεπτικές. Ακόμη εκφράστηκε η θέληση να αγωνιστούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης κατά των πολέμων και των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ με βάση το Νέο Δόγμα.

Προγραμματίστηκαν άμεσα:

- Μια εκδήλωση-συζήτηση με τη συμμετοχή επιστημόνων για να φωτιστούν γενικότερα οι κίνδυνοι από τη χρήση της ραδιενέργειας.

- Αντιπολεμικό-αντιΝΑΤΟικό παλλαϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη 14 του Φλεβάρη, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Avaton

Το πλαίσιο αιτημάτων του συλλαλητηρίου στο οποίο κατέληξε η σύσκεψη είναι το παρακάτω:

- Να απομακρυνθεί το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να διαλυθεί.

- Ο ΟΗΕ αφού αναβαθμιστεί και εκδημοκρατιστεί μπορεί να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, όταν και όπου προκύψουν.

- Η χώρα μας να σταματήσει να διευκολύνει το ΝΑΤΟ και να απομακρυνθεί από σχεδιασμούς και επιχειρήσεις οπουδήποτε.

- Οι φαντάροι και οι φοιτητές μας να επιστρέψουν στη χώρα μας και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σπουδών τους.

- Να γίνει καθολικός ιατρικός έλεγχος σε όσους έζησαν και πέρασαν από βομβαρδισμένες ζώνες.

- Να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο λιμάνι, στα πεδία βολής και να παραδοθεί το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στο λαό της πόλης.

- Να καταστραφούν τα όπλα μαζικής καταστροφής, πυρηνικά, χημικά, βιολογικά και να απαγορευτεί η κατοχή και η χρήση τους.

- Να αποζημιωθούν τα θύματα πολέμου και να αποκατασταθούν οι ζημιές και καταστροφές της οικονομίας και του περιβάλλοντος από τους υπεύθυνους της τραγωδίας.

Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι δήμαρχοι Αγ. Παύλου και Συκεών, η Αντιπολεμική Επιτροπή, ο Ιατρικός Σύλλογος και η Φοιτητική Ενωση ΑΠΘ.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο δήμαρχος Καλαμαριάς τόνισε ότι η πόλη του δε θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο κάλεσμα. «Οπως και στο παρελθόν, η Καλαμαριά συμμετείχε σε εκδηλώσεις που είχαν σκοπό να αποτρέψουν τον πόλεμο και να εμποδίσουν τη μετακίνηση των στρατευμάτων. Ζητήσαμε να φύγει το στρατόπεδο του Κόδρα με το ΝΑΤΟικό κλιμάκιο, ενώ ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς ενέκρινε ψήφισμα με περιεχόμενο ανάλογο με το πλαίσιο της παρούσας σύσκεψης. Η Καλαμαριά με όσες δυνάμεις διαθέτει θα δουλέψει για την επιτυχία των δύο εκδηλώσεων που προτείνονται».

Ο δήμαρχος Συκεών, Σ. Δανιηλίδης, δήλωσε ότι «θα πρέπει να καταλήξουμε σ' ένα πλαίσιο απόρριψης του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει επιφέρει τραγικές συνέπειες στην περιοχή μας. Τα επόμενα χρόνια, όπως λένε και οι ειδικοί, θα βιώνουμε περισσότερο τα αποτελέσματα των πολεμικών ενεργειών των ΝΑΤΟικών».

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης εξέφρασε τη συμφωνία του με το πλαίσιο των εκδηλώσεων, το οποίο παρουσίασε η Επιτροπή Φορέων. «Ο δήμος μας είχε καταδικάσει την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και είχε αντιταχθεί στη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από την πόλη μας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα των καταστροφικών συνεπειών του βομβαρδισμού με βόμβες ουρανίου και καταδικάστηκαν οι δυνάμεις που χρησιμοποίησαν αυτά τα όπλα, ενώ ζητήσαμε να γυρίσουν οι Ελληνες στρατιώτες από τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και οι φοιτητές μας που βρίσκονται στη χώρα αυτή», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος της πρυτανείας ανέφερε ότι αυτές τις μέρες γράφεται ο επίλογος της απαράδεκτης στρατιωτικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, της ανιστόρητης επέμβασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως τη χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της και η πρυτανεία.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων αφού διατύπωσε την άποψη ότι το πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πρέπει να είναι αποδεκτό από ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού, ώστε να αγκαλιάσει τις κινητοποιήσεις μεγαλύτερος αριθμός πολιτών, εξέφρασε τη συμφωνία του με τη διοργάνωση των δύο εκδηλώσεων.

«Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν για να τις αγκαλιάσει όλος ο κόσμος της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να έχουν και αιτήματα που αφορούν την πόλη μας και την ύπαρξή μας σ' αυτήν την περιοχή», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

Στην τοποθέτησή του ο Κ. Δρούτσας, εκπροσωπώντας την Κίνηση Πολιτών, καυτηρίασε τη στάση διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως της «Γκρινπίς», στην περίοδο της επέμβασης του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι σιώπησαν για το έγκλημα που γινόταν σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος της Φοιτητικής Ενωσης ΑΠΘ, ο νομαρχιακός σύμβουλος Μ. Τρεμόπουλος, ο καθηγητής Γ. Τεμεκενίδης, το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ Β. Ρέβας κ.ά

Επίσης, στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας ΤΕΕ-ΤΚΜ, εκπρόσωποι της ΕΔΥΕΘ, του Συλλόγου Γονέων Φοιτητών στη Γιουγκοσλαβία, της παλαιστινιακής παροικίας, της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Τούρκους Πολιτικούς Κρατούμενους. Επίσης, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών, του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Β. Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος, του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, του ΠΑΜΕ, της Φοιτητικής Ενωσης ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Συντονιστικού Μαθητών, του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών και των Αγροτικών Συλλόγων κ.ά. Επίσης, παραβρέθηκαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Ηλίας Κοντόπουλος και Χ. Παπαγεωργίου.

Με δήλωσή τους επίσης συμφωνούν με την Επιτροπή Φορέων οι δήμαρχοι Νεάπολης, Γ. Χατζησάββας, Εγνατίας, Γ. Αθανασιάδης, Θερμαϊκού, Α. Ματζάρης, Μίκρας, Ν. Πανέρης.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ναι και όχι στην πρόταση του ΔΗΚΚΙ

Η πρόταση συνεργασίας του ΔΗΚΚΙ απασχόλησε χτες την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, η συζήτησή της, όμως, δεν ολοκληρώθηκε λόγω των εξελίξεων στη Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες.

Ωστόσο, φαίνεται πως ο ΣΥΝ, στην προσπάθειά του να μη χρεωθεί την άρνηση μιας πρότασης συνεργασίας, θα δεχτεί κατ' αρχήν συνάντηση με το ΔΗΚΚΙ, όχι, όμως, σε επίπεδο ηγεσιών, καθώς και συνεργασία σε επιμέρους ζητήματα όπου παρουσιάζεται σύμπτωση απόψεων, ενώ αναμένεται να διευκρινίσει πως δεν τον ενδιαφέρουν συνεργασίες στην κατεύθυνση συγκρότησης «αντικυβερνητικών μετώπων». Στα παραπάνω πλαίσια, εντάσσεται και η υπενθύμιση από το Συνασπισμό πως το ΔΗΚΚΙ δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στην πρότασή του για συνάντηση για την απλή αναλογική.

Στο μεταξύ, η σύγκρουση μεταξύ των «εκσυγχρονιστών» και της ηγεσίας του ΣΥΝ καλά κρατεί. Χτες τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, οι Μ. Παπαγιαννάκης, Θ. Μαργαρίτης και Κ. Πουλάκης, διαφώνησαν με την απόφαση για συνάντηση με το ΔΗΚΚΙ, αλλά και με την απόφαση να υπερψηφίσει ο ΣΥΝ την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

«Σκληρή» ήταν και η απάντηση του Ν. Βούτση, μέλους της ΠΓ και υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, στις δηλώσεις της Μ. Δαμανάκη προχτές στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», η οποία ζήτησε να υπάρξει σοβαρός προγραμματικός διάλογος με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και κατήγγειλε την ηγεσία του Συνασπισμού ότι ακολουθεί δρόμους αδιέξοδους. Ο Ν. Βούτσης απάντησε πως «για πολλοστή φορά η Μ. Δαμανάκη φτιάχνει καρικατούρα της πολιτικής και της φυσιογνωμίας του ΣΥΝ και αυτό δε βοηθά ούτε τη διατύπωση, ούτε την αντιπαράθεση απόψεων».

Αναγγέλλονται νέες κινητοποιήσεις

Εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και συσκέψεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες, τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα δηλώνει αποφασισμένο να ορθώσει το ανάστημά του εναντίον της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω κινητοποιήσεις:

Σήμερα Πέμπτη

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας και το Εργατικό Κέντρο του Νομού διοργανώνουν συγκέντρωση - διαδήλωση στο Αργος και ώρα 7.00 μ.μ., στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

- Αντιπολεμική εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Ελεούσας και ώρα 7.00 μ.μ. διοργανώνουν μαζικοί φορείς της Αγίας Βαρβάρας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Αντρέας Θεοφίλου, φυσικός και ερευνητής του «Δημόκριτου», ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης, σε συνεργασία με μαζικούς φορείς της περιοχής διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση, ώρα 6.00 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο παλιό δημαρχείο της πόλης. Ομιλητής θα είναι ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και καθηγητής Πανεπιστημίου Στρατής Κουνιάς.

Θα ακολουθήσουν

- Ο Δήμος Πρέβεζας, το Εργατικό Κέντρο και η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τον πόλεμο στη Σερβία - Το Σύνδρομο των Βαλκανίων», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Φλεβάρη και ώρα 19.00, στο «ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ».

Την έναρξη της εκδήλωσης θα κάνει ο δήμαρχος της Πρέβεζας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ομιλίες επιστημόνων. Συγκεκριμένα, ο δρΝίκος Κατσαρός, διευθυντής Ερευνών στο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» και γενικός γραμματέας Βαλκάνιων Χημικών, στην ομιλία του, θα αναπτύξει το θέμα: «Οι συνέπειες στο περιβάλλον από τους βομβαρδισμούς στη Σερβία. Χημικοί και ραδιενεργοί ρύποι». Η πρόεδρος των Ιατρών κατά των πυρηνικών όπλων δρ Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου θα μιλήσει για τις «επιπτώσεις στην υγεία από τους βομβαρδισμούς στη Σερβία».

- «Ποδηλατοδρομία ειρήνης», διοργανώνει η Νεανική Δράση για την Ειρήνη στη Λευκάδα την Κυριακή 4 Φλεβάρη. Χώρος αφετηρίας έχει οριστεί η παραλία Λευκάδας (Ξενοδοχείο ΝΗΡΙΚΟΣ) και ώρα εκκίνησης 12 το μεσημέρι.

- Συλλαλητήριο την Κυριακή 4 Φλεβάρη διοργανώνουν μαζικοί φορείς της Σάμου στις 5.00 μ.μ. στην πλατείαΠυθαγόρα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 4 Φλεβάρη στις 11.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Λεάγρου 12), με θέμα: «Οι επιπτώσεις του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και στα Βαλκάνια από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

- Η «Πρωτοβουλία για την Ειρήνη - Αλληλεγγύη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Λευκάδας την Τετάρτη 7 Φλεβάρη και ώρα 7. 30 μ.μ. με θέμα: «Σύνδρομο Βαλκανίων - Σύνδρομο ΝΑΤΟ». Ομιλητές θα είναι ο Θέμος Στοφορόπουλος πρέσβης επί τιμή, ο Βασίλης Τσίκαρης καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και η Παρασκευή Κοψίδα φιλόλογος δρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Σημαία ο άγριος νεοφιλελευθερισμός

Ενα βήμα μπροστά από το κόμμα της, σε επίπεδο «καθαρών» νεοφιλελεύθερων θέσεων, επιχειρεί να βρεθεί η Ντ. Μπακογιάννη με τη δημιουργία του δικού της «κέντρου πολιτικής», ενόψει και του συνεδρίου της ΝΔ.

Στη χτεσινή ομιλία της κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Κέντρου Νέας Πολιτικής «Παύλος Μπακογιάννης», η Ντ. Μπακογιάννη προσδιόρισε με σαφήνεια τους «νέους» στόχους του νεοφιλελευθερισμού, φιλοδοξώντας ταυτόχρονα να αποτελέσουν προγραμματικές θέσεις της ΝΔ. Επιχειρώντας να παρουσιάσει ένα όραμα, κόντρα όπως είπε «στη διαχειριστική λογική που έχει απορροφήσει τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου», η πρώην υπουργός εμφάνισε ως... καινούριο τις εφιαλτικές λύσεις του άγριου νεοφιλελευθερισμού. Στο «μέγα ζητούμενο», για παράδειγμα, να ενισχυθεί ο φιλελευθερισμός με κοινωνική διάσταση, εμφάνισε ως νέο την αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους, που δεν είναι τίποτα λιγότερο από την κατάργησή του. Χρειάζεται, είπε, αντικατάσταση του σημερινού συστήματος στο οποίο κυριαρχεί η καθολικότητα, με ένα σύστημα «εξατομικευμένων και συγκεκριμενοποιημένων παροχών». Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών πρόσθεσε: «Απαιτείται, παράλληλα, μια μείωση των προσδοκιών ότι το κράτος πρέπει να αναλαμβάνει πλήρη ευθύνη για τα πάντα». Το κράτος πρόνοιας θα αντικατασταθεί από τη φιλανθρωπία των «εύπορων στρωμάτων», τα οποία θα αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη στην αντιμετώπιση θεμάτων, όπως η πρόνοια ή η ασφάλιση! Σε ό,τι αφορά την παιδεία, τάχθηκε υπέρ «ανταγωνισμού μεταξύ των σχολείων» και της κατάργησης ουσιαστικά της δημόσιας παιδείας. Αντ' αυτής το κράτος θα μοιράζει στους γονείς ένα επίδομα και αυτοί θα διαλέγουν το σχολείο για τα παιδιά τους! Παράλληλα, πρέπει να ενισχυθεί ο κατασταλτικός ρόλος του κράτους, στο όνομα της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της αστυνομίας θα πρέπει να γίνει προληπτικός (!) και να παρεμβαίνει ακόμα και σε περιπτώσεις όπως «τα γκράφιτι στους τοίχους, τα βανδαλισμένα δημόσια τηλέφωνα, ο θόρυβος από τα μπαρ»! Το «κέντρο πολιτικής» με επικεφαλής τον καθηγητή Απ. Γεωργιάδη, φιλοδοξεί να προσφέρει σε ιδέες εφαρμοσμένης πολιτικής στο παραπάνω πλαίσιο.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του (στον «Αντέννα») υποστήριξε ότι η ΝΔ ποτέ δεν είχε καλύτερη εσωκομματική κατάσταση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συνέδριο θα λύσει τα εσωκομματικά προβλήματα με δημοκρατικό διάλογο. Αναφερόμενος στο κόμμα Αβραμόπουλου είπε ότι η πορεία του θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την επιτυχία ή όχι των δύο μεγάλων κομμάτων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Αν, πρόσθεσε, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν αδυναμίες υπάρχει περιθώριο για δημιουργία τρίτου κόμματος. Πρόβλεψε ότι η κυβέρνηση δε θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά η ΝΔ επειδή δεν μπορεί να την ανατρέψει, την πιέζει να κάνει το σωστό, δηλαδή τις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές (αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών κ.α.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ